Kako uspješno riješiti celulit na stomaku?

Kako uspješno riješiti celulit na stomaku?

Autor:

Celulit na stomaku i njegovo uklanjanje nije nemoguća misija. A ubrzo ćete otkriti i kako da ga se uspješno riješite. Pratite savjete.

Uklanjanje već postojećeg celulita na stomaku nije lako, ali ako stvarno imate želju i volju da ga se riješite, onda vam to neće teško pasti. 

Prvo i osnovno kod rješavanja određenog problema, u ovom slučaju mislimo na celulit na stomaku, važno je da znamo šta je to uopšte dovelo do njegove pojave. 

Kada to saznamo onda ćemo lakše i ga se riješimo, ali i da na vrijeme spriječimo njegovu pojavu i širenje. 

Zato hajde da ne gubimo vrijeme, već hajde da otkrijemo šta je to celulit na stomaku i ono što vam je vjerujem najvažnije, kako da ga spriječimo i uklonimo. 

Kako nastaje celulit na stomaku? 

Celulit sam po sebi nije ozbiljan zdravstveni problem, ali mnogima je estetski neprihvatljiv i žele što prije da ga se riješe. 

Celulit na stomaku nastaje zbog nakupljanja masnog tkiva duboko ispod naše kože. Ista ta masna tkiva pritiskaju vezivno tkivo kože što dovodi do karakterističnog kvrgavog izgleda. 

Odnosno, celulit je jednostavno masnoća koja se skuplja, a koju unosimo nepravilnom ishranom i fizičkom neaktivnošću. 

I celulit nije ograničen na određene tipove tijela, tako da bez obzira na težinu, veličinu i oblik vašeg tijela, postoji mogućnost da ga dobijete. 

Čak i muškarci mogu da dobiju celulit na stomaku, ali se on najčešće javlja kod žena. Zato što nas naša hormonska i fiziološka građa čini dosta podložnijima za dobijanje celulita. 

To potvrđuje i činjenica da čak oko 90% žena širom svijeta u svom životu dobije celulit na zadnjici ili butinama. 

To su dva najčešća mjesta gdje se celulit uporno pojavljuje, ali takođe se javlja i na grudima, nadlakticama i u donjem dijelu stomaka. 

Kako tačno izgleda celulit na stomaku? 

Celulit na stomaku, a i uopšteno izgleda kao udubljena ili kvrgava koža. 

Izgled kože gdje se on nalazi se često opisuje kao struktura svježeg sira ili “narandžine kore”. 

Blagi celulit možete da vidite ako skupite (uštinete) kožu na mjestu gdje se on nalazi, a jači je lako uočljiv jer je koža zgužvana i kvrgava sa vrhovima i dolinama. 

Koji su razlozi njegove pojave? 

Celulit na stomaku se pretežno povezuje sa viškom kilograma, ali kao što smo već rekli on nije ograničen, tako ga i osobe sa manjom tjelesnom težinom mogu dobiti. 

A ovo su još neki od razloga zbog čega se on javlja: 

 • starenje – naša koža vremenom polako počinje da stari i da bude tanja, jer se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, što čini celulit dosta vidljivim. Većina osoba počinje da ga primjećuje do tridesetih godina.
 • trudnoća – celulit na stomaku možete da dobijete u toku ili nakon trudnoće zbog povećane tjelesne težine za kratko vrijeme, kao i zbog visokog nivoa estrogena
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • genetika – ako su vaši roditelji imali celulit, postoje velike šanse da ćete ga i vi imati i da ćete ga početi primjećivati i u mlađem uzrastu 
 • nepravilna ishrana – ishrana koja nije bogata voćem, povrćem i proteinima koji su bogati antioksidansima može dovesti do gubitka kolagena i dehidrirane kože i smanjene elastičnosti. To znači da ako konzumirate brzu hranu i slatkiše znatno povećavate broj masnih ćelija i skloniji ste pojavi celulita na stomaku.
 • fluktuacija težine – ekstremno povećanje i gubitak težine zateže vašu kožu do te mjere da se stvara više mjesta za veće nakupljanje i taloženje masnih ćelija. A one se onda šire ispod površine kože koje izbijaju kroz mrežu vezivnog tkiva i dobija se izgled “narandžine kore”. 

Kako se riješiti celulita na stomaku? 

Na našu veliku sreću celulit na stomaku se može ublažiti, a uz jaku volju i odgovarajući nivo discipline možemo ga se uspješno i riješiti. 

Ono što je važno da znate i da zapamtite, jeste da je celulit u velikoj mjeri samo akumulacija (nakupljanje) masnih ćelija.

Što znači da bi vaš fokus trebao da bude na uklanjanju tih masnih ćelija, ako želite da imate šansu da vratite i imate glatku i zategnutu kožu na stomaku. 

Da vas više ne držimo u neizvjesnosti u nastavku teksta saznajte na koje sve načine možete da se riješite i spriječite njegovu pojavu. 

1.Vježbe za celulit na stomaku

Kada ste odlučili da se borite protiv celulita, morate da budete spremni da sagorite sve te masne ćelije i neželjene kalorije. A to se postiže pomoću intenzivnog i redovnog režima vježbanja. 

Mislim da su vam odmah na pamet sada pali trbušnjaci koje rijetko ko voli, ali oni nisu jedini kada je riječ o vježbama za stomak. 

Vježbanjem ćete povećati svoj metabolizam tako što ćete raditi i kardiovaskularne vježbe koje će da sagorjevaju masti na redovnoj osnovi. 

Za početak možete da krenete sa laganim tempom vježbanja, dok vam se tijelo ne privikne na vježbanje kako bi izbjegli bolove u mišićima i da brzo odustanete. 

Vremenom, kako postajete sve jači, povećajte intenzitet kardiovaskularnih vježbi da biste podstakli sagorjevanje masti i istovremeno minimizirali upadljivi celulit na stomaku tokom vremena. 

Najbolje kardio vježbe sa kojima možete da počnete su: 

 • plivanje
 • ples
 • vožnja biciklom
 • brzo hodanje
 • trčanje

Pored kardio vježbi možete da kombinujete i neke od sljedećih vježbi za celulit na stomaku, ali i za celulit na butinama ili zadnjici. 

Čučnjevi

Čučnjevi obuhvataju trbušne mišiće, ali i gluteus, kičmeni mišić, listove i tetive. 

Za početak možete da radite standardne čučnjeve, a vremenom ako želite dodajte dodatni otpor kao što su mali tegovi i trake za otpor. 

Na podlogu za vježbanje stanite malo šire od širine vaših kukova, a ruke stavite na bokove ili ih ispružite ispred sebe. 

Polako gurnite kukove unazad, kao da ćete da sjednete. Spuštajte se sve dok vaše butine ne budu paralelne sa podom (koljena pod uglom od 90 stepeni). Zatim se polako podignite u prvobitni položaj.

Uradite 8 do 12 ponavljanja za 2 do 3 seta. 

Skok u čučanj

Ovom vježbom aktivirate ne samo trbušne mišiće, već i donji dio leđa, kvadricepse, ruke i gornji dio tijela. 

Odlična je vježba za izgradnju snage i agilnosti (pokretljivosti). Ali ako imate problema sa koljenima onda je bolje da preskočite ovu vježbu za celulit na stomaku i da radite obični čučanj. 

Vježba počinje tako što ćete da stanete na podlogu sa nogama u širini ramena, a ruke neka vam budu sa strane. Napravite čučanj kao da ćete da sjednete, a ruke neka budu ispružene.  Prilikom ustajanja pokrenite se u skok, spuštajući ruke dole kako bi pomogli pokretu. 

Spustite se što laganije možete i to prvo na jastučiće na vašim stopalima, pa onda čučnite i opet ponovite sve isto. Čučanj – skok, čučanj i sve tako. Uradite 3 seta od 10 do 15 ponavljanja. 

Rumunsko mrtvo dizanje

Za ovu vježbu potrebno je da koristite bučice (mali tegovi). 

Ovo je odlična vježba za jačanje i zatezanje mišića trbuha, tetiva kao i gornji i donji dio leđa. 

Stanite u širini vaših kukova sa bučicom u obe ruke sa dlanovima okrenutim prema butinama. Blago savijajte koljena i spuštajte bučice prema podu, sve do sredine vaših potkoljenica. Zatim se, stiskajući gluteus polako vratite u početni položaj. Ponovite 8 do 12 puta za 2 do 3 seta. 

Plank

Standardni plank će da angažuje gornje i donje trbušne mišiće kako bi se smanjila vidljivost postojećeg, ali i spriječila pojava novog celulita. 

Plank sagorijeva više kalorija od drugih vježbi jer angažuje kompletno vaše tijelo. 

Lezite ravno na stomak sa podlakticama koje su paralelno sa podom. Pomoću njih i nožnih prstiju gurnite svoje tijelo prema gore. 

Potrudite se da su vam glava, vrat, leđa i noge u pravoj liniji. Zadržite se u tom položaju koliko god možete da izdržite, pa se lagano vratite u početni položaj. Vremenom produžite trajanje ove vježbe. 

Dodirivanje nožnih prstiju

Za angažovanje trbušnih mišića i izgradnju vaše snage ova vježba ide ovako:

 • Lezite na leđa sa podignutim nogama i stopalima pod uglom od 90 stepeni. Zatim lagano podižite gornji dio tijela i rukama pokušajte da dodirnete nožne prste. Zadržite se malo u tom položaju, pa se vratite nazad i opet ponovite. Potrebno je 18 do 20 ponavljanja za 1 do 3 seta. 

2.Gel za celulit

Celulit na stomaku, ali i na bilo kojem drugom mjestu, neće baš tako lako nestati preko noći. 

Nije dovoljno samo da vježbate i da očekujete da će se sve samo riješiti. Ponekad se može desiti da ste umorni i da vam nije do vježbanja ili nemate vremena i šta onda? 

Onda vam u pomoć pristiže gel za celulit.

Gel za celulit je jednostavan za upotrebu i ako vodite brz način života, što je danas uobičajeno, neće vam oduzeti puno vremena. 

A sa njegovom upotrebom možete da počnete odmah, čim primijetite i najmanju pojavu celulita. 

Isto tako, preporučuje se i kao preventiva za nastajanje celulita na mjestima gdje ima tendenciju da se pojavi. 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine gela za celulit? 

Kada birate gel za celulit na stomaku, obratite pažnju na njegov sastav. 

Važno je da on u svom sastavu ne sadrži štetne hemije kao što su parfemski mirisi, parabeni i sulfati. 

Ove sastojke izbjegavajte, jer oni mogu da budu veoma štetni za vašu kožu i da izazovu iritacije, crvenilo, otok, svrab. 

A sastojci koji se često mogu nalaziti u proizvodima za tretiranje celulita su sljedeći: 

 • kofein – se smatra odličnim za povećanje cirkulacije, a usput će i da podstakne lipolizu (sagorjevanje) masnih ćelija i da poboljša strukturu vaše kože
 • retinol – je derivat vitamina A, a djeluje tako što povećava protok krvi i zgušnjava dermis. Često ga možete pronaći i u kremama za bore. A kod celulita, kada se koristi u koncentraciji od 0,3%, dva puta dnevno u trajanju od 6 mjeseci, znatno poboljšava njegov izgled. 

Ne preporučuje se njegova upotreba kod trudnica ili majki koje doje. 

 • vitamin C – ima antiupalna svojstva i bogat je antioksidansima koji će da štite kožu od štetnih toksina, a veoma je važan za sintezu kolagena, koji čini vašu kožu zdravom i punom
 • L-karnitin – pomaže u sagorjevanju masti i jača ćelije kože. L-karnitin je aminokiselina i prirodno se nalazi u našem tijelu.
 • peptidi – su takođe aminokiseline i služe kao “gradivni blokovi” za kolagen i elastin koji su veoma važni za našu kožu
 • Centella Asiatica – gotu kola ili tigrova biljka – povećava protok krvi i omogućava bolju apsorpciju hranljivih materija. Interesantno je da se tigrovi kada se povrijede, trljaju od ovu biljku kako bi ubrzali zarastanje rana. Zato je i dobila nadumak po njima. 
 • Aloe vera – nju ne možemo da ne spomenemo jer pomaže u zatezanju vaše kože i čini je čvrstom, što će uveliko da smanji vidljivost celulita

Ovi sastojci su dobra polazna osnova za odabir gela za celulit na stomaku. 

Ali ovo nisu jedini sastojci koji vam mogu pomoći sa tim problemom.  Kada smo vam napisali da dobro pazite na sastav gela, mislili smo na to da on treba da bude isključivo na biljnoj bazi.  Jer on ipak ide direktno na vašu kožu svaki dan, zar ne? 

Prirodni gel za celulit ima sastojke koji lako prodiru u slojeve kože, čak i u one najdublje. 

Zahvaljujući tome oni uspješno “razbijaju” sve masne naslage i istovremeno sprječavaju nastanak novih. 

Ovaj gel sadrži veliku koncentraciju biljnih sastojaka, a oni su: 

 • ekstrakt kore hrasta (Quercus cortex)
 • arnika
 • bršljan (Hedera helix)
 • kesten (Aesculus Hippocastanum)
 • nana (menta) 

Ovi sastojci će da obezbijede vašoj koži potrebnu prirodnu vlažnost, a ukloniće višak vode. 

Poboljšaće cirkulaciju, a vaša koža će biti zategnuta, bez naznaka dosadnog celulita. 

Kako se koristi prirodni gel za celulit? 

Nije ništa komplikovano i nećete napraviti nered u svom kupatilu i imati ljepljiv osjećaj na svojoj koži. 

Gel je potrebno da nanosite dva puta u toku dana, ujutru i uveče, svaki dan. 

Nanosite ga isključivo na čistu i suvu kožu, na područje koje je zahvaćeno celulitom ili koje ima tendenciju ka njegovoj pojavi.

Potrebno je da odvojite svega desetak minuta za sebe i da laganim pokretima umasirate gel, kako bi ga koža što bolje upila i oslobodila se stresa. 

Kada budete nanosili gel, možete da osjetite prijatan osjećaj hlađenja i kako vam se koža lagano zateže. 

Važno je da budete uporni i redovnom upotrebom gela, celulit na stomaku će polako početi da se smanjuje i da nestaje. 

3.Pravilnom ishranom protiv celulita 

Pored ovih vježbi i gela za celulit na stomaku, važno je i da se pridržavate zdrave ishrane. 

Trebalo bi da uključite voće i povrće u svoje obroke i da izbacite u što većoj mjeri prženu i masnu hranu. 

Voće i povrće je izuzetno bogato antioksidansima koji štite naše tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije kože i dovode do stvaranja celulita. 

Takođe je važno da izbacite alkohol i ponoćne grickalice kako bi se oslobodili grudvica masti oko struka. 

Grickalice mogu da sadrže visok nivo prerađenih ugljikohidrata koji podstiču stvaranje masti. 

A alkohol pre svega može da isuši vašu kožu, a dehidrirana koža je sklona pojavi celulita. 

Održavajte ishranu zdravom i unosite što više ovih namirnica: 

 • voće – banane, grejpfrut, limun, lubenica 
 • povrće – paradajz, paprike, avokado, špinat, cvekla
 • sjeme lana i orase 
 • ribu – tuna i losos
 • meso – piletina i ćuretina 

Pored zdravijeg života, ova ishrana će vam, uz redovno vježbanje i korištenje gela, pomoći da se uspješno borite protiv upornog celulita. On je uporan, zato vi morate biti još uporniji od njega. 

Dodatni savjeti za uklanjanje celulita na stomaku

Pored ovih osnovnih i možemo slobodno reći, prirodnih načina za smanjivanje i uklanjanje celulita na stomaku, imamo još par savjeta za vas, a oni su: 

 • unosite dosta tečnosti – pokušajte da u toku dana popijete 8 čaša vode, a u toku vježbanja i više, kako bi pomogli svome tijelu da ostane hidrirano i da izbaci štetne toksine. A pored vode i svježi napitci, kao što je sasi voda za celulit, vam mogu veoma pomoći u njegovom uklanjanju.
 • održavajte svoju kožu njegovanom – važno je da redovno čistite svoju kožu kako bi uklonili naslage prljavštine i mrtve ćelije kože. Tu vam piling za celulit može pomoći. Redovni piling kože će da ukloni sve mrtve ćelije kože kako bi ona bila zategnuta i svježa. 

Takođe, koristite i hidratantne kreme kako bi joj pružili potrebnu hidrataciju. 

I za kraj, iskoristite svoju četku za tijelo prilikom kupanja, kako bi stimulisali bolju cirkulaciju i protok krvi. 

 • smanjite stres i redovno spavajte – velike količine stresa mogu da povećaju proizvodnju hormona kortizola, koji može da razgradi kolagen. 
 • masaža – masaža će pomoći da se oslobodite stresa, a takođe će i da povećava cirkulaciju i limfnu drenažu smanjujući efekat celulita

I za kraj imamo i razne kozmetičke tretmane za celulit, koji su u jednu ruku i efikasni u uklanjanju celulita na stomaku, ali su pretežno skupi i ne mogu vam obećati da se celulit neće vratiti. Mogu proći dve do tri godine, ali se celulit ipak vraća. Ali ćemo ipak da vam navedemo koji su to tretmani: 

 • laserski tretman – koristi se sitna laserska sonda, koja se ubacuje neposredno ispod kože kroz mali rez
 • maderoterapija – masaža drvenim oklagijama, efikasna ali se izbjegava na stomaku zbog njegove preosjetljivosti
 • ultrazvučna kavitacija – koristi se ultrazvučna tehnologija, tj radio frekvencija i niskofrekventni talasi kako bi se razbile masne ćelije ispod kože

Uklanjanje celulita na stomaku se možda čini nemogućim, ali nije. U početku može da bude teško, ali određene promjene će vam biti od velike pomoći u vašoj borbi. 

Skupe operacije nisu uvijek jedino rješenje, a iskreno nisu svima ni lako dostupne, a pri tome ne mogu da garantuju da se celulit neće vratiti i opet ste na početku. 

Zato je najbolje da se aktivirate i da što prije počnete sa vježbama za celulit na stomaku i pravilnom ishranom. 

I na to sve kada još počnete da koristite prirodni gel za celulit, rezultati će ubrzo biti vidljivi. I to samo oni pozitivni. Poboljšaćete svoje zdravlje, a celulit na stomaku će početi da se smanjuje i polako nestaje. Sretno.