Celulit na zadnjici: može li se riješiti?

Celulit na zadnjici: može li se riješiti?

Autor:

Ako želite uspješno da riješite celulit na zadnjici i imate lijepu, zdravu i zategnutu kožu na zadnjici, onda je ovaj tekst upravo za vas. 

U ovom tekstu čekaju vas odlični savjeti kako da se riješite svojih problema, u ovom slučaju celulita.

Da bi uspješno uklonili celulit na zadnjici, prvo bi trebalo da se upoznamo sa njim i otkrijemo uzrok njegovog nastanka baš na tom mjestu. 

Zašto i kako nastaje celulit na zadnjici?

Celulit je veoma česta pojava što govori i činjenica da čak oko 90% žena u svijetu, u svom nekom životnom periodu dobije celulit na butinama ili zadnjici. 

Butine i zadnjica su dva glavna mjesta koja budu najviše obuhvaćena celulitom, mada se može javiti i na drugim dijelovima tijela. 

Celulit na zadnjici se javlja kada dođe do nejednake distribucije masti, što rezultira kvrgavim izgledom kože. 

Kvrgava tekstura, poznatija je i kao “narandžina kora”.

Ovakva tekstura nastaje zbog širenja masnih ćelija odmah ispod površine kože, koje izbijaju kroz mrežu vezivnog tkiva. Žene imaju veću mogućnost da dobiju celulit na zadnjici u odnosu na muškarce.

Pitate se zašto? 

Zato što žensko tijelo ima tendenciju da salo čuva u ovom dijelu tijela, zahvaljujući našem hormonu estrogenuA problemi sa izgledom kože, nastaju kada masnoća “gura” vezivno tkivo ispod kože i tako stvara talasasti efekat. 

Kada nivo estrogena počne da opada (što je slučaj u menopauzi) receptori u krvnim sudovima zadnjice i butine se gube, što dovodi do smanjene cirkulacije. Sa smanjenom cirkulacijom dolazi i do manje količine kiseonika i smanjene proizvodnje kolagena na ovim mjestima. 

Masne ćelije postaju veće i lako uočljive. Posebno ako većinu našeg vremena provodimo u sjedećem položaju. 

Koji su razlozi koji dovode do pojave celulita na zadnjici? 

Kada se spomene celulit većina odmah pomisli da je višak kilograma jedini krivac za njegovo nastajanje. 

Međutim, postoji više faktora koji mogu da dovedu do nastanka celulita na zadnjici, a ovo su samo neki od njih: 

 • gubitak težine
 • genetika – ukoliko neko iz vaše porodice ima problema sa celulitom, postoji velika mogućnost da ćete ga i vi imati 
 • stres i nedostatak sna – visok nivo stresa povećava proizvodnju hormona koji se zove kortizol, a on ima mogućnost da razgradi kolagen. 

A kolagen nam je jako važan, jer nam on pomaže da nam koža bude jaka i puna. Bez njega je koža slaba i tanka, pa je celulit još više izražen.

 • nedostatak fizičke aktivnosti i dugo sjedenje
 • hormonske promjene
 • konzumiranje brze hrane 
 • pušenje pušenje povećava celulit jer smanjuje protok krvi i slabi stvaranje kolagena 
 • dehidratacija – ukoli ne unosite dovoljnu količinu vode vaša koža postaje suha i sklonija je pojavi celulita 
 • zadržavanje tečnosti – nakupljanje viška tečnosti (toksina) u tijelu, tačnije u potkožnom tkivu
 • starenje – vremenom naša koža i tijelo stari pri čemu dolazi do smanjene proizvodnje i gubitka kolagena i elastina

 

kako ukloniti celulit na zadnjici

Kako ukloniti celulit na zadnjici? 

Da bi uspješno uklonili celulit na zadnjici, važno je da budete veoma uporni i da ne odustajete na prvu. 

Da budemo jasni, ne postoji nikakav magični napitak koji djeluje preko noći, ali ako se pridržavate sljedećih pravila i budete uporni, rezultati će biti veoma pozitivni. 

U nastavku teksta saznajte na koje sve načine možete da se borite protiv celulita na zadnjici. 

Gel za celulit

Jedan od najlakših načina borbe protiv celulita jeste gel za celulit. Jednostavan je za upotrebu i neće vam oduzeti puno vremena.

Kada biramo gel  za celulit, trebamo obratiti pažnju da ne sadrži štetne hemije, kao što su parabeni, sulfati i parfemski mirisi. 

Iz razloga što hemijski sastojci mogu da izritiraju našu kožu i da dođe do crvenila i svraba. Većina proizvoda koji se koriste za tretiranje celulita sadrže sljedeće sastojke: 

 • kofein – povećava cirkulaciju, podstiče lipolizu (sagorjevanje) masnih ćelija i poboljšava strukturu kože
 • vitamin C – je ključan za sintezu kolagena i ima antiupalna i antioksidativna svojstva
 • L-karnitin – je aminokiselina koja se prirodno nalazi u našem tijelu i pomaže u sagorjevanju masti i jača ćelije kože
 • peptidi – su takođe aminokiseline koje služe kao “gradivni blokovi” za kolagen i elastin, za koje smo rekli da su nam veoma važni za našu kožu. 
 • Aloe vera – ima antiupalno djelovanje i pomaže u zatezanju vaše kože i učiniće je čvršćom, što će smanjiti vidljivost celulita
 • fisetin i frambione – ova dva sastojka, koji se dobijaju iz jagoda i malina, će pomoći u sagorjevanju masti. 

Takođe imaju i antiupalno i antioksidativno djelovanje. 

S’ obzirom da je gel za celulit potrebno nanositi svaki dan, za bolje rezultate, onda bi bilo najbolje da bude na biljnoj bazi! 

Prirodni gelovi imaju izrazito veliku koncentraciju biljnih sastojaka, koji vašoj koži pružaju potrebnu vlažnost i zatežu je. Sastojci koji se nalaze u prirodnim gelovima su: 

 • ekstrakt kore hrasta (Quercus cortex) 
 • arnika 
 • bršljan (Hedera helix)
 • kesten (Aesculus Hippocastanum)
 • menta (nana) 

Zašto baš gel sa ovim sastojcima? 

Navedeni sastojci prodiru i u najdublje slojeve vaše kože. Na taj način “razbijaju” masne naslage i sprječavaju nastajanje novih. 

Ukloniće višak vode, a pri tome će sačuvati prirodnu vlažnost kože. Poboljšavaju cirkulaciju, a vaša koža će izgledati zategnuta, glatka i bez naznaka celulita. 

Kako se koristi gel za celulit? 

Veoma lako i jednostavno. Za pozitivne rezultate potrebno je da ga koristite dva puta u toku dana, svaki dan. Možete koristiti gel ujutru i naveče, samo je važno da koža bude čista i suva. 

Gel za celulit nanosite isključivo na područja koja su zahvaćena celulitom ili su sklona pojavi celulita.

Odvojite desetak minuta i lagano masirajte svoju kožu sa gelom, kako bi koža lijepo upila gel i kako bi se oslobodila stresa i bila mekana i glatka na dodir. 

Prilikom masiranja možete da imate prijatan osjećaj hlađenja i zatezanja na mjestima gdje ste koristili gel za celulit. Redovnom upotrebom vidjećete kako se uporni celulit na zadnjici, ali i na drugim mjestima, lagano smanjuje i nestaje. 

Još jedna prednost prirodnog gela sa ovim sastojcima je ta što će vam, osim sa celulitom, pomoći i sa bijelim strijama, koje često idu zajedno sa njim. 

Vježbe za celulit na zadnjici

Pravilne i redovne vježbe u kombinaciji sa zdravom ishranom, mogu da smanje tjelesnu masnoću i oslobode vas od celulita na zadnjici. 

A da ne kažemo kako ćete dobiti lijepo i oblikovano tijelo. Sve što vam je potrebno jeste jaka i dobra volja da ostvarite svoje želje. Odvojite svaki dan bar pola sata za sebe i isprobajte neke od ovih vježbi koje smo vam pripremili. 

Kardiovaskularne vježbe

Kada trošite više kalorija nego što unosite, počinjete lagano da sagorjevate masne naslage. Pod kardio vježbama podrazumijeva se: 

 • hodanje
 • trčanje
 • planinarenje
 • vožnja biciklom 

Ove vježbe sagorjeće višak kalorija, što dovodi i do smanjenja tjelesne masnoće i celulit neće biti toliko vidljivi, a vremenom može i nestati. 

Penjanje stepenicama

Prema Nacionalnom institutu za velnes, penjanje uz stepenice sagorjeva najmanje 10 kalorija u minuti. Osim što jačate mišiće zadnjice, penjanje uz stepenice će pomoći i ostalim djelovima mišića na telu, kao oni na butinama. Tako da, sljedeći put umjesto da idete liftom, upotrijebite stepenice kako bi svoje tijelo oslobodili celulita. 

Čučnjevi

Čučnjevi su svima dobro poznata vježba, koja će da zategne i lijepo oblikuje vašu zadnjicu i oslobodi je celulita. Iako svi znamo kako se čučnjevi rade, ne bi bilo loše da se podsjetimo. Znači, lijepo stanite i neka razmak između vaših stopala bude oko jednog metra. 

Polako savijajte koljena i spuštajte svoje tijelo sve dok vam bedra ne budu paralelna sa podom. 

Malo se zadržite u tom položaju, pa se onda lagano podignite. Dok se podižete, stežite gluteuse i zadnju stranu bedara. Za početak ponavljajte 15 puta, a vremenom povećavajte broj ponavljanja. Ako redovno radite ovu vježbu protiv celulita na zadnjici, njeni mišići, ali i oni na bedrima će da pomognu u sagorjevanju masti. 

A znamo da manje masnoće znači i manje vidljiv celulit. 

Back kicks ili udarci u leđa 

Sa ovom vježbom možete da se oslobodite viška masnoće sa svih područja koja su sklona celulitu, dakle čak i za onaj celulit na stomaku imaće dejstvo. Za ovu vježbu dlanovima i koljenima ste naslonjeni na pod.

Zatim je potrebno da jednu nogu podignete iza sebe, pod uglom od 45 stepeni. Zadržite par sekundi nogu u tom položaju, pa je polako spustite i onda sve isto ponovite sa drugom nogom. Počnite isto sa 15 ponavljanja sa svakom nogom, a onda postepeno povećavajte broj ponavljanja. 

Most

Vježba most jača vaše mišiće gluteusa i tetive. Lezite na pod, a koljena neka vam budu savijena pod uglom od 45 stepeni. Ruke neka vam budu ispružene sa strane duž vašeg tijela sa dlanovima prema dole. Dok udišete lagano se gurnite prema gore pomoću vaših peta i podignite kukove gore, istovremeno stežući gluteuse i tetive. 

Vaše tijelo, koje je naslonjeno na gornji dio leđa i ramena, treba da formira pravu liniju sa koljenima. Ostanite malo u tom položaju, pa se lagano vratite u početnu poziciju. 

Ponavljajte 10 do 15 puta. 

Skok sa iskorakom

Skok sa iskorakom pomaže kod gubitka viška masti i kod jačanja mišića u donjem dijelu tijela. Stanite uspravno sa spojenim stopalima, a ruke opustite sa strane. Lagano skočite u položaj iskoraka prema naprijed sa vodećom desnom ili lijevom nogom. 

Zastanite na sekundu, pa ponovo skočite, ali ovaj put sa drugom nogom. Mijenjajući noge uradite koliko god puta možete ovu vježbu za 30 sekundi.Onda odvojite jedan minut za odmor i ponovite vježbu opet. 

Ishranom protiv celulita

Vaša ishrana je takođe veoma važna ako želite uspješno da se riješite celulita na vašoj zadnjici. Smanjite unos brze hrane i šećera za koje smo već rekli da doprinose njegovoj pojavi. Unosom sljedećih namirnica pomoći ćete svome tijelu iznutra da se bori protiv celulita i njegovog nastajanja.

A ovo su namirnice koje bi trebali da konzumirate: 

 • voće – grejpfrut, narandže, limun, maline, lubenica
 • povrće – špargla, peršun, cvekla, avokado, špinat, paprike
 • orasi i sjeme lana
 • riba – losos i tuna
 • meso – ćuretina i piletina

Sve ove navedene namirnice bogate su vitaminima A, C i E i sadrže veliki broj antiosidanasa koji će vašoj koži pomoći da bude zdrava. 

Takođe sadrže i omega 3 masne kiseline koje će obezbijediti potrebnu hidrataciju, ali i usporiti starenje kože.

vježbe za celulit na zadnjici

Dodatni savjeti za uklanjanje celulita na zadnjici

Sada kada smo vidjeli koje su to vježbe i kakve gelove za celulit treba da koristimo, pripremili smo vam još par savjeta kako bi  uspješno riješili celulit na zadnjici. 

Celulit je veoma uporan i zato vi morate biti uporniji od njega, zato hajde da vidimo šta još imamo protiv njega:

 • smanjite unos šećera – postoji veoma jaka veza između šećera i celulita. 

Kada unosimo previše slatke hrane i pića, šećer iz njih se skuplja u masnim ćelijama. To uzrokuje njihovo širenje i povećava izgled udubljenja na području zadnjice. 

Slatkiše zamijenite sa voćem koje hrani vašu kožu, kao što je lubenica, ili svežim napitcima, kao što je sasi voda za celulit.

Ona sadrži likopen koji je veoma koristan za naš kardiovaskularni sistem.

 • vježbajte – ne samo da ćete smanjiti i ukloniti celulit na zadnjici, već ćete biti zdraviji i imaćete lijepo i zategnuto tijelo. 

U zavisnosti od vašeg posla pokušajte da ne sjedite čitav dan.

Vježbanje je važno, pa pokušajte da vježbe za celulit radite redovno, što može dobro doći i kao prevencija protiv nastanka novog. 

 • koristite četku za tijelo – preporučuje se da koristite četku za tijelo prilikom kupanja. 

Prelazeći sa njom preko kože zadnjice možete stimulisati bolji protok krvi i bolju cirkulaciju. 

 • prestanite ili smanjite pušenje 
 • smanjite stres – boravite što više u prirodi, meditirajte i redovno spavajte
 • smanjite unos slane hrane – slana hrana je često uzrok zadržavanja tečnosti, koji je takođe povezan sa pojavom celulita. 

Prevelik unos soli može da dehidrira vašu kožu i područje na kojoj se celulit nalazi postaje uočljivije. Ali nisu sve vrste soli loše za vašu kožu. 

Himalajska i morska so su bogate korisnim mineralima koji mogu da vam pomognu. Uvrstite ih u svoju relaksirajuću kupku, kako bi se opustili, smanjili stres i pridonijeli gubitku celulita. 

Takođe, postoje i razni medicinski tretmani za uklanjanje celulita, kao što je laser terapija u vezi kojih se možete posavjetovati sa doktorom. 

Ljudi ih rijetko koriste jer su skupi i uvijek postoji mogućnost da se celulit i nakon njih vrati ili da dođe do neželjenih efekata. Borba sa celulitom može da bude duga i teška, ali to ne znači da vaša pobjeda nad njim nije moguća. 

I te kako jeste! Kao što smo rekli, važno je samo da budete uporni i da se odreknete ili bar smanjite sve što vam je do sada uzrokovalo celulit.

Odricanje nije lako, ali ako želite da imate lijepo i zategnuto tijelo mislim da onda vrijedi, zar ne? Svoju ishranu obogatite vitaminima i mineralima, slatkiše zamijenite voćem, vježbajte i pazite da unosite dosta tečnosti u toku dana. 

Ukoliko dugo sjedite na poslu, onda svoju pauzu iskoristite za kratku šetnju. Na to sve, gel za celulit će vam dodatno pomoći. 

Samo budite uporni i rezultati sami dolaze, a kada dođe ljeto, vi ste spremni za more i plažu.