9 faktora koji uzrokuju bubuljice na bradi

9 faktora koji uzrokuju bubuljice na bradi

Autor:

Bubuljice na bradi su estetski problem mnogih tinejdžera, ali i odraslih. Saznajte šta ih uzrokuje i kako riješiti problem jednom zauvijek.

Bubuljice na bradi u najvećem broju slučajeva nastaju zbog hormonskih promjena koje se javljaju tokom puberteta ili zbog menstrualnog ciklusa. Ipak, to nije pravilo. Svako može dobiti bubuljice na ovom mestu u bilo kojoj životnoj dobi. 

Osim brade, često zahvataju i područje obraza, oko usta, vrata i ramena. Bubuljice uglavnom nisu opasne i predstavljaju samo blaže smetnje. 

Međutim, kako jedna studija rađena od strane kanadskih naučnika primjećuje bubuljice koje dugo traju i jako su izražene mogu da uzrokuju i blage do umjerene simptome depresije ili anksioznosti. Ovo je posebno slučaj kod mlađih osoba. Kao rezultat toga, mogu uticati na sposobnost osobe da se koncentriše na posao ili školu.  

Kako i zašto se javljaju bubuljice na bradi?

Bubuljice nastaju kada se pore začepe uljem i mrtvim ćelijama kože. Tačnije, odumrle ćelije kože bi trebalo da se podignu na površinu pora i da se ljušte. Međutim, ukoliko koža proizvodi previše ulja, mrtve ćelije kože mogu se “zaglaviti”. Ove male kuglice ulja i kože formiraju se u čep koji blokira pore.

Ukoliko se pri tome u pori nađu i bakterije koje prirodno žive na koži one praktički bivaju zarobljene iza ovih čepova i unutar pore. Kako bakterije rastu unutar pora, one uzrokuju crvenilo i upalu tipičnu za bubuljice. 

Važno je znati da, u zavisnosti od jačine upale, bubuljice mogu drugačije izgledati, o čemu pišemo u nastavku.

Bubuljice na bradi i vratu – vrste 

Postoji nekoliko različitih vrsta bubuljica od kojih svaka izgleda drugačije. Osim bubuljica, postoje i druge promjene koje mogu ukazivati ​​na blage ili teške akne.

Uobičajene vrste bubuljica na bradi su: 

 • Sitne bijele bubuljice na bradi – začepljene pore i najblaži oblici akni. Kada je pora začepljena, može se zatvoriti zadržavajući čep od ulja i mrtvih ćelija kože unutar sebe ili može ostati otvorena. Ako se zatvori, vidjećete malu bijelu kvržicu ili kvržicu boje mesa, koja se naziva mliječna akna, milija ili bjelica.
 • Miteseri – takođe su znak začepljenih pora i jedan od blažih oblika bubuljica. Nastaju kada čep od sebuma i mrtvih ćelija nedovoljno zatvori poru, te vazduh u njoj oksidira. Postepeno se kreira tamna mrlja i naziva se miteser. Kao i bijele bubuljice, i miteseri obično nestaju sami od sebe, ali se mogu pretvoriti u bubuljice.
 • Upaljene bubuljice na bradi – pojavljuju se kada se ostaci “čepa” guraju dublje u kožu umjesto da ostanu na površini. Mogu se javiti u obliku papula – malih crvenih kvržica koje su teške na dodir ili pustula koje su slične papulama, ali sadrže žućkasti gnoj. Kao rezultat toga središte crvene pustule je često bijelo ili žuto. Ovakve bubuljice su upaljene, imaju otok i bole.
 • Noduli i ciste – često su to veoma bolne bubuljice koje prodiru duboko u kožu i mogu uzrokovati ožiljke. Mogu biti i potkožne bububuljice.Ako imate ovaj oblik akni, trebali biste posjetiti ljekara koji će vam pomoći u liječenju.

Činjenica je da su ove bubuljice veoma česte, i da mogu da se jave i žena i kod muškaraca.

bubuljice na bradi hormoni

Bubuljice na bradi uzroci

Stručnjaci smatraju da se uzrok izbijanja bubuljice može otkriti na osnovu mjesta njenog izbijanja na licu. Ukoliko vas zanima zašto se javljaju bubuljice baš na ovom mestu, morate znati da se izdvaja nekoliko mogućih uzroka:

Bubuljice na bradi – hormoni 

Bubuljice na bradi i obrazima najčešće uzrokuju hormoni, naročito kod žena. Hormonske bubuljice nisu medicinski termin, ali kada žena ima tendenciju da dobije vrlo specifične vrste bubuljica u vrijeme menstruacije ili kada njeno tijelo doživljava velike hormonalne promjene iz drugih razloga smatra se da su u pitanju hormonske akne. 

Do nastanka ovih bubuljica dolazi zbog fluktuacije hormona estrogena i progesterona, koji se veoma razlikuju tokom menstrualnog ciklusa. Tačnije bubuljice mogu biti izraženije u PMS-u, a blago se povući nakon ciklusa.

Neadekvatan odnos svakog od ovih hormona jedan prema drugom takođe može uticati i na nivo testosterona kod žena. Tačnije sa povećanjem nivoa testosterona dolazi do pojačanog lučenja sebuma i pojave bubuljica. 

Povećana proizvodnja hormona testosterona koji uzrokuje nastanak bubuljica može biti i rezultat sindroma policističnih jajnika – PCOS. Tada su česte i bubuljice na bradi i oko usana, na obrazima, vratu,  prsima, leđima i na području ispod pazuha.

Ženama se preporučuje da se obrate ginekologu ukoliko sumnjaju da policistični jajnici uzrokuju bubuljice. Ljekar će dijagnostikovati problem i preporučiti terapiju.

Hormonalne bubuljice na bradi su vrlo česte i kod tinejdžera oba pola. Razlog je taj što za vrijeme adolescencije hormoni divljaju, te dolazi do pojačanog lučenja sebuma, začepljenih pora i naposljetku bubuljica.

Masna koža 

Takođe vrlo čest uzrok bubuljica na bradi, ali i na drugim dijelovima lica. Suština je da je kod masne kože višak sebuma stalno prisutan, te ukoliko se lice ne čisti adekvatno vrlo lako može doći do zatvaranja pora i stvaranja bubuljice.

Bubuljice na bradi i obrazima usled stresa

Kortizol, hormon stresa, takođe može uticati na nastanak bubuljica. Zabilježena je veća pojava hormonalnih bubuljica kod osoba koje su pod stresom, posebno ako je u pitanju hronični stres kojem je osoba izložena duži vremenski period.

Ishrana 

Previše šećera, ugljenih hidrata i generalno nezdrava i neuravnotežena ishrana može izazvati bubuljice. Ako se loše hranimo utičemo na rad hormona, čija se neravnoteža ispoljava. između ostalog. i putem akni.

Lijekovi

Pojedini lijekovi poput kortikosteroida i drugih koji utiču na hormone mogu dovesti do stvaranja bubuljica, posebno ukoliko se primjenjuju duže vrijeme.

Štetni proizvodi za njegu lica 

Loš izbor preparata za njegu kože može vas skupo koštati. Ukoliko primjetite da vam nakon korištenja određenih proizvoda bubuljice počnu izlaziti ili se to dešava češće, obavezno prestanite sa korištenjem. Birajte uvek proizvode na biljnoj bazi.

Prljavština

Prašina i grinje mogu u velikoj mjeri uticati na kožu i dovesti do stvaranja bubuljica. Isto tako, dodirivanje lica prljavim rukama čest je uzrok ovog problema. Bubuljice na bradi i oko usta lako se pojave ukoliko naslanjamo lice na ruke, ili imamo naviku da se prljavim rukama brišemo oko usana.

Rozacea  

Ponekad je ono što izgleda kao akna zapravo nešto drugo. Ako imate mnogo malih bubuljica na bradi i licu, to bi mogla biti rozacea. U pitanju je uobičajeno stanje kože koje uzrokuje da krvni sudovi osobe postanu vidljivi, što rezultira primjetnim crvenilom. 

U nekim slučajevima, rozacea može uzrokovati da se na koži osobe formiraju kvržice ispunjene gnojem, a one mogu ličiti na bubuljice.

Bubuljice na bradi i oko usana od maske

U posljednje dvije godine pandemije koronavirusa, mnogi dermatolozi su uočili porast broja pacijenata koji pate od akni na mjestima koja pokrivaju njihove medicinske maske.

Razlog je taj što dok držimo masku naš dah je zarobljen ispod nje, što stvara vlažno okruženje koji podstiče razvoj mikroorganizama.

Bubuljice na bradi u trudnoći 

Bubuljice se često javljaju tokom trudnoće. Zapravo, više od polovine trudnica može očekivati ​​njihovu pojavu posebno na području brade, jer su ove bubuljice uzrokovane hormonskim promjenama.

Bubuljice na bradi i obrazima se najčešće javljaju u prvom trimestru trudnoće. Viši nivo hormona povećava proizvodnju prirodnih ulja na koži. Teško je predvidjeti ko će razviti trudničke akne. 

Međutim, rizik je veći ako imate istoriju akni ili ako se one pojavljuju na početku menstrualnog ciklusa. Ako ne dobijete bubuljice tokom prvog tromjesečja, malo je vjerovatno da će se one pojaviti tokom drugog ili trećeg trimestra.

Liječenje bubuljica tokom trudnoće može biti prilično teško. Razlog je taj što većina tretmana i preparata koji se koriste u slučaju akni može imati negativan uticaj na razvoj ploda. Dakle, trebali biste izbjegavati sve lijekove koji imaju čak i male šanse da naškode vašoj bebi. Stoga se u slučaju pojave bubuljica na bradi u toku trudnoće savjetuje obavezna konsultacija sa ljekarom dermatologom koji će vas uputiti u najbolji vid liječenja koji je bezopasan za bebu.

Bubuljice na bradi kod muškaraca

Bubuljice oko i na bradi su česta pojava kod muškaraca u periodu adolescencije, ali mogu potrajati i u 20-im, pa čak i 30-im godinama.

Kao i kod žena, i kod muškaraca su promjene u nivou hormona glavni razlog za nastanak bubuljica. Testosteron, androgeni hormon koji dominira kod muškaraca, ima mnogo receptora na lojnoj žljezdi. Dok i muškarci i žene proizvode androgene hormone, muškarci luče mnogo više ulja jer proizvode više testosterona. Fluktuacije u nivou testosterona povećavaju proizvodnju sebuma i kada se ovaj sekret spoji sa začepljenom folikulom on dovodi do prekomjernog rasta bakterija, uzrokujući upalu i izbijanje bubuljica.

Iako muškarci nemaju mjesečni ciklus koji im uzrokuje promjene u hormonima, postoje drugi uzroci koji mogu promijeniti nivo testosterona u tijelu i na nivou kože što dovodi do više akni. 

Vrlo česti faktori koji utiču na nivo testosterona u tijelu i dovode do hormonskih skokova su: 

 • stres, 
 • vježbanje, 
 • seksualni odnosi, 
 • godine
 • genetski profil.

Dlake kao uzrok bubuljica kod muškaraca

Dlake na licu kod muškaraca mogu poslužiti kao plodno tlo za bakterije. Međutim, važno je napomenuti da se nekada kod muškaraca mogu javiti izrasline na licu koje izgledaju kao akne. U pitanju su urasle dlake ili folikulitis u predjelu vrata koji oponaša tradicionalne akne.

Da biste izbjegli ove probleme, važno je koristiti čist brijač koji ćete detaljno prati prije i nakon brijanja. Takođe, ako imate osjetljivu kožu možete pokušati koristiti električni brijač ili se brijati u smjeru rasta dlačica kako biste manje iritirali kožu.

Genetski faktor je čest uzrok!

Bubuljice takođe imaju jaku genetsku komponentu – vjerovatnije je da će ih dobiti  muškarci čiji su očevi ili majke imali akne. Kada vidite porodicu u kojoj svi članovi imaju akne, pogrešno je pretpostaviti da imaju povišen nivo testosterona. Imaju normalan nivo testosterona, ali njihova koža ima veću gustinu testosteronskih receptora što ih čini osjetljivijim na bilo koji nivo testosterona. 

I muškarci i žene mogu iskusiti bubuljice od puberteta do odrasle dobi. Muškarci, međutim, imaju tendenciju da imaju akne tokom dužeg vremenskog perioda. Osim toga, teški oblici upalnih akni kao što su akne konglobat ili PAPA sindrom (kombinacija akni, artritisa i pyoderma gangrenosum) uglavnom se javljaju kod muškaraca jer je visok testosteron krivac.

Ovo su razorni oblici ožiljaka od akni i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Često se javljaju teški ožiljci i muškarci mogu doživjeti depresiju, anksioznost ili gubitak samopouzdanja zbog ovih promjena.

Anabolički steroidi i drugi lijekovi takođe mogu pogoršati akne. Bilo koji lijek za koji vjerujete da pogoršava vaše akne treba prekinuti.

Bubuljice na bradi – liječenje 

Ukoliko imate bubuljice oko i na bradi, jedino što biste voljeli je da što prije pronađete najbolje rješenje. Ipak, nekada proces liječenja zahtjeva više vremena i posvećenosti.

Kod blagih slučajeva, bubuljice možete liječiti kod kuće koristeći proizvode bez recepta i za samostalnu njegu.

U težim slučajevima, potrebno je konsultovati dermatologa koji će prepisati proizvode koji se izdaju na recept ili ukazati na druge metode liječenja.

Ako bubuljice na bradi ne prolaze ili su upaljene, crvene su i bole najbolje je obratiti se dermatologu. Ljekar će u većini slučajeva preporučiti neke od sljedećih terapija: 

 • Oralne antibiotike – za eliminisanje zarobljenih bakterija.
 • Medicinske kreme, masti ili gelove koji se izdaju na recept.
 • Lasersku terapiju – Laserske i svjetlosne terapije mogu pomoći u smanjenju broja bakterija koje uzrokuju akne na vašoj koži.
 • Ekstrakciju bubuljica, koja uključuje drenažu i zatim hirurško uklanjanje cista na licu.
 • Hemijski piling koji uklanja mrtve ćelije kože i spriječava razvoj bubuljica.
 • Kontracepcijske pilule, koje pomažu ženama u regulaciji hormona koji proizvode sebum.
 • Izotretinoin – lijek sličan vitaminu A, koji djeluje tako što utiče na rad žlijezda lojnica. Ovaj lijek je veoma jak, nekada i opasan, te ga ljekari propisuju tek kada drugi tretmani nisu efikasni. 

bubuljice na bradi lječenje

Gel za bubuljice na bradi

Za uklanjanje bubuljica na bradi i obrazima danas postoje različiti preparati koji mogu biti od pomoći. Posebno se ističu losioni za lice i gel za bubuljice na prirodnoj bazi koji nemaju štetnih uticaja na kožu.

Prilikom izbora ovih preparata birajte one koje u sebi sadrže bar neke od sljedećih sastojaka: 

 • eksktrakt sjemena biljke tamarind koji može da umiri kožu i pomogne joj u očuvanju vlažnosti i elastičnosti,
 • ekstrakt korijena primorskog bora koji je bogat antioksidansima, hrani kožu i čini je hidriranom,
 • ulje čajevca koje uklanja višak sebuma,
 • ekstrakt kore hrasta za umirenje kože i sužavanje pora,
 • D-Panthenyl Triacetate – derivat vitamina B5 i dligricerid koji čine kožu mekšom i štite kožnu barijeru od spoljašnjih negativnih uticaja,
 • ekstrakt mandarine koji pomaže u regulisanju sebuma i čini kožu zdravijom,
 • aloe veru koja može pomoći koži da bude elastičnija i svježija. 

Kućni tretmani za bubuljice na bradi

Za liječenje bubuljica na bradi od pomoći mogu biti i proizvodi koji sadrže ili salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. I jedno i drugo može pomoći da se bubuljice osuše u roku od nekoliko dana, iako bi to moglo potrajati i nekoliko sedmica.

Za liječenje lokalnog izbijanja bubuljica na bradi, poželjno je slijediti ove korake:

 • Operite područje na kojem je bubuljica blagim sapunom ili gelom, najbolje onim koji sadrži salicilnu kiselinu.
 • Stavite led na mjesto bubuljice na 5 minuta, kako biste smanjili crvenilo.
 • Nanesite kremu ili mast s benzoil peroksidom.
 • Ponavljajte postupak dva puta dnevno dok bubuljice ne nestanu potpuno. 

Bubuljice na bradi – prevencija

Pojava bubuljica na bradi i obrazima, pa i oko usta može se prevenirati adekvatnom njegom lica dva puta dnevno – ujutro i uveče. 

Nije uvijek moguće u potpunosti spriječiti razvoj bubuljica na bradi. Međutim, postoji nekoliko stvari koje osoba može učiniti kako bi ih spriječila, uključujući:

 • pranje brade i svih dijelova lica blagim sapunom dva ili više puta dnevno,
 • izbjegavanje masne hrane i hrane sa viškom šećera,
 • izbjegavanje istiskivanja i doticanja bubuljica,
 • redukciju stresa ili drugih hormonskih okidača,
 • izbjegavanje pretjeranog dodirivanja lica rukama i prstima,
 • redovno korištenje kreme za sunčanje bez ulja,
 • redovno pranje jastučnica i druge posteljine,
 • izbjegavanje proizvoda za kožu koji sadrže ulja koja mogu začepiti pore,
 • držanje kosu podalje od brade i redovno pranje kose,
 • skidanje šminke prije spavanja,
 • prečesto mijenjanje tretmana za lice,
 • izbjegavanje grubih peškira.

Postoji mnogo opcija za prevenciju bubuljica na bradi. Isto tako, mnogo je i tretmana i preparata koji mogu pomoći da riješite ovaj problem. Važno je da budete strpljivi, te da prvenstveno otkrijete uzrok, jer ukoliko imate problema sa hormonima preparati za njegu lica vam neće pomoći. Zato se obratite ljekaru i tretirajte svoje zdravlje u cjelini.