Opadanje kose poslije porođaja: ima li razloga za brigu?

Opadanje kose poslije porođaja: ima li razloga za brigu?

Beba je stigla na svijet, ali na opadanje kose poslije porođaja vas možda niko nije upozorio kao na moguću posljedicu tako velikog doživljaja. 

Primijetili ste da u vašoj četki i odvodu ostaje sve više otpalih vlasi i zabrinuti ste šta to govori o vašem zdravstvenom stanju. Da li to pokazuje da ste previše oslabili? Da li je takvo stanje trajno? 

Ali, kako razlikovati normalno od pojačanog opadanja kose?

Smatra se da u normalnim okolnostima žena svaki dan izgubi oko 100 vlasi. Naravno da nećete brojati svaku opalu vlas, ali ćete lako primijetiti ako dođe do drastičnijeg obima opadanja. 

U tom slučaju možete primijetiti nakupljene vlasi na jastučnici, četki, kao i svuda naokolo. Svaka žena je navikla na svoju uobičajenu količinu opadanja kose koju primijeti prilikom pranja ili feniranja, pa će se odstupanje od toga lako primijetiti. 

Opadanje kose poslije porođaja ne počinje odmah, nego u periodu od 4. ili 5. mjeseca nakon njega.

U ovom tekstu saznaćete sve što opadanje kose poslije porođaja nosi sa sobom, šta je uzrok, da li je trajno, kao i kako podstaći rast nove kose.

Šta uzrokuje opadanje kose poslije porođaja?

Opadanje kose u ovom periodu života se naziva postpartalni telogen efulvium. Ima poseban naziv, jer je i njegov uzrok poseban i nema veze sa ostalim poznatim uzročnicima gubitka kose i ukazuje da je povezan sa porođajem.

Evo zašto se to dešava!!

Tokom trudnoće se u ženskom tijelu dešava čitav niz drugačijih tjelesnih promjena i procesa. Jedan od njih je i pojačano lučenje hormona estrogena. 

Dok njegov nivo u tijelu raste, kosa je bujnija, sjajnija, a njen životni vijek produžen. Ako se zna da se životni vijek svake dlake dijeli na period rasta, period mirovanja i opadanje, onda ćemo razumjeti i ovaj odloženi period rasta dlake.

Ono što se kod trudnica može primijetiti je da je kosa jača, življa, elastičnija i da bolje raste. Budući da je estrogen podstiče da se opadanje smanji, nakon što njegov uticaj poslije porođaja oslabi, sva ta kosa u kraćem roku dođe u prirodnu fazu opadanja. 

Da rezimiramo – sva kosa koja nakon porođaja pojačano opada je već ranije trebala prirodno da završi svoje trajanje, samo joj je estrogen produžio trajanje. Vi u tom periodu ne gubite više kose, nego se njen broj svodi na normalnu i prirodnu mjeru.

Evo još uzroka opadanja kose!

kako lečiti opadanje kose poslije porođaja

Anemija 

Anemija na gubitak kose utiče zbog smanjene proizvodnje hemoglobina usljed nedostatka gvožđa. Hemoglobin je glavna građa crvenih krvnih zrnaca koja su zaslužna za prenos kiseonika u ćelije. Kada je taj proces smanjen, smanjene su i funkcije organa i tkiva, pa se i rast kose usporava, a njen vijek je kraći.

Opadanje kose zbog anemije je pojava koja se dešava u 75% slučajeva.

Poremećaj rada štitne žlijezde

Postpartalni tiroidis je zapaljenje štitne žlijezde za koje još nije utvrđen tačan uzrok. Ispoljava se kao ubrzano lupanje srca, opadanje kose i česta promjena raspoloženja.

Zbog takvih simptoma često se pogrešno pripisuje postporođajnoj depresiji i hroničnom umoru mladih majki. Takvo stanje može trajati do nekoliko mjeseci.

Smanjen nivo željeza u krvi

Manjak željeza može nastati zbog smanjenog unosa, loše apsorpcije ili pojačanog gubitka toga elementa važnog za rast i razvoj ćelija. Zbog svih tih razloga trpi i kosa, od samog folikula. Usljed smanjenja željeza će doći do pojačanog opadanja kose. To stanje se može, nakon dijagnostifikovanja, popraviti unosom željeza kroz hranu ili suplemente.

Postporođajna depresija i stres

Stres, kao uzročnik mnogih bolesti i tegoba modernog čovjeka, može voditi i ka opadanju kose. Mlade majke su često izložene stresu, čak i kada imaju veliku pomoć okoline u njezi bebe. Strahovi za bebinu dobrobit, zdravlje, nepredviđene situacije – sve to stvara konstantan stres koji utiče na zdravlje i imuni sistem. Bitno je znati prepoznati koji su strahovi i reakcije uobičajeni, a kada to postaje prijetnja vašem zdravlju.

Nakon što se isključe ovakve potencijalne tegobe koje mogu da uzrokuju opadanje kose poslije porođaja, možete da odahnete i posvetite se njezi svoje kose. 

Koliko traje opadanje kose poslije porođaja?

Dobra vijest za sve zabrinute porodilje je da ovo stanje nije trajno i da će prestati kao što je i počelo – samo od sebe. Trajanje pojačanog opadanja kose je individualno kod svake osobe, ali najčešće se završi do bebinog prvog rođendana.

Ako i poslije godinu dana od porođaja nema smanjenja opadanja kose, onda biste morali istražiti i druge potencijalne uzroke. 

Lijek za opadanje kose poslije porođaja

Pošto takvo stanje nije nikakva bolest i dešava se prirodno, ne postoji ni lijek za to. Kada se isključe svi zdravstveni uzroci koji mogu dovesti do opadanja kose, ova tegoba se treba tretirati isključivo na prirodan i blag način, bez medikamenata.

Opadanje kose zbog ovog uzroka nećete zaustaviti, jer je to prirodan proces. Međutim, možete podstaći rast i osnažiti postojeću kosu na nekoliko načina:

 • Pomoću prirodnih šampona
 • Pravilnom njegom
 • Izbalansiranom ishranom

Pozabavićemo se svakom od ovih stavki detaljno, da shvatite šta možete i trebate uraditi. Svaka od navedenih stvari je bitna ponaosob, ali ćete najbolji učinak za svoju kosu dobiti kombinacijom svega navedenog.

Šampon za kosu protiv opadanja

Izbor dobrog šampona protiv opadanja kose vam može pomoći na više načina. Prije svega, dobar šampon će vašu kosu ojačati od korijena. Pomoću pažljivo odabranih sastojaka ćete unijeti direktno u vlas one elemente koji je čine elastičnijom, jačom i otpornijom. 

Izbjegavajte šampone sa sulfatima, silikonima i parabenima, pošto vašu kosu i vlasište mogu dodatno isušiti i oštetiti.

Koje sastojke treba imati dobar šampon za njegu i rast kose?

Za kosu i vlasište koje je već osjetljivo ili se bori sa pojačanim opadanjem kose, vrlo je bitno odabrati pravi šampon. Potražite isključivo prirodne sastojke koji se u šamponima nalaze u vidu ekstrakata i ulja, jer je tu njihova koncentracija najveća. Time se postiže i najveća efikasnost proizvoda.

Evo koja ulja bi bilo poželjno da šampon sadrži:

 • Ulje lavande zbog balansiranja masnoće vlasišta. 
 • Ulje pšeničnih klica zbog jačanja dlake i njenog pravilnog hranjenja i rasta
 • Ulje makadamije zbog stvaranja zaštitnog sloja oko vlasi i jačanja otpornosti kose i korijena
 • Babasu ulje zbog održavanja prirodne masnoće dlake i vlasišta, kao i zadržavanja vlage
 • Ši buter, iako nije ulje, zbog prirodnih masnoća na vlas djeluje tako što je omekšava i štiti od isušivanja i pucanja

Prirodne sastojke je u šampone najlakše unijeti u vidu ekstrakata. Na ove bi trebalo obratiti pažnju:

 • Ekstrakt hamamelisa koji će nježno ukloniti višak sebuma sa kose, ostavljajući joj njen prirodni zaštitni sloj
 • Ekstrakt kamilice koji će vlasište umiriti, ublažiti upale, a kosu učiniti sjajnom i mekom 
 • Ekstrakt arnike koji takođe čisti i štiti vlasište od premijernog mašćenja
 • Ekstrakt hajdučke trave koji će pomoći u problemima sa peruti, te kosu ojačati

Budite istrajni u korišćenju odabranog šampona, jer se pravi efekti mogu vidjeti poslije dve do tri sedmice redovnog korišćenja.

Pravilna njega i osvježena frizura

Nakon što ste odabrali šampon, pozabavite se i načinom tretiranja vaše kose. Nemojte je previše opterećivati feniranjem, farbanjem, peglanjem i agresivnim tretmanima. Takođe se potrudite da je ne vežete prečvrsto i na taj način dodatno oslabite korijen. Dozvolite vašem vlasištu da dođe u prirodan balans. 

Razmislite i o skraćivanju kose, jer ćete na taj način takođe smanjiti opterećenje na korijen. Uz to možete odabrati frizure koje će vašoj kosi dati na volumenu .

opadanje kose poslije porođaja simptomi

Izbalansirana ishrana sa dosta vitamina i minerala

Ono što vašoj kosi za brži rast i oporavak treba su vitamini D, B, C, te biotin, gvožđe i cink. Možete ih pronaći u hrani, ali i u prenatalnim vitaminskim dodacima koje će vam preporučiti vaš doktor. Preporučuje se da prenatalne vitamine koriste i porodilje oko četiri mjeseca poslije porođaja.

 Vrlo je važno da suplemente ne koristite na svoju ruku, naročito ako dojite bebu. Uvijek se konsultujte sa doktorom ako želite isprobati neki dodatak. Uz to, da biste znali koji vam vitamin ili mineral nedostaje, trebali biste uraditi test.

U kojoj hrani ima najviše potrebnih vitamina i minerala?

Ako se u pretragama ispostavi da imate manjak nekog vitamina ili minerala u tijelu i da on dodatno utiče na opadanje kose poslije porođaja, evo u kojoj hrani ih možete pronaći:

 • Gvožđe: sirovi kupus,cvekla, zeljasto povrće, crveno meso, brokoli, karfiol, integralne žitarice. Manjak gvožđa slabi krvnu sliku i stanje čitavog organizma. Bitno je znati i da se uz njega treba unositi i vitamin C, jer se tako gvožđe bolje apsorbuje u organizam. Takođe bi trebalo sačekati bar pola sata nakon unosa gvožđa i konzumiranja kafe,budući da ona može uticati na smanjenu apsorpciju.
 • Cink: meso, jaja, mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi, crna čokolada. Smanjen nivo cinka u organizmu vrlo je čest razlog gubitka kose. Problem nastaje zbog smanjenog uticaja cinka na balansiranje hormona, sintezu proteina i smanjenog iskorištavanja vitamina i minerala. Bitan je za mnoge biohemijske procese u organizmu i zato njegove smanjene vrijednosti itekako utiču na gubitak kose.
 • Vitamin D: masnija riba, mliječni proizvodi, žumance, pečurke. Vitamin D se takođe može dobiti i izlaganjem sunčevim zracima. Naravno, ne treba pretjerati sa sunčanjem i kožu dovesti u opasnost od oštećenja, nego se izlagati suncu ujutru i kasno popodne. Vitamin D ima direktan uticaj na keratin, protein koji je zaslužan za rast kose i noktiju. 
 • Vitamin C: citrusi, paprika, paradajz, šipak, jagode, ribizle, višnje, kupine, kelj. Ovaj vitamin je dobar saveznik zdrave kose prije svega zbog svojih visokih antioksidativnih svojstava. Smanjiće mogućnost oštećenja kose zbog izlaganja suncu i uticaja slobodnih radikala. Takođe pomaže i u apsorpciji gvožđa, zbog čega kosa može normalno da raste. 
 • Vitamin B: kikiriki, jaja,mliječni proizvodi, mahunarke, meso, riba, soja, iznutrice. Vitamin B pojačava rast crvenih krvnih zrnaca koja utiču na zdrav razvoj ćelija. Na taj način se vlasište održava zdravim i pogodnim za normalan rast jake kose. Biotin je drugi naziv za vitamin B7, koji se može pronaći u bademima, paradajzu i luku. 

Šta još može pomoći u rastu kose?

Donosimo vam još nekoliko savjeta za rast kose i vraćanje u njeno prirodno stanje.

 • Hidrirajte se! Vašoj kosi i koži je potrebna voda da bi mogle da rastu i održavaju optimalan nivo prirodne vlažnosti. Ako to izostane, dolazi do isušivanja, oštećenja, a onda i slabljenja korijena i opadanja vlasi.
 • Odmorite se i naspavajte! Iako svi znamo da novopečene mame ne mogu nikad imati previše vremena za odmor i san, potrudite se da iskoristite svaku priliku za to. Manjak sna povećava stres i anksioznost koji mogu uticati na opadanje kose i ostale tegobe. 
 • Vježbajte! Bilo da ste prije trudnoće bili aktivni vježbač ili ne, možete odabrati fizičku aktivnost koja vam godi. Bilo da je u pitanju pilates, joga, vježbanje, pojačana fizička aktivnost će goditi i vašem umu i tijelu. Ako niste u mogućnosti da izdvojite vrijeme van kuće za takve aktivnosti, godiće vam i vježbanje kod kuće. Odaberite lagane vježbe za početak, dok se vratite u formu. Smanjićete nivo stresa, a podstaći cirkulaciju koja pozitivno utiče na rast kose. 
 • Masirajte vlasište! Pri pranju kose uključite i masažu vlasišta. Dok se šamponirate ili aspirate preparate za kosu, nježno masirajte vlasište kružnim pokretima. To će pokrenuti dodatnu cirkulaciju i rasteretiti korijen kose. Kosa će tako brže rasti i bolje upijati sve potrebne element iz šampona i maski za kosu.

Da ponovimo ukratko:

 • Opadanje kose poslije porođaja je prirodna pojava i nije zdravstveni problem
 • Počinje oko 4 mjeseca nakon porođaja i završava negdje u periodu oko bebinog prvog rođendana
 • Kosi možete pomoći pomoću prirodnih šampona za njegu i pravilnim stilizovanjem
 • Ojačajte kosu uz pomoć vitamina, masaža i vježbanja

Sada kada znate zašto se opadanje kose poslije porođaja dešava, možete da se opustite. Znajte da će doći kraj i toj naoko zabrinjavajućoj pojavi i da ćete ponovo imati bujnu i jaku kosu!