Može li četka za celulit da tijelo učini ponovo glatkim?

Može li četka za celulit da tijelo učini ponovo glatkim?

Probali ste različite tretmane da se riješite masnih naslaga i sada vas interesuje četka za celulit. Saznajte kako djeluje i koji su efekti.

Da biste saznali koje rezultate možete dobiti uz redovno korištenje ovog jednostavnog kozmetičkog dodatka i kako se pravilno koristi, pročitajte tekst koji slijedi.

Ono što suvo četkanje kože razdvaja od većine tretmana za celulit je to što je na prvom mjestu jednostavno za upotrebu i vrlo jeftino – košta onoliko koliko ćete platiti četku!

Uz to možete da ga praktikujete kako kod kuće, tako i ako putujete na odmor. Četku jednostavno ubacite u svoju putnu torbu i vaš tretman vam je dostupan gdje god da se raspakujete!

Ne oduzima ni mnogo vremena, pa nema ni jedan razlog zašto ne biste isprobali efekte koje četka za celulit može donijeti vašoj koži.

Kako djeluje četka na celulit?

Većina ljudi će se u nekom životnom dobu susresti sa masnoćom u tijelu nakupljenom u vidu gromuljica ispod kože. Izgled narandžine kore, iako vrlo česta pojava kod žena, ali i kod muškaraca, je prilično nepopularan i zato postoji toliko načina na koji se sam celulit tretira da bi bio uklonjen ili bar ublažen.

Najčešće su to gelovi za celulit, losioni, kreme, masaže, kao i razni tretmani dostupni samo u kozmetičkim salonima.

Nasuprot svemu tome, postoji i suvo četkanje tijela za šta je potrebna četka za celulit i malo slobodnog vremena. Njeno djelovanje je jednostavno, na mehanički način utiče na:

 • pojačavanje cirkulacije
 • limfne drenaže
 • uklanjanje odumrlih ćelija sa površine kože
 • pojačan dotok energije.

Cirkulacija

Prvi efekti suvog četkanja će biti vidljivi odmah nakon tretiranja, a sve zahvaljujući pojačanoj cirkulaciji. To se dešava zbog toga što će pojačan dotok krvi na površini kože uticati na njenu zategnutost i bujnost, čime će celulit momentalno biti manje uočljiv i izražen.

Dakle, on neće nestati jednim tretmanom, ali će koža svaki put da bude zategnutija nego prije četkanja.

Limfna drenaža

Limfni sistem za funkciju ima očuvanje imuniteta na način da iz organizma izbacuje sve toksine, bakterije i štetne tvari. Kada je usporen, svi ti ometači zdravlja se zadržavaju u tijelu ili se usporeno izbacuju, čime im se daje vremena da naškode čitavom sistemu.

Četka za celulit će tokom tretmana podstaći limfnu drenažu podjednako kao i cirkulaciju krvi, pa na taj način pomoći i razgradnji celulita na butinama i po celom telu.

Piling

Pilingom za celulit se otvara mogućnost boljeg upijanja gela za celulit, hidratantnih mlijeka i krema koje ćete nanijeti nakon četkanja i tuširanja. Kada se piling ne radi redovno, koža je tvrđa i korisni sastojci preparata ne mogu potpuno da se apsorbuju u dublje slojeve.

Zbog ovakvog uticaja na kožu, smanjiće se ili potpuno nestati i mogućnost urastanja dlaka, koji se dešava nakon što se poslije depilacije vrh dlake „zarobi“ ispod gornjeg sloja kože i uzrokuje lokalnu infekciju, bolnu i sa gnojem. Redovnim suvim četkanjem omogućuje se neometan rast dlaka.

Pojačan dotok energije

Ako suvo četkanje praktikujete ujutro, pomoćiće vam da se vi razbudite i da razbudite organizam. Upravo zbog podsticanja cirkulacije će čitavo tijelo da se pokrene mnogo lakše i brže nego inače.

Uz to, ovakav tretman može da se uporedi sa masažom i djeluje ugodno na sve dijelove tijela koji se tretiraju.

 

kako se koristi četka za celulit

Da li četka zaista može da ukloni celulit?

Prije svega, bitno je znati da ni četka niti ostali preparati i tretmani za uklanjanje celulita nisu čarobni i neće ga ukloniti ni zauvijek, a ni tako brzo. Rezultati će zavisiti od više faktora:

 • Stepena obuhvaćenosti celulitom – naravno da je mnogo lakše ukloniti tek nastali celulit koji je jedva primjetan,a i to kada se koža pritisne od onoga koji je nataložen u čitave kvrge sa dubokim udubinama i izbočinama na koži. I na drugu vrstu se može uticati, ali potrebno mnogo više vremena i tretiranja. Najčešće se pojavljuje celulit na nogama i stomaku.
 • Razloga nastanka celulita – oni sa genetskim predispozicijama za nastanak celulita se mnogo sporije izbore sa njegovim uklanjanjem, kao i osobe koje su slabije fizički aktivne i ne bave se nikakvim radnjama koje jače sagorijevaju masti. Naravno da celulit dobijaju i sportisti i vježbači, ali je on manje vidljiv zbog jačeg vezivnog tkiva između kojeg se celulit „ugnijezdi“, a uz to ga izgradnja mišića troši i pretvara u energiju. Ako ste celulit dobili zbog neaktivnosti, samo četkanje ga neće riješiti.
 • Tjelesne težine – ako postoji veliki višak kilograma, svakako da će biti mnogo teže napraviti veću promjenu u stanju sa celulitom ako se oslanja samo na suvo četkanje. Tu će morati da se kombinuje i izmjena ishrane, pojačavanje fizičkih aktivnosti, vježbe za celulit, pa onda i tretmani poput četkanja.

Imajući sve ovo na umu, može se reći da je najbolja opcija uz suvo četkanje koristiti i dodatne aktivnosti kojima se celulit razbija.

Tako se mogu kombinovati i celulit masaže, anticelulit gel, ishrana prilagođena smanjenju masnog tkiva, kao i aktivnosti poput aerobika, plivanja, brzog hodanja – zavisno za šta već postoje fizičke mogućnosti.

Četka za celulit će najbolje efekte imati kod slabijeg celulita i u prevenciji njegovog nastanka. Koža se sastoji od tri sloja, od kojh je najdublji hipodermis ili potkožni sloj. U njemu se nalaze i masnoće , tačnije celulit, kada se grupiše u gromuljice.

Kada je celulit u blažoj formi, suvo četkanje će podstaći razbijanje masnih naslaga koje će se moći rastopiti prilikom pojačanog vježbanja, masažom ili upotrebom gela. 

Važno je da se četkanje koristi redovno i temeljno, pa će rezultati biti vidljivi.

Ako je celulit na stomaku ili bilo gdje na telu nestao, četka za celulit se treba nastaviti koristiti preventivno jer tako pojačanom cirkulacijom i limfnom drenažom se mnogo lakše utiče na sprječavanje nastanka celulita, nego na njegovo uklanjanje.

U slučajevima gdje je celulit većeg obima, grupisan u mnogo veću masu, samo četkanje neće moći da ga razbije. 

Kako se koristi četka za celulit?

Ako ste nekad praktikovali celulit masažu kod kuće, onda ćete lako savladati i suvo četkanje. Pokreti su slični onima kojima radimo masažu, s tim što možemo očetkati čitavo tijelo za još veću cirkulaciju i limfnu drenažu, umjesto da se zadržimo samo na dijelovima tijela pogođenim celulitom.

Čak i ako vam je cilj samo da uklonite ili ublažite samo celulit na butinama, očetkajte čitavo tijelo, pošto ćete tako na najbolji način pokrenuti cijeli organizam i cirkulaciju. Parcijalno četkanje ili masaža uvijek imaju slabije efekte.

Suvo četkanje treba da izgleda ovako:

 • Svucite svu odjeću, jer četka treba da vam dodiruje kožu
 • Četkanje se izvodi na suvoj koži, prije kupanja
 • Četkanje počnite od stopala, prvo na tabanima, a onda uz noge. Uvijek se krećite pokretima ka srcu, pošto je to prirodni tok kretanja krvi i limfe u organizmu
 • Četku pritišćite srednjom snagom, ni previše ni preblago. Ako je koristite pregrubo, možete izazvati iritacije i oštećenja kože. Preblag stisak neće imati željeni efekat.
 • Četkanje izvodite kružnim pokretima, obuhvatajući svaki dio kože.
 • Nakon nogu, pređite na zadnjicu i stomak. Ove dijelove tijela četkajte kružnim pokretima u smijeru kretanja kazaljki sata, slobodno u većim potezima nego na nogama i rukama.
 • Ne zaboravite da krenete i od vrata ka dole. Grudi takođe možete da četkate, ali izbjegavajte areole i bradavice.
 • Za leđa koristite četku sa drškom.
 • Nakon četkanja se istuširajte da biste sprali odumrle ćelije kože, operite i četku onako kako je preporučeno na njenom uputstvu za održavanje.
 • Posušite tijelo mekanim peškirom, bez jakog trljanja.
 • Na suvo tijelo nanesite gel za celulit, na dijelove koji su zahvaćeni njime, i hidratantnu kremu na sve ostale

Četku za celulit možete koristiti dva do tri puta sedmično za najbolje efekte

Ni u jednom tretmanu ne treba pretjerati, nego dati vremena koži da se smiri i oporavi između dva suva četkanja. U suprotnom biste mogli iziritirati kožu i učiniti je preosjetljivom.

Odvojite bar deset minuta vremena za četkanje, da obuhvatite sve dijelove tijela.

Može li četka da naškodi koži?

Suvo četkanje bi trebale izbjegavati osobe koje imaju neku od sledećih tegoba:

 • Otvorene rane na koži
 • Opekotine
 • Ogrebotine
 • Upalne procese poput akni i gnojnih bubuljica
 • Kožne bolesti kao što su psorijaza, dermatitis ili ekcem

Oni koji imaju osjetljivu kožu neka suvom četkanju pristupiti sa oprezom, pazeći na reakcije. Kod nekih se neće pojaviti nikakvi problemi, dok kod drugih može da dođe do pojačanog crvenila i iritacije.

Čak i ako imate kožu koja nije osjetljiva, vodite računa da ne pretjerujete u pritisku prilikom četkanja, kao ni učestalosti u toku sedmice. Koži je potrebno vrijeme da se obnovi i regeneriše, pa joj treba dati prostora da se taj proces odvija prirodnim tokom.

Kakve četke za celulit postoje i koju odabrati?

Ove četke mogu imati bazu od drveta ili plastike, mada su ove prve više zastupljene. Takođe se dijele i na ručne i one sa dužom drškom.

Možda je i najbolji izbor odabrati četku kojoj se njen gornji dio može skidati jednostavnim pritiskom, odvojivši se od drške.

Tako ćete imati priliku da na lak način očetkate i teže dostupne dijelove tijela, kao što su leđa, ali i skinuti ručku da ne smeta kada četkate noge i ruke.

Takođe, neke četke dolaze i uz duže platnene kaiševe, za lakšu dostupnost pri četkanju leđa.

Kada su u pitanju četke bez drške, najčešće se mogu kupiti one sa kaišem preko poleđine u koji možete da uglavite dlan i tako četku držite čvrsto.

Oblik četke je ergonomski i omogućava da je usmjeravate u svim pravcima i po dijelovima tijela dovoljno čvrsto da tretman djeluje kako treba.

Uz ove pobrojane verzije, postoje i električne četke za celulit koje će mehanički dio odraditi umjesto vas.

Možete podešavati jačinu vibracije i brzine, a pune se preko USB punjača, pa je lako kontrolisati njihovu dostupnost za rad kada vam je potrebna.

drvena četka za celulit

Kakve dlačice na četkama su najbolji izbor?

Dlačice četke bi trebale biti od prirodnih materijala, a najčešće se izrađuju od:

 • Kaktusa
 • Sisala
 • Životinjske dlake kao što je veprova ili kozija

Ako je vaša koža osjetljivija, birajte mekše dlačice.

Na nekim četkama su čekinje kombinovane i sa malim gumenim „bodljama“ koje usput rade i masažu kože, tako da imate dva tretmana u jednom.

Neka vas ne obeshrabri ako vam pri prvom susretu četka djeluje grubo, morate osjetiti pritisak dlačica. Prilagodite jačinu pritiska vašoj koži i pratite reakcije. Naravno da dlačice ne treba da djeluju na kožu kao šmirgl papir i ostavljaju ogrebotine, pa ćete ispratiti kako se ponaša u kontaktu sa vašom kožom.

Uz četku bi trebalo doći i uputstvo o održavanju i načinima kako da ih perete, sušite i skladištite.

Nakon pranja ih ne ostavljajte na vlažnim mjestima da ne dođe do pojave buđi, nego na prozračnom i suvom mjestu.

Četke možete kupiti u parfimerijama i prodavnicama kozmetike, što je bolji izbor nego naručivanje on-line, da biste na licu mjesta uvidjeli kakve su dlačice u pitanju.

Rezultati upotrebe četke 

Ako se pridržavate ovakvog tretmana onako kako je preporučeno u pogledu intenziteta i učestalosti upotrebe, rezultate ćete vidjeti vrlo brzo.

U prvi mah će vaša koža biti jedrija i glađa – takav rezultat se može osjetiti već poslije prvog četkanja. Sa svakim sledećim će koža da bude zategnutija i ujednačenijeg tena. Izgled celulita može da varira, kao što smo pomenuli na početku. Manje naslage se mogu početi razbijati i nestajati, dok će veće biti manje vidljive zbog zategnutosti kože.

Da biste se uspješno izborili sa tvrdokornim celulitom, ipak ćete uz suvo četkanje morati poduzeti još neke radnje. Ako se pitate kako skinuti celulit, odgovor je neumoljiv –  moraćete se uvesti više fizičkih aktivnosti koje će sagorijavati kalorije, poput trčanja, vježbi za celulit, plivanja, kao i prilagoditi režimu ishrane sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, šećera i masti.

Takođe će vam pomoći i konzumiranje čaja za celulit i sasi vode. U redovnu rutinu dodajte i celulit masaže i OBAVEZNO upotrebu gela i losiona koji će doprinijeti njegovom uklanjanju.

Koliko će pozitivni efekti suvog četkanja trajati? Onoliko koliko se budete pridržavali tretmana. Nažalost, celulit i opuštenost kože će se brzo vratiti na staro ako se i vi vratite starim navikama i odsutanete od redovne upotrebe četke za celulit.

Zbog toga ne zaboravite svoju četku gdje god da idete i podarite svojoj koži mekoću i zdrav izgled gdje god da se nalazite.