Opadanje kose kod muškaraca: ima li pomoći?  

Opadanje kose kod muškaraca: ima li pomoći?  

Kada je izgled jačeg pola u pitanju, opadanje kose kod muškaraca je možda i najčešća nevolja koja se može vidjeti. Ima li pomoći i lijeka?

Svaki muškarac koji se susreo sa ovim problemom se zapitao da li i kako se može zaustaviti i da li će na mjestu opale kose narasti nova.

Možda nije za utjehu, ali ako je kosa počela da vam opada, niste jedini. Istraživanja kažu da će oko 85% muškaraca imati primijetno opadanje kose do pedesete godine. Naravno, neće kod svakoga biti istog inteziteta i obima, ali je činjenica da se to dešava većini.

Još jedna činjenica za utjehu – osim u rijetkim slučajevima, opadanje kose kod muškaraca se odvija postepeno. Budite sigurni da ako ste pronašli nešto više vlasi na jastuku, to ne znači da ćete biti ćelavi već za nekoliko mjeseci. Zavisno od uzroka, put do gubitka većeg dijela kose traje 15-25 godina, a samo u težim slučajevima to će se desiti u roku od 5 godina.

Donosimo vam mnoštvo razjašnjenja u vezi ćelavljenja i  rasta kose. Saznajte šta možete uraditi da biste zadržali svoju frizuru u punom obimu!

Opadanje kose kod muškaraca uzroci

Postoji nekoliko mogućih uzroka koji će dovesti do pojačanog opadanja ili trajnog gubitka vlasi. Možda ćete neke i sami prepoznati kod sebe, a možda će vam biti potreban i stručni savjet. Najbolje rješenje je obratiti se doktoru koji će otkriti tačan razlog i usmjeriti vas kao njegovom rješenju.

Prije svega moramo razjasniti dva pojma – opadanje i gubitak kose.:

 • Pod opadanjem se smatra ispadanje vlasi iz različitih razloga, a koje će ponovo narasti kada se uzrok riješi ili smiri.
 • Gubitak kose se smatra trajnim stanjem u kojem se opale vlasi neće nadoknaditi novima, pa će na njihovom mjestu ostati praznina.

Evo i uzroka takvim stanjima:

 • Muška androgena alopecija
 • Hormonske promjene
 • Infekcije vlasišta
 • Određeni lijekovi ili načini liječenja
 • Loše tretiranje kose
 • Opadanje kose u krugovima
 • Nedostatak vitamina ili minerala

opadanje kose kod muškaraca uzroci

Muška androgena alopecija – najčešći razlog trajnog gubitka kose

Muška androgena alopecija ili drugim imenom model muškog uzorka je gubitak kose koji nastaje zbog genetskih predispozicija i nasljeđa. Kao takav se, na žalost, ne može izbjeći niti liječiti. U praksi to znači da hormon koji se zove DHT utiče na smanjenje folikula kose. Vremenom postaju tako male da dlaka više ne može da se formira ni raste iz njih.

Gubitak kose u ovom slučaju izgleda tako da najčešće od preostale kose formira oblik potkovice oko glave. Ćelavljenje se, dakle, dešava najvećim dijelom na gornjoj površini glave.

Ovo stanje se nekim lijekovima može usporiti, ali ne i potpuno spriječiti. Nakon gubitka kose zbog ovog razloga, kosa više nikada neće narasti, na žalost.

Hormonske promjene

Ako se desi disbalans i drugih hormona u tijelu, osim pomenutog DHT-a, odraziće se na mnoge poremećaje u njegovom funkcionisanju. Tako će poremećaj rada štitne žlijezde podstaći opadanje kose kod muškaraca.

Razlika u ovom slučaju i opadanju kose zbog DHT-a, koji nastaje od testosterona, je u tome što kosa može da poraste ponovo, ako se riješi problem sa radom štitne žlijezde i nivoom određenih hormona.

Infekcije vlasišta

Određene kožne bolesti i stanja na vlasištu mogu i te kako uticati na opadanje kose kod muškaraca. Ako patite od seboreičnog dermatitisa, ekcema, psorijaze, lupusa ili imate lišaj, to može dovesti do opadanja kose.

Moguće je da se to desi parcijalno, na određenim dijelovima vlasišta, kao i da zahvati veću površinu. Za svaku od pobrojanih bolesti ili tegoba postoji drugačiji način liječenja i dovođenja pod kontrolu, pa je zato bitno tačno ustanoviti šta je uzrok opadanja vlasi.

Lijekovi ili načini liječenja

Neki lijekovi mogu uticati na opadanje kose kod muškaraca kako zbog alergijskih reakcija, tako i unutrašnjeg djelovanja u vidu disbalansa hormona. Poznato je da se kosa gubi usljed hemioterapije, zbog reakcije na zračenje, ali i zbog terapija lijekovima za dijabetes ili visok holesterol.

Loše tretiranje kose

Ako nosite vrlo često potpuno uske kape ili šešire, to može uticati na slabljenje korijena, a zatim i na opadanje kose. Od ovoga nećete potpuno oćelaviti, ali će svakako biti vidljiv uticaj na vašu kosu. Previše stezanja ometa cirkulaciju i slabi dotok hranljivih materija do folikula, pa sama dlaka raste tanja i slabija. Oslabiti je može i često vezivanje u čvrst rep, ako ste muškarac duge kose.

Opadanje kose kod muškaraca na krugove

Ovakvo stanje se medicinski zove alopecija areata. Rezultat je autoimune bolesti u kojoj imunološki sistem napada folikule zamijenivši ih za uljeze u organizmu. Kao i kod svih autoimunih bolesti, nije utvrđeno zašto se dešava takav imunološki odgovor organizma, pa ne postoji ni lijek kojim bi se to zauvijek spriječilo.

Opadanje kose u krugovima može pogoditi muškarce bilo koje dobi, ali najčešće počinje u ranijim godinama života.

Alopecija areata je specifično opadanje kose kod muškaraca zbog samog izgleda. Naime, u ovom slučaju kosa opada u krugovima, ostavljajući potpuno gole  površine na glavi. One su najčešće glatke, mada mogu nakon samog opadanja biti blago crvene i izazivati peckanje i svrab.

Za tretiranje ove vrste opadanja kose najbolji lijek je – ne raditi ništa agresivno. Ne posežite odmah za lijekovima, ali možete početi sa korišćenjem šampona za rast kose. On će vaše vlasište na nježan način održavati u dobrom stanju dok nova kosa počne rasti, a takođe je i podstaći na rast.

Nakon perioda opadanja, kosa će početi da raste bez ikakvog liječenja i mukotrpnih tretmana. Najčešće će početi da raste nekoliko mjeseci nakon opadanja. Ako se rast ne primijeti ni nakon godinu dana, onda se može primijeniti neki od lijekova za podsticanje rasta.

Uz dobru vijest, da će kosa sama od sebe ponovo narasti, ide i ona loša – da će se opadanje kose usljed alopecije areate ponavljati ciklično, najvjerovatnije čitavog života.

Nedostatak vitamina ili minerala

Ako ste od muškaraca čija je ishrana loše balansirana, jednolična i neredovna, moguće je da vam kosa oslabi i počne opadati. Najčešće se opadanje kose kod muškaraca osjeti kada je u pitanju deficit gvožđa, cinka, te vitamina B grupe.

Ovakvo stanje se može popraviti izmijenjenim režimom ishrane, pojačanim namirnicama koje sadrže ove elemente, ili suplementacijom. U svakom slučaju, doktor bi trebao da utvrdi šta tačno nedostaje organizmu da biste znali šta da koristite.

Da li se javlja opadanje kose kod mlađih muškaraca?

Prva asocijacija na opadanje kose su stariji ljudi, ali ona zapravo može početi mnogo ranije. Smatra se da oko 25% muškaraca do 21 godine doživi osjetno opadanje kose.

Naročito ako je u pitanju genetsko naslijeđe, alopecija može da počne u dvadesetim godinama. Ponekad nije primijetna, naročito ako stalna frizura podrazumijeva kratku kosu. Međutim, kako vrijeme odmiče, postane primijetan broj opalih dlaka.

Prosječan broj dlaka koje opadaju u normalnom procesu je 50 – 100. ako se primijeti da ih ima mnogo više, onda je to prvi alarm za uzbunu. Mlađi muškarci bi trebalo da reaguju odmah da bi ispitali uzrok, pa usporili ili zaustavili opadanje kose.

U tim godinama, najprije će primijetiti prorjeđivanje kose na vrhu glave i sljepoočnicama.

Kada je u pitanju alopecija areata, onda je najzastupljenija upravo kod mladih muškaraca, jer najčešće počinje u periodu od 15 – 30 godine.

Može li se i kako spriječiti opadanje kose kod muškaraca?

Za rješavanje problema opadanja kose najvažnija je, naučili smo, dijagnostika i otkrivanje razloga. Kada jednom znate da vaša kosa opada zbog, npr, dermatitisa, onda je do vas da primjenjujete terapiju koju vam je doktor prepisao za nju i nećete se dovesti u krajnju fazu velikog opadanja kose.

Pridržavajte se svih prepisanih lijekova ili tretmana, ali i načina života koji će vam olakšati ove tegobe.

Ono što još možete uraditi da se opadanje kose spriječi je:

 • Smanjite pušenje i unos alkohola – dokazano je da obje navike utiču na loš kvalitet kose i folikula, a da naročito prekomijerno konzumiranje i cigerate i pića mogu dovesti do opadanja kose. Ako vam do sad nije bilo dovoljno upozorenja o smanjenju ili prestanku, možda vam ovo pomogne.
 • Smanjite stres – rijetkost je da izgubite većinu kose poslije jednog stresnog događaja, ali konstantan stres može vrlo uticati na to. Tokom produženog stanja stresa i umora, luče se hormoni koji će dovesti do pomenutog disbalansa u organizmu i na taj način podstaći opadanje kose kod muškaraca.

Sve ove stvari mogu preventivno pomoći da spriječite opadanje kose prije nego što uzme maha.

Opadanje kose kod muškaraca lijek

Sada kada smo se upoznali sa potencijalnim uzrocima opadanja kose, najvažnije pitanje je da li za sve njih postoji i lijek ili način da se zaustavi, odnosno uspori ćelavljenje.

Već smo utvrdili da kod muške androgene alopecije ne postoji način da se spriječi opadanje niti podstakne ponovni rast kose. Ostali oblici opadanja kose mogu se tretirati na različite načine i sa različitim uspijehom. Mnogi od lijekova i tretmana će podstaći rast kose ili smanjiti njeno opadanje, ali će se ono vratiti čim se prestane koristiti.

Osnovno pitanje, kada jednom dođe do ovakvog stanja, je kako zaustaviti opadanje kose kod muškaraca? 

Da biste sačuvali postojeću ili podstakli novu kosu da raste mogu se koristiti:

 • Šamponi 
 • Lijekovi za ponovni rast kose
 • Presađivanje kose

Šamponi za opadanje kose

Kada kosa počne da opada, svi će prvo posegnuti za najjednostavnijim rješenjem koje je svima dostupno, a to su šamponi za kosu. Za ovu namjenu postoji obilje proizvoda koji nude rješenja preko noći, a često poprilično koštaju. Bitno je da obratite pažnju na sastav i eventualno dobijete realne preporuke.

Dobar šampon zaista može pomoći kod sprečavanja opadanja kose, a i rasta nove, zavisno od uzroka. Šamponi bez sulfata, parabena i silikona sa prirodnim sastojcima, vaše vlasište će nježno očistiti od viška masnoća, peruti, parazita. 

Takođe će umiriti nastale infekcije i podstaći mikrocirkulaciju bitnu za pravilan dotok kiseonika i hranljivih materija do folikula dlake.

Birajte šampone protiv opadanja kose sa prirodnim uljima i ekstraktima biljaka kao što su:

 • Makadamija
 • Lavanda
 • Pšenične klice
 • Kopriva
 • Kamilica
 • Rastavić

Sve ove biljke su poznate po jačanju dlake i korijena, kao i njegovanju vlasišta.

Kombinovane zajedno daće vam proizvod koji može znatno pomoći u prestanku opadanja kose, ali i djelovati preventivno, da do njega uopšte ne dođe.

Lijekovi za ponovni rast kose

Kada je opadanje kose već primjetno i potvrđeno od doktora, onda vam on može prepisati i neke konkretne lijekove i tretmane koji će pomoći da kosa ponovo počne rasti na prorijeđenim mjestima. Bitno je znati da lijekovi ne djeluju podjednako na sve muškarce, čak ni ako mi je dijagnoza ista.

Kod nekoga će imati potpun uspijeh, dok kod drugih vrlo slabe rezultate i ne može se garantovati kako će djelovati. Ovo polje je i dalje nedovoljno istraženo.

Medikamenti koji se najčešće koriste za opadanje kose kod muškaraca su.

 • Minoksidil
 • Finasterid

Minoksidil je najefikasniji za muškarce ispod 40 godina starosti. Vjeruje se da djeluje tako što širi folikul dlake, zbog čega ona raste deblja i jača, ali i njen aktivni period rasta traje duže. Mora se koristiti samo po preporuci doktora. Trudnice i porodilje ga uopšte ne smiju koristiti.

Ako se i dobije željeni efekat, on će trajati samo dok korisistite minoksidil.

Finasterid se koristi za smanjenje DHT-a. pomaže kod smanjenja oapdanja i ponovnog rasta kose. Može se koristiti i oralno, ali i direktno na kožu. Takođe ga ne smiju koristiti trudnice, porodilje, ali ni djeca.

Oba lijeka mogu imati različite neželjene reakcije, kao što su iritacije, dermatitisi, smanjen libido ili erektilna disfunkcija.

Kada su medikamenti u pitanju, postoje i injekcije steroida koje se nanose na dijelove kože pogođene ćelavošću.

Najčešće se koriste kod alopecije areate. Pogodne su za manje krugove bez kose, budući da tretman može biti prilično bolan da bi se radio na većim površinama.

Postoje i steroidne kreme koje se nanose mazanjem, ali imaju mnogo slabiji učinak od injekcija.

opadanje kose kod muškaraca lijek

Presađivanje ili transplatacija kose

Ako ne pomaže ništa od prethodnih mogućnosti, za one koji bi ipak da imaju kosu na glavi preostaje presađivanje. Ona podrazumijeva prenos folikula dlake sa potiljka, gdje su otporni na djelovanje DHT-a, na površine bez kose.

Ovakvi postupci spadaju u operacije i kao takvi mogu imati mnogo neželjenih posljedica. Dešava se da folikuli odumru i ne uspiju da se „prime“ u novoj sredini. Takođe, operacija može izazvati ožiljke i veća krvarenja.

Opadanje kose kod muškaraca iskustva

Nermin, 35 godina: „Kosa je počela da mi opada nakon tridesete godine i to tako da nisam odmah ni primijetio. Supruga me upozorila da na jastuku ostaje više vlasi nego inače, a i da primijeti prorjeđivanje na mojim sljepoočnicama. Zabrinuo sam se da li je to znak nekog zdravstvenog problema, pa sam otišao kod doktora koji je utvrdio manjak gvožđa i cinka.

Preporučio mi je ishranu pojačanu namirnicama koje ih sadrže, ali i upotrebu suplemenata na određen period. Supruga mi je kupila i prirodni šampon koji je podstakao rast na prorijeđenim dijelovima glave.

Nakon nekoliko sedmica pridržavanja savjeta, kosa je počela ponovo da raste. Od sada više vodim računa o ishrani i njezi kose”.

Mario, 22 godine: „Budući da imam psorijazu, moja kosa često pojačano opada. Želio sam da nešto uradim po tom pitanju, ali da izbjegnem lijekove koji sa popravljanjem situacije sa rastom kose mogu donijeti i neželjene probleme.

Preporučen mi je prirodni šampon koji će uklanjati nagomilane mrtve ćelije na vlasištu i nježno očistiti površinu glave, smirujući kosu. Sada je stanje mnogo bolje, kosa pravilno raste i obnavlja se.“

Rezime: koji god da je razlog uzrokovao opadanje kose kod muškaraca, bitno je posvetiti se strpljivo problemu i držati preporuka doktora. Proces rasta dlake nije nešto što će se desiti preko noći, pa se spremite na čekanje do željenih rezultata.

Takođe, ne paničite ako ste u grupi muškaraca kod kojih je ćelavost trajna. Ona ne utiče na na vaše odnose sa drugim ljudima niti život globalno. Uživajte u životu i zdravlju!