Celulit na nogama riješi na ovaj način

Celulit na nogama riješi na ovaj način

Primijetili ste da imate celulit na nogama i jedino što vas zanima je kako ga ukloniti. Rješenje svakako postoji, a ono je na korak od vas.

Rješenje se sastoji od kombinacije preparata, gela za celulit, ishrane i fizičke aktivnosti, a rezultat su lijepe, zategnute noge koje ćete ponosno pokazivati u sve toplijim danima! 

Ali, kako izgleda celulit na nogama?

Iako ne postoji jedan standard za ustanovljavanje stepena zahvaćenosti nogu celulitom, nekoliko opštih stanja se mogu razdvojiti:

 •         Stanje u kojem nema celulita
 •         1. stepen – celulit se vidi kada sjedite, ali ne i kada stojite
 •         2. stepen – celulit se vidi i kada sjedite i stojite
 •         3. stepen – jako uočljiva narandžina kora, sa velikim naborima

Što je stepen veći, biće i teže da ga se rješite, ali…bez brige!

Možemo ga smanjiti na različite načine, tako da će postati jedva primijetan. Ako kožu učinimo čvršćom, zategnutijom, hidriranijom – pomorandžina kora neće biti tako uočljiva niti će njena tekstura biti sa velikim kvržicama.

Za smanjenje osim korigovane ishrane možete isprobati i pojačanu fizičku aktivnost kao što je vježbanje ili treniranje nekog sporta, a poslije toga ili zasebno i masažu.

Postoje i različiti profesionalni tretmani čiji je rezultat uslovljen stepenom raširenosti celulita, ali i svačijim zasebnim reagovanjem na tretman. Ono što im je zajedničko je da nose i izvjesne rizike od fizičkih ozljeda u vidu bolnih modrica i podliva, ali i to da ne garantuju potpuni nestanak celulita, kao ni to da se neće uskoro ponovo vratiti iz istih razloga.

Na samom početku da vidimo zašto se javlja celulit!

Celulit na nogama – uzroci

Da bismo znali kako riješiti celulit na nogama, moramo upoznati faktore njegovog nastanka. Nazivamo ga još i pomorandžina kora, jer teksturom i izgledom podsjeća upravo na nju; budući da koža ima naizgled sitne kvrge i udubljenja. Celulit nastaje kao rezultat odnosa uvećanih masnih ćelija i vezivnog tkiva ispod površine kože.

Više je uočljiv kod žena, nego kod muškaraca, zato što su kod žena masne ćelije i tkivo raspoređeni vertikalno, u odnosu na muškarce kod kojih tkivo ima ukrštenu strukturu, pa su izbočine masnih ćelija mnogo vidljivije kod žena.

Važno je znati da celulit nije bolest niti ga imaju isključivo gojazne osobe, nego da se može vidjeti kod osoba oba pola u različitim stepenima kondicije.

Pored izgleda, promjene u cirkulaciji i snabdijevanju kiseonika u područje zahvaćeno celulitom mogu dovesti i do nakupljanja tečnosti u tim dijelovima tijela.

Celulit na nogama može nastati ili se pogoršati iz sljedećih uzroka:

 •         Hormonski faktor i starost
 •         Genetski faktor
 •         Nepravilna ishrana
 •         Nedostatak fizičke aktivnosti

Pretpostavlja se da svaki hormonski disbalans dovodi do slabije razgradnje masnoća i posljedično većeg skladišta istih u tijelu, što rezultira i povećanjem celulita. Hormoni koji su najviše „krivi“ za ovo dešavanje su insulin i kateholamin. Takođe, za njegov nastanak kod žena smatra se odgovornim i estrogen, koji se jače luči od ulaska u pubertet, kao i u periodima trudnoće i menopauze.

Uticaj genetike na celulit na nogama potiče od brzine metabolizma osobe, rasporeda masnoća u tijelu, kao i navikama u ishrani koje se porodično prenose i usvajaju.

Nepravilna ishrana možda neće sama po sebi izazvati pojavu celulita, ali će taloženje masnoća u koži svakako da ga enormno poveća.

Bitno je naglasiti da i ljudi koji često vježbaju i treniraju neki sport mogu imati celulit, ali da veća fizička aktivnost mnogo doprinosi njegovom smanjivanju.

Kako riješiti celulit na nogama?

Iako smo ustanovili da on nije medicinski problem, možemo se složiti da se njime niko neće pohvaliti. To što je problem estetski ne znači da ga ne želimo riješiti, pa ćemo se pozabaviti načinima za smanjenje masnih naslaga.

Najbolji način da celulit na nogama postane prošlost je da iskombinujete nekoliko načina za rješenje – da koristite preparate preporučene za njegovo tretiranje, sredite ishranu i uvedete više aktivnosti.

Gel za celulit na nogama

Kada su preparati u pitanju, najbolje je koristiti gelove i masažna ulja sa prirodnim sastojcima. Posebno odabrane biljke u gelu, kožu hidriraju, zatežu, potkožne masnoće zagrijavaju i rastvaraju. U toj polutečnoj formi su pogodne i za masaže koje mehanički djeluju na vezivna tkiva, pokreću limfu, dovode kiseonik u ćelije i time djeluju na više načina.

Upotrebom gela sa prirodnim sastojcima i odabranim biljem pokrenućete čitav kompleks njege pomoću koje ćete riješiti celulit.

Gelovi se nanose masažnim pokretima od koljena prema srcu, kao i svaka masaža. Time se podstiče i limfna drenaža i uklanja zadržana tečnost koja takođe utiče na izgled kože sa celulitom.

Najbolja rješenja ćete dobiti koristeći ekstrakte biljaka Hedera helix, Aesculus Hippocastanum, Quercus Robur Bark i Arnica Montana.

celulit na nogama prirodno liječenje

Ishrana i celulit na nogama

Ishrana je bitan faktor kada se želite riješiti celulita i to na dva načina. Na prvom mjestu loša ishrana će doprinijeti taloženju masnoća u čitavom tijelu i njihovoj slaboj razgradnji prirodnim putem. Na drugom mestu ćete pažljivim odabirom namirnica pospješiti sagorijevanje masti, ojačati vezivna tkiva, podstaći proizvodnju kolagena bitnu za čvrstoću kože, kao i ubrzati metabolizam.

Iz ishrane bi trebali izbaciti rafinisane šećere i smanjiti ugljene hidrate i so, a povećati unos vlakana i vode.

Šta trebate izbaciti ili smanjiti u ishrani da se smanji i celulit na nogama:

 •         Rafinisane šećere
 •         Prerađeno meso i sireve
 •         Konzervisane supe i instant jela
 •         Gazirana i zaslađena pića
 •         Tijesta sa bijelim brašnom
 •         Margarine i trans masti

Svi ovi proizvodi imaju zajedničku stvar – u vaše tijelo unose nekvalitetne namirnice koji uzrokuju lošu cirkulaciju, začepljenje vena i taloženje masnoća. Sve ovo za posljedicu ima nakupljanje dodatnog celulita i stvaranje mnogo lošije estetske slike vaših nogu.

 Umjesto toga, birajte sledeće:

 •         Orahe, lješnike, bademe
 •         Heljdu
 •         Grejpfrut
 •         Losos i ostale omega 3 masne kiseline
 •         Vodu sa limunom
 •         Zeleni čaj
 •         Integralne žitarice
 •         Želatin
 •         Kakao
 •         Banane

Omega 3 masne kiseline uz orašaste plodove doprinose zdravlju kože ojačavajući ćelijsku membranu, dok heljda pomaže izbacivanje toksina iz masnih ćelija.

Grejpfrut je odavno poznat kao sagorjevač masti i može se koristiti kao dodatak salatama, smutijima, ali i zasebno, najbolje ujutru.

Voda sa limunom i zeleni čaj u prvom redu dodatno hidriraju vašu kožu iznutra, a onda i obezbjeđuju dodatne vitamine i izbacuju toksine iz tijela. Zeleni čaj ima odličan uticaj na kardiovaskularni sistem, pa se zna da tako potpomaže bolji protok krvi i razgradnju masnoća iz celulita odnoseći ih u mišiće koji ih sagorijevaju.

Integralne žitarice su prepune vlakana koja pomažu boljem funkcionisanju digestivnog sistema, čime uklanjaju toksine i masti prije nego se uspiju pretvoriti u celulit.

Želatin snažno utiče na proizvodnju kolagena i time direktno jača vezivna tkiva.

Kakao sa visokim sadržajem flavonola smanjuje nakupljanje masti, podstiče cirkulaciju i održava čvrstoću kože.

Banane su veliki izvor kalijuma koji pomaže u smanjenju zadržavanja vode, što direktno utiče na nastanak i isticanje celulita, a istovremeno utiče na limfni sistem i na taj način uklanja toksine.

Zaključak: iako ishrana nije osnovni uzrok nastanka celulita, može imati veliki uticaj na njegovo pogoršavanje ili smanjenje. Sve u zavisnosti kako se hranite.

Vježbe za celulit na nogama

Uz preparate koji djeluju direktno i ciljano na celulit i uravnoteženu ishranu, vježbanje i aktivan fizički život je nešto što vam može pomoći u borbi sa celulitom. I ne samo to, već i generalno boljem i zdravijem stanju vašeg organizma i ljepšem izgledu kože i zategnutijim mišićima.

Zavisno od vašeg zdravstvenog stanja i fizičke spremnosti, odaberite aktivnosti kojima se možete i želite baviti, a da će aktivirati vaš organizam. U svoju rutinu možete uvesti plivanje, trčanje, vježbe snage, aerobne vježbe ili, ako niste u dobroj kondiciji, duge šetnje i brzo hodanje.

Iako sama aktivnost neće uticati na problem celulita nastao zbog odnosa masnoća i vezivnog tkiva, hoće na smanjenje samih masnoća. One će biti utrošene na sagorijevanje zbog pojačane potrošnje tokom jačih fizičkih aktivnosti, kao i izgradnje mišića.

Svaku pojačanu fizičku aktivnost počnite zagrijavanjem da biste izbjegli povrede mišića i ligamenata.

Vježbe bi trebalo raditi kao kombinaciju aerobnih i vježbi snage, pošto je to idealan spoj za topljenje masnih naslaga i zatezanje kože, koje će postojeći celulit učiniti manje upadljivim.

Krenite od serija sa manje ponavljanja i sa manjim opterećenjem, koje ćete povećavati kako budete sticali veću izdržljivost.

Primjeri za vježbe za celulit na nogama:

 •         Iskorak unazad – lijevu nogu povucite unazad dok se na desnoj spuštate u čučanj. Tijelo i ispružena noga trebaju biti u ravni u krajnjoj poziciji. Ponovite i desnom nogom, sa svakom po deset puta.
 •         Bočni iskorak – lijevu nogu ispružite bočno savijajući se u čučanj desnom nogom. Ponovite i desnom nogom, svakom po 12 ponavljanja.
 •         Glute bridge – lezite na leđa i savijte noge u koljenima tako da stopalima dodirujete pod u blizini zadnjice. Odignite tijelo praveći oslonac na stopalima i gornjem dijelu leđa. Ponovite 15 puta.
 •         Spustite se u čučanj pazeći da vam se koljena ne uvrću ka unutrašnjoj strani i da ne prelaze preko vrhova stopala. Ponovite 20 puta.

 Ove i slične setove vježbi ponavljate 3-4 puta nedeljno, uključujući i dodatna opterećenja u vidu tegova i traka koji će vam otežati vježbe, ali će i donijeti bolje rezultate.

Poslije vježbanja odradite i vježbe istezanja za oslobađanje napetosti u mišićima.

Celulit na nogama prirodno liječenje

Za prirodne tretmane možete koristiti i obloge i maske koje sami napravite kod kuće. Ipak, piling daje bolje rezultate, zbog samih sastojaka. Prije masaže celulita možete uraditi i piling sa kafom koji je takođe odličan prirodni način za njegovo tretiranje.

Piling od kafe

Ako ste ljubitelj kafe, evo još jednog načina na koji možete iskoristiti svoj omiljeni napitak! Naime, kofein je poznat kao lipolitik, što znači da je odličan u sagorijevanju masti i poboljšavanju cirkulacije, što je odlična vijest ako imate celulit na nogama. Nanesen direktno na kožu ima sposobnost da djeluje na masne ćelije ispod površine kože i time direktno smanjuje celulit.

Prva bitna stvar u vezi sa pravljenjem pilinga sa kafom u kućnim uslovima je da se to radi sa talogom mljevene kafe, a ne sa mljevenom kafom koja još nije prokuvana. Skuvajte sebi domaću kafu, a talog osušite na suncu ili u rerni, bitno je samo da je potpuno suv.

Dalje ga možete kombinovati sa šećerom, kokosovim ili maslinovim uljem, a mi vam donosimo i jedan od recepata.

 Za piling od kafe je potrebno:

 •         4 kašike osušenog taloga od kafe
 •         1 kašika meda
 •         1 kašika maslinovog ulja
 •         1 kašika smeđeg šećera

Sve promiješati u posudi da bi se dobila kremasta struktura, ne previše masna. Ako je potrebno još zgusnuti, dodajte još malo taloga. Nanesite ga kružnim masažnim pokretima na noge, ostavite da kratko djeluje, a onda ispreite mlakom vodom. Najbolje je da ovakve pilinge radite u kupatilu neposredno prije tuširanja.

Ovako pripremljen piling možete držati nekoliko dana u frižideru, u zatvorenoj posudi. Od prirodnih sastojaka korisne su i morske alge koje prirodno toniraju kožu, te podstiču cirkulaciju i protok krvi.

Masaža uljima

Jedan od načina smanjenja celulita na prirodan način su masaže. Bilo da se prepustite u ruke profesionalaca, bilo da sami isprobate masažu nogu pošto su to dijelovi lako dostupni i za samostalni tretman, efekat može samo da doprinese da se celulit na nogama smanji.

Masažu možete vršiti pomoću gela za celulit na nogama, a možete upotrijebiti i ulja. Kada su ulja u pitanju, najbolje je dodati eterična u masažno, pošto prodiru dublje u slojeve kože i imaju direktan uticaj na celulit.

Vjeruje se da i sam miris etarskog ulja grejpfruta aktivira nerve u masnom tkivu tako da i pomaže u lipolizi i time u razbijanju celulita. Etarska ulja koja su takođe korisna u masažama su ulje kleke i ulje listova ruzmarina koja djeluju antioksidativno i stimulativno na cirkulaciju.

Etarska ulja se uvijek moraju koristiti u kombinaciji sa osnovnim uljima, pošto su previše jaka za samostalnu upotrebu i koristi se samo nekoliko kapi po tretmanu, inače može doći do iritacije kože! 

Evo kako da sami napravite ulje za masažu:

 •         Pola šolje ulja od jojobe
 •         15 kapi eteričnog ulja grejpfruta
 •         15 kapi eteričnog ulja ruzmarina
 •         15 kapi eteričnog ulja kleke

Sve pomiješati i držati u tamnoj staklenoj boci van sunčeve svjetlosti. Prije svake upotrebe ga protresite ili promiješajte.

Masažu radite svakodnevno jedan ili dva puta na dan. Masaža se radi tako da krećete od koljena (ili stopala) preko butina, u smjeru srca, jer tako podstičete prirodnu cirkulaciju i limfnu drenažu. Ne pritišćite prejako da ne biste napravili modrice. Dovoljan je srednji stisak i preklapajući pokreti, da obuhvatite čitavu površinu nogu.

Masaža podstiče cirkulaciju krvi i limfe, te podstiče izbacivanje toksina iz organizma, pa time direktno utiče na smanjenje celulita!

kako se rješiti celulit na nogama

Suvo četkanje

Još jedna stvar koju možete uraditi kod kuće je suvo četkanje. Efekti suvog četkanja kože su zatezanje kože, limfna drenaža koja rezultira boljom cirkulacijom i smanjenjem celulita na nogama, a uz to je i odličan piling.

Sve što vam je treba je četka sa čvrstim prirodnim vlaknima i malo vremena. Četkanje se vrši dugim potezima od koljena ka srcu, na dijelovima zahvaćenim celulitom.

Kao i kod masaže, ne pritišćite četku pregrubo, nego srednjim ili blagim pritiskom. Četkanje će djelovati i kao svojevrstan piling. Možete ga raditi svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno, da bi imalo efekta.

Celulit na nogama forum

Iskustva žena koje su imale ovaj problem su slična, iako su različite građe, godina i navika, pa možemo vidjeti kako isti načini za njegovo uklanjanje djeluju kod osoba drugačijeg načina života.

Katarina, 28 godina kaže: „Celulit sam zapazila već sa 22 godine i bila sam iznenađena pošto nisam imala višak kilograma, a mislila sam da se pojavljuje samo kod gojaznih ljudi. Pokušala sam to riješiti dijetom, ali se ništa nije promijenilo, pa sam potražila druga rješenja. Krenula sam na aerobik nekoliko puta sedmično, a jedna od djevojaka mi je preporučila da isprobam gel koji je namijenjen upravo za celulit na nogama.

Rezultati su došli već nekoliko sedmica nakon redovnog korištenja u kombinaciji sa vježbanjem – moja koža je bila zategnuta, čvrsta, a celulit se više nije vidio.“

Anja, 36 godina: Celulit mi se pojavio poslije tridesete godine. Moj posao zahtijeva dosta sjedenja i malo kretanja, što se odrazilo na slabiju formu i mišićnu masu, zbog čega je celulit još više došao do izražaja.

Da bih ga smanjila, isprobala sam masaže sa preparatima sa provjerenim prirodnim sastojcima koji utiču direktno na celulit na nogama, a uvela sam i duže šetnje u slobodnom vremenu. Prvi rezultati su da je manje vidljiv i da je forma bolja, pa nastavljam sa ovim planom.“

Ono što ste mogli pročitati kod žena koje su imale iskustva sa celulitom na nogama, a što važi i za sve ostale probleme sa kojima se sučimo je da će rezultat zasigurno doći. Jedino je važno i morate se redovno posvetiti odabranom načinu za rješavanje.

I vaše noge će ponovo biti zategnute, glatke i bez nabora celulita. Samo budite uporni i tretmane posmatrajte kao dio svakodnevne njege. U onim tretmanima, poput masaža gelovima i uljima i aktivnostima poput šetnji i plivanja možete i da uživate dodatno!