Suhe usne: ima li pomoći?

Suhe usne: ima li pomoći?

Autor:

Suhe usne mogu da budu veoma neugodne, posebno kada dođe do pucanja njihove kože. Šta raditi u tim trenucima i kako izgleda liječenje.

Ukoliko i vi imate suhe usne i u konstantnoj ste potrazi za pravilnim načinom liječenja i njegovanja vaših usana, sada se možete opustiti jer je vašem lutanju došao kraj. 

Koristite li balzam za usne? 

Ukoliko ne, počnite jer vam balzam uveliko može pomoći, ali ne bilo koji.  

Nije dovoljno samo da ga nanesete u velikim količinama i to je to. Važan je njegov sastav. Da bi usne bile njegovane i zdrave balzam se mora često koristiti.

Zato je važno da bude na biljnoj bazi, a koji su to sve sastojci poželjni u balzamu za usne saznaćete u nastavku teksta. 

Pune, zdrave usne se smatraju jednim od ženskih najjačih atributa, a suhe usne mogu da budu kako estetski, tako i zdravstveni problem.  Zato je važno i da saznate koji su to sve uzroci koji mogu izazvati suhu kožu vaših usana i njeno pucanje. 

Udobno se smjestite i otkrijte svoj put do zdravijih i punijih ružičastih usana.

Razlozi zbog čega su vaše usne suhe

Suhe usne su problem većine odraslih osoba, ali i tinejdžera i djece. Koža vaših usana je veoma tanka i osjetljiva i ne sadrži nikakve lojne žlijezde. 

Tako osjetljive i nježne zahtjevaju posvećenu i pravilnu njegu. 

A zbog čega usne mogu da budu suhe? 

Možda ste tokom zimskih perioda primijetili da su vam suhe usne i da se polako ljušte. Možete lako zaključiti da su klimatske promjene jedan od razloga zbog čega se to dešava. 

U nastavku teksta saznajte šta sve još može da bude uzrok suhih usana. 

Pored hladnoće, suv vazduh u prostoriji, sunce i vjetar mogu da isuše kožu vaših usana, pa čak i da dođe do njenog pucanja. 

1.Pretjerano izlaganje suncu

Svi želimo da pomoću sunca, prirodno upijamo vitamin D, ali previše izlaganja može biti štetno kako za kožu našeg tijela i lica, tako i za kožu naših usana. 

Sunce može da isuši usne i da smanji njihovu sposobnost da zadrže vodu i hidrataciju. 

One su sklone isušivanju zbog sunca jer imaju manje UV zaštite u obliku melanina, a i na njih često zaboravimo da nanesemo zaštitu, slažete li se? 

Dehidratacija

Svi smo upoznati koliko je važan unos dovoljne količine tečnosti tokom dana za zdravlje i hidrataciju naše kože. 

Isto pravilo se odnosi i na naše usne. 

Kako je koža usana veoma tanka, na njima će se prvo pokazati znakovi dehidratacije. Osjetićete da su usne suhe i da se polako zatežu. To vam je znak da je vašem tijelu potrebna tečnost. 

2.Nedostatak vitamina

Posebno nedostatak vitamina iz grupe B i cinka, koji su zaslužni za zdravu kožu i koji pomažu u zarastanju rana. 

Budući da su oni neophodni vitamini za naš zdrav sistem, njihov nedostatak može dovesti do suhih usana. Nedostatak vitamina B12 može da dovede do pojave suhih, ispucalih usana koje sporo zarastaju. 

Kako naše tijelo ne proizvodi ni vitamine iz grupe B, a ni cink, potrebno je da ih sami unesemo, npr. putem ishrane (meso, ovsene pahuljice, riba, školjke, jaja). 

3.Ekcem

Možda vam ovo zvuči iznenađujuće, ali i koža usana može da doživi ista stanja kao i koža tijela i lica. 

Ekcem usana dovodi do njihovog pucanja, ali isto tako oponaša i uobičajene simptome ekcema:

 • crvene mrlje
 • ispucala koža
 • perutanje
 • suha koža

Budući da je ekcem kožno oboljenje preporučuje se da se prije upotrebe bilo kojeg preparata, posavjetujete sa svojim doktorom. Na osnovu njegovog pregleda kože usana i oko njih, odrediće vam balzam za usne koji će vam pomoći. 

suve usne

4.Kontaktni dermatitis

Pored dehidratacije, smatra se da je najčešći uzrok suhih usana iritacija od strane nekog alergena, kao što su kozmetički proizvodi. 

To se odnosi na ruž ili sjaj za usne, pastu za zube, pa čak i na puder ukoliko zahvati područje usana. Takođe i navika da grickate nokte, olovke ili neke druge predmete mogu biti razlog da vam postanu suhe usne

5.Grickanje i oblizivanje usana

Ovo je nešto što većina nas ima naviku da radi, zar ne? 

Posebno kada nam usne ispucaju, pa neumorno grickamo i kidamo kožu koja se ljušti. Koža naših usana je veoma delikatna i ne može da trpi određene “udarce”. 

Isto tako, kada primijetimo da su nam usne suhe, imamo naviku da ih oblizujemo jezikom kako bi ih navlažili. Ove navike mogu samo dodatno da pogoršaju trenutno stanje vaših usana. 

Takođe može da dovede do dugoročnih posljedica kao što je promjena boje usana i ožiljci. 

Oblizivanje usana može da dovede do gubitka prirodnih ulja na njima, koje ionako imaju u malim količinama, posebno tokom hladnih mjeseci. 

Zato je veoma važno da održavate usne podmazane proizvodima koji će da zadržavaju i čuvaju ta prirodna ulja, kao što su masti i balzami za suhe usne.

6.Loš kvalitet balzama za usne

Danas se u prodaji mogu pronaći razni, ali i jeftini balzami za usne, ali pojedini neće odraditi svoj posao do kraja, a mogu i da oštete kožu vaših usana. 

Kako onda odabrati kvalitetan balzam? 

Balzam za usne je odličan način za ublažavanje suhih, ispucalih usana, ako se pravilno odabere. 

Takođe, balzam možete da koristite i svakodnevno kao preventivnu mjeru od isušivanja usana, kako bi održali pune i zdrave usne. 

Balzam treba da obezbijedi potrebnu hidrataciju vašoj koži usana i da stvara zaštitni film na njihovoj površini kako bi je zaštitio od štetnih vanjskih utjecaja

Možete da koristite balzam koji u sebi sadrži vazelin koji će da zadrži vlagu ili balzam sa dimetikonom koji će da zatvori pukotine i rascjepe na usnama koje su jako suhe i ispucale. 

Pošto smo spomenuli da se oni moraju često koristiti i da bi zato trebali biti na biljnoj bazi, gledajte da u svom sastavu imaju i shea maslac i pčelinji vosak kako bi štitili vaše usne i učinili ih mekanim i sjajnim. 

Takođe i masti za usne su jednako dobar izbor, jer će gusta mast da obezbijedi pojačanu hidrataciju. Istovremeno će da pomogne u zaštiti kožne barijere, kako bi se spriječio dalji gubitak vode. 

Važno je da birate balzame za usne koji su bez: 

 • vještačkih boja i mirisa
 • mentola
 • lanolina
 • salicilne kiseline
 • arome (nana, pepermint, cimet)
 • teških mineralnih ulja

Ovi iritirajući sastojci će samo na trenutak da pruže vlagu koži vaših usana, ali će ona brzo i da ispari, a vaše usne će ostati suhe. 

Teška mineralna ulja imaju veliku molekularnu veličinu i samim tim teže prodiru u kožu usana i tako otežavaju da se vlaga kreće u epidermisu. 

Znači, birajte balzame koji su hipoalergeni kako bi izbjegli dodatnu iritaciju suhe i ispucale kože usana kao i da bi uopšteno i spriječili suhe usne

Sastojci koji bi još trebali da se nalaze u kvalitetnom balzamu za usne su sljedeći: 

 • ricinusovo ulje – se pravi od ricinusovog ulja i dugo se koristi u raznim ljekovitim preparatima. Prodire duboko u kožu usana i odlično je za ublažavanje ispucalih usana. 
 • med – je prirodni humektant, što znači da privlači vlagu. Med u balzamu će pomoći u pilingu usana i održavanju hidratacije i zdravlja kože vaših usana. 
 • kakao maslac – hidrira kožu i liječi ispucalu kožu usana. Sadrži puno zasićenih masnih kiselina i koža će lako da ga upije
 • vitamin E (tokoferol) – sadrži antioksidanse koji će da štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja i da pomognu u zarastanju rana na koži usana. 
 • cink oksid i titanijum dioksid – koža usana je jako osjetljiva na sunce, a budući da sunce isušuje i dovodi do pucanja kože, potrebno je da je zaštitimo. 

Cink oksid i titanijum dioksid su sastojci koji se nalaze u kremama za zaštitu od sunca, ali i u balzamima za usne jer blokiraju UV zrake.

Takođe djeluju i preventivno i sprječavaju rak usana kao što je aktinični heilitis ili rak kože (rak skvamoznih ćelija kože) kao i pojavu herpesa na usnama

Koji balzam za usne je najbolji? 

Najbolji balzam za usne treba da im pruži svu potrebnu njegu koje one zaslužuju, zar ne? 

Treba da ih njeguje, hidrira, štiti, liječi i da im pruži predivnu, prirodnu ružičastu boju i punoću. 

Kakav je to balzam? 

Sasvim prirodan i namijenjen je svima koji žele da imaju pre svega zdrave, privlačne i mekane usne koje imaju nevjerovatan prirodan sjaj i volumen. 

Koji sastojci su u tom balzamu? 

Nećemo da odugovlačimo, već kada budete kupovali svoj balzam za suhe usne obavezno potražite ove sastojke: 

 • hijaluronska kiselina – će pomoći usnama da dobiju punoću i volumen
 • gliceridi maslina – će da pomognu da koža vaših usana održi svoju vlažnost i tako da spriječe njeno isušivanje i pucanje. Osim toga, pružiće usnama bujnost i prirodan sjaj.
 • kaprilni gliceridi – su dobijeni iz kokosa i vašoj koži usana će obezbijediti svilenkastu mekoću 
 • Evercool skin – je posebna formula koja će da pruži osvježavajući osjećaj hlađenja. Takođe će pomoći usnama da sačuvaju svoju prirodnu ružičastu boju. 
 • shea maslac – je izuzetno bogat masnim kiselinama i vitaminima. I pomoći će koži vaših usana da zadrži svoju vlažnost čineći je mekanom i nježnom. 
 • pčelinji vosak – će da štiti i da njeguje vaše usne. Pčelinji vosak će da stvori jednu vrstu zaštitne barijere koja će da spriječi gubitak vlage. Isto tako zaštitiće je od štetnih vanjskih utjecaja. 

Samo ga po potrebi nanesete u tankom sloju tokom dana i nema potrebe da ga ispirate. Bilo bi poželjno da ga koristite i kao podlogu prije nanošenja ruža ili sjaja za usne. 

7.Zaštitne maske za lice

Ako ste zdravstveni radnik nošenje maski je sastavni dio vaše uniforme, zar ne? 

Nažalost i mi koji to nismo smo u zadnje vrijeme imali priliku da ih stalno nosimo kada se pojavio COVID. 

Zaštitne maske za lice možda mogu da zaštite naš imuni sistem, ali isto tako i one mogu da budu uzrok zbog čega imate suhe usne. 

Maske imaju tendenciju da “zarobe” vlagu na usnama, pa kada je skinete i izađete na hladan vazduh, imate osjećaj kao da se usne “upale” od vjetra i niske temperature i gube vlagu isparavanjem. 

Takođe maske koje su od pamuka ili papira mogu da apsorbuju vlagu sa vaših usana i da ih isuše. 

Zato je jako važno da koristimo balzam za usne, koji će nam služiti kao zaštitna obloga i koji će da smanje trenje. 

Jako suhe i ispucale usne: dodatni uzroci

Ispucale usne su rezultat suhe kože usana zbog, kao što smo rekli, hladnog ili suvog vremena, ali i zbog: 

 • opekotina od sunca
 • čestog oblizivanja usana
 • medicinska stanja – alergije, poremećaj štitne žlijezde, reakcija na određeni lijek …
 • nedostatak gvožđa i vitamina iz grupe B
 • dehidratacija

Još jednom da spomenemo da je koža usana izrazito tanka i osjetljiva jer ne sadrži lojne žlijezde i kao krajnji rezultat dobija se suha koža usana koja ima tendenciju da puca. 

Ispucale usne su poznate i pod medicinskim nazivom heilitis koji nastaje nakon kontakta sa određenim alergenom ili medicinskim stanjem. 

Ko sve ima rizik od ispucalih usana? 

Suhe i ispucale usne se mogu javiti kod bilo koga, bez obzira na uzrast. 

Djeca i tinejdžeri su isto podložni ukoliko često obliziju svoje usne. Čak postoji i mogućnost da se razvije stanje koje se naziva dermatitis lizanja usana, čiji je rezultat osip oko usta i ispucale usne. 

Ljudi koji žive u oblastima gdje je suho i toplo vrijeme ili gdje je niska temperatura, takođe često imaju ispucale i suhe usne. 

Takođe postoji i sezonske ispucale usne, koje se javljaju samo zimi i uobičajene su kod onih koji imaju prirodno suhu kožu. 

Ispucale usne su jako suhe i zategnute i mogu biti veoma neprijatne. 

Jako ispucale usne mogu imati bolne reakcije peckanja, posebno u toku jela, ako jedete citrusno voće ili slanu i začinjenu hranu. 

A kako prepoznati suhe i ispucale usne? 

Veoma lako. Simptomi koji ukazuju na jako suhe i ispucale usne su vidljivi i golim okom, a oni su: 

 • suha i zategnuta koža usana
 • pucanje kože
 • postepeno ljuštenje kože usana
 • svrab
 • crvenilo i peckanje
 • rane na usnama koje mogu da krvare

Suhe usne koje peku

Najčešće se javljaju u zimskom periodu i samo peckanje je prvi znak da su vam suhe usne i da će uskoro doći do pucanja njihove kože. 

Suhe usne koje peku, a pri tome i bole su znak angularnog heilitisa, u narodu poznatog i kao “žvale”. 

Angularni heilitis izaziva upalu kože usana koja se nalazi sa strane, tj. u uglovima usana. 

Pljuvačka se sakuplja u uglovima usana, što dovodi do sušenja i peckanja kože dok se ona suši. 

Zatim postoji rizik da dođe do sekundarne infekcije gljivicom Candida albicans (kvasac) ili u rijetkim slučajevima sa Staphylococcus aureus (stafilokoka), koje će se razviti na mjestu heilitisa. 

Ko ima tendenciju da dobije angularni heilitis? 

Tendenciju da dobiju angularni heilitis imaju sljedeće grupe ljudi: 

  • osobe koje imaju dijabetes
  • stariji ljudi sa protezama
  • osobe koje koriste ljekove za akne na licu kao što je izotretinoin
  • osobe kojima nedostaje dovoljno gvožđa

Važno je da kažemo i da djeca mogu da dobiju angularni heilitis, posebno ona koja zimi puno sline, sisaju palčeve ili obliziju usne. 

suhe usne lečenje

Kako spriječiti i liječiti suhe i ispucale usne? 

Naglasak stavljamo na to da su vaše usne veoma nježne i krhke, bez lojnih žlijezda i skoro su uvijek izložene i prve na udaru štetnim vanjskim utjecajima. 

Što znači da ako ne vodite brigu o njima rizikujete da ih oštetite. 

Šta sve možete učiniti kako bi oporavili svoje usne, ali i spriječili nova oštećenja, ali i kako da djelujete preventivno dok su vam usne još zdrave i pune, saznajte u nastavku. 

Počnite koristiti balzam za usne na vrijeme 

Sada kada znate kako da izaberete kvalitetan prirodni balzam za usne, počnite da ga koristite što prije.

Da bi zaštitili svoje usne balzam ili masti koristite kada god možete, a posebno prije nanošenja ruža ili sjaja za usne, a ne poslije. 

Započnite ujutru, a tokom dana najmanje 6-8 puta nanesite balzam za usne svakog dana. Vaše usne će vam biti zahvalne. 

Zaštitite usne kada ste napolju

U toku hladnih dana kada ste napolju isto kao što štitite svoje ruke, važno je da zaštitite i svoje usne pomoću šala, a ne da vam služi samo kao modni dodatak. 

Tokom cijele godine obratite pažnju da, balzam koji koristite bude obogaćen širokim spektrom UV zaštite. 

Unosite dosta tečnosti

Unos vode ima mnoge prednosti za vaše tijelo i kožu. 

Kada redovno unosite dovoljnu količinu vode (1,5-2 litre) možete da spriječite da vam budu suhe usne i da spriječite njihovo pucanje. 

Koristite ovlaživač vazduha u zatvorenom prostoru

Ovi uređaji će da obezbijede potrebnu vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj boravite. Posebno kada su hladni periodi i puno vremena provodimo zatvoreni, što će spriječiti isušivanje kože usana. 

Ne oblizujte usne 

Možda vam se u trenutku to učini kao super ideja da malo navlažite suhe usne, ali je to u stvari najgora stvar koju možete da uradite. 

Kako se slina (pljuvačka) suši, ona oduzima više vlage iz vaše kože usana i ispira prirodne masti sa nje. 

Umjesto toga iskoristite balzam za usne i gledajte da vam uvijek bude pri ruci. 

Ne gulite i ne grickajte kožu usana

Tako samo možete da nanesete štetu svojim usnama i da izazovete još veće povrede, krvarenje i usporite proces zarastanja kože usana. 

Obratite se doktoru

Ako su vam i nakon redovne upotrebe i dalje suhe usne, a ispucale usne ne zarastaju, obavezno se javite svom doktoru. To može da bude znak infekcije ili ozbiljnog problema kao što je aktinični heilitis (opekotine od sunca na usnama). 

Nadam se da ste se sada malo bolje upoznali sa problemom suhih usana i da ćete primijeniti ove savjete. 

Kvalitetan balzam može biti dobar početak za pravilnu njegu kože vaših usana. 

Tako da ukoliko vas već muče suhe usne ili želite to da spriječite da vam se dogodi, pronađite svoj najbolji balzam za usne. Samo nemojte da zaboravite da ga nanesete prije svakog izlaska na sunce ili hladno vrijeme.