Ovo je najbolji šampon za rast kose!

Ovo je najbolji šampon za rast kose!

Šampon za rast kose je spas za svu tanku kosu kratke dužine. Ali koji je najbolji? Slijedite naš vodič za kupovinu šampona u nastavku.

Za ovakvom vrstom šampona posegnuće oni koji su nezadovoljni brzinom rasta kose ili ljudi koji se muče sa pretjeranim gubitkom vlasi. U oba slučaja uzroci mogu biti različiti i brojni:

 •         Suva kosa i vlasište, što uzrokuje slabljenje folikula u tolikoj mjeri da može doći do opadanja kose
 •         Pretjerano lučenje sebuma na glavi, što vodi ka začepljenju pora, pojavi peruti i takođe lošem uticaju na dlake
 •         Slaba cirkulacija kože glave koja za rezultat ima slabu prokrvljenost i razmjenu hranljivih materija potrebnih za izgradnju vlasi
 •         Genetske predispozicije za ćelavost
 •         Hormonski poremećaji

Ako je vaša kosa počela opadati ili smatrate da joj je rast previše usporen, obratite se dermatologu da utvrdi zašto se to dešava. Nemojte zanemariti činjenicu da kosa prirodno opada kada dlaka završi svoj prirodni životni vijek i da će na njenom mjestu narasti nova. Takođe, prirodna je i pojava da ne raste uvijek istom brzinom.

U svakom slučaju, ako imate neki od ovih problema, šampon za rast kose će vam pomoći ne samo da brže raste, nego i da vlasište njegujete na prirodan način, bez stvaranja dodatnih smetnji. 

Kako djeluje šampon za rast kose?

Ovakvi šamponi djeluju na nekoliko načina, uz pomoć kombinacije sastojaka koji će podstaći brži rast. Nisu čudotvorni i kosa neće narasti na vlasištu gdje je potpuno opala zbog genetske i starosne ćelavosti, pošto su ti folikuli zauvijek izgubljeni. U svim ostalim slučajevima, za svoju kosu se možete boriti odabirom pravog šampona.

Šampon za rast kose sa pažljivo odabranim sastojcima će:

 •         Podstaći cirkulaciju vlasišta
 •         Nježno ukloniti sebum sa kože glave, ne isušujući je agresivno
 •         Suvu kosu i kožu hidrirati i djelovati kao emolijens, tačnije čuvajući njihovu vlažnost i omekšavajući je
 •         Postojeću kosu će učvrstiti dodatkom keratina, zbog čega će vlasi biti deblje, a čitava kosa djelovati bujnije

Svaka od pobrojanih stavki ponaosob utiče na to da kosa počne da raste brže i da bude gušća i manje osjetljiva na spoljne uticaje.

Ako je šampon za rast kose pravilno odabran, vlasi će od folikula do vrha biti nahranjene i hidrirane u tolikoj mjeri  da će rast da se ubrza.

Dlaka će moći da primi sve hranljive elemente koje unosimo hranom ili suplementima, kao i spoljnim tretiranjem.

Koji su bitni elementi da se nađu u šamponima za rast kose?

 •        Cink – nalazi se u većini šampona za regulisanje masnoće i uklanjanje peruti
 •        Niacin – odnosno vitamin B3 pomaže rastu kose tako što na najbolji način unijetu hranu pretvara u energiju, umjesto da završi kao masnoća.
 •        Biotin – možda i najvažniji sastojak za rast kose i izgled i formu kože. Ovaj vitamin B odrađuje odličan posao u stvaranju keratina, glavnog elementa u izgradnji dlake.

A osim navedenih, koji su to biljni sastojci koji treba da se nađu u šamponu za brži rast kose??

najbolji šampon za rast kose

Koji sastojke mora imati dobar šampon za rast kose?

Postoji biljke koje će vašoj kosi pomoći na različite načine. Neke od njih će stimulisati brži rast, druge otkloniti višak sebuma, dok će treće na nježan način da vam pomognu u čišćenju kose i kože.

Ovo su neke od najvažnijih koje bi šampon za rast kose morao da ima ako želite da ispuni vaša očekivanja:

 •         Rastavić
 •         Lavanda
 •         Ruzmarin
 •         Aloja vera
 •         Menta
 •         Makadamija
 •         Hajdučka trava
 •         Hamamelis
 •         Kamilica

Osim što zasebno imaju dobar učinak, ujedinjeni u bočici šampona daće višestruko pozitivno djelovanje.

Rastavić u šamponu

Rastavić ili drugim imenom preslica je vrlo bogat mineralima koji stimulišu krvne sudove kože glave. Na taj način folikule opskrbljuju dovoljnom količinom kiseonika, a kosu osnažuje i hrani.

U sastavu ima silicijum dioksid koji pomaže da kosa bude manje krta i lomljiva, kao i flavonoid kvercetin koji obiluje antivirusnim i antialergijskim svojstvima. Čest je sastojak sredstava za rast i njegu kose.

Lavanda

Poznata po svome smirujućem dejstvu, pronašla je mjesto i u šamponima za rast kose. Zbog karakteristike da djeluje antibakterijski i antiparazitno, ukloniće sve negativne elemente koji opterećuju vlasište i smanjuju njegovu  funkcionalnost i hidriranost.

Korišćenjem ulja lavande stimulisaćemo cirkulaciju vlasišta i rast kose, kao i stvoriti zdrav balans u prirodnoj proizvodnji ulja vlasišta i kose.

Ruzmarin u šamponu

Ova biljka je prava riznica vitamina i bogatog spektra pozitivnog djelovanja na kosu. Među najtraženijim je biljkama kada se traži smirivanje iziritiranog vlasišta, stimulacija korijena i hidriranje kose.

Posjeduje antioksidativna i antibakterijska svojstva, pa time štiti kosu i od lošeg uticaja UV zračenja i prekomijernog izlaganja suncu. Dodatna pozitivna stvar u vezi sa korišćenjem ruzmarina je da smanjuje pojavu sijedih dlaka.

Aloe vera

Nalazi se među najpoznatijim biljkama koje imaju sposobnost fantastične hidratacije i obnove, bilo da je u pitanju koža ili kosa. Enzimi u aloji će rastvoriti odumrle ćelije kože i omekšati vlasište, te ukloniti nakupljeni sebum i perut. Na taj način će se stvoriti put ka regeneraciji kože glave i boljoj cirkulaciji, što vodi ka mnogo bržem rastu kose.

Sadrži i salicilnu kiselinu koja djeluje kao blaži antibiotik. Važi za jedan od najkvalitetnijih sastojaka za rast i obnovu kose, čije će elemente uravnotežiti i dovesti u pravilno funkcionisanje.

Menta u šamponu 

Menta vlaži i smiruje kožu glave, pa na taj način vodi ka normalizaciji i ubrzavanju rasta kose stimulišući folikule. Sadrži bogato hidratantno ulje koje posebno dobro djeluje na kožu glave. Ono pomaže rješavanju problema sa gljivicama i upalama koje mogu usporiti rast kose. Stimulišući folikule i pojačavajući cirkulaciju kože, direktno utiče na brži rast kose.

Makadamija

Ulje makadamije je bogat izvor masnih kiselina koje direktno stimulišu rast kose. Ima visok sadržaj gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i fosfora koji utiču na bolju hidrataciju kose i popunjavanje folikula i vlasi hranljivim elementima. Ulje makadamije mnogo bolje prodire u kosu od mineralnih ulja i lakše se zadržava u vlasi, bez zamašćivanja i osjećaja težine.

Hajdučka trava

Ima široku primjenu u njezi kože i kose. Posjeduje jaka antiupalna svojstva, pa će kožu glave osloboditi bilo kakvih tegoba i podstaći regeneraciju, zarastanje i cirkulisanje. Naročito je efikasna kod problema sa masnom kosom i kožom koje mogu uzrokovati različite probleme i dovesti do usporavanja rasta kose, pa čak i njenog gubitka.

Posebno su djelotvorna eterična ulja hajdučke trave koja će i u maloj količini u šamponu djelovati fantastično na obnovu i rast kose.

Hamamelis

Ova biljka kod nanošenja na vlasište može djelovati kao suvi šampon, tačnije sužava raširene pore i smanjuje masnoću i lučenje ulja na glavi. Ima prirodno svojstvo da umiri iziritiranu i upaljenu kožu glave. Takođe pomaže kod dermatoloških problema kao što je seboreični dermatitis tako što smanjuje upalu i reguliše masnoću glave.

Pospješuje cirkulaciju kože i na taj način unapređuje dopremanje osnovnih hranljivih elemenata u folikule, čime pojačava rast kose.

Kamilica u šamponu

Ova biljka je najpoznatija po svojim umirujućim svojstvima, kako u primjeni spolja, tako i iznutra. I u slučaju njege kose njene sposobnosti za smirenje iritacija su bitan faktor. Međutim, manje se zna da kamilica podstiče i rast kose uticajem na vlasište i samu kosu.

Kao što postoje svi ovi biljni pomagači u misiji za brži rast kose, tako postoje i elementi koje treba izbjegavati zbog lošeg uticaja na vlasište.

 Ovo su neki od njih:

 •         Silikoni – iako se dodaje u neke šampone zbog boljeg pjenjenja, trebalo bi ga izbjegavati jer može previše isušiti vlasište. Uklanjajući viškove masnoća, mogu ukloniti i prirodna ulja kose i učiniti je lomljivom i napraviti više štete nego koristi.
 •         Parabeni i sulfati – nalaze se u nekim šamponima, a takođe prave mnogo štete. Dok i jedni i drugi mogu izazvati iritacije i alergijske reakcije, parabeni su čak skloni i apsorpciji u tijelo, što vodi daljim negativnim učincima. 

Šamponi za rast kose na našem tržištu

Postoji mnoštvo različitih šampona za ovu namjenu, pa nije lako odabrati najbolji. Donosimo vam najpoznatije sa karakteristikama i nekim detaljima.

Gloria šampon za rast kose

Ovaj šampon je baziran na provjerenim prirodnim sastojcima, među kojima vodeću ulogu ima kopriva. Receptura je pojačana uljima ricinusa, makadamije, argana, te vitaminom E, a dodato je eterično ulje ruzmarina. Namijenjen je tankoj, krhkoj i lomljivoj kosi sklonoj pojačanom opadanju koju će ojačati i smanjiti gubljenje vlasi.

Šampon za rast kose od koprive je uvijek tražen proizvod, kada se ima na umu koliko ta biljka može da doprinese jačanju kose čitavom njenom površinom.

Vlasilan šampon za rast kose

Ovotaris nam donosi inovativni pristup u rješavanju problema kose koja opada i čiji bi rast trebalo ubrzati. Nude kombinaciju dva šampona koji se međusobno dopunjuju, ali mogu koristiti i razdvojeno.

Oba su sa sastojcima biljnog porijekla koji će kosu nježno očistiti, ojačati, a zatim stimulisati njen rast.

Formula A je šampon sa kojim počinje tretman i on će riješiti problem sa peruti, normalizovati problem sa sebumom i smiriti vlasište. Formula B će podstaći cirkulaciju vlasišta, a kosu nahraniti i hidrirati.

Učiniće je mekom i elastičnom, a istovremeno djelovati kao prirodni omotač dlake štiteći je od spoljnih uticaja. U sastavima oba šampona su dragocjena ulja makadamije, pšeničnih klica, lavande, mente, kao i babasu ulje. Ekstrakti kamilice, hamamelisa, hajdučke trave, rastavića i lavande daju poseban doprinos.

Alantion u šamponu nježno smiruje vlasište, dok ekstrakt svile kosu čini svilenkastom i mekom. Bitno je naglasiti i da je ovaj šampon bez sulfata, ne sadrži parabene, ni silikone.

sampon za rast kose od koprive

Šampon za rast kose Farmasi

Farmasi je na tržište donio šampon od bijelog luka za rast kose. Osnova su mu, naravno, bijeli luk i capixil, ekstrakt crvene djeteline. On pomaže kosi da raste ojačavajući je već od samog folikula, a istovremeno uništavajući bakerije i štetne materije koje su usporile rast kose. Povoljno utiče na smanjenje sebuma koji zagušuje folikul i dlaku.

Inovativni capixil intezivno stimuliše rast kose od korijena.

Elseve šampon za rast kose

Loreal Elseve je u borbu za rast kose uveo Full Resist liniju koja kosu jača od korijena do vrhova uticajem amino-kiseline arginina. Osnaživanje dlake kreće od folikula, preko korijena, pa čitavom dužinom do vrha vlasi, a Elseve joj to donosi upravo ovim šamponom.

Od samog početka korišćenja, arginin se taloži na oštećenim dijelovima vlasi i time je jača i štiti, istovremeno pojačavajući rast.

Kosili šampon za rast kose

Kosili je decenijama provjeren šampon za pranje kose djece, ali i odraslih sa osjetljivom kožom i kosom. Nova formulacija dolazi u vidu All natural šampona koji prati „zeleni“ trend kozmetike, što će reći da joj je cilj iskoristiti što više prirodnih sastojaka sa što manje štete po korisnike i okolinu.

Sadrži ekstrakte kamilice, matičnjaka, komorača, hmelja, hajdučke trave, imele i aloe vere koji vlasište umiruju i čiste, a kosu jačaju od korijena. Kosu omekšava i olakšava raščešljavanje, pa je smanjeno i lomljenje i čupanje kose. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu.

Alpecin šampon za rast kose

Najpoznatiji Alpecinov šampon za rast kose je onaj sa kofeinom. Vodeći se tvrdnjama da kofein jača dlaku od korijena, ovaj šampon stimuliše njen rast i smanjuje opadanje kod osoba sa nasljednim faktorom za gubitak vlasi.

U sastavu takođe sadrži cink i niacin. Ne koristi nikakve omekšivače kao što je silikon, ali uticajem kofeina dlaka postaje izdržljivija i elastičnija. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu i to tako da se nakon šamponiranja ostavi nekoliko minuta da djeluje, pa tek onda ispire.

Biomelem šampon protiv opadanja kose

Biošampon Regenere takođe ima nekoliko vrsta djelovanja na kosu i kožu glave. Budući da sadrži D-Panthenol, vitamin T i B kompleks, on utiče na smanjenje peruti, održava zdravu vlagu vlasišta i regeneriše kožu glave i kosu.

Ovaj šampon za rast kose sa pantenolom djeluje blagotvorno na sve funkcije toga dijela tijela, obnavljajući i hidrirajući oštećene dijelove. Takođe podstiče i rast kose zahvaljujući djelovanju vitamina T.

Kada konačno odaberete pravi šampon za rast kose prilagođen baš vašim potrebama, imajte na umu još nekoliko stvari:

 •         Pravilno dozirajte količinu šampona. Veća količina neće odraditi bolji posao u zaštiti niti jače stimulisati rast kose. Radije je šamponirajte dva puta da biste bili sigurni da ste uklonili sav sebum i nečistoće.
 •         Ako je tako naznačeno na pakovanju, šampon zadržite nekoliko minuta. Nekim šamponima je potrebno više vremena za djelovanje aktivnih sastojaka.
 •         Pri šamponiranju masirajte čitavo vlasište. Time ne samo da ćete bolje očistiti kosu i kožu glave, nego i podstaći cirkulaciju skalpa. Cirkulacija je vrlo bitna funkcija kako za pravilnu razmjenu hranljivih tvari, tako i za izbacivanje toksina iz organizma. Pređite kružnim pokretima prstima po čitavom vlasištu više puta, a onda čvrsto rukama prionite uz kožu i pomijerajte je naprijed-nazad i lijevo-desno.
 •         Šampon uvijek dobro isperite. Bez obzira koliko je kvalitetan, ostaci preparata za čišćenje mogu iziritirati kožu i prekomijerno je isušiti. Ispirajte kosu dok ne osjetite da vlasište škripi od čistoće.

I za sam kraj, ako ste odabrali najbolji šampon za rast kose i pridržavali se savjeta i smijernica, prve rezultate možete očekivati za nekoliko sedmica. Smanjiće se opadanje kose, a vaša kosa će primijetno porasti. 

Budite istrajni i pažljivi prema svojoj kosi i uskoro ćete biti zadovoljni svojom zdravom kosom.