Šta je adipozni celulit i kako da ga se riješite?

Šta je adipozni celulit i kako da ga se riješite?

Kako da potpuno uklonite adipozni celulit i ponovo dobijete čvrsto i glatko tijelo? Jednostavno. Pratite savete kako se riješiti celulita.

Postoji nekoliko načina na koje možete uticati na smanjenje i uklanjanje celulita, pa saznajte na šta sve možete da utičete promjenom loših navika koje su i dovele do njegove pojave.

U ovom tekstu saznaćete šta možete učiniti da bi vaša koža ponovo blistala, ali i saznati da li baš vi imate adipozni celulit ili vaša pomorandžina kora pripada nekom drugom tipu.  Prije nego se uhvatite u koštac sa uklanjanjem celulita, bitno je da saznate kojoj vrsti pripada da biste rješavanju problema mogli da pristupite na način koji će dati najbolje rezultate.

Dobra vijest je da je moguće potpuno ga ukloniti uz niz radnji i navika. Glatka koža bez gromuljica neće se vratiti u to stanje sama po sebi, pa saznajte šta to trebate uraditi da adipozni celulit nestane .

Smatra se da je ovaj tip celulita najrasprostranjeniji, kao i da ga većim dijelom imaju žene.

Šta je tačno adipozni celuit?

Mnogi izjednačavaju celulit sa debljinom i svi oni – griješe. Bilo koju vrstu celulita, pa i adipozni, mogu imati i osobe bez viška kilograma, pa i one mršavije. Kada shvatimo šta je zapravo celulit, shvatićemo i otkuda takva naizgled paradoksalna situacija.

Naime, višak kilograma nastaje taloženjem sala zbog različitog skupa faktora – prekomijernog unosa kalorične i nezdrave hrane, manjka fizičkih aktivnosti koje bi je sagorijavale, poremećenog rada žlijezda i hormona koje luče. Sve zajedno za cilj ima taloženje čiste masnoće duboko ispod potkožnog tkiva, najčešće u predijelu stomaka i zadnjice, ali pri enormnijim težinama i na čitavom tijelu.

Dakle, te masnoće se deponuju u dubljim slojevima, i oko organa.

Celulit se nalazi mnogo pliće, u potkožnom dijelu i on je u formi masnog tkiva, isprepleten sa vezivnim tkivom koje potiskuje svojom masom i time stvara svima poznat izgled pomorandžine kore.

Sam celulit se pojavljuje u nekoliko varijanti:

 • Adipozni
 • Fibrozni
 • Vodeni

adipozni celulit

Kako izgleda adipozni celulit?

U odnosu na druge dvije verzije, adipozni celulit se smatra blažim oblikom koji se može lakše ukloniti ako se preduzmu odgovarajuće mjere za to.

Za razliku od fibroznog celulita, koji karakterišu duboke brazde i ispupčenja vidljivi u svakom momentu i vodenog koji potpomaže i nakupljanje vode i tečnosti u tkivu, adipozni ima manje uočljiv izgled. Pri tome, ova vrsta celulita nije bolna na dodir niti je karakterišu upale tkiva.

Iako se i on može razviti u više stepena razvitka, adipozni celulit se u njegovom najblažem obliku može vidjeti samo pri pritisku tkiva i kože, kada se uočavaju prepoznatljive gromuljice pomorandžine kore.

Dok stojite ili sjedite, takav izgled se neće primijetiti, što bi bio slučaj sa fibroznim ili vodenim celulitom.

Međutim, ako se ne pozabavite njegovim uklanjanjem u toj ranijoj fazi, kada ga je i najlakše otkloniti, i on može da napreduje do vidljivosti bez pritiska.

U tim slučajevima će vam biti teže da ga se riješite i trebaće vam više truda i odricanja da biste vratili kožu bez gromuljica i njen zategnut izgled.

Najčešće adipozni nastaje celulit na butinama i zadnjici. Dok drugi tipovi obuhvataju i stomak i nadlaktice, kod adipoznog se masno tkivo uvećava na ovim dijelovima.

Zašto nastaje adipozni celulit?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do nastanka adipoznog celulita:

 • Nezdrava ishrana
 • Premalo fizičkih aktivnosti
 • Loša cirkulacija
 • Genetske predispozicije

Čak i samo jedan od ovih faktora može podstaći njegov nastanak, ali ih je najčešće iskombinovano više, što samo doprinosi razvijanju i rasprostiranju. Povezan je sa usporenim načinom života koji ne iziskuje previše trošenja kalorija i masnoća, pa se one akumuliraju.

Nezdrava ishrana utiče prije svega na nakupljanje masnoća u organizmu. U ovom slučaju je riječ o unosu hrane sa previše šećera, trans-masti, ugljenih hidrata koje tijelo ne stiže da preradi i utroši na izgradnju energije.

Ako se sve ovo kombinuje sa premalo unosa proteina odgovornih za izgradnju mišićnog i vezivnog tkiva između kojih se masne ćelije celulita „uglavljuju“ i potiskuju ih tako oslabljene, eto izgleda pomorandžine kore.

Slaba hidratacija dodatno utiče na lošu otpornost kože i uklanjanje toksina iz tkiva, što doprinosi zadržavanju i nakupljanju masnoća.

Fizičke aktivnosti su neophodne za normalno i pravilno funkcionisanje organizma. Da bi se to dešavalo, potrebno je da od unesene hrane nastane energija pri čemu se sagorijevaju.

Ako se premalo krećete, imate posao koji ne iziskuje veće fizičke napore, nego je više okrenut sjedenju i mirovanju, vaše tijelo neće imati potrebu da crpi energiju iz količine unesenih kalorija kao kod nekog fizičkog radnika, na primjer. Ako unesete isti broj kalorija, jednostavnom računicom dolazite do rezultata da će se nepotrošene kalorije zadržati u vašem organizmu. Na taj način dolazi i do nakupljanja kilograma, ali i do nastanka celulita.

Loša cirkulacija je negativna stvar na više načina. Ako ne funkcioniše kako bi trebalo, u tijelu se zadržavaju toksini i stvaraju dodatno pogodne tle za nakupljanje celulita oko vezivnih tkiva.

adipozni celulit

Kako ukloniti adipozni celulit?

Ako imate ovu vrstu celulita, obradovaće vas saznanje da ga je moguće ukloniti uz nekoliko promjena životnih navika kojih biste se trebali pridržavati ne samo do pozitivnih rezultata, nego i nastaviti sa takvim načinom života. Evo šta trebate učiniti da biste svoje tijelo oslobodili pomorandžine kore:

 • Promijenite ishranu
 • Pokrenite se
 • Radite anticelulit masažu
 • Nabavite preparate koji djeluju protiv celulita

Kada je ishrana u pitanju, tu je savjet prilično jednostavan – izbacite ili smanjite sve ono što podstiče nakupljanje masnoća.

Izbacite proste šećere koji se nalaze u slatkišima, prerađenim sokovima, ali i mnoštvu gotove hrane poput sosova, preliva, šejkova. Smanjite unos ugljenih hidrata i prilagodite ga vašim potrebama. Njih će najbolje izračunati nutricionista koji vam može napraviti plan ishrane. Uvedite više integralnih žitarica, svježeg voća i povrća, ribu, meso peradi. Ovakve vrste namirnica će vašem organizmu donijeti sve potrebne nutrijente, a neće napraviti štetu.

Ne zaboravite da pijete mnogo vode i nezaslađenih tečnosti. Kada se pokrene izbacivanje masnoća razbijanjem celulita, uz  pojačanu cirkuaciju i limfnu drenažu, potrebno je mnogo tečnosti da se vaše tijelo očisti iznutra.

Uvedite neki vid vježbanja, makar to bila samo brža šetnja. Ako vam godi, odaberite plivanje, trčanje, aerobik – šta god da vam ubrza puls, djelovaće kao sagorjevač masnoća u organizmu i doprinijeti da se one pretvore u energiju.

Anticelulit masaža se može raditi i kući, ako nemate vremena da idete u salone. Bitno je da nabavite dobro ulje za masažu koje će podstaći cirkulaciju i pomoći da vaša masaža postane ugodna aktivnost, koja će vam uz to donijeti i dobre rezultate – tijelo bez celulita.

Od preparata protiv celulita može se izdvojiti gel za celulit koji može da se nanosi uz masažu i svojim sastojcima djeluje na nekoliko načina. U mehaničkom dijelu, kroz masiranje, podstiče razbijanje celulita, dok njegovi sastojci podstiču cirkulaciju, proizvodnju kolagena, a kožu njeguju, obnavljaju i učvršćuju.

Svi ovi elementi zajedno, ako ih budete sprovodili redovno i sa punom pažnjom, doprinijeće da nestane vaš adipozni celulit.

Već poslije nekoliko sedmica primijetićete da se vaša koža zateže i izgleda svježije, a ako nastavite sa svim aktivnostima, celulit će se svakako povući. Kada se to desi, nemojte se opustiti i prestati sa zdravim navikama, pošto se celulit svakako može ponovo pojaviti iz istih razloga kao i ranije.

Neka vaš novi izgled bude podstrek da nastavite njegu svoga tijela i u budućnosti.

Šta kažu iskustva?

Amra Banja Luka, 23 godine

Zovem se Amra i već duže vrijeme imam problema sa masnim celulitom. Osjećala sam se frustrirano i nesigurno u vlastitoj koži. Međutim, odlučila sam da preuzmem kontrolu nad svojim tijelom i počnem put ka rješavanju ovog problema. Prvi korak koji sam poduzela bio je da razvijem ljubav prema sebi i prihvatim svoje tijelo kakvo jeste. Shvatila sam da je važno ne biti previše kritičan prema sebi.

Nakon toga sam počela sa redovnom fizičkom aktivnošću i gelom za celulit svako večer mazanje. Uključila sam vježbe koje su se fokusirale na izgradnju mišića i sagorijevanje masti, kao što su kardio, plivanje i trčanje. Počela sam da se bavim i jogom koja mi je pomogla da se opustim i smanjim stres koji je mogao da doprinese pojavi celulita. Gel je za to vreme bio spas.

Vremenom sam primetila da mi se adipozni celulit smanjuje. Koža mi je postala glatkija i čvršća. Važno je napomenuti da sam bila strpljiva i dosljedna u svom pristupu. Nastavila sam vježbati i zdravo se hraniti, a rezultati su bili sve bolji i bolji.

Lejla, 33 godine Sarajevo

Zovem se Leyla i dugo se borim sa masnim, adipoznim celulitom. Shvatila sam da, osim vježbanja, ključnu ulogu u rješavanju ovog problema igra i prehrana. Počela sam da se fokusiram na ishranu bogatu antioksidansima, vitaminima i mineralima. Povećala sam unos voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih izvora proteina.

Konsultovala sam se i sa nutricionistom i koristila određene dodatke ishrani koji su pomogli u smanjenju celulita. Jedan od njih je bio kolagen koji je poboljšao elastičnost moje kože i smanjio vidljivost celulita.

Osim promjena u ishrani, probala sam i gel na biljnoj bazi koji se fokusira na smanjenje celulita. Koristila sam i masaže koje su pomogle da poboljšam izgled kože.

Kombinacija promjena u ishrani i gela donijela mi je vidljive rezultate. Celulit na mom tijelu se smanjio, a koža je postala glatkija i čvršća.

Amina, 35 godina: Holistički pristup i samopomoć

Ja sam Amina i dugo se borim sa adipoznim celulitom. Shvatila sam da je holistički pristup najefikasniji način za rješavanje ovog problema. Odlučila sam da se posvetim svom cjelokupnom zdravlju, kako fizičkom tako i psihičkom.

Uz redovnu tjelovježbu i pravilnu ishranu, počela sam se fokusirati na tehnike opuštanja i smanjenje stresa. Meditacije i tehnike disanja pomogle su mi da se opustim i smanjim napetost u tijelu, što je pozitivno utjecalo na smanjenje celulita.

Istraživala sam i prirodne sastojke i biljne preparate koji su se pokazali korisnima za smanjenje celulita. Koristila sam ulja poput ruzmarina, grejpa i čempresa koja su poboljšala cirkulaciju i teksturu kože, ali i gel za celulit.

Važno je napomenuti da sam tokom ovog procesa bila veoma strpljiva. Celulit se ne može ukloniti preko noći, ali sam primijetila postepeno poboljšanje. Ključna je bila dosljednost i posvećenost holističkom pristupu.

Svaka od ovih žena pronašla je svoj način da riješi problem masnog, adipoznog celulita. Kombinacija fizičke aktivnosti, promjena u ishrani, tretmana, holističkog pristupa i samopomoći pomogla im je da smanje vidljivost celulita, poboljšaju teksturu kože i vrate samopouzdanje. Za svakoga je važno da pronađe pristup koji najbolje odgovara njihovim potrebama i da bude strpljiv i dosljedan u ovom procesu.