Gel za bubuljice: dobro rješenje za uklanjanje

Gel za bubuljice: dobro rješenje za uklanjanje

Gel za bubuljice sve više izbor je onih koji su se riješili zauvek bubuljica. Koju tajnu krije i koji je najbolji, saznajte odmah u nastavku.

Isprobali ste mnogo preparata protiv akni i nijedan nije pomogao, a onda ste otkrili gel za bubuljice. Šta je zapravo gel?

Kada se radi o uklanjanju bubuljica, gelovi su se pojavili dosta kasnije nego kreme, pa nećete čuti toliko iskustava iz prve ruke o njima. Međutim, njihova upotreba je sve češća. Evo i zašto!!

Razlika između gela i kreme najviše se ogleda u teksturi, gdje se vidi da je gel dosta laganiji i prozračniji, dok su kreme uglavnom malo teže za kožu. 

Na taj način možemo isušiti okolnu kožu i stvoriti sebi dodatni problem. Uz to, ako je tip kože masniji, onda će poslije nanošenja kreme dodatno zasjajiti.

To može stvoriti i problem ako imate bubuljice na licu, pa želite nanijeti korektor ili puder. Zbog toga su kreme pogodnije za večernji tretman, nego nanošenje prije odlaska na posao ili školu.

Sa druge strane, gel za bubuljice funkcioniše drugačije. Više je hidratantniji, pa će nakon nanošenja i ostavljanja da djeluje petnaestak minuta koža da upije proizvod, pri čemu će nestati klizavog osjećaja pod rukom. 

Neće se razmazivati po vašoj okolnoj koži niti odjeći, a dekorativna kozmetika će se moći sasvim normalno nanijeti preko gela, bez bojazni da će samo skliznuti preko njega.

Gel za bubuljice je pogodan i za ciljano nanošenje na akne i bubuljice. Budući da nije tečan, ne razljeva se i ne otapa u dodiru sa kožom. Na taj način može da se aplicira u potrebnoj količini na veće ili manje površine i ostavi da djeluje.

Kako gel za bubuljice djeluje?

Ovaj preparat je kompletno koristan proizvod, pošto u jednom pakovanju možete pronaći odgovor na nekoliko problema koji vas muče ako imate akne na bilo kojem dijelu tijela. Njegovo djelovanje je višestruko:

 • Smiruje upaljenu kožu
 • Uništava bakterije
 • Čisti kožu
 • Preventivno sprečava nastanak fleka od akni
 • Kožu održava hidriranom i elastičnom
 • Stvara zaštitnu barijeru između kože i vanjskih uticaja
 • Regeneriše površinski sloj

Smirivanje kože – prvi korak u oporavku

Kao što znamo, bubuljice i akne nastaju kada se pore začepe usljed prevelikog lučenja sebuma koji u kombinaciji sa znojem, odumrlim ćelijama kože i vanjskom nečistoćom napravi barijeru prirodnom balansu kože. 

U zatvorenom folikulu se zatim nakupljaju masnoće i bakterije koje se dalje množe, što dovodi do bolne upale. Da bi se problem riješio, potrebno je doći do otvaranja pore, izbacivanja nakupljenog sadržaja i smirivanja kože.

Gel za bubuljice će svojim aktivnim sastojcima djelovati da se započne proces smirivanja.

Elementi poput cinka će doprinijeti isušivanju masnoće, dok će prirodni ekstraktni uticati na smanjenje žarenja i bola.

klindamicin gel za bubuljice

Uništavanje bakterija

Ulja kao što je ono od čajevca će djelovati antimikrobno, što znači da će prestati bujanje i rast bubuljica, pa birajte gel koji ga imaju u sastavu. Nakon što se riješimo sadržaja bubuljice, gel će uticati na balansiranje mikroba u njenoj unutrašnjosti, kao i sprečavanje ponovnog gnojenja.

Čišćenje kože

Gel za bubuljice će nježno očistiti kožu i sa osjetljivog područja ukloniti prekomijernu masnoću i nečistoće. 

U periodu nakon smirivanja upale na koži, bitno je na nježan način održavati čistoću da se ne bi podstakle nove bubuljice.

Međutim, ne smije se otići u krajnost i agresivnim sredstvima dodatno iziritirati kožu koja mora da se obnovi, niti je isušiti preparatima u namjeri da se ukloni višak masnoće. To bi rezultiralo odgovorom kože u vidu dodatne proizvodnje sebuma i sve bi se vrtilo u krug.

Prevencija nastanka fleka

Problem sa aknama je u tijesnoj vezi sa nastankom fleka na koži. Naime, fleke na koži koje se pojavljuju poslije akni nastaju najčešće zbog lošeg tretiranja kože pod upalom. Ako akne i bubuljice gnječite, istišćete, skidate kraste, rizikujete da se ošteti površinski sloj kože. 

To vodi do pojačane proizvodnje kolagena kojim organizam želi da nadomjesti povredu, pa tako nastaju tamne izbočine u vidu fleka.

Gel za bubuljice će spriječiti pojavu fleka, pošto će akne smirivati na postepen i prirodan način, usput kožu njegujući tako da će ona lučiti optimalan nivo kolagena i sebuma. Sprečavajući isušivanje, preduprijediće i fleke koje nastaju pod uticajem sunca na akne i bubuljice.

Hidratacija i omekšavanje kože

Gelovi kožu hidriraju i daju joj dovoljno elemenata da bude elastična i podatna. Ako u svom sastavu imaju humektante i emolijense, koji sadrže materije koje za sebe vežu vodu, na taj način kožu održavaju konstatno hidriranom i zaštićenom od isušivanja.

Zaštita kože od vanjskog uticaja

Iako lagane teksture, gel za bubuljice će stvoriti svojevrsnu zaštitu od loših spoljnih uticaja na kožu.

Bilo da je to sunčevo zračenje, isušen vazduh, prašina, površinske bakterije – sve to dobar gel može držati na odstojanju ili neutralisati. Iako je dovoljno lagan da dopušta koži da diše, snagom svojih aktivnih sastojaka će uticati na mnogo iritansa koji je mogu dovesti do upale ili oštećenja.

Regeneracija – najbolje za kraj

Dobro odabran gel za bubuljice u svom sastavu će svakako imati i sastojke koji podstiču regeneraciju tkiva. Bilo da su na bazi pantenola ili biljnih ekstrakata koji će pokrenuti mikrocirkulaciju i proizvodnju kolagena na prirodan način, bitno je da takav podsticaj postoji.

Nakon što je upala smirena, a koža očišćena, bitno je pokrenuti regeneraciju kože. Da bi se izgled kože vratio u normalu i ponovo bio blistav i izbalansiran, treba neutralisati crvenilo, spriječiti nastanak fleka i podstaći izjednačavanje u boji i teksturi sa okolnom kožom. 

Tek onda se može smatrati da je gel uspješno odradio svoj posao, a da je koža napokon u odličnom stanju kakvo smo i željeli.

Koje sastojke bi trebao imati najbolji gel za bubuljice?

Kada birate preparate za ovako osjetljivu kožu, onda je najbolja opcija da se što više okrenete prirodnim opcijama. Na taj način ćete svojoj koži obezbijediti najsigurniju podršku i njegu.

Najpoželjniji sastojci jednog gela su:

 • Biljni ekstrakti
 • Biljna ulja
 • Aloja vera
 • Cink
 • Emolijensi

Biljni ekstrakti i ulja

Kao što samo ime kaže, to su koncentrati biljaka za koje je dokazano da imaju najbolji uticaj na smirivanje i uklanjanje bubuljica. Različitim procesima obrade izdvajaju se najefektniji elementi biljaka i dodaju preparatima za jačanje učinka.

Ulja su nastala cijeđenjem biljaka i plodova na način koji im ne umanjuje efikasnost i ne oslabljuje ljekovite sastojke. Dodaju se proizvodima radi očuvanja elastičnosti i hidriranosti kože.

Ako se želite riješiti bubuljica, onda birajte biljke kao što su:

 • Hrastova kora – sadrži visok nivo tanina koji imaju sposobnost da tkivo sužavaju i skupljaju, kao i pomognu isušivanju bubuljica i smirivanju upala.
 • Tamarind – plod bogat AHA i limunskim kiselinama, te katehinom na fantastičan način utiče problematičnu kožu. Prirodne kiseline će odraditi uklanjanje mrtve kože i otvoriti pore za pročišćavanje. Ten će biti izjednačen, sjajan i čist. Tamarind je bogat flavonoidima i vitaminima A i C, što donosi smirivanje upale i očuvanje od slobodnih radikala.
 • Mandarina – utiče na balansiranje proizvodnje i lučenja sebuma, koji je najodgovorniji za nastanak bubuljica. Podstiče proizvodnju kolagena, pa time i poboljšava zarastanje kože i sprečava nastanak ožiljaka.
 • Primorski bor – bogat je antioksidativnim elementima, pa čuva kožu od isušivanja. Takođe je omekšava i čini otpornijom na vanjske uticaje.
 • Čajevac – čajno drvo je među najcjenjenijim uljem za kožu sklonu aknama. Budući da ima jaka antiupalna i antimikrobna svojstva. Smanjuje pore i balansira lučenje masnoće. Odlično je u kombinaciji sa alojom verom i propolisom.

Aloja vera

Pravo je bogatstvo u jednoj biljci, pa je vrijedi pomenuti zasebno. Njen gel i sam djeluje na kožu tako dobro da će uticati na smirivanje upala i uništavanje bakterija, a u kombinaciji sa drugim korisnim elementima je pravi pogodak.

Cink

Ovaj esencijalni element ima vrlo važnu ulogu u očuvanju dobrog stanja kompletnog organizma. Gel za bubuljice ga sadrži zbog odličnog uticaja na zarastanje bubuljica i smirivanju upala. Smanjiće otok i crvenilo, ali i uticati na nestajanje postojećih ožiljaka.

Emolijensi

Ovi preparati najviše služe za hidrataciju kože i zbog toga su čest i bitan dodatak kozmetici. Za sebe vezuju vodu i na taj način kožu održavaju mekom i dovoljno hidriranom da se obezbijedi idealno stanje u kojem se ne isušuje niti previše masti. Proizvode koji sadrže emolijense je najbolje nanositi odmah nakon umivanja ili tuširanja, radi vezivanja vode.

Koji gelovi za bubuljice se mogu kupiti kod nas?

Mnoge kozmetičke kuće u ponudi imaju čitave linije za borbu protiv bubuljica i problematične kože. Gelovi se često kombinuju sa sredstvima za čišćenje kože, losionima i kremama.

Ako već koristite više proizvoda za njegu, najbolje je da ih i birate od istog proizvođača, pošto se namjenski i prave da dopunjuju sve potrebe korisnika.

Tako možete biti sigurni da nećete kupiti, na primjer, gel za bubuljice i kremu za kasniju hidrataciju koje će poništavati pozitivne učinke jedna drugoj, nego će dodatno potpomagati korisne strane.

Evo i gelova koji su najpoznatiji na našem tržištu, a sastavljeni su od različitih sastojaka poznatih po smirivanju bubuljica i regeneraciji kože.

Aknolin gel za bubuljice

Ovaj gel je proizvod kozmetičke kuće „Ovotaris“ i osmišljen je kao pomoć koži sa bubuljicama i miteserima. Zadatak mu je da kožu umiri, osvježi i njeguje. To se postiže specifičnom kombinacijom prirodnih sastojaka koji dubinski djeluju na upaljene bubuljice i umiruju kožu, te bakterije dovode pod kontrolu.

Najjači aduti ovog gela su prirodni sastojci poznati po svojim antiupalnim svojstvima. U njih spadaju čajevac, primorski bor, mandarina, tamarind, hrast, aloja i uljana repica. 

Da bi se postigao pun efekat, dodati su cink, alantoin, diglicerin i  Panthenyl Triacetate koji sprečavaju da se tretirana koža isuši. Dok se upale smiruju i otok nestaje, istovremeno se površina regeneriše i hidratizira zadržavajući prirodnu vlažnost i gipkost pomoću emolijenasa.

Dolazi u praktičnom pakovanju od 25 ml.

U istoj liniji za njegu kože sklone bubuljicama postoji i losion, pa je poželjno koristiti ga uz ovaj gel, kao sredstvo za nježno čišćenje kože.

Gel za bubuljice se može koristiti dva puta dnevno sve do nestanka nepravilnosti na koži.

najbolji gel za bubuljice

Klindamicin gel za akne

Ovaj gel pripada preparatima koji u sastavu imaju antibiotike i kao takvom mu treba pristupiti sa odgovornošću. Prije svega, ne treba ga kupovati na svoju ruku, nego po preporuci dermatologa ako zaključi da može da pomogne za vaš problem sa kožom. 

Antibiotici nakon česte i nepotrebne upotrebe mogu stvoriti otpornost prema bakteriji koja izaziva upalu, pa se prepisane terapije treba pridržavati i u pogledu dužine korištenja, a i u doziranju.

Ovaj gel djeluje na uništavanje bakterija koje su izazvale akne i u tome dijelu je odličan i efikasan. Infekcija će biti brzo sanirana i rezultat će biti smirena upala i smanjenje crvenila.

Djelovaće na akne na svim dijelovima tijela, prvenstveno na akne na licu, bradi, glavi, ali i na bubuljice na leđima.

Nanosi se samo na bubuljice i akne, izbjegavajući kožu koja nije upaljena. Kod nepravilne upotrebe može doći do pretjeranog isušivanja kože.

Propolis gel za bubuljice

Med, propolis i pčelinji vosak se nalaze među najstarijim lijekovima za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, naročito kada je koža u pitanju. Osim kod osoba koje su vrlo alergične na ove proizvode, kod svih ostalih mogu donijeti mnogo koristi u njezi kože, čišćenju i smirivanju.

Na kožu djeluje antibakterijski na prirodan i bezbijedan način, istovremeno je omekšavajući i zadržavajući njenu prirodnu vlagu.

Prednost je i što se i pri tretiranju propolisom preventivno utiče na zaštitu od nastanka ožiljaka i fleka od bubuljica.

Pužev gel za bubuljice

Od kako se pojavio kao kozmetički proizvod, ovaj gel je predmet velikog interesovanja upravo zbog svog sastava. Puževa sluz koja je osnova ovakvog gela je odlična kako za kožu sa aknama, tako i za djelovanje na psorijazu, ekcem, uklanjanje bora. Djeluje na regeneraciju kože, što se posebno dobro pokazuje na popravljanje ožiljaka i fleka dobijenih zbog bubuljica.

Pužev gel je bogat kolagenom i elastinom, što ubrzava zarastanje oštećene kože i donosi joj gipkost i čvrstoću. Smanjuje osjetljivost na loše spoljnje uticaje kao što su djelovanje bakterija, ali i oštećenja od sunca, hladnoće i vjetra.

Njegovo redovno korištenje će vratiti kožu sjaj i ujednačen ten bez bubuljica. Može se nanositi dva puta dnevno za optimalno djelovanje.

Koji god da ste proizvod odabrali, striktno se pridržavajte preporuke o doziranju i učestalosti primjene. To će vam na najbrži način donijeti očekivani rezultat. Brzina njegovog dešavanja zavisi od stanja vaše kože u trenutku početka primjene, kao i odgovora kože na dati proizvod.

U svakom slučaju, promjene biste trebali primijetiti uskoro, bar što se tiče smanjenja, tj prestanka upale i crvenila, a zatim i vraćanja kože u prirodno stanje.

Uz prirodne preparate kao što je gel za bubuljice možete očekivati da vaša koža ponovo bude bez akni, fleka i ožiljaka, te da zasija zdravim sjajem i čistim tenom.