Muče li vas mladalačke bubuljice? Evo šta raditi da nestanu!

Muče li vas mladalačke bubuljice? Evo šta raditi da nestanu!

Skoro da ne postoji osoba koja do svoje dvadesete godine nije imala mladalačke bubuljice i ostale probleme sa kožom. Ovo su koraci kod liječenja.

Bubuljice i akne ovoga tipa najčešće se pojavljuju kod mladih u rasponu godina od 13 – 18 i to kod čak 80% te populacije. Ova estetski neugodna pojava se može vidjeti i kod djevojaka i mladića i svakoga od njih čini podjednako nespokojnim, a često i vrlo nesigurnim. 

Šta je to što može da pomogne u smanjenju i potpunom uklanjanju bubuljica?

Nastavak teksta će vam donijeti odgovor na ovo vječno pitanje, ali i niz savjeta kako pravilno njegovati kožu na kojoj se mogu vidjeti mladalačke bubuljice.

Zašto nastaju mladalačke bubuljice?

Bubuljice koje se pojavljuju početkom puberteta za uzrok uglavnom imaju pojačan rad različitih hormona, koji utiču na pojačano lučenje sebuma na koži. Najveći uticaj imaju muški androgeni hormoni koji počinju da se pojačano luče i kod dječaka i djevojčica.

Sama proizvodnja masnoće je normalna i, štaviše, neophodna za održavanje kože elastičnom i hidriranom. Međutim, ako dođe do pojačanog lučenja sebuma, to može dovesti do začepljenja folikula i pora.

Uz to se masnoća miješa sa odumrlim ćelijama kože i prašinom iz okruženja, što dovodi do formiranja čepova na folikulima, ispod kojih dolazi do bujanja bakterija, a zatim i upala i oticanja kože.

Na taj način se formiraju različiti tipovi bubuljica, a zatim i akni. Ovo su neki od osnovnih uzročnika poremećaja rada hormona i nastanka bubuljica:

 • Genetika
 • Dugo ostajanje u odjeći natopljenoj znojem
 • Pogrešno odabrani kozmetički preparati
 • Variranje hormona u predmenstrualnom periodu
 • Kontraceptivne pilule
 • Pojedini lijekovi
 • Stres
 • Nošenje ranaca, torbi, biciklističkih kaciga ili preuskih okovratnika

Genetika

Ako bacite pogled na fotografije svojih roditelja u mladim danima i vidite da pored osmijeha na licu imaju i poprilično bubuljica, loša vijest je da postoji velika mogućnost da ćete ih imati i vi. Uticaj hormona na organizam je često jedna od nasljednih stvari.

Znoj i bakterije

Ovaj dvojac je dobitna kombinacija za različite upalne procese na koži. Ako ste redovan vježbač ili se prekomijerno znojite iz nekog drugog razloga, morate se češće presvlačiti u suvu i čistu odjeću.

Naime, vlažno i toplo okruženje kao što je ljudska koža će stvoriti  savršenu klimu za nastanak bubuljica i akni. U takvim uslovima se bakterije poput Propinobacterium acnes, koja inače prirodno obitava na našoj koži, prekomijerno razmnože u folikulima začepljenim masnoćom i znojem i stvore lokalnu upalu.

Pogrešna kozmetika i šminka

Bilo da se radi o kozmetici za njegu lica i tijela ili šminci, vrlo često su uzrok nastanku mladalačkih bubuljica. Teške kreme sa uljima, uljni skidači šminke, teški puderi koji začepljuju pore, loši skidači šminke, sjene u obliku stikova – sve su ovo pomoćna sredstva za začepljenje pora.

I, što je još gore, uđete u začarani krug pokušavajući da bubuljice na licu prekrijete tom istom šminkom.

mladalačke bubuljice

Predmenstrualni sindrom

Česta je pojava da se kod djevojaka pojavljuju bubuljice i do 7 dana pred početak menstruacije. Najčešće su to one bubuljice na bradi ili čelu, gdje su i najjače lojne žlijezde na licu.

Kontraceptivne pilule

Zavisno od tipa ovih pilula, moguće je da neke izazovu i pojavu akni. One koje ciljaju na uticaj na različite hormone mogu da podstaknu i razvoj akni, koje bi trebalo nestati nakon prestanka korištenja.

Lijekovi i terapije

Još neki lijekovi mogu imati uticaj na razvoj bubuljica. Kortikosteroidi mogu podstaći upaljene akne, ali i pojedinii lijekovi za epilepsiju ili oni koji sadrže litijum i prednizon.

Stres

Sjećate li se nekog važnog događaja koji ste iščekivali, pa se to jutro probudili sa džinovskom bubuljicom? Stres je dokazano okidač za povećanu proizvodnju ulja koje može začepiti vaše pore i izazvati – dodatni stres zbog bubuljice kada vam je najmanje potrebna!

Preuska garderoba ili oprema

Ako vrlo često koristite komade garderobe ili opreme koji imaju jak pritisak na vašu kožu, moguće je da će se na tim mjestima stvoriti akne. Kada su u pitanju kaiševi ranaca, torbi, zaštitnih kaciga  – osim što stvaraju pritisak i trenje tkanine na kožu, dovode i do znojenja kože na tim mjestima.

Posljedica je nastanak akni na dijelovima koje ćete često iritirati dodirom.

Šta može dodatno da pogorša nastanak i razvoj bubuljica?

Iako ove radnje vjerovatno neće same izazvati nastanak bubuljica, mogu kožu učiniti dodatno osjetljivom i proširiti površinu sklonu nastanku akni. Preventivnim djelovanjem na ovakve situacije možete spriječiti da se vaša koža iziritira u tolikoj mjeri da nastanu mladalačke bubuljice.

 • Nezdrava hrana – previše masnoća, brze hrane i šećera pogoduje bujanju bubuljica. Ugljeni hidrati i prosti šećeri utiču loše na cjelokupno stanje organizma, pa time i kože.
 • Duga kosa koja dodiruje lice – kosa koja se masti ili na kojoj se nalaze različiti preparati poput ulja, gelova, te sprejeva za oblikovanje frizure može da podstakne mašćenje i vaše kože koju dodiruje, prvenstveno na obrazima, bradi ili čelu.

Kako izgledaju mladalačke bubuljice – simptomi koji ih karakterišu?

Izgled i brojnost bubuljica varira od osobe do osobe. Dok će neki biti poraženi pogledom na svoje lice prepuno upaljenih jarko crvenih akni, kod drugih će se vidjeti izolovana bubuljica na bradi ili čelu. Mladalačke bubuljice se mogu razlikovati po brojnosti, intenzitetu, veličini. Tako razlikujemo:

 • Mitesere
 • Bubuljice sa bijelim glavama
 • Cistične akne

Mitiseri su male izdugnute bubuljice koje karakteriše tamni vrh. One nisu zatvorene, pa se njihov sadržaj iz zarobljene pore može istisnuti i očistiti. Nisu upaljene bubuljice, a crna boja vrha je masnoća koja je oksidirala i promijenila boju.

Bubuljice sa bijelim glavama su one koje su se začepile, razvile bakterijsku infekciju i natekle. Njihovom čišćenju i saniranju treba pristupiti stručno i sa oprezom, da ne bi nastali ožiljci od bubuljice i produbila upala.

Cistične akne su teži oblik bubuljica i izgledaju kao crvene otekle tvrđe kvrge. Često su grupisane i na koži djeluju kao kombinacija brdašca i kratera.

Mogu biti vrlo bolne, modre i gnojne. Zahtijevaju ozbiljnije liječenje, često i sa terapijom antibioticima.

Gdje najčešće nastaju mladalačke bubuljice?

Mogu se stvoriti kod oba pola na dijelovima tijela gdje ima najviše lojnih žlijezda, pa ih tako možemo vidjeti na:

U nešto rjeđim slučajevima akne se javljaju i na ramenima i nadlakticama, kao i predjelu dekoltea.  

Mladalačke bubuljice – liječenje

Svako ko je imao bubuljice imao je i želju da nestanu, po mogućnosti preko noći. Međutim, često rješenja nisu tako brza, nego zahtijevaju dužu posvećenost i strpljenje. Najbolja opcija je savjetovanje sa dermatologom koji će preporučiti šta je najbolje preduzeti u konkretnom slučaju, za taj tip kože i bubuljica. 

Čišćenja mitisera i bubuljica je takođe bolje prepustiti kozmetičarima i suzdržati se od samostalnog čačkanja i cijeđenja koji mogu dodatno oštetiti kožu.

Evo šta može da pomogne u uklanjanju bubuljica:

 • Kozmetički preparati protiv bubuljica
 • Lijekovi
 • Injekcije steroida
 • Hemijski pilinzi

Kozmetički preparati

Kada su u pitanju mladalačke bubuljice, postoji čitava industrija napravljena za pomoć u borbi sa ovim problemom. U preparate za mladu kožu sklonu bubuljicama i aknama se dodaju sastojci koji utiču na uništavanje bakterija, čišćenje i smirivanje infekcija i otoka, kao i regeneraciju tkiva. Najčešće se koriste samo na dijelovima kože gdje se nalaze bubuljice, da ne bi isušivali normalni tip kože okolo.

Najbolja krema za mladalačke bubuljice će ispuniti sva tri navedena zahtjeva, pa će nakon vremena potrebnog za djelovanje, koža biti ne samo smirena i očišćena, nego i regenerisana i bez ožiljaka.

Vrlo je bitno da u preparatima ovoga tipa, bilo da su to kreme, gelovi, losioni ili tonici, nema dodatih ulja, ali je poželjno izbjegavati i alkohol koji će nježnu kožu isušiti i oštetiti na drugi način. Ne smijete upasti u zamku i podstaći kožu da luči dodatnu masnoću da bi izbalansirala pretjerano isušivanje alkoholom ili jakim sapunima. Zbog svega toga, najbolja opcija su kreme i preparati na biljnoj bazi koji će kožu nježno smiriti i očistiti, bez posljedica.

Lijekovi

Kada su u pitanju teže upale i akne koje su bolne na dodir, stvaraju modre podlive i ožiljke, dermatolog će vjerovatno posegnuti za medikamentima. Za smirivanje upala se koriste oralni antibiotici, u propisanoj dužini korištenja. Kao i kod konzumiranja svih drugih antibiotika, vrlo je važno popiti čitavu terapiju i ne odustati ako se stanje popravi, zbog mogućnosti vraćanja u staro stanje.

I neke kontraceptivne pilule mogu smanjiti akne, ali obavezno u konsultaciji sa doktorom. Tim prije što, već smo pomenuli, neke vrste pilula i same uzrokuju nastanak akni, pa je vrlo bitno odrediti koje mogu pomoći u ovom slučaju.

Injekcije steroida

Kod težih oblika akni, naročito kod onih sa velikim i bolnim kvrgama, doktor će preporučiti i injekcije steroida koje se ubrizgavaju direktno u aknu.

Hemijski pilinzi

I ovdje vam je neophodan savjet dermatologa, ali može biti vrlo korisno. Da bi se akna ili bilo koja zatvorena bubuljica otvorila i na taj način oslobodio i očistio njen sadržaj, mora doći do uklanjanja gornjeg sloja, što se najbolje postiže kontrolisanim pilingom.

Da ne biste napravili više štete nego koristi, kao što je slučaj sa navedenim alkoholom u preparatima za njegu, i ovdje ne biste smjeli koristiti bilo kakav piling. Grub mehanički piling bi mogao dodatno da vam ošteti kožu i podstakne upalu.

Iz toga razloga su najbolje rješenje hemijski pilinzi u jasno naznačenim dozama. Njihov sadržaj se uglavnom bazira na voćnim, glikolnim ili mliječnim kiselinama koje na nježan način uklanjaju odumrle ćelije kože.

Nakon njih je potrebno nanijeti i kremu za tretiranje kože sa bubuljicama, za regeneraciju i hidrataciju.

mladalačke bubuljice na licu

Šta još učiniti da se pomogne mladalačkoj koži sa bubuljicama?

Postoji čitav niz radnji kojima možete olakšati oporavak kože koju su okupirale mladalačke bubuljice. Za neke treba mala promjena životnih navika, dok druge iziskuju više posvećenosti i strpljenja.

 • Ne trljajte lice grubim peškirima niti agresivnim pokretima. Uvijek koristite čist i mekan peškir kojim ćete posušiti lice i tijelo nježno tapkajući.
 • Ako imate dužu kosu, uklonite je od lica i sa ramena i leđa. Osim što može prenijeti sopstvene masnoće na kožu i tako doprinijeti začepljenju pora, ako je mnogo gusta može dovesti i do pojačanog znojenja na dijelovima lica ili tijela koje prekriva.
 • Tuširajte se odmah poslije vježbanja ili fizičkih aktivnosti koje podstiču znojenje, naročito na leđima. Izbjegavajte boravak u vlažnoj odjeći, jer je osim bakterija pogodno tlo i za gljivice.
 • Suzdržite se od istiskanja i cijeđenja bubuljica. Možete oštetiti kožu noktima, napraviti trajne ožiljke ili napraviti dodatnu traumu na tkivo akne, pa je potisnuti ispod kože.
 • Ne čekajte da se akne prošire na pola lica prije nego posjetite dermatologa. Lakše je sanirati kada su manje brojne ili sa lakšim upalama.
 • Zaštitite se od sunca. Jedna od zabluda koje se tiču akni je i ona da će ih sunce zauvijek isušiti, samo ako se dovoljno dugo sunčate. Sunce će na jedan period prikriti i primiriti akne i bubuljice, ali će se nakon toga vratiti još jače, pošto sunce isušuje kožu i pomaže dodatnom začepljenju pora. Ako već boravite na suncu, obavezno nanosite losione za tijelo sa zaštitinim faktorom i bez ulja.

I za kraj, ne smije se zanemariti ni osjećaj nesigurnosti koji može razviti mlada osoba sa aknama na licu ili tijelu. U tome životnom dobu još uvijek su dosta osjetljivi na mišljenja drugih ljudi i vrlo lako se može razviti izvjesna anksioznost zbog mišljenja da njihov izgled nije ugodan drugima, kao i da su nepoželjni i manje vrijedni.

Vrlo je bitno znati da izgled ne određuje ničiju ličnost, kao i da su te tegobe prolazne i izlječive. Svakako da je briga o svome tijelu nešto što se treba podsticati, ali nikako se ne smije otići u krajnost i posmatrati sopstvenu vrijednost ili kvalitete drugih isključivo kroz fizički izgled i neki nametnuti ideal ljepote.

Najbitnija stvar u vezi sa mladalačkim bubuljicama je ona koju smo naučili kroz ovaj tekst – da su prolazne nakon puberteta, izlječive i da postoje načini na koji se možemo boriti sa njima.