Šta je alopecija i može li se zaustaviti?

Šta je alopecija i može li se zaustaviti?

Alopecija je širok pojam i obuhvata i privremeni, ali i trajni gubitak kose. Ako primetite prve simptome, evo šta treba odmah da radite. 

Do alopecije dolazi kada veliki broj vlasi istovremeno prestane ili uspori prirodan rast ili kada se nove ne pojavljuju nakon opadanja. Kod svake osobe postoje životni ciklusi i faze kada kosa opada više nego inače, pa je pitanje kako razlikovati prirodnu količinu vlasi koje završavaju svoj životni vijek od stanja koje je zabrinjavajuće.

Koliko je normalno da kosa opada?

Svaka dlaka na tijelu ima svoj životni vijek tokom kojeg raste, miruje i opada. To izgleda ovako:

 • U anagenoj fazi vlas raste i to može potrajati 2 – 8 godina. U toj fazi se u normalnom slučaju nalazi do 90% kose
 • U katagenoj fazi, koja traje do 3 sedmice, folikuli se smanjuju.
 • U telogenoj fazi dolazi do mirovanja, vlas više ne raste i dolazi do postepenog odvajanja korijena od folikula. Nakon 3 – 4 mjeseca vlas opada.

Poslije telogene faze bi iz istog folikula trebao da krene rast nove dlake. Međutim, zbog različitih uzroka može nastati alopecija, tačnije to može biti usporeno, sa slabim i tanjim vlasima, ali takođe može doći i do potpunog prestanka rasta. Postoji mnogo razloga koji će uticati na takve promjene prirodnog ritma, a sada ćemo se i upoznati sa njima.

Pod normalnim opadanjem kose se smatra 50 – 100 vlasi dnevno, sve dok se nastavlja istovremeno i rast novih. Alopecija se neće primijetiti odmah, osim u ekstremnim slučajevima gdje kosa opada u pramenovima.

Može proći neko vrijeme dok primijetite prorjeđivanje kose u tolikoj mjeri da vlasište može lako da se vidi ili da se linija rasta kose pomjerile više iznad sljepoočnica i čela.

Alopecija – uzroci opadanja kose

Postoji mnogo potpuno različitih uzroka pojačanog opadanja i gubitka kose, gdje su neki sasvim očekivani, dok drugi ukazuju na određene zdravstvene simptome. Nabolje je da se posavjetujete sa svojim doktorom ili dermatologom da biste ustanovili tačan uzrok takvom dešavanju i eventualno pokušali da zaustavite gubitak kose ili usporili ćelavljenje.

Evo šta sve može da utiče da se pojavi alopecija:

 • Hormonski disbalans
 • Autoimune bolesti
 • Starost
 • Genetika
 • Alergijske reakcije
 • Reakcija na medicinske terapije ili lijekove
 • Manjak gvožđa i cinka

Hormoni i alopecija

Lučenje hormona igra veliku ulogu u normalnom funkcionisanju čitavog organizma. Kada se prirodan balans poremeti usljed nekog oboljenja ili poremećaja uobičajenog tjelesnog ritma, nastaju različite posljedice koje su najvidljivije na kosi i koži. To je najuočljivije kada je u pitanju disblanas štitne žlijezde ili postporođajna faza.

Kada su hormoni u pitanju, gubitak kose može izazvati poremećaj rada štitne žlijezde, pa je zato dobro odraditi zdravstvene pretrage, naročito ako ovo stanje prate i debljanje, suva koža i nesanica.

A porođaj i opadanje kose?

Nakon porođaja će kod većine porodilja doći do pojačanog opadanja kose zbog prirodnog smanjenja estrogena koji je tokom trudnoće produžavao fazu mirovanja vlasi i one nisu opadale u prirodnom broju. 

Nakon što se trudnoća završila, sve te vlasi će početi sa opadanjem u kratkom periodu, pa će sve zajedno izgledati kao veći gubitak kose. Srećom, to nije trajno stanje niti vodi ka ćelavljenju, nego će prestati prirodno i vratiti se u normalan ritam najkasnije do godinu dana nakon porođaja.

Autoimune bolesti

Među najpoznatijim autoimunim bolestima čija posljedica je alopecija su:

 • Lupus
 • Alopecija areata
 • Hašimoto

Svim ovim bolestima, iako različitim po simptomima i reakcijama, zajedničko je jedno – da se organizam okreće protiv sebe i napada organe ili ćelije usljed jakog imunološkog odgovora na ono što doživljava kao napad na sebe. U ovom slučaju stradaju folikuli dlaka koje alopecija areata napada grupno, pa kosa opada u krugovima.

Kod hašimota je na udaru štitna žlijezda, a u lupusu više organa, što sve vodi slabljenju folikula i opadanju kose.

Ovakve bolesti, na žalost, nemaju rješenje za potpuno izlječenje, ali gubitak kose uglavnom nije trajan i ona često počinje da raste nakon određenog perioda i bez posebnih tretmana.

Njih svakako možete koristiti ako želite da taj proces ubrzate ili da vlasište i preostalu kosu održavate u dobrom stanju u međuvremenu.

alopecija kod muškaraca

Starost

Kosa se prorjeđuje i sasvim prirodno, sa brojem godina i smanjenjem proizvodnje keratina, ali i smanjivanjem samih folikula. To dovodi do tanjih i slabijih vlasi, ali i dužeg perioda rasta.

Ovakvo stanje je sasvim prirodno, naročito ako je u kombinaciji sa genetskim predispozicijama za ćelavljenje.

Genetika i alopecija

Imate li među najbližim srodnicima osobe koje su rano oćelavile ili imale rijetku i slabu kosu? Ako je odgovor potvrdan, postoji realna mogućnost da ste naslijedili tu porodičnu crtu.

Iako se ne prenosi na svakog potomka, sklonost ka prorjeđivanju kose, povlačenju zalizaka ili potpunom ćelavljenju je vrlo česta. Ono što je dodatno loša vijest je to da se ovdje ne može mnogo šta uraditi preventivno, osim poraditi na jačanju korijena dlake i njezi vlasišta, da bi se faze rasta i mirovanja održale u normalnoj dužini trajanja.

Alergijske reakcije i gubitak kose

Dešava se da kosa opadne usljed alergijske reakcije na neki od preparata za kosu, poput farbe, hidrogena, šampona i bilo čega što sadrži hemikalije. Obično je reakcija vrlo brza, pa se može lako ustanoviti šta ju je izazvalo.

Bitno je prekinuti sa korištenjem alergena čim se sazna da je upravo to dovelo do gubitka kose.

Reakcije na terapije i lijekove i alopecija

Do privremenog gubitka kose dolazi vrlo često kada se koristi hemioterapija. I neki drugi lijekovi, poput onih za visok krvni pritisak ili razrjeđivanje krvi mogu da praktično otruju folikul, pa dlaka opada ranije nego što bi trebalo.  Ovakvo stanje kose se naziva i anagen efluvium.

Nakon prestanka ili prilagođavanja ovakvih terapija kosa će ponovo početi da raste. Može se desiti da takva kosa bude tanja i nježnija nego ranije.

Manjak minerala i proteina i opadanje kose

Ako je vaša ishrana oskudna u raznolikosti, može doći do smanjenog unosa gvožđa i cinka. Ova dva minerala u deficitu vrlo često dovode do gubitka kose, pa je bitno održavati ih u balansu. Takođe je bitno imati i jelovnik bogat proteinima, pošto su oni osnovno gradivo mišića, kože i kose. U zdravstvenim pretragama takođe možete izmjeriti i svoj mineralni, odnosno vitaminski status prije nego posegnete za suplementima.

Alopecija – vrste gubitka kose

Alopeciju možemo podijeliti u više vrsta, a ovo su one koje se najčešće pojavljuju:

 • Muška androgena alopecija
 • Ženska androgena alopecija
 • Trakciona alopecija
 • Alopecija areata

Muška androgena alopecija

Iako može da se javi kod oba pola, naziva se muška zato što je uzrokuje disbalans hormona zaduženog za polno razvijanje muškaraca, a koji se zove dihidrotestosteron (DHT).

Pod uticajem androgena, od kojeg zavisi rast dlake, dolazi do skraćenja perioda rasta i kosa opada. U periodu ponovnog rasta, folikul se smanjuje, pa i nova dlaka postaje tanja i slabija, a vremenom i prestaje da raste. Tako dolazi do ćelavljenja.

Kako izgleda ova vrsta alopecije?

Kod osoba pogođenih muškom androgenom alopecijom dolazi prvo do produbljivanja zalizaka, a onda i centralnog dijela vlasišta iznad čela. Iznad čela se formira oblik slova M, Kosa može da vremenom opadne potpuno sa toga područja i da ostane samo vijenac kose sa zadnje strane glave, u visini ušiju.

Koga pogađa muška androgena alopecija?

Prema istraživanjima američke Nacionalne medicinske biblioteke, bar polovina muškaraca će se tokom života susresti sa ovakvim tipom ćelavosti. Ovakva alopecija je vezana za genetiku i kao takva ne može da se preventivno spriječi. Može se javiti i kod mlađih osoba, ali najčešće su to oni u srednjim godinama i zreloj dobi.

Ženska androgena alopecija

I u ovom slučaju gubitak kose je većim dijelom rezultat genetskog naslijeđa, a ogleda se u manjim folikulima i tanjoj kosi slabijeg korijena. Pogodiće preko 50% žena starije dobi, u najvećoj mjeri onih koje su ušle u menopauzu.

Za razliku od muške, kod ženske androgene alopecije ne dolazi do potpunog ćelavljenja, nego do ravnomijernog gubitka kose na čitavoj glavi, sa nešto izraženijim u ravni iznad čela. I postojeće dlake se stanjuju, pa se vlasište može lako vidjeti.

Šta potpomaže gubljenje kose kod žena?

Razni faktori mogu da podstaknu i pojačaju ovakvo gubljenje kose, a tu najvećim dijelom spadaju:

 • Porođaj
 • Hronični stres
 • Smanjeno lučenje estrogena
 • Poremećaj rada štitne žlijezde
 • Restriktivne dijete

Može li se zaustaviti ovakav gubitak kose?

Ako je u pitanju gubitak kose vezan isključivo za genetiku, onda se ne može mnogo šta učiniti na prirodan način. Neki lijekovi mogu podstaći rast nove kose, a o njima će biti više riječi u nastavku teksta.

Ako su uzroci vezani za hormonalni status, loše balansiranu ishranu ili postporođajni period, kosa može početi ponovo da raste nakon što se ti problemi ili životne faze riješe i vrate u normalni životni tok.

Trakciona alopecija

Kod ove vrste alopecije do gubitka kose dolazi zbog učestalog jakog povlačenja kose u jednom smijeru. To se dešava pri prečvrstom vezanju kose u rep, kikice, pletenice, a koje se učestalo ponavlja. Ovakve mehaničke radnje mogu oslabiti korijen kose i uz povlačenje kose gumicama i trakama izazvati njeno čupanje.

Ako se to dešava češće na istim mjestima, može se primijetiti povlačenje linije rasta kose od čela ka gore.

Alopecija areata

Ova vrsta alopecije je specifična po tome da kod osoba u ovakvom stanju kosa opada u krugovima, tačnije na mjestimičnim, nejednakim dijelovima kože na glavi i to odjednom ili u kratkom roku. Ovakvi ćelavi dijelovi skalpa nisu znak nikakve zaraze niti kožnog oboljenja kao takvog, ali mogu djelovati pomalo uznemiravajuće za onoga koga pogode. 

Ovaj poremećaj rasta kose može se vidjeti i kod muškaraca i žena, ali i kod ljudi različitih godina. Alopecija kod djece najčešće za uzrok ima upravo ovu vrstu gubitka kose.

Kako počinje i prestaje?

Kako je alopecija areata autoimuna bolest, za nju ne postoji lijek koji će je potpuno zaustaviti. Pojavljuje se i prestaje u ciklusima. Smatra se da najčešće počinje u zimskim mjesecima i to se dovodi u vezu sa nedostatkom vitamina D usljed nedovoljne izloženosti suncu. 

Nakon opadanja kose u krugovima, u većini slučajeva kosa će početi sama da raste nakon nekog vremena.

Podvrste alopecije areate

Nije svaki oblik ove vrste alopecije isti, pa postoje njeni sledeći oblici:

 • Alopecija totalis – ovdje dolazi do iznenadnog gubitka kose na čitavoj površini glave
 • Difuzna alopecija areata ili telogen efluvium se manifestuje kao veći gubitak kose na sporadičnim mjestima na glavi, ali koji nisu koncentrisani u pečate
 • Alopecija ophiasis ima malo neobičniju tendenciju ka opadanju kose na potiljku i sa strana glave, za razliku od uobičajenog ćelavljenja na vrhu glave
 • Frontalna fibrozirajuća alopecija za posljedicu ima gubitak kose iznad čela, ali i obrva i trepavica

alopecija lijek

Alopecija  – liječenje i ponovni rast kose

Nakon što se bilo ko susretne sa ćelavljenjem i velikim gubitkom kose, željeće saznati na koji način kosa može da se podstakne na novi rast, ali i očuvanje postojeće. Može se uraditi dosta toga da zaustavite naglo opadanje kose koje može voditi trajnom gubitku, ali i ponešto da bi se ćelavi dijelovi popunili i vratili vam bujniju frizuru. Evo šta može pomoći:

 • Šamponi za rast kose
 • Masaže i prirodna ulja
 • Lijekovi
 • Presađivanje kose

Šampon za rast kose

Dobro odabran šampon za rast kose može zaista da podstakne rast novih vlasi koje će biti i jače i deblje, pa time dodatno dati kosi na volumenu. Bitno je da odaberete najbolji šampon za kosu koji možete pronaći, a to bi značilo da sadrži prirodne sastojke poput hajdučke trave, koprive, pšenice, ulja makadamije i mente koji utiču na nježno čišćenje kože bez isušivanja skalpa.

Takvi šamponi protiv opadanja balansiraju sebum na vlasištu i smiruju upale, podstiču mikrocirkulaciju, a dlaku hrane i jačaju već od folikula. Ne bi smjeli sadržati silikone, sulfate ni parabene koji mogu dodatno oštetiti kosu.

Masaže i ulja

Da bi se dodatno pomoglo oporavku vlasišta i podstakla razmjena korisnih materija direktno do korijena dlake, dobro je bar jednom sedmično raditi masažu vlasišta uljima poput ricinusovog ili ruzmarinovog. Ona su poznata po podsticanju rasta kose, pa je dobro uvrstiti ih u njegu kose i vlasišta.

Lijekovi

 • Minoksidil (Rogain) je najpoznatiji lijek za rast kose, naročito kada je u pitanju alopecija areata. Istraživanja su pokazala da ima veliku učinkovitost nakon određenog perioda redovnog nanošenja. Nanosi se lokalno mazanjem. Kao i većina drugih lijekova za rast kose, i minoksidil će djelovati dok se koristi. Nakon prestanka korišćenja dolazi do ponovnog opadanja kose.
 • Finasterid se koristi za smanjenje nivoa dihidrotestosterona, a time i razvijanja muške androgene alopecije. Međutim, njegovi efekti traju samo koliko i njegovo konzumiranje.
 •  Kortikosteroidi smanjuju loš imunološki odgovor organizma kojim se uništavaju folikuli, pa dolazi do ćelavljenja. Mogu se nanositi lokalno, na mjesta ćelavljenja, ali i koristiti oralno.

Problem sa lijekovima je taj da uglavnom imaju efekta samo dok se koriste, dok se po prestanku kosa vraća pojačanom gubitku. Uz to, svi imaju neželjena djelovanja, pa je pitanje da li je kosa sačuvana na taj način vrijedna toga rizika.

Presađivanje kose

Ako ništa ne pomogne, krajnja opcija za povratak kose je presađivanje. To se radi tako što se presađuju folikuli sa dijelova vlasišta na kojima je kosa u normalnoj brojnosti.

Kao i lijekovi za rast kose, i ovakve intervencije sa sobom nose izvjestan rizik od posljedica.

Alopecija forum i iskustva

Za teme u kojima želimo pronaći rješenje za koje smo sigurni da će pomoći i nama, najbolje je pročitati forume i tuđa iskustva iz prve ruke. Tako možemo saznati šta zaista djeluje i kako koristiti neke preparate.

Nikolina, 37 godina, piše o svom iskustvu: „Počela sam da pojačano gubim kosu nakon porođaja. Čula sam da će to da se popravi samo ubrzo nakon porođaja, međutim, oporavak kose je tekao sporo. 

Saznala sam za prirodni šampon od kojeg kosa ponovo raste, a koji nema nikakve štetne posljedice, što mi je bilo bitno zbog blizine bebe koja još sisa. I zaista, nakon nekih mjesec dana opadanje se zaustavilo, a kosa počela da raste jača  i deblja nego ranije. Uz to mi je kosa bila lagana i mekana.

 Definitivno ću nastaviti sa korištenjem ovakvog šampona i ubuduće.“

Miroslav, 29 godina: „Počeo sam gubiti kosu već nakon završetka fakulteta i to me vrlo zabrinulo. Uz to sam imao i dosta peruti i masnoće, pa mi je sve to loše uticalo na samopouzdanje i raspoloženje. Frizer mi je predložio da isprobam novi šampon koji će kosu očistiti i osvježiti vlasište.

 Već nakon nekoliko sedmica sam riješio problem sa peruti, a kosa se mnogo manje mastila. Ono što je najbitnije je to da kosa ponovo raste gusta i čvrsta.“

Kod alopecije je bitno da se ustanovi njen uzrok, a zatim i odredi terapija za liječenje. To je najbolje uraditi kod doktora, uz detaljne analize i stručne savjete. Nakon toga se pridržavajte uputstava za primjenu kako biste ponovo imali gustu i jaku kosu.

Svakom lijeku i terapiji treba izvjesno vrijeme da počnu djelovati, pa se i o tome raspitajte. Nekada su potrebni mjeseci da dođe do pozitivnih pomaka.

Sa drudge strane, neke vrste alopecije su prosto takve da ništa neće podstaći rast novih vlasi i sa tim se treba pomiriti. Naposlijetku, to je samo vizuelni utisak, a ne zdravstveni problem i ne biste se trebali opterećivati takvim stanjem u mjeri da vam to kvari društveni život ili raspoloženje.