Koji je najbolji gel za celulit?

Koji je najbolji gel za celulit?

Samo najbolji gel protiv celulita može riješiti ovu napast tijela. Ali koji je to?U nastavku teksta saznajte i riješite se celulita zauvijek.

Uočili ste celulit na nekim dijelovima tijela i sada vam je najvažnije pitanje kako ga eliminisati? Pored mnogo tretmana koji se nude u salalonima, ipak razmišljate o nečem drugom.

Odgovor je za vas – najbolji gel za celulit, koji briše sve tragove celulita po celom telu.

Kada je u pitanju uklanjanje celulita, rješenje u vidu gela je postalo svima dostupno za upotrebu u kućnim uslovima. Skratilo je vrijeme koje smo morali izdvajati za profesionalne masaže u kozmetičkim centrima.

      Ne samo da je rješenje moguće, nego će vam biti pri ruci bilo da ste u kući ili na putu, što znači da nećete morati prekidati svoje tretmane.

Saznajte u nastavku koji su najvažniji sastojci gela, nez kog ne bi mogao da djeluje na pravi način na kožu pod celulitom. Kako pravilno upotrijebiti gel, da biste ponovo imali glatku i čvrstu kožu, kao i koje anticelulit gelove možemo pronaći kod nas.

Kako najbolji gel za celulit zapravo djeluje?

Da bismo razumjeli zašto je gel najoptimalniji preparat za tretiranje celulita, moramo razumjeti kako utiče direktno na njega. Sam celulit je masnoća koja se nalazi ispod kože, nakupljena tako da se vidi kao površina sa većim ili manjim mekanim kvrgama.

Da bi se smanjio ili potpuno uklonio, celulit se mora razbiti na male dijelove, potaći cirkulacijom i drenažom do mišića gdje će se razgraditi zbog aktiviranja čitavog organizma.

Zbog toga je uz upotrebu gela poželjno pojačati fizičku aktivnost i povećati unos vode.

Ono što upravo gel za celulit radi u njegovom uklanjanju je da masažom i aktivnim sastojcima razbija masne nakupnine, podstiče cirkulaciju i zateže kožu, te obnavlja njenu strukturu.

Takvom ujedinjenom snagom djeluje na više nivoa i zato je najbolji izbor za tretiranje ovoga estetskog problema!

Ako se pitate zašto je baš gel pravo rješenje za ovaj problem, evo odgovora!

Zbog svoje strukture, gel je najpogodniji za tretiranje problema sa celulitom. Za razliku od ulja i seruma koji su tečniji, gelasta forma se mnogo bolje zadržava na koži, ne curi i ne ostavlja fleke i tragove. Zbog svega toga ima produženo djelovanje zadržavajući i aktivirajući sve sastojke potrebne za razgradnju celulita. 

Najbolji gel za celulit ne samo da sadrži supstance koje na njega djeluju, nego je dovoljno razmaziv da posluži za ugodno nanošenje i masažu.

Birajte gelove koji ne ostavljaju ljepljive tragove, nego one koje koža upija ne ostavljajući masni sloj koji vam se može prenijeti na odjeću ili posteljinu.

bršljan gel za celulit

Kako pravilno se koristi gel za celulit?

Da biste iskoristili sva fantastična svojstva odabranog gela, ne morate zakazati profesionalnu masažu. Možete sami naučiti kako pravilno izmasirati dijelove tijela zahvaćene celulitom tako da pokrenete čitav proces njegovog eliminisanja.

Proces nanošenja možemo podijeliti na:

 • piling 
 • čišćenje i priprema kože
 • nanošenje gela

Piling

Da bi se svi sastojci dobro apsorbovali u kožu, preporučljivo je raditi redovan piling. Slobodno tokom tuširanja posegnite za grubljom rukavicom za kupanje ili za piling sa granulama i iskoristite ga na cijeloj koži. Isperite i posušite da biste bili spremni za nanošenje gela. 

Nakon urađenog pilinga, koža je odbacila grublji sloj koji bi inače mogao smanjiti upijanje gela, dok nakon njegove primjene možete biti sigurni da će efekat aktivnih sastojaka biti pojačan.

Piling možete raditi jednom sedmično, nije potrebno prije svakog nanošenja gela.

Čišćenje i priprema kože za tretman

Kada se radi o bilo kojem tretmanu, koža mora biti čista da sa tvarima iz preparata ne bi apsorbovala i nečistoće, te uzrokovala akne i bubuljice. Najbolji gel za celulit je zato najzgodnije nanijeti neposredno nakon tuširanja. Samo tuširanje završite sa ispiranjem naizmjenično hladnom i toplom vodom da biste podstakli cirkulaciju koja će dodatno doprinijeti upijanju i raspoređivanju sastojaka iz gela. 

Koža bi trebala biti topla pri nanošenju gela, a iz razloga što hladna ima tendenciju ka skupljanju pora, zbog čega bi mogla otežati upijanje.

Nanošenje gela – masaža

Kada ste već odabrali najbolji gel za celulit u ponudi, onda ga i iskoristite na najbolji način. Nemojte samo namazati i nadati se da će preparat odraditi sve sam od sebe. 

Priuštite sebi masažu koja ne samo da će vam pomoći da se riješite celulita, nego će vam i fizički goditi. Bez obzira na kojem dijelu tijela imate celulit, trebate se pridržavati osnovnih pravila pri masaži:

 • uvijek masirajte u pravcu srca
 • masažu vršite kružnim pokretima
 • stisak neka bude srednje jak
 • ne nanosite previše preparata
 • odvojite dovoljno vremena za to.

Masiranje se mora vršiti u smijeru srca, jer se tako podstiče pravilna i prirodna cirkulacija i limfna drenaža. Za svaki dio tijela obratite pažnju kako da imate najbolji pristup da biste mogli imati ujednačen pritisak na kožu i pravilno je tretirati:

 • ako masirate celulit na butinama, krenućete od koljena ka trupu
 • ako je u pitanju stomak, krenite od pupka kružno u smijeru kazaljke na satu ka spoljašnjem dijelu, a onda se takođe kružno vratite do pupka
 • ruke masirajte od lakta ka ramenu 
 • zadnjicu tretirajte od donjeg dijela ka struku uzdužnim čvrstim pokretima

Važno kod primene

 Na dijelovima tijela na kojima je to moguće izvesti, masirajte kružnim pokretima, da zahvatite svaki dio kože. Gledajte da vam se potezi preklapaju jedni preko drugih, gnječite kožu kao da mesite tijesto. Koristite i zglobove prstiju za pojačan pritisak na kožu, kao i duge gnječeće poteze kada tretirate noge ili ruke. Ako ne možete da dohvatite neki dio za čvrst stisak, koristite masažere sa drškom i oblim zupcima.

Pri masiranju možete osjetiti blaži bol, ali ne bi smio biti konstantan i prejak.

Zavisno od stepena zahvaćenosti celulitom na nogama i drugom delovima tela, i bol ili neugodnost pri masiranju može biti veća ili manja. Stisak mora biti čvrst i ujednačen da bi se postigao željeni efekat – aktiviranje tkiva i apsorpcija agenasa iz gela, te da bi oni stigli do unutrašnjeg sloja kože i masnih grudvica.

Nemojte nanijeti previše gela odjednom, jer vas to može ometati u masaži, a nećete dobiti jači efekat. Uz to se neće moći potpuno upiti, pa ćete imati višak proizvoda svuda naokolo, bez obzira što ste odabrali najbolji gel za celulit. Lakše je da u toku masaže dodajete po malo kada zatreba i tako kontrolišete količinu koja vam je potrebna.

U zavisnosti od površine pod celulitom odvojite i vrijeme koje je potrebno za masažu. Na primjer, desetak minuta za noge svako veče će biti dovoljno da biste sve pravilno i pažljivo odradili. 

Poželjno je da masaže izvodite dva puta dnevno, ujutru i naveče, bar u fazi dok se rezultati ne počnu očigledno primjećivati. 

Poslije možete da se zadržite samo na večernjim masažama da biste održali dobar tonus kože i sprječavali nastanak novog celulita. Ćelije se regenerišu noću, pa je večernji tretman najpogodniji za dobre rezultate

Koje sastojke bi trebao imati najbolji gel za celulit?

Na tržištu postoji gomila preparata koji obećavaju odlične rezultate, pa nije lako odabrati one koji su to zaista u stanju i ispuniti. Obratite pažnju na sastav i preporuke. To neka bude prvi važan korak kod izbora.

Prednost uvijek dajte proizvodima sa prirodnim sastojcima, pošto imaju najefektivnije rezultate, a mogućnost od negativnog uticaja ne postoji kao kod isključivo hemijskih preparata.

Sastojci su osnova svakog preparata, pa dobro obratite pažnju od čega je sastavljen.

Sve što na ovaj način nanesete na kožu će završiti unutar nje, tako da izbjegavajte sve što može da vam našteti, prije svega parabene i sulfate.

Najbolje što priroda nudi u borbi sa pomorandžinom korom, a morao bi sadržati najbolji gel za celulit su sledeći sastojci:

 • divlji kesten
 • bršljan
 • arnika
 • hrast lužnjak
 • crni biber
 • masline
 • kofein

Zašto baš ovi sastojci?

Ekstrakt divljeg kestena je najbolji izbor kada je u pitanju jačanje krvnih sudova. To je posebno bitno kada se zna da se jačajući njih smanjuje mogućnost razlivanja masnoća između vezivnog tkiva, zbog čega i dolazi do nakupljanja celulita. Uz to ima i odlična antiupalna svojstva i sklonost ka ubrzavanju cirkulacije.

Bršljan je najpoznatiji sastojak koji bi najbolji gel za celulit trebao da ima. Zbog flavonoida koje posjeduje pomaže i u mršanju i smanjenju celulita. Djeluje tako što sužava krvne sudove i sprječava akumulaciju tečnosti u organizmu. Takođe podstiče mikrocirkulaciju, razgrađuje masnoće i sprječava nakupljanje novih.

Arnika je još jedan od sastojaka na koje biste trebali obratiti pažnju zbog odličnih karakteristika. Osim što je dobra kod ublažavanja upala i otoka, dobro se pokazala i kada je u pitanju učvršćivanje i zatezanje kože.

Hrast lužnjak se koristi za jačanje kože i smirenje upalnih procesa kože.

Crni biber ubrzava cirkulaciju, razgrađuje masnoće, pojačava metabolizam i odlično izbacuje toksine, što su sve osobine koje ga čine dobrim saveznikom ostalim sastojcima u anticelulit preparatima.

Maslinovo ulje je poznat emolijens koji poboljšava elastičnost i hidriranost kože, pa je odličan sastojak u gelovima.

Kofein je poznat sastojak mnogih anticelulitnih preparata zbog svojstva da smanjuje potkožnu masnoću, a koži daje čvršću strukturu, elastičnost i glatkoću. Ima lipolitički efekat, što će reći da ne samo da razbija masnoće, nego i remodeluje dijelove tijela obuhvaćene celulitom.

Upravo zbog takvih njegovih svojstava, kofein u gelovima treba koristiti isključivo na dijelovima tijela sa celulitom, jer bi na drugima mogao izazvati dehidriranost kože.

Gelovi mogu sadržavati više sastojaka koji se međusobno uklapaju u odličan spoj koji će podaći sagorijevanje potkožnih masnoća i njihovo izbacivanje, a istovremeno i poraditi na učvršćivanju kože.

Trudnice, porodilje i osobe sa otvorenim ranama na dijelovima tijela koje bi željeli tretirati bi se trebali konsultovati sa doktorom oko primjene bilo kakvog preparata.

Koji su najbolji gelovi za celulit dostupni na tržištu?

Možemo izdvojiti nekoliko gelova koji su čest izbor onih koji su se uhvatili u koštac sa uklanjanjem celulita. Na prvom mestu tu je svakako onaj sa najviše pozitivnih komentara, a to je Celuleks.

Celuleks gel za celulit

Anticelulitni gel Celuleks je rezultat istraživanja Ovotaris kozmetike da otkrije najbolju formulu za uklanjanje celulita i vraćanje zategnutosti kože. Sastavljen je od pažljivo odabranih biljnih sastojaka koji su se u takvoj kombinaciji po prvi put pojavili na domaćem tržištu.

Gel je idealna mješavina bršljana, arnike, divljeg kestena i hrasta lužnjaka i kao takva utiče na sve posebne tačke u borbi protiv celulita. 

Poželjno je nanositi ga dva puta dnevno, ujutru i naveče, masirajući dok se ne upije. Po njegovoj upotrebi koža postaje meka i glatka, pa se postojeći celulit mnogo manje primjećuje sve do faze dok ga ne nestane.

Do primjećivanja rezultata potrebno je redovno ga koristiti tri do četiri sedmice. Ne ostavlja tragove na odjeći. 

Bršljan gel za celulit

Masažni gel koji proizvodi Hedera Vita  kao novinu u tretiranju celulita uveo je u sastav cimet koji svojim zrncima pri masiranju vrši i blagi piling. Sadrži ekstrakt bršljana i etarsko ulje pomorandže koji kožu toniraju, zatežu i osvježavaju.

Preporučuje se svakodnevna upotreba do nestanka celulita.

najbolji gel za celulit

Thiomucase  – Hemofarm gel za celulit

Thiomucase gel za celulit koji je razvio Hemofarm sadrži enzim mukopolisaharidazu koji djeluje na vezivno tkivo tako što razmekšava kolagen i tako kožu čini propustljivijom i prijemčivijom za cirkulisanje tečnosti. Na taj način se masnoće koje čine celulit lakše pokreću dok se ne razgrade.

Potrebno je nanositi ga na čistu i suvu kožu, a najbolje odmah nakon tuširanja zbog boljeg prodiranja gela u kožu.

Farmasi gel od paprike za celulit – Dr. C. Tuna paprika gel

Ovaj Farmasi gel od paprike za celulit u svom sastavu kao glavni sastojak ima chili i crvenu papriku koje poboljšavaju stanje kože, pojačavaju cirkulaciju krvi i limfe od čega kosa postaje čvrsta, blistava i zategnuta. 

Favorit crvene paprike je kapsaicin koji pomaže pri uklanjanju ugrušaka i masnih naslaga i time razbija i sagorijeva celulit.

Gel za celulit Krauterhof

Iako se često vjeruje da je i njihov konjski gel za celulit, to je posebna vrsta gela koja služi za ublažavanje bolova i ne treba ga koristiti za druge svrhe. Krauterhof donosi čak dva gela za borbu protiv celulita. 

Iz njihove proizvodnje stiže gel za celulit koji blago zagrijava kožu zbog zajedničkog djelovanja sastojaka od kojih su najaktivniji kofein, ekstrakt mente i ruzmarin. Efekat toplote ubrzava apsorpciju biljnih sastojaka i tako ubrzava mikrocirkulaciju, razgradnju masnih naslaga, pokretanje limfe i izbacivanje toksina. Takođe podstiče i bolju razmjenu kosrisnih materija na tretiranom dijelu.

Drugi gel iz njihove laboratorije donosi efekat hlađenja i pogodan je za osobe koje imaju problema sa proširenim venama i kapilarima. Sastavljen je od kofeina, pantenola, ulja nane i limunske trave, te ekstrakta ruzmarina.

I za kraj, nadamo se da možemo zajedno da zaključimo da je samo biljni gel najbolji gel za celulit. Birajte pametno. Javite nam utiske i sretno.