Opadanje kose kod žena i kako ga se riješiti? 

Opadanje kose kod žena i kako ga se riješiti? 

Autor:

Opadanje kose kod žena tema je koja muči mnoge dame. Saznajte odmah koja su rješenja i koja pružaju najbrže rezultate. Evo kako do lepe kose.

Kosa je jedan od naših zaštitnih znakova, atributa, pogotovo kod pripadnica ljepšeg pola. 

Lijepa i zdrava kosa je san svih nas i nekako se svi trudimo i ulažemo najviše u njen izgled i samim tim se osjećamo bolje, ljepše i privlačnije, ako nam je kosa lijepa.

Većina bi se, sigurna sam, složila da kako god da se našminkamo i obučemo, džaba nam ako nam je kosa u haosu.

Da bi održali našu kosu lijepom, a pre svega zdravom, potrebno je izabrati odgovarajuće proizvode za njenu njegu. U moru različitih maski, regeneratora i ostalih preparata, najbolje je izabrati one čiji nam sastav dolazi isključivo iz prirode. 

Na prvom mestu birajte šampon za kosu na biljnoj bazi.

Međutim, šta raditi kad kod sebe primijetimo da nam se kosa mijenja, istanjuje, da više nije bujna kao prije… da počinje da opada?

Svi se na početku uplašimo, sto je sasvim normalno i prirodno, ali treba i da se upoznamo i saznamo o čemu se radi i da pokušamo to da riješimo.

Tako da, drage moje, odvojite trenutak za sebe i u daljem tekstu saznajte šta je to opadanje kose kod žena, zbog čega se javlja i kako se riješava. 

Opadanje kose kod žena

Trebalo bi da znamo da je opadanje kose prirodni proces, da je to dio ravnoteže kose i tjemena. Nama dnevno ispadne oko 100 dlaka i to se smatra normalnom pojavom jer na njihovom mjestu počinju da rastu nove, ali ako pri svakodnevnom češljanju i prelasku rukom kroz kosu primetimo velike količine dlaka nego inače, onda bi se moglo posumnjati da je problem u pojavi opadanja kose. 

U današnje vrijeme gubitak kose je veoma važan estetski problem, ali zahvaljujući napredovanju medicine i raznih istraživanja kao i sve više vraćanje prirodi i prirodnim preparatima, uspjelo se naći rješenje za sprečavanje ali i rješavanje problema opadanja kose. 

Opadanje kose kod žena javlja se u manjem broju nego što je slučaj kod muškaraca i njen osnovni medicinski naziv je alopecija. 

Koji su uzroci opadanja kose?

Postoji mnogo razloga koji mogu da dovedu do gubitka kose kao što su: 

 • genetska nasljednost (androgena alopecija)
 • neuravnotežena ishrana
 • starenje
 • genetika
 • određeni ljekovi – kontraceptivne pilule
 • poremećaj rada štitne žlijezde
 • neuhranjenost
 • razni i neprovjereni  kozmetički preparati
 • stres
 • trudnoća 

Već kada je pomenuta, androgena alopecija je više genetski problem, pa je u narodu poznata i kao nasljedna ćelavost. 

Najčešće se javlja u starijem životnom periodu, posle menopauze, ali se javlja i u tinejdžerskom dobu.

Nastaje zbog povećanog lučenja muškog polnog hormona – androgena

Ona se u početku primjećuje kao proređena, tanka i slaba kosa, a kako napreduje primjećuje se manji gubitak kose na razdjeljku. Zatim slijedi veći gubitak kose na razdjeljku i ostatak kose se postepeno razrjeđuje i na kraju je vidljivo opadanje kose na tjemenu kod žena i prorijeđenost je vidljiva i na ostalom vlasištu. 

U rijetkim slučajevima dolazi do potpune ćelavosti.

opadanje kose kod žena lijek

Opadanje kose kod žena nakon poroda

Trudnoća nije džaba dobila naziv drugo stanje. Žensko tijelo se mijenja dok u njoj počinje da raste novi život. Posle porođaja mnoge žene muče brigu oko skidanja viška kilograma, međutim nije rijetko da se kod nekih pojavi i problem gubitka kose. 

Zbog hormonalnih promjena koje su se do tada dešavale u organizmu, nivo estrogena koji je u toku trudnoće bio pojačan, nakon porođaja počinje da opada i samim tim, kosa ulazi u fazu mirovanja, sporije raste i počinje da opada. 

Opadanje kose se javlja nakon tri mjeseca od porođaja. Kod nekih žena može biti manje opadanje kose koje se možda odmah i ne vidi i ne daje mu se velika pažnja, dok kod drugih, opadanje kose je toliko jako da mogu i punu šaku kose da skinu sa glave. Ali, drage moje, nemojte se uplašiti. To je sasvim normalna pojava i nema potrebe za stresom jer kao što smo već rekli, on dodatno može da utiče na vaše opadanje kose. 

Pored hormona, do gubitka kose nakon poroda mogu dovesti i sledeći faktori kao što je:

 • anemija ( posebno nedostatak gvožđa )
 • trauma kose ( jako stezanje gumicom za kosu, tretmani kao što je farbanje,peglanje kose i slično )

Takođe, tu je i neizostavni stres, zbog prilagođavanja na nove životne okolnosti, jer znamo da dolazak bebe mijenja naš život iz korijena. 

Kako sprečiti opadanje kose kod žena nakon poroda?

Kao i za sve i za ovo postoji rješenje, a ono se nalazi u prirodnim šamponima protiv opadanja kose. Njihov sastav bi trebao da bude bez sulfata i drugih štetnih sastojaka, već da u svom sastavu imaju razne ljekovite biljke, kao što je kamilica

 • Potrebno je da izbjegavamo stalno pranje kose, koliko god je to moguće i da pokušamo da je sušimo prirodno bez prejake topline fena.
 • Isto tako da smanjimo upotrebu pegle i uvijača za kosu. 
 • Što se tiče češljanja kose, trebalo bi da to radimo lagano, bez naglih pokreta, pramen po pramen. Znam da to traje duže, ali zato pomaže. 
 • Izbjegavajte teške farbe i raspitajte se kod vašeg frizera koje su to prirodne farbe za kosu koje u sebi nemaju amonijaka i da je blaga i sa malom količinom hidrogena. Takodje, tu su i maske na prirodnoj bazi kao što je maska od koprive i ječma, kao i one koje možete napraviti i kod svoje kuće. 

Potrebno je kosu pustiti da se malo odmori od svih teških hemija koju ste prije koristili i dati joj malo prirodne njege.  Možete je ispirati sa čajem od koprive koja je izuzetno bogata gvožđem i silicijumom. 

 • Ishrana je isto veoma važan faktor koji može da spriječi opadanje kose posle poroda i inače. 

Trebali bi da unosimo određene količine ribljeg ulja, bogato omega masnim kiselinama, vitamine ( E, C i B ) ,gvožđe i cink.

Unos proteina je veoma važan, a njega možemo pronaći u mesu, jajima i ribi, u grašku, pasulju. Isto tako sjemena suncokreta, lana, susama, maka, čia sjemenke i bademi su bogati proteinima

Tako da drage moje, smanjimo unos slatkiša i drugih prerađevina, a povećajmo unos voća i povrća i orašastih plodova.

Današnjim tempom i ubrzanim načinom života, rijetko kad možemo pronaći vrijeme samo za sebe. Da se posvetimo svome zdravlju i unutrašnjem miru. Ako želimo najbolje za sebe, onda bi bilo dobro da se okrenemo prema prirodi i iskoristimo sve što nam ona nudi. 

Sezonsko opadanje kose

Opadanje kose ne mora isključivo biti zdravstveni problem. Trebamo napomenuti i pojavu sezonskog opadanja kose, koje se javlja posebno u jesen, u mjesecima septembar i oktobar, mada se može javiti i u proljeće, april i maj. 

Naša kosa opada da bi se obnovilo tjeme, tako da jesensko opadanje kose ne treba puno da nas zabrinjava. Kako je naša kosa preko ljeta rasla da bi nas zaštitila od UV zračenja, tako u jesen počinje da opada, jer nismo više toliko izloženi suncu. 

Normalnim periodom trajanja sezonskog opadanja kose smatra se izmedju 4 do 8 sedmica. 

Uz odgovarajuću njegu i ishranu možemo spriječiti i riješiti opadanje kose. 

Poželjno je hidratirati kosu prirodnim regeneratorima posle pranja, a preporučuje se da ga ispiramo hladnom ili veoma mlakom vodom.

Redovno šišanje, uzimanje vitamina, posebno vitamina D ( jer nam sunca u jesenjem periodu baš i nema puno ), ishrana bogata voćem i povrćem.

Opadanje kose kod žena lijek

Androgena alopecija kod žena je često privremena i uz odgovarajuće terapije i korištenje preparata za rast kose, najbolje na prirodnoj bazi, oporavak može da traje šest mjeseci. 

Za pravilno liječenje najbolje je obratiti se svome doktoru i ništa ne raditi na svoju ruku, kako se stanje ne bi pogoršalo. 

Ljekovi koji se koriste u terapiji su: 

 • Minoksidil
 • Antralin
 • Kortikosteroidne kreme ( klobetazol ) 
 • Inekcije steroida ( tretman je bolan i rijetko se primjenjuje )

Opadanje kose kod žena prirodni lijekovi

Sama terapija koju nam isključivo propiše doktor, nije dovoljna. Nekada i nema potrebe za odlaskom kod lekara. Potrebno je promijeniti neke životne navike. Ako smo u mogućnosti, trebamo poboljšati našu ishranu, obogatiti je vitaminima A, C, D, smanjiti stres iako u današnje vrijeme je to skoro pa nemoguće, posvetiti se našem unutrašnjem miru, prirodi. 

Posebnu pažnju trebamo posvetiti izboru preparata za njegu kose. Mnogi kozmetički preparati koji se danas proizvode, puni su raznih hemikalija, silikona i parfema, a ponekad čak nisu ni dovoljno ispitani. Najbolje je pomoć potražiti u kozmetici na biljnoj bazi.

Pomoć možemo dobiti od biljnih preparata kao što je:

Šampon protiv opadanja kose

Opadanje kose možemo spriječiti tako da našu industrijsku kozmetiku zamijenimo prirodnom. Ono što svako od nas najviše koristi jeste šampon.

On je jednostavno neizostavni dio naše kozmetike.

Zato je potrebno izabrati onaj koji će našoj kosi dati sjaj i čvrstoću, pomoći joj da bude zdrava da raste i da ne opada. Tu su se najbolje pokazali oni na biljnoj bazi, kao što je šampon koji sadrži:

  • zelenim čajem
  • ekstrakt koprive i rastavića
  • makadamija ulje
  • lavandom
  • protein svile
  • kamilicom i ostalim biljkama
  • ekstrakt hamamelisa

VAŽNO: birati šampone bez sulfata, parabena i parfema.

Kokosovo mlijeko

Jedan od razloga gubitka kose je i suho tjeme, gdje nema dovoljno vlažnosti i kosa je suva i dolazi do njenog lomljenja i ispadanja.

Tu se odlično pokazalo kokosovo mlijeko, jer većina prirodnih regeneratora i šampona je na bazi kokosa, koji pored predivnog mirisa ima snažnu sposobnost vlaženja. 

Potrebno je jednom dnevno umasirati kokosovo mlijeko na tjeme kako bi ono došlo do korijena kose i pustiti da djeluje desetak minuta i potom isprati kosu na uobičajen način.

Jabukovo sirće 

Imamo slučaj kada do ispadanja kose dolazi zbog začepljenih folikula kose, koje kada su blokirane, onda počinju da se javljaju bakterije. Tu nam u pomoć dolazi jabukovo sirće, koje u istoj mjeri sa vodom razrijedimo i onda ispiramo naše tjeme. Ono takođe podstiče i rast kose. 

Kombinacija jaja i maslinovog ulja sprečava ispadanje kose i takođe podstiče njen rast, jer su jaja puna bjelančevina. 

Ova dva sastojka možemo pomiješati u posudici i na opranu, vlažnu kosu nanijeti smjesu i umotati je u kapicu za tuširanje i ostaviti da stoji deset minuta i onda je isprati. 

opadanje kose kod žena prirodni lijekovi

Maska od kvasca i meda

Zatim imamo masku koja se preporučuje kod opadanja kose i najbolje je što je možemo svi koristiti, bez obzira na tip kose i kože. To je maska od kvasca i meda. Njeni sastojci su nam lako dostupni i laka je za pripremu, a pored toga dobra je i za vas koji imate problema sa peruti. Ona se koristi jednom u toku sedmice, a sada vam u nastavku slijedi i jedan recept.  U jednu posudu treba da dodamo  sledeće sastojke: 

 • jednu kašiku  meda
 • jednu kašiku šećera 
 • 20g kvasca
 • malu količinu toplog mlijeka za aktivaciju kvasca 
 • jedno jaje ( žumance )

Sve sastojke zajedno po redu pomiješamo i ostavimo da maska odstoji 20 minuta u posudi. 

Masku nanosimo na vlažnu ili suhu kosu, od korijena prema vrhovima, umotamo je u peškir ili najlonsku vrećicu i ostavimo da stoji sat vremena. 

Ako smo je nanosili na suhu kosu, onda je potrebno da je operemo šamponom, a ako smo je pre stavljanja maske oprali, dovoljno je samo da je dobro isperemo vodom i balzamom. Miris kvasca nestaje posle ispiranja i sušenja kose, ne brinite. 

Kopriva

Od davnina je kopriva poznata po svojim ljekovitim dejstvima, a jedna od njih je da pomaže u borbi protiv suhog tjemena, sprečava i liječi ćelavost i opadanje kose

Ona u svom sastavu ima ogromne količine silicijum dioksida i sumpora, tako da kosi daje zdravlje i potiče njen rast. 

Ako u svom dvorištu imate ovu biljku, možete i sami napraviti masku za kosu, a ovo je jedan od recepata:

 • listove koprive dobro operite i stavite u posudicu i pomiješajte je sa jednom šoljom maslinovog ulja
 • dodajte dvije kašike meda i ostavite da odstoji oko 45 minuta.
 • nanesite masku na kosu, zaštitite je folijom i neka tako bude pola sata i onda je operite biljnim šamponom, koji isto može da bude od koprive. 

Masku možemo koristiti jednom mjesečno, a u međuvremenu, svake sedmice kosu možete ispirati sa čajem od lista koprive, koje skuhamo u jednoj litri vode. Bitno je da listovi budu svježi, najbolje tek ubrani, a ne suvi.

Bijeli luk

Svi u svojoj blizini imamo i bijeli luk, nije bitno da li ga uberemo iz naše bašte ili ga kupimo u prodavnici ili pijaci. Malo ko zna da je on odličan u sprečavanju opadanja kose, da ubija gljivice i da pomaže u zdravlju kože.

Mnogi prirodni šamponi sadrže u sebi bijeli luk, a možemo i sami da ga dodamo u neku podlogu za masku, npr. u kokosovo i maslinovo ulje, žumance. 

Potrebno je samo da ga isjeckamo na komadiće i masku upotrebimo i operemo na isti način kao prije. 

Drage moje, mislim da i same vidite da se bez prirode ne može. Pružila nam je toliko predivnih stvari koje samo mogu da nam pomognu. 

Prepuna je ljekovitih biljaka i minerala koji nam pomažu sa našim problemima, a naši proizvođači koji se bave sa tim, su to prepoznali i maksimum su izvukli iz nje, kako bi našli način da mi budemo i lijepe i zdrave uz pomoć prirodne kozmetike. 

Nadam se da sam vam bar malo uspjela  pomoći da lakše razumijete problem opadanja, odnosno gubitka kose i da ćete primijeniti neke od mojih savjeta. I zapamtite, nemojte se nervirati, svaki problem ima i svoje rješenje.