Može li se ožiljak od bubuljice ukloniti? 

Može li se ožiljak od bubuljice ukloniti? 

Možda ste uspjeli da uklonite akne i spriječite pojavu novih, ali je ožiljak od bubuljice ostao kao novi problem sa tenom. Šta onda učiniti?

Kada se to desi, uvijek je pitanje da li se takve fleke na koži mogu ukloniti ili ćete morati živjeti sa njima.

Kada saznate zbog čega se ožiljak od bubuljice kod nekoga pojavi, a kod nekoga ne, moći ćete da preventivno utičete na sprečavanje takvog stanja.

Ako ste već “vlasnik” ovakvih podsjetnika na ranije probleme sa aknama, onda će vas svakako najviše interesovati kako ukloniti ožiljak od bubuljice. Sve to saznajte u nastavku teksta!

Kako nastaje ožiljak od bubuljice?

Same akne mogu imati lakši i teži oblik. One koje spadaju u lakše stanje najčešće za sobom i ne ostavljaju ožiljke i nakon smirivanja upale koža će se vratiti u normalno stanje. 

Međutim, ako je upalno stanje teže i zahvaća dublju površinu kože, može da se pojavi ožiljak od bubuljice. Akne nastaju kada se folikul dlake začepi masnoćom, znojem i odumrlim ćelijama kože, nakon čega nastane infekcija. Manifestuje se bolnim otokom, crvenilom i povremeno gnojem. 

Dok je infekcija u toku i koža je oštećena, prirodni mehanizam organizma će proizvoditi dodatni kolagen da „popravi“ štetu na tome dijelu. Njegova uloga je, u ovom slučaju, da ubrza zarastanje bubuljice, i šupljina na koži nastalih rastom bubuljice. To može prouzrokovati neravnine na koži, tačnije ožiljak od bubuljice koji se pod prstima može i napipati, a ne samo vidjeti.

Razlozi za nastanak ožiljaka ove vrste mogu se podijeliti na:

 • Prirodnu sposobnost kože da lakše ili teže zarasta
 • Fleke nastale zbog mehaničkih oštećenja kože.

Najčešći uzrok zbog kojeg će nastati ožiljak od bubuljice je loše tretiranje same akne. Sigurno ste više puta čuli da ne dirate bubuljice dok se ne smire, ali da li ste svaki put to i uradili? Prvi poriv kada ugledamo bubuljicu je da je pokušamo osloboditi gnoja, iscijediti, iščačkati ili smiriti na neki drugi način. Na žalost, svaki od pomenutih je ne samo pogrešan, nego i potencijalno dobar put za dobiti ožiljak od bubuljice.

Naime, kada upaljeno tkivo bubuljice dodatno pritišćete noktima, gnječite i skidate kraste, upala se širi još dublje pod kožu, infekcija jača, a tkivo se oštećuje.

Koje vrste ožiljaka ovoga tipa postoje?

Kada je izgled u pitanju, ožiljak od bubuljice može se podijeliti na one sa površinskim i dubinskim promjenama, pa tako razlikujemo:

 • Hipertrofične
 • Atrofične 

Atrofični ožiljci 

Ovako su nazvani iz sasvim očiglednog razloga – ovakav tip ožiljaka ostavlja neravnine na licu, u vidu udubljenja, čak i kada akni više nema.

Nastaju kada se ispod površine kože napravi ulegnuće, pošto nije bilo dovoljno kolagena prilikom zarastanja rane. Rezultat je nepotpuna regeneracija toga dijela kože, a dešava se najčešće zbog nedovoljnog ili nepravilnog tretiranja kože pod upalom. 

Hipertrofični ožiljci 

Za razliku od atrofičnih, kod ove vrste ožiljaka je stanje obratno. Ožiljak od bubuljice izgleda kao ispupčeno tkivo, često crvene boje ili tamnije nijanse tena. To se dešava zbog prevelike proizvodnje kolagena, jednog od glavnih gradivnih elemenata kože. 

Ako je površina pod aknama zauzimala veću površinu kože, a uz to nije tretirana na odgovarajući način da se infekcija smiri, vrlo je moguće da se dobiju baš ovakvi ožiljci, poput malih ispupčenja na koži.

Postoje tretmani i za njihovo uklanjanje, ali je potrebno više vremena i rada na tome.

Kako ukloniti ožiljak od bubuljice?

Prije nego se pozabavite uklanjanjem ožiljaka, osnovna stvar koju morate uraditi je da stavite akne pod kontrolu. Tek kada se riješite infekcije i upale, možete se pozabaviti ožiljcima koji su nastali. Ako biste aknu pod upalom tretirali metodama za uklanjanje ožiljaka, mogli biste dodatno iziritirati i oštetiti kožu.

Postoje razni tretmani za uklanjanje ili smanjenje ožiljaka, a vi ćete za svoj slučaj odabrati onaj koji odgovara izgledu vašeg ožiljka. Najbolje je posavjetovati se sa dermatologom oko tretmana, da biste znali šta je najpogodnije za vaše stanje i tip kože.

U suprotnom biste mogli potrošiti dosta vremena i novca prije nego otkrijete da metoda kojom ih pokušavate ukloniti uopšte nema efekta na vaš ožiljak od bubuljice.

Ožiljke možete ukloniti:

 • Pomoću prirodnog gela protiv bubuljica i ožiljaka
 • Preparatima za izbjeljivanje kože
 • Hemijskim pilingom
 • Dermoabrazijom
 • Dermarolerom
 • Laserskim tretmanima
 • Injekcijama steroida
 • Injekcijama mekih tkiva

kako nastaje ožiljak od bubuljice

Prirodni gel za bubuljice

Kada imate problem sa osjetljivom kožom sklonoj burnim reakcijama poput bubuljica na bradi, licu i ožiljaka, onda je najbolje okrenuti se preparatima na biljnoj bazi. Biljni gel za bubuljice će na nježan način smiriti infekcije i upale, te time smanjiti i mogućnost nastanka ožiljka.

Vrlo je bitno odabrati gelove i kreme koje sadrže sastojke koji provjereno utiču na regeneraciju kože, smanjenje sebuma, sužavaju pore i čiste kožu. 

Najbolji sastojci koje takvi preparati mogu imati su:

 • Aloja vera – zbog visoke moći zacjeljivanja kože nakon fizičkih oštećenja. Nudi pojačan nivo hidratacije koji pomaže prirodnom balansu kože, a bez mašćenja.
 • Hrast – zbog sužavanja pora u kojima se skuplja masnoća i nastaju infekcije. Poznat je i po uticaju na smanjenje zapaljenja kože.
 • Tamarind – obiluje limunskom i AHA kiselinama koje vrše odličan piling i uklanjaju odumrli sloj kože. Na taj način se podstiče uklanjanje masnih čepova koji su doveli do infekcije i pojave bubuljica. Takođe pomažu kod uklanjanja ožiljaka u vidu hiperpigmentacije.
 • Cink – smanjuje upalne procese i pomaže bržem i lakšem zarastanju. Nedostatak ovog minerala se i ogleda u pojačanim infekcijama na koži, pa je bitno balansirano ga unositi u organizam, ali i imati kao dio preparata za njegu. Odličan je kao sredstvo za zacjeljivanje rana, pa je veliki pomagač u borbi protiv ožiljaka.
 • Ulje čajevca – ova biljka je odavno poznata kao pomoćnik u smirivanju upala na koži izazvanih pretjeranim lučenjem sebuma. Reguliše njegov nivo i smiruje crvenilo i infekcije na nježan način, ne stvarajući ožiljak od bubuljice.

Gel je lak i jednostavan za upotrebu, pa je time i najbolje rješenje za problem uklanjanja ožiljaka. Nanosi se na čistu kožu, u laganom sloju.

Dopušta koži da diše i vrši prirodne funkcije zaštite i regeneracije. Nanosi se direktno na bubuljicu, pa ostavi da djeluje. Može se koristiti nekoliko puta dnevno – na ambalaži je uvijek naznačeno koliko je potrebno za aktivno djelovanje. Bitno je redovno ga koristiti sve dok postoje akne ili ožiljci.

Preparati za izbjeljivanje ožiljaka

Ako su vaši ožiljci od bubuljice na licu crvene ili smeđe boje, onda su moguće rješenje estetskog problema sa kožom proizvodi koji će posvijetliti te dijelove lica. Najčešće su to preparati sa retinolom koji se kombinuje sa vitaminom C zbog pojačanog efekta na hiperpigmentaciju. 

Retinol daje dobre efekte, ali se mora biti oprezan sa njegovom upotrebom, budući da smanjuje otpornost na sunčeve zrake. Iz toga razloga je preporučljivo, ako ga koristite, pri izlasku iz kuće koristiti zaštitu od UV zračenja i sunčevog djelovanja.

Hemijski piling

Ovakav tretman ima višestruko djelovanje. Prije svega, uklanja se površinski sloj kože i podstiče njena regeneracija. Aktivnim sastojcima u ovakvom pilingu podstiče se proizvodnja kolagena, što kožu čini jačom, elastičnijom i zdravijom. Fleke se smanjuju sa svakim novim tretmanom sve do njihovog nestanka.

Radi se u kozmetičkim salonima kao običan kozmetički tretman nakon kojeg se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima bez vidljivih tragova. Za njegu se nakon tretmana preporučuju hidratantne kreme. Potrebno je 4 i više tretmana da bi se vidjeli rezultati.

Dermoabrazija

I ovaj tretman spada u piling, samo što se vrši mehanički. Funkcioniše tako što se gornji sloj kože uklanja aparatom za dermoabraziju sa rotirajućom glavom, koja ljušti spoljašni sloj kože. Prije toga se nanese lokalna anestezija. Radi se isključivo od strane dermatologa u salonu ili oridinaciji.

Ovakav tretman može da ukloni ožiljak od bubuljice, ali i finije bore na licu, neravnine na koži, kao i da joj generalno popravi izgled i podstakne regeneraciju.

Dermaroler

Dermaroler je mali ručni aparat koji na vrhu ima valjak sa desetinama iglica. Prevlačeći ga preko kože pravite stotine mikro uboda koji će podstaći prirodnu proizvodnju kolagena i time obnavljati kožu i popravljati sitne nedostatke, kao što su plići ožiljci, fleke i sitne bore.

Postoji više vrsta ovakvih rolera, a osnova razlika je u dužini njihovih iglica, što određuje i dubinu u koju zalaze u vašu kožu, pa time i vrijeme zarastanja, odnosno količine kolagena koji će se aktivirati, ali i dubine kože u kojoj želite djelovanje i regeneraciju.

Iako djeluje pomalo strašno i bolno, nije toliko koliko zvuči ili izgleda. Zapravo, najveći nedostatak ovakvog kućnog tretmana za ožiljke je u činjenici da u svojoj kući teže možete stvoriti potrebne higijenske i sanitarne uslove kao što ćete ih dobiti u kozmetičkom salonu, a koji su potrebni da biste izbjegli infekcije. Ovakve tretmane možete dobiti i u kozmetičkim salonima.

Laserski tretmani

Ovakvi tretmani su među najpoznatijima za uklanjanje ožiljaka od akni i potkožnih bubuljica. Rade po principu aparata koji djelovanjem svjetlosti na gornje slojeve kože „razbijaju“ tkivo ožiljka. Toplota lasera će podstaći da se gornji sloj kože oljušti, a onaj ispod njega pokrene produkciju kolagena i novih ćelija koji će kožu popuniti i koži dati glađi izgled. Tkivo na mjestu ožiljka od bubuljice će biti popunjenije i ravnije.

Bitno je napomenuti da ovakvi tretmani nisu pogodni za sve i da se svakako posavjetujete sa dermatologom prije nego odaberete laserski tretman. Ako imate tamniji ten, akne koje su i dalje upaljene ili kožu sa dubokim borama, trebali biste izbjegavati ovakve tretmane.

Injekcije steroida

Steroidi se u ovom slučaju koriste da bi „podigli“ tkivo ožiljka i na taj način popunili udubljenja, izravnali površinu kože i omekšali tvrde tkivo ožiljka. Mogu se koristiti za pojedinačne ožiljke. Tretman može biti bolan.

Injekcije mekih tkiva

Djeluju po sličnom principu kao one sa steroidima. Ožiljak od bubuljice se podiže tako što se ispod njega injekcijom ubrizgava masnoća, hijaluron ili kolagen.

Rezultati ovakvih tretmana nisu trajni, pa će se morati ponavljati vremenom.

kako ukloniti ožiljak od bubuljice

Ovo nemojte nikako raditi!

Trebalo bi da je već jasno šta izbjegavati ako ne želite nakon bubuljica da se borite i sa ožiljcima, ali ćemo dodatno da objasnimo. Ako se samo suzdržite od sledećih aktivnosti, vaše šanse za izbjegnete ovakvo neprijatno pečatiranje lica su mnogo veće:

 • Cijeđenje bubuljica
 • Skidanje krasti
 • Izlaganje akni suncu
 • Tretiranje neadekvatnim preparatima

Cijeđenje bubuljica

Cijeđenje, stiskanje, gnječenje i sve te nasilne aktivnosti kojima mislite da ćete se riješiti gnoja iz bubuljice koja je pod upalom su najbrži put da dobijete ožiljak.

Ovim na prvom mjestu produbljujete i širite infekciju, ali i oštećujete površinske slojeve kože na već iziritiranom dijelu. Koža će slati dodatni kolagen da popravi oštećenja, što će rezultirati kvrgavom kožom, udubljenjima i vidljivim ožiljcima.

Dodatno inficiranje zbog prenošenja prljavštine na bubuljice stalnim dodirivanjem da ne pominjemo.

Skidanje krasti

Kada ste ih već izgnječili i raskrvarili, bubuljice će na vrhu formirati krastu. To je dodatni izazov za čačkanje prstima – zašto je ne biste zgulili? 

Odgovor je jednostavan – zato što ćete time pojačati već povećanu mogućnost da nastane ožiljak od bubuljice. Krasta će nakon sušenja otpasti sama i ostaviti kožu da se podmladi. 

Ako to uradite nasilno, dok je još u fazi zamirivanja, ponovo ćete oštetiti kožu. Na ovaj način najčešće nastaju fleke na licu, tačnije ožiljci sa hiperpigmentacijom. Ostavite kožu da sama obavi prirodni proces regeneracije i suzdržite se od čačkanja krasti.

Izlaganje akni suncu

Iako kratkoročno to djeluje kao dobro rješenje, pošto se akne manje primijete na preplanuloj koži i povuku pod sunčevim zracima, kasnije će se vratiti još vidljivije i jače. To se dešava zbog isušivanja kože koja gubi funkciju održavanja normalne vlažnosti i mašćenja, zbog čega se stvaraju uslovi za formiranje masnih čepova, pa posljedično i novih akni i ožiljaka.

Ako se već sunčate, koristite nemasne preparate za čuvanje od sunca. Najbolji izbor su losioni za sunčanje na prirodnoj bazi.

Tretiranje neadekvatnim preparatima

Uz već pomenute kreme za sunčanje, koje su najgore u verziji sa previše ulja koja začepljuju pore, i neki drugi proizvodi vam mogu odmoći u njezi kože. Agresivni pilinzi su oni koje želite i morate zaobići ako imate akne, mehanički mogu oštetiti upaljenu kožu i dovesti do stvaranja ožiljaka. Birajte one koji se preporučuju za kožu sklonu aknama

Da li će vaše lice ponovo biti čisto i bez tragova akni i ožiljaka?

Da, moguće je da ponovo zablistate. Ako su vaši ožiljci plići, držite se svih preporučenih savjeta u vezi sa njegom kože sa bubuljicama, a suzdržavate od lošeg tretiranja, vrlo je vjerovatno da će ožiljci nestati.

Ako imate duboke ožiljke, moguće je znatno ih ublažiti uz preparate poput gela za akne, koje će ih smiriti, a onda i uz kozmetičke tretmane koji će uticati na same ožiljke.

Bitno je da budete dosljedni u njezi kože, kao i korištenju preparata i, eventualno, tretmana, pa ćete biti sasvim zadovoljni rezultatima.