Šta je kavitacija za celulit i kako vam može pomoći?

Šta je kavitacija za celulit i kako vam može pomoći?

Ukoliko želite da uklonite pomorandžinu koru i tražite pravi tretman za to, kavitacija za celulit bi mogla biti pravo rješenje za vas. 

Ovaj proces neće fizički ukloniti masnoću iz vašeg tijela, poput liposukcije, nego će pomoći organizmu da ga sam izbaci. Uz to treba imati na umu da je postupak bezbolan i bez perioda oporavka, što je ogromna prednost u odnosu na mnoge druge tretmane.

Šta tačno podrazumijeva ovakvo tretiranje i ko može da mu se podvrgne?

Saznajte sve detalje u nastavku teksta i uvidite da li će baš vama odgovarati kavitacija tijela da biste dobili zategnutu kožu bez gromuljica i masnoće.

Šta je kavitacija za celulit?

Kavitacija je nehirurški tretman u kojem se pomoću ultrazvučnih vibracija utiče na razbijanje masnih ćelija koje dobijaju tečnu formu. Poslije toga će se iz organizma izbaciti uz pomoć limfnog sistema, te udruženog rada jetre i urinarnog sistema. Sve ovo ne bi bilo moguće da masno tkivo nije razbijeno u toj mjeri da ga je moguće izbaciti i u tome je snaga ovakvog tretmana.

Evo koje prednosti podvrgavanje kavitaciji još donosi:

 • Nema rezova ni ožiljaka
 • Smanjen je period oporavka
 • Masnoće se izbacuju prirodno
 • Može se ciljati samo ono područje obuhvaćeno celulitom

Budući da se kavitacija za celulit izvodi spolja, prelaskom aparata preko kože, izbjegava se čitav niz neprijatnosti koji prati hirurško uklanjanja masnoće iz tijela. Ne morate se podvrgavati anesteziji niti odvajati sate i dane za oporavak.

Pošto nema rezova, nema ni bojazni od ostajanja ožiljaka, potencijalnih infekcija niti mogućnosti da će se desiti komplikacije koje nisu isključene kada su hirurške intervencije u pitanju.

Period oporavka je takav da ste odmah nakon tretmana sposobni za sve fizičke aktivnosti. Bolovi se javljaju rijetko i nisu takvog inteziteta da bi vas mogli ometati u svakodnevnim aktivnostima. Nećete imati potrebu sa sakrivate dijelove tijela koji su bili podvrgnuti tretiranju, što se dešava kada su u pitanju intervencije poslije kojih morate čekati da rezovi zarastu, a modrice i otoci se povuku.

Budući da se masnoće razlažu iz grupisanih masnih tkiva koja čine celulitnu masu, mnogo se lakše izbacuju iz organizma u prirodnom procesu preko jetre i bubrega. Da bi se celulit uklonio računica je prosta – nakupljene masnoće moraju nestati. 

U tretmanima poput liposukcije masnoća se fizički usisava sa kritičnih mjesta. Keto i drugim strogo određenim dijetama se podstiče njihova potrošnja za proizvodnju energije, a u kavitaciji se izbacuje preko urina. U odnosu na prve dvije opcije, treća je najmanje štetna po organizam jer nema propratne negativne posljedice.

Dobra strana ovoga tretmana je i što se na uklanjanju masnoće može raditi upravo na dijelovima tijela koji ga imaju, bez uticaja na ostatak organizma.

Kada pokušavate smanjiti višak masnoća u tijelu dijetama, to ima uticaj na sve organe i može dovesti do pogoršanja zdravlja ako nemate dobar plan ishrane i ne poznajete kako sve funkcioniše. 

Dakle, želite se rješiti celulita na nogama ili na stomaku, može.

Kavitacija za celulit će masnoću razbijati prelaskom aparata tačno na onim mjestima gdje i postoji.

Kada se kavitacija dobro i pravilno uradi, njeni rezultati neće imati jo-jo efekat kao mnogi drugi tretmani, a i brzo će pokazati rezultate. To nije slučaj sa dijetama gdje, ako nemate dobar nutricionistički plan kojeg ćete se striktno pridržavati, organizam dolazi u stanje očuvanja, gdje prestaje sa potrošnjom masnoća usporavanjem metaboličkih procesa.

kavitacija cena

Kako se radi i funkcioniše kavitacija za celulit?

Aparat za kavitaciju radi na bazi ultrazvučnih talasa niske frekvencije, od 40 kHz do 5 MHz. Ovi talasi utičući na membrane masnih ćelija celulit svode u tečnu formu koja je time pogodna za izbacivanje iz organizma u prirodnom metaboličkom procesu, kao i sav tjelesni otpad.

Evo kako aparat za kavitaciju djeluje: prelaskom nad tijelom elektro impulsi vibracijom stvaraju mikro mjehuriće koji će se međusobno sudarati i nestajati, što će izazvati i slabljenje masnog tkiva na ćelijskom nivou. Masnoća se pretvara u slobodnu masnu kiselinu i glicerol. Nakon toga su masne kiseline pogodnije za izbacivanje, dok se glicerol ponovo koristi u organizmu .

Ono što se mora imati na umu u vezi sa kavitacijom je činjenica da će se dobri rezultati dobiti samo uz poštovanje još tri obavezne preporuke. Riječ je o tome da se nakon tretmana mora:

 • Piti dosta tečnosti
 • Prilagoditi ishrana
 • Uvesti više aerobnih fizičkih aktivnosti

Unošenje dovoljno tečnosti je i generalno neophodno za normalno funkcionisanje organizma, a u ovom slučaju je poželjno i povećati ga. Samo na taj način je moguće izbaciti sve masnoće koje su razbijene i prerađene.

Ako mislite da ste se izbacivanjem masnoće riješili problema, pa možete nastaviti po starom, varate se. Nastavite li sa istim režimom ishrane koji vam je donio višak kilograma i celulit,prikupićete novi višak kilograma.

Moraćete izbaciti ili bar prilično smanjiti nezdrave masnoće, šećere i veće količine ugljenih hidrata, pošto oni doprinose akumuliranju masnoće u tijelu i debljanju.

Ono na čemu biste trebali bazirati svoj novi način ishrane su svježe voće i povrće, proteini iz ribe i mesa živine, te integralne žitarice.

Za zdrav organizam potrebne su i zdrave masti, a njih možete pronaći u hladno cijeđenim uljima poput maslinovog, masnijoj ribi lososa, tuni ili voću kao što je avokado.

Fizička aktivnost bi se morala povećati da bi rezultati kavitacije bili kompletno pozitivni. Osim što aerobne aktivnosti poput trčanja, plivanja i energičnijih vježbi pokreću razgradnju masnoće, one i ubrzavaju metabolizam što opet vodi ka njenom izbacivanju. Vježbe za celulit će dodatno da pomognu u njegovom eliminisanju i sprečavanju ponovnog pojavljivanja. Uz to će se koža prirodno zatezati, a mišići jačati i dobijati pravu formu.

Prije same kavitacije ne bi trebalo unositi alkoholne i kofeinske napitke, kao ni konzumirati hranu nekoliko sati prije tretmana.

Ovakav tretman predviđen je za dijelove tijela na kojima se celulit grupiše, a to su:

Kako izgleda i koliko traje kavitacije tijela?

Aparatom se prelazi lagano preko tijela, pritisak nije grub i ne izaziva bol. Može se osjetiti toplota i opuštenost na tretiranim mjestima.

U nekim slučajevima, kod osoba osjetljivije kože, može se desiti da se pojave modrice i bol na mjestima tertiranja.

Tretmani su individualni za svakoga i zavise od količine i tvrdokornosti celulita.

Ako je površina za obradu veća, svakako da će trebati i više vremena da se izvede, ali se može reći da jedan tretman traje od 20 – 60 minuta.

U većini slučajeva će biti potrebno više tretmana da bi se celulit potpuno uklonio. Za veće količine masnoća, naročito u predijelu stomaka, moguće je da će trebati odraditi i više od 3 tretmana, dok se manje površine mogu srediti u 1 – 2 tretmana.

Između dvije sesije kavitacije bi trebalo da prođe jedna do dvije sedmice, da bi se dalo prostora organizmu da djeluje i izbaci masnoće, te dovede tijelo u balans.

Za koga je tretman kavitacije?

Da bi kavitacija za celulit mogla imati dobre rezultate, osobe bi morale:

 • Biti nepušači
 • Imati kilažu koja ne prelazi u gojaznost na koju ovaj tretman ne može djelovati
 • Biti istrajne u pridržavanju preporuka
 • Imati dobro zdravlje

Pomenuti faktori će doprinijeti da bi efekat kavitacije imao pun učinak. Potrebno je da kardiovaskularni sistem i limfna drenaža dobro funkcionišu da bi se nakon kavitacije pokrenulo normalno izbacivanje masnoće iz organizma.

U tome procesu je bitan i normalan protok kiseonika, pa je pušenje otežavajuća okolnost, uz sve ostale negativne strane koje nosi sa sobom.

Bitno je sve preporučene aktivnosti, poput novog plana ishrane, masaže gelom za celulit, pojačanog vježbanja, anticelulit masaže i dodatne hidratacije tijela, uvrstiti u svakodnevni životni režim. To znači da nema mjesta za opuštanje i preskakanje ovoga što doprinosi da se masnoća izbaci iz tijela.

Postavlja se pitanje zašto se osobe sa velikim viškom kilograma ne bi trebale podvrgavati ovom tretmanu. Odgovor je jednostavan – na njih neće tako pozitivno djelovati kao na one sa manjim naslagama celulita.

Ovakav tretman ne može da pomogne u topljenju velike količine masnoće i sam aparat ne može da utiče na dublje slojeve tjelesnih masti.

Samo na taj način će i vaš tretman moći da urodi plodom onako kako je planirano. Ako imate neke zdravstvene tegobe i niste sigurni da li smijete da se podvrgnete kavitaciji, posavjetujte se sa svojim doktorom.

Da li je kavitacija opasna?

Ko ne bi trebalo da se podvrgne tretmanu kavitacije? Na prvom mjestu su to:

 • osobe koje boluju od kancera
 • porodilje i trudnice
 • osobe sa prevelikim viškom kilograma
 • osobe koje imaju metalne implante ili
 • oboljeli od osteoporoze
 • dijabetičari
 • osobe koje imaju smetnje u zgrušnjavanju krvi

Za sva oboljenja i stanja važi ista preporuka – da se kavitacija izbjegava, jer može doći do pogoršanja zdravlja i samog oboljenja, ukoliko postoji. Ukoliko se ipak želite riješiti celulita, onda birajte drugi način koji je prilagođeniji vašem stanju.

Takođe, kavitacija za celulit se ne smije raditi na glavi, vratu i drugim dijelovima tijela gdje su kosti odmah ispod kože i gdje nema masnoće. Kod osoba kojima je kožni nabor manji od 2 cm nisu pogodni kandidati za ovakvo tretiranje.

Ukoliko na koži gdje želimo raditi kavitaciju postoje otvorene rane ili infekcija, treba je odgoditi dok se stanje ne smiri.

Rezultati kavitacije

Pozitivni rezultati će se vidjeti kako prostim odrazom u ogledalu, tako i u smanjenju obima na mjestima gdje je rađen tretman. Izgubiće se gromuljičavi dijelovi što će se svakako manifestovati kao zategnutija koža bez otoka i specifičnih neravnina koje celulit napravi ispod površine kože.

Ovakva procedura ne dovodi smanjenju kilograma, što mnogi povezuju sa gubitkom celulita. Ona će ukloniti izgled pomorandžine kore, a koža će se istovremeno postepeno zatezati i vraćati u prirodno stanje, bez mlohavosti.

Gdje se vrši kavitacija?

Za dobre rezultate, osim pridržavanja savjeta nakon tretmana, morate prije svega odabrati profesionalce koji će to odraditi na pravilan način. Sa njima ćete se prvo posavjetovati i nakon pregleda će biti utvrđeno koliko tretmana će biti potrebno uraditi da bi celulit nestao. Svakako se broj terapija može prilagoditi i nakon uvida u reakciju na samu kavitaciju i kako teče gubljenje celulita.

Birajte salone sa preporukama i profesionalnim osobljem. Samo uz njihovu pomoć ćete dobiti koristan tretman koji će riješiti vaš problem sa celulitom onako kako je i predviđeno.

Kavitacija – cijena tretmana

Cijene tretmana zavise najčešće od dijela tijela, tj površine koju obuhvaćaju, kao i broja preporučenih seansi. Često se paketi od 5 ili 10 tretmana za određen dio tijela nude po sniženoj cijeni nego što bi bila za isti broj pojedinačnih dolazaka. Takođe se kombinuju i sa drugim tretmanima:

 • za osobe koje ne stižu da postignu dovoljnu fizičku aktivnost potrebnu za dobro djelovanje kavitacije
 • limfnom drenažom za bolje izbacivanje masnoća iz organizma.

Ovakvi tretmani se vrše u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine – Sarajevu, Banja Luci, Mostaru. Kavitacija Banja Luka  – cijena se kreće u istim razmjerama u svim gradovima i pristupačna je, naročito kada se uzme u obzir da su rezultati odlični i trajni.

kavitacija

Kavitacija – iskustva

Statistike pokazuju da je ogroman procenat zadovoljnih korisnika ovakvog vida terapije. Najpozitivnije se ocjenjuju rezultati kavitacije u vidu:

 • Brzog djelovanja i očiglednog nestanka pomorandžine kore
 • Trajnog gubitka celulita
 • Kratkog oporavka

Vrlo važnim je ocijenjena činjenica da se celulit nije vraćao nakon njegovog uklanjanja kavitacijom, budući da se tako uklonjenje masne ćelije ne regenerišu. Uz pridržavanje savjeta o postterapijskom djelovanju, kada su jednom izbačene, te ćelije više ne dolaze nazad u jo – jo efektu kao što se to dešava sa drugim vidovima uklanjanja masnoća.

Iskustva su pokazala i da su rezultati zavisili od oblika tijela i njegove prirodne sklonosti ka nakupljanju masnoća, opšteg zdravstvenog stanja i upornosti i posvećenosti u izvršavanju savjeta za rad na sebi nakon odrađenih seansi.

Pozitivnim se ocjenjuje i to što praktično ne postoji period oporavka nakon samog tretmana, a u kojem je tijelo izloženo povredama ili ranama koje moraju da zarastaju, kao što je slučaj sa nekim drugim načinima uklanjanja masnoća. To pospješuje kvalitet života i smanjuje dodatnu neugodnost i stres.

Ivana, 28 godina, Banja Luka

Ivana nam prenosi svoje iskustvo: “Iako nisam gojazna, celulit imam u većoj ili manjoj mjeri, od puberteta. Koncentrisan je na butinama i zadnjici, pa sam poželjela da ga se riješim. Dijete nisu uspjela da ga uklone i zakazala sam tretman kavitacijom u salonu. Doktor mi je preporučio po 3 tretmana za svaki dio dijela, pa smo tako i uradili.

Sam tretman nije neugodan, bilo je bezbolno i nisam imala nikakve posljedice poslije njega.

Nije ostavilo nikakve modrice niti otoke, pa sam mogla odmah da se vratim u ljetnu garderobu. Već poslije prvog tretmana se vidio napredak, a poslije trećeg celulit se intezivno povukao. Noge i zadnjica su bili glatki i bez celulita. Uz same tretmane sam pila mnogo vode i jela zdravije obroke. Svakako sam na kraju bila prezadovoljna rezultatom.

Da li je kavitacija pravi izbor za vas?

Kada sagledate uslove pod kojima se izvodi i koje morate ispuniti da bi ovakav tretman imao uspijeha, odlučite da li da mu se podvrgnete. Dobra stvar u vezi sa kavitacijom je što nema loših posljedica koje bi vas spriječile da je isprobate, osim ako imate pomenute zdravstvene probleme. 

Ono što vam kavitacija za celulit obećava – da ćete izgubiti pomorandžinu koru i dobiti glatku i čvrstu kožu – dovoljan je razlog da se podvrgnete ovom procesu.