Kako eliminisati bubuljice na leđima?  

Kako eliminisati bubuljice na leđima?  

Bubuljice na leđima spadaju među najčešće probleme sa kožom. Ali, postoje načini da se i njih riješite na jednostavan način i zauvijek.

Oko 50% ljudi koji imaju akne na licu, imaće ih i u predijelu leđa. Saznajte zašto nastaju najčešće baš na tome dijelu tijela i da li je moguće spriječiti njihov nastanak.

Iako nisu tako lako vidljive i upadljive kao one na licu, bubuljice na leđima takođe mogu izazvati različite neprijatnosti.

Osobe koje ih imaju često se ne žele skinuti u kupaće kostime i majice koje otkrivaju leđa, što utiče na kvalitet njihovog života, kao i na nezadovoljstvo sopstvenim izgledom.

Uz to, mogu biti bolne, upaljene i izazivati iritaciju i nelagodu pri svakom pokretu zbog trenja tkanine o kožu.

Upoznaćemo se sa najboljim načinima za smirivanje i čišćenje kože lica.

Kako nastaju bubuljice po leđima?

Kao i većina akni i bubuljica na drugim dijelovima tijela, prvenstveno licu, i na leđima nastaju iz jednostavnog razloga – začepljenja pora masnoćom, znojem, mrtvim ćelijama kože i prekomijernim razvojem uobičajene kožne bakterije Cutibacterium acnes.

Međutim, zašto se na leđima to dešava češće nego na primjer na grudima ili rukama?

 Razlog je to što su leđa pokrivenija sa više lojnih žlijezda, pa dolazi do više znojenja i izbacivanja sebuma. 

Uz to, dolazi do čestog trenja usljed nošenja ruksaka i torbi, kao i sportske opreme, što sve zajedno vodi do iritaciji kože i fizičkom pritisku koji rezultira začepljenjem pora.

Bubuljice na leđima, kao i drugim dijelovima tijela, mogu nastati zbog zbira različitih uzroka, kao što su:

Genetsko naslijeđe – pri pregledu kod dermatologa, doktor će vas vjerovatno pitati da li su vaši bliži srodnici imali problema sa aknama. Ovakve vrste kožnih tegoba su nešto čemu kao porodica možete imati sklonost.

Promjene nivoa hormona 

Bilo da je riječ o mladima u pubertetu ili trudnicama, činjenica je da hormoni koji su van uobičajenih vrijednosti mogu izazvati promjene na koži u vidu bubuljica i akni. 

Neke od njih je moguće smiriti djelovanjem na nivo hormona, dok je za neke najbolji lijek upravo onaj najteži – ne raditi ništa drastično, već čekati da taj period prođe. Uz poboljšanu higijenu i njegu, naravno.

bubuljice na leđima u trudnoći

Lijekovi 

Neke vrste medikamenata, kao što su kortikosteroidi, mogu izazvati pojavu akni. Ako se ispostavi da su oni uzrok, raspitajte se kod svog doktora za alternativnu terapiju.

Neodgovarajuća kozmetika

Korištenje preparata sa dodatim parfemima i elementima koji mogu iziritirati vašu kožu takođe može izazvati bubuljice na leđima. Mlijeka i losioni za tijelo sa uljima mogu dodatno začepiti vaše pore.

Loša higijena

Ako se poslije bavljenja sportskom ili bilo kakvom pojačanom aktivnosti koja vas je podstakla na znojenje ne istuširate i ne presvučete u suvu odjeću, rizikujete stvaranje bubuljica zbog taloženja masnoća, znoja i prljavštine na koži.

Na ovaj način se najviše stvaraju čepovi u porama koji onemogućavaju prirodno izbacivanje sebuma na površinu kože. Podjednako je loše i ako vam je kosa duga i masti se, pa dodiruje do kože.

Na taj način nastaju i bubuljice na licu i ramenima.

Trenje materijala o kožu

Bilo da je u pitanju nošenje torbi ili garderobe koja se oznojena trlja o kožu, sve to stvara idealno područje za izazivanje iritacije i razvoj bakterija. Zbog ovoga se mogu pojaviti bubuljice na leđima i zadnjici, naročito u predijelu ruba veša, gdje je problem pojačan zbog pritiska materijala direktno na kožu.

Pojačan stres

Duže stanje stresa utiče da se proizvede više sebuma zbog povišenih vrijednosti hormona kortizola, što ponovo vodi začepljenju pora.

Sve ovo pojedinačno, a vrlo često i udruženo, mogu dovesti do pojave bubuljica. Javljaju se kao mjestimične, pojedinačne, ali i grupne, koje prerastaju u spojene kvrgave akne bolne na dodir.

Uz različite uzroke postoje i različite vrste bubuljica, pa tako razlikujemo:

 • Mitisere (nastaju otvaranjem začepljenog upaljenog folikula, gdje zbog djelovanja vazduha na sebum nastaje specifičan crni vrh)
 • Cistične akne
 • Zatvoreni komedoni (upaljeni folikuli koji se formiraju potkožno kao bijele kvrge)
 • Papule (lezije akni bez gnoja spojene u ružičaste kvržice, nastale kao upaljeni folikuli)
 • Pustule (bijele ili žute papule sa gnojem uzrokovanim nakupljanjem bijelih krvnih zrnava oko upaljenog folikula)
 • Čvoriće (lezije nastale duboko ispod kože gdje formiraju bolne čvorove koji oštećuju okolno tkivo)
 • Ciste (veće lezije ispunjene gnojem oko upaljenog folikula, mogu izazvati veću infekciju koja potencijalno ostavlja ožiljke na koži)

A bubuljice na leđima od sunca?

Svako ko je imao bubuljice na leđima je bar jednom naivno napravio sebi medvjeđu uslugu i izlagao ih suncu da bi nestale.

Ono što jeste činjenica je da akne mogu da se povuku tokom ljeta i sunčanja, ali po prestanku tih aktivnost se vrate i jače nego ranije. 

Zašto dolazi do takvih oscilacija?

Ono što se previđa je nekoliko stvari:

 • Mogu nastati bubuljice na leđima od sunca u kombinaciji sa preparatima koji sadrže previše masnoće
 • Izlaganje suncu i morskoj vodi postojećih akni će samo privremeno umiriti infekcije

Spoj sunca, toplote i komedogenih preparata je idealan za razvoj različitih problema sa kožom, prije svega pojave bubuljica. U takve preparate spadaju svi oni koji su preteški i premasni da bi ih koža normalno upila i da bi mogla normalno da diše. Ako to nije slučaj, doći će do začepljenja pora i pojave bubuljica.

Kada se to sve dešava pod velikom izloženosti suncu, nastaju i majorka akne, vrlo iritantna vrsta bubuljica koja može pokvariti vaše uživanje u ljetu i moru.

Izgledaju kao male tvrde bubuljice bez gnoja koje izazivaju neizdrživi svrab. Ako se pojave, treba odmah prestati sa korištenjem takvog preparata i izbjegavati izlaganje suncu.

 Sunčanje kože prekrivene aknama može uticati da se smanje ili manje primijete zbog tamnjenja tena, ali takođe može i da od njih napravi trajne ožiljke.

Uz to, sunčanjem naša koža gubi nešto od elastičnosti i hidriranosti, pa je zadebljanija, što opet vodi slabijoj cirkulaciji pora i izbacivanju sebuma.

Kod koga najčešće nastaju bubuljice na leđima?

Nema nekih posebnih karakteristika zbog kojih jedan pol ili starosno doba ima veće predispozicije za njihovo dobijanje. Pa ipak se kod nekih grupacija pojavljuju malo češće.

 • Kod mladih bubuljice na leđima uglavnom nastaju zbog pojačanog rada hormona koji utiče na prekomijernu proizvodnju sebuma. To u kombinaciji sa neprilagođenom higijenom za kožu sa viškom masnoća vodi direktnom nastanku akni i bubuljica.
 • Bubuljice na leđima kod muškaraca najčešće se pojavljuju kod aktivnih vježbača. Jako znojenje i iritacija sportskom opremom su kombinacija koja njima najviše donosi razvoj akni na ovome dijelu tijela. Takođe, muškarci češće nose teže rance na leđima, što izaziva dodatno trenje o kožu, kao i slabiju cirkulaciju vazduha, pa se znoj duže zadržava na površini kože.
 • Bubuljice na leđima kod žena se po karakteristikama najviše izdvajaju zbog korištenja kozmetičkih preparata koji začepljuju pore. Bilo da su to teža mlijeka za tijelo, uljani zaštitni faktori za sunčanje ili regeneratori za kosu koji vam se cijede niz leđa tokom tuširanja – sve može izazvati akne na leđima, jer se zadržavaju na koži i začepljuju pore. Kod žena su specifične i akne u trudnoći, a evo i zašto.

Bubuljice na leđima u trudnoći

Tijelo trudnica se transformiše na različite načine tokom perioda od 9 mjeseci. Pojava akni se dešava kod više od 40% trudnica, a ako su ih imale i prije trudnoće, kod polovine će se stanje dodatno pogoršati. Pojavljuju se najčešće tokom prvog tromjesečja, mada je moguće da nastanu i nešto kasnije.

Sve ovo se dešava zbog pojačanog rada hormona, koji je prirodan u ovom periodu. Progesteron je taj koji utiče na porast lučenja masnoće neophodne za očuvanje kože, što vodi začepljenju pora. 

Uz to, tijelo se u ovom osjetljivom razdoblju štiti pojačanim imunološkim odgovorom, pa nastaju bubuljice i akne kao njegov odgovor na povećanje bakterija koje ih izazvaju.

Kako izliječiti bubuljice na leđima?

Sada kada smo se upoznali sa svim načinima na koje možemo dobiti akne na ovom dijelu tijela, kao i pogoršati njihovo stanje, saznaćemo i na kako ih liječiti i šta je dobro za bubuljice na leđima.

Većim dijelom možete sami djelovati na akne i to izmjenom navika koje su ih i stvorile. Ako imate teže oblike akni, tačnije ako su bolne, upaljene i raširene, najbolje je obratiti se dermatologu koji vam može prepisati odgovarajući tretman. 

To može uključivati oralne lijekove, ako su u pitanju akne nastale usljed hormonskog disbalansa, ili kreme za vanjsku upotrebu sa ciljem smirivanja kože, pravilnog čišćenja i regenerisanja.

Gel za akne

Koristite gelove, kreme i losione za smirivanje akni. Birajte one sa prirodnim sastojcima poput čajevca, mandarine, aloje vere, hrasta, primorskog bora.

Svaki od ovih sastojaka ne samo da je prirodan, pa time i najbolji izbor za tretiranje tako osjetljive kože, nego su i poznati po svome odličnom djelovanju upravo na bubuljice

Gelovi će na prirodan način smiriti vašu kožu, iščistiti je, a uz to i ciljano djelovati na infekciju uništavajući bakterije. Uz to je njihova struktura takva da ne ostavlja masne mrlje niti se cijedi ili previše razmatuje, kao što to može biti sa kremama ili mlijekom za tijelo.

 Dobra stvar je da u sastavu imaju i cink, pošto on odlično djeluje na uklanjanje bubuljice, a bez isušivanja kože.

Na ovaj način imate višestruko djelovanje: smirujete upaljenu kožu, uništavate bakterije i regenerišete površinski sloj, sprečavajući nastanak ožiljaka.

bubuljice na leđima od sunca

Šta još možete učiniti da nestanu bubuljice na leđima?

Postoji mnogo toga što možete početi da primjenjujete odmah, a što će nakon redovnog ponavljanja svakako donijeti dobre rezultate:

 • Poslije znojenja očistite kožu – najbolja opcija je da se odmah nakon završetka fizičkih aktivnosti istuširate i tako uklonite znoj i masnoću koji bi se inače nataložili na koži i začepili pore. Ako niste u prilici da to uradite, onda se bar temeljno izbrišite vlažnim maramicama i posušite kožu.
 • Obucite suvu odjeću – vlažna i znojava odjeća je idealno okruženje za širenje bakterija i infekcije. Obavezno se presvucite nakon čišćenja kože.
 • Birajte komotnu odjeću – uska odjeća koja dovodi do trenja će mehanički uticati na razvoj akni i bubuljica na leđima. Birajte širu odjeću od materijala koji dobro upijaju znoj i koži dozvoljavaju da diše.
 • Prilagodite torbe i ruksake – ako vaše dnevne aktivnosti zahtijevaju da često nosite ruksake i torbe, onda odaberite one koje se mogu  prilagoditi vašim potrebama. Kaiševe namjestite tako da ne stvaraju trenje, nego da komotno naliježu na vaša leđa.
 • Odbacite preparate sa uljem – ako imate kožu sklonu mašćenju, proizvodi sa teškim, gustim teksturama i uljima u sastavu nisu za vas. Radije odaberite lagane hidratantne gelove sa biljnim ekstraktima koji će kožu nahraniti, smiriti i sačuvati od isušivanja, što može da se desi ako odaberete previše agresivne preparate za masnu kožu.
 • Potražite odgovarajući preparat – u apotekama možete kupiti preparate protiv akni i bubuljica bez recepta, a koji mogu djelovati lokalno na problematična mjesta. Trebalo bi da sadrže benzoil peroksid, salicilnu kiselinu i sumpor. Oni će pomoći da se otvore zapušene pore i iščisti koža, kao i da gelovi i kreme za bubuljice prodru na prava mjesta da bi mogli uništiti bakterije.
 • Prestanite stiskati i pokušavati iscijediti bubuljice – na ovaj način ih nećete smanjiti, ali ćete rizikovati stvaranje ožiljaka. Suzdržite se od pipkanja i gnječenja, jer uz mehanička oštećenja koja možete napraviti na postojeće bubuljice donosite još i nove bakterije i masnoću sa ruku.
 • Na sunce samo umjereno – ako baš volite i želite da se se sunčate, onda obavezno nanesite preparat sa zaštitinim faktorom. Birajte one bez ulja, najbolje losione koji su lagani i neće začepiti vaše pore, a zaštitiće vas od sunca i zračenja.
 • Češće perite odjeću i posteljinu – sve što je u direktnom kontaktu sa vašom kožom bi se trebalo često prati da se ukloni masnoća i  nečistoće. Opremu za vježbanje biste morali oprati nakon svakog treninga, pošto se u njoj najviše znojite i time stvarate odlično okruženje za razvoj bakterija i gljivica.
 • Ako imate priliku, koristite saunu da biste lakše otvorili začepljene pore. Ovo može pomoći čišćenju i smirivanju kože, naročito ako nakon parenja naneste losion ili gel protiv bubuljica, koji će mnogo efikasnije djelovati na njih.

Bubuljice na leđima – forum

Iako vam se čini da je vaš problem sa kožom najveći, zapravo možete pronaći mnogo ljudi sa istim ili sličnim stanjem. Uz pažljiva čitanja tuđih iskustava, možete saznati i neke korisne savjete koji će i vama pomoći.

Tako Tanja (26 godina) kaže: „Sa aknama se mučim od puberteta. Mislila sam da će prestati nakon što prođem kroz taj period, međutim, akne su se samo pogoršavale vremenom. Posjetila sam dermatologa koji mi je preporučio da potpuno promijenim kozmetičke preparate, pa sam izbacila sve one u kojima je bilo previše ulja.

Nabavila sam prirodnu kozmetiku i uporno je koristila mjesecima, dok se upaljene i bolne bubuljice na leđima nisu smirile i počele da nestaju“.

 Selma (18 godina) se sa najviše bubuljica susrela na početku srednje škole: „Prvo su se počele pojavljivati ponegdje, ali su odjednom prosto buknule. Postale su mnogo brojnije, ali i bolnije. Probala sam da ih isušim pilingom i smirim kožu kremama za tijelo, ali se sve samo pogoršalo.

 Preporučili su mi da odem dermatologu i on mi je objasnio da agresivni proizvodi kao što su pilinzi samo dodatno iritiraju kožu pod infekcijom, a da kreme koje sam koristila imaju previše ulja u sastavu, pa dodatno začepe pore.

Posavjetovao me da koristim kozmetiku na biljnoj bazi, gel i losione za kožu koji su je konačno počeli smirivati i dovoditi u red. Planiram nastaviti sa tretmanom dok god moja leđa ne budu glatka i bez bubuljica.“

Da rezimiramo – promijenite svoje loše navike kada je u pitanju njega i higijena i riješićete se većine glavnih uzroka zbog kojih se pojavljuju bubuljice na leđima.

Ne čekajte ljetnju sezonu da biste se pozabavili rješavanjem problema sa aknama, nego budite spremni čitave godine da ponosno pokažete svoja leđa.