Pomaže li pužev gel za bubuljice?

Pomaže li pužev gel za bubuljice?

Autor:

Pužev gel za bubuljice još jedan je od rješenja protiv akni. Da li je ta sluz zaista dobra ili je to samo dobar trik, saznajte u nastavku.

Puževa sluz pretvorena u pužev gel za bubuljice? Stanite, pa to i ne zvuči baš toliko strašno. Hajde da vam malo bolje približim ideju o upotrebi preparata na bazi puževe sluzi.

Sigurno vam pužev gel za bubuljice, na prvu ne zvuči baš privlačno, pogotovo ako niste među onima koji vole puževe i njihov sluzav trag koji ostavljaju za sobom.

Ali ova predivna stvorenja, mogu vam uveliko pomoći sa problemima koji muče vašu kožu. Tako da, pročitajte ostatak teksta gdje ćete saznati nešto više o njima, šta je to pužev gel za bubuljice i kako se koristi. 

Šta je to pužev gel i kako se dobija?

Ako ste bili u prilici da vidite sluz (gel) koju puž ostavi za sobom, treba da znate da on tu istu sluz koristi za obnovu svoje kućice. Prirodna puževa sluz ima veoma pozitivne osobine i veoma je korisna za zdravlje naše kože. 

Puževa sluz ili pužev mucin je vodenaste strukture i to čak 96% i zato je osnovni sastojak skoro svih hidratantnih krema. Onda ne treba da nas čudi, da su naučnici i proizvođači, posmatrajući ovu čudesnu, malu životinju, došli do određenog zaključka. 

O čemu je riječ?

Zaključili su da njegova sluz može da se koristi i u zdravstvene svrhe. Njegovom upotrebom bi našoj koži pružili prirodan tretman i riješili nas određenih problema koji nas muče.

Pužev gel se dobija ekstrakcijom sekreta iz puža, tako što se on stavlja pod određene stresne uslove, jer tada on ispušta ogromne količine sluzi kako bi se zaštitio. 

Za nekoga je ovo dovoljan razlog uopšte i da pomisli da koristi sluz, znajući pod kojim uslovom se ona dobija.

Važno je napomenuti, da se ova sluz ne uzima od puževa koje možete da nađete u bašti ili na cesti. 

Za ovu radnju, koriste se isključivo puževi koji se uzgajaju na farmi puževa, gdje su im obezbjeđeni svi prirodni, zdravi uslovi za uzgoj.

U današnje vrijeme, koristi se i posebna mašina za ekstrakciju sluzi, koja nije opasna po njihov život. Upotreba puževa za zdravlje kože, poznata je još od davnina, čak i za vrijeme Hipokrata, koji ih je koristio za liječenje upalnih procesa na koži. 

I danas postoje kozmetički saloni, mada u dosta manjem broju, koji koriste same puževe u terapijama za njegu kože. 

Za vas, koji i niste baš za ovu opciju, postoje preparati u čijem sastavu se nalazi puževa sluz. 

Najkvalitetniji proizvodi, u svom sastavu, imaju čak i do osamdeset posto, prirodne puževe sluzi. 

pužev gel za lice i bubuljice

Koji su sastojci u gelu?

Sastav puževe sluzi, zbog kojih je ona toliko ljekovita i koji se takođe nalaze u puževom gelu za bubuljice je sljedeći:

 • hijaluronska kiselina – ona hidrira kožu i sprječava njeno isušivanje
 • mucin –  hidrira našu kožu, povećava  proizvodnju kolagena i tako pomaže u zarastanju i obnavljanju kože
 • kolagen – održava strukturu kože i čini je jačom i zbog njega koža brže zarasta
 • alantoin – regeneriše i štiti kožu od spoljašnjih utjecaja i čini je glatkom popravljajući je od ožiljaka od bubuljica koje su napravile
 • glikolna kiselina – uklanja mrtve ćelije kože, pomaže kod ožiljaka od akni i bubuljica, tako da se oni manje primjećuju 
 • proteoglikani – zatežu kožu, dajući joj čvrstoću i efekat smanjivanja bora
 • peptidi bakra – iako ih nema u velikoj količini, oni su veoma važni za kožu jer sprječavaju pojavu ožiljaka, a one koje već imamo, čini manje vidljivim
 • elastin – daje koži elastičnost i pomaže da se koža prilagodi promjenama
 • prirodne antibiotike – oni pomažu u borbi protiv bubuljica na licu i drugih upala 
 • vitamin A – čisti kožu od toksina i pomaže obnavljanje ćelija kože
 • vitamin B6 – ima protivupalno dejstvo
 • vitamin C – pomaže kod obnavljanja kolagena i elastina i oslobađa kožu od toksina i hidrira je
 • minerali cink i gvožđe

Pored ovih sastojaka koje dobijamo od puževe sluzi, u pužev gel za bubuljice dodaju se i biljni preparati kao što je: 

 • zeleni čaj 
 • ulje čajevca 
 • aloe vera 
 • ulje sjemenki makadamije
 • vitamin E 
 • ulje divlje ruže
 • bademovo ulje

Kako nam sve pužev gel može pomoći? 

Znajući za sluz koju puževi izlučuju, naučnici su utvrdili da ona ima efekat liječenja i zarastanja rana, prikrivanja i sprječavanja pojave ožiljaka.

Došli su na ideju, da se ona može koristiti i za obnovu i liječenje naše kože.Velika je korist od puževe sluzi, pa hajde da vidimo kako nam ona sve može pomoći: 

 • prirodno regeneriše kožu
 •  štiti i čuva kožu od starenja
 • hidrira kožu tako da ona ne bude suha
 • izuzetno pomaže kod akni i bubuljica i isto tako uklanja ožiljke koji su prouzrokovani sa njima
 • pomaže kod ožiljaka nakon neke povrede
 • dobar je za blaže opekotine, ali i one malo ozbiljnije 

Bitno je da vam napomenem da u medicinskoj i znanstvenoj literaturi nema dokaza da su naučnici radili neka velika istraživanja na ljudima i kako ovi preparati sa sastavom puževe sluzi, djeluju na ljude, tj. njihovu kožu.

Zapisan je samo jedan mali eksperiment, kojeg su proveli Grci, 2009 godine. 

U tom eksperimentu su učestvovale 43 osobe sa opekotinama. 27 osoba je koristilo preparat od puževe sluzi, a ostalih 16 su koristili preparat koji sadrži beta-sitosterol

Tu se ispostavilo da preparat, koji je u svom sastavu imao puževu sluz, ubrzao zarastanje rana i ublažio bol. 

Budući da su ovi preparati ipak medicinski (dermatološki), ispitani i pušteni u proizvodnju, možemo reći da su sigurni za upotrebu i da pomažu zdravlju kože.

Naravno, i sami možete zaključiti da nema puno podataka kako oni djeluju na bubuljice, pa ako ste i dalje skeptični prema puževoj sluzi, za vas je onda najbolje provjereno rješenje, biljni preparat. 

Jedan takav preparat može biti i gel za bubuljice, ali i losion. Isključivo birajte one na biljnoj bazi.

Pužev gel za bubuljice

Pužev gel možete naći i u vidu kreme, koja se pakuje u male kutijice. Ono što je važno je to, da im je sastav isti i da će djelovati u borbi protiv bubuljica.

Svi znamo koliko bubuljice znaju biti uporne, toliko da ih ni najbolji puder na svijetu, ne može sakriti. Možda ste koristili razne kozmetičke preparate kako bi ih se skroz ili bar na kratko riješili, ali nažalost, ništa vam nije pomoglo. 

Imam jedan prijedlog za vas, a on je da i dalje nastavite sa čitanjem i otkrijete kako vam može pomoći pužev gel za bubuljice. 

Sluz od puža, uspješno se prilagođava svim tipovima kože:

 • suvoj koži
 • osjetljivoj koži
 • kombinovanoj koži
 • masnoj koži
 • zreloj  koži

Sastojci, koje smo naveli gore u tekstu, čine pužev gel za bubuljice, prema nekim iskustvima korisnika, dobrim za rješavanje problema kože, koja je sklona potkožnim bubuljicama i svim drugim vrstama bubuljica.

Pužev gel za bubuljice djeluje na ovaj način:

 • sprječava pojavu (izbijanje) bubuljica – antimikrobno dejstvo smanjuje upalu
 • pažljivo tretira bubuljice na bradi i licu koje su se već pojavile – ovde glikolna kiselina oslobađa zapušene pore i sprječava stvaranje upaljenih bubuljica
 • liječi ožiljke od bubuljica – hijaluronska kiselina za hidrataciju i glikolna kiselina, pomažu da ožiljci i tamne mrlje od bubuljica, izblijede.

Kako se koristi pužev gel za bubuljice?

Kao najvažnije, prvo ću vam napomenuti, da ako ste se odlučili da probate pužev gel za bubuljice, provjerite kako će vaša koža da reaguje na sastojke koji se u njemu nalaze. 

Za početak, malu količinu gela za bubuljice nanesite na unutrašnji dio lakta i posmatrajte, kako vaša koža reaguje na dodir ovog preparata. 

Ako ne primijetite nikakvu reakciju koja je neobična za vašu kožu, kao što je crvenilo, iritacija i osjećaj peckanja i svraba, onda možete koristiti gel. 

U svakom drugom slučaju, korištenje se treba prekinuti i obratiti se svom dermatologu, kako bi pronašli drugi način za rješavanje bubuljica.

Pužev gel za bubuljice je lagane i blage teksture. Prije nanošenja, savjetujemo da se lijepo umijete i tako očistite svoje lice od svih preparata koje ste nanosili na svoje lice.

Potom lagano utapkajte peškir, kako bi osušili tragove vode. 

Važno je da ne trljate i ne pritišćete grubo peškir, pogotovo ako imate već bubuljice na svom licu, jer tako možete nesvjesno da pogoršate situaciju, iritirajući ih. 

Znači, samo polako tapkajte peškirom svoje lice, a ako ne uspijete da obrišete tako skroz vodu sa lica, onda sačekajte malo i pustite da se višak vode sam osuši. 

Kada ste to uradili, nanesite pužev gel za bubuljice na svoju kožu lica i vrata i dobro umasirajte gel, kako bi ga koža upila u što većoj količini. 

Preporučuje se da pužev gel za bubuljice, koristite dva do tri puta dnevno. 

Da bi se mogli primijetiti određeni rezultati, koji dolaze upotrebom puževog gela za bubuljice, preporučuje se njegova svakodnevna upotreba u minimalnom trajanju od dvije sedmice. 

Vidjećete promjene na svom licu, ali one pozitivne. Pužev gel za bubuljice ublažiće crvenilo od bubuljica i iritacije, pomoći će da se riješite akni, velikih i malih bubuljica. 

Vaša koža će biti hidrirana u dovoljnoj količini i neće više biti suva i ne samo to. Primjenom puževog gela za bubuljice, riješićete se i bora, fleka i ožiljaka. 

Kome se preporučuje pužev gel za bubuljice? 

Upotreba puževog gela za bubuljice se jednako preporučuje i ženama i muškarcima, koji imaju problema sa aknama i bubuljicama. 

Mogu da ga koriste osobe mlađeg životnog uzrasta, tinejdžeri i starije osobe. 

Spomenuli smo da ovaj gel odgovara svim tipovima kože. Ipak, posebno se preporučuje osobama koje imaju masnu kožu, koja je najviše sklona pojavi akni i bubuljica.

Kod takvih osoba je povećano lučenje sebuma, koji može da začepi folikul dlake i onda koža ne može da diše. Tada dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže kože i pojavljuju se upale na licu u vidu akni i bubuljica. 

kako se koristi pužev gel za bububljice

Šta kažu iskustva?

Kao što smo već rekli, nekome može biti izuzetno odbojno da koristi ovaj proizvod, s obzirom da dolazi od puža. I ne samo to, već na koji način se dobija gel.

Tako da ih njihova,nazovimo to “ljigavost “, može odvratiti od kupovine ovog proizvoda.

Za one koji su probali pužev gel za bubuljice i koji su ga koristili dovoljno vremena, slažu se u tome da ima izuzetno bogato i učinkovito djelovanje na kožu. Posebno ističu i to što ga mogu koristiti bilo gdje na koži gdje se nalaze bubuljice. 

Tako su rješavajući problem sa bubuljicama, primijetile i kako im koža postaje ljepša i mekanija. 

Osobe sa crvenom kožom i kožom koja je sklona perutanju, primijetili su da ovaj preparat pruža zaštitni sloj njihovoj koži, koji ih štiti od štetnih spoljašnjih utjecaja, oporavlja i hidrira. 

Ožiljke, koje su već imali zbog akni i bubuljica, korištenjem gela su zaštitili i dali im priliku da se oporave, tako da ne ostave tamne tragove. 

Iako pužev gel za bubuljice, nije eliksir mladosti, pojedine osobe su uspjele i da podmlade svoje lice za par godina. To samo govori, koliko njegov sastav doprinosi osvježavanju i regeneraciji vaše kože. 

Biće vam potrebno određeno vrijeme da se naviknete na strukturu ovog gela; ali kada sagledate sve pozitivne činjenice u njegovu korist, vidjećete da vam to ne bi trebalo toliko teško pasti, ako želite samo najbolje za svoju kožu. 

Zaključak!

Budući da vanjski puževi mogu, svojim boravkom u našem dvorištu ili na ulici, da pokupe mnoge prljavštine i razne bakterije, koje mogu loše da utiču na našu kožu, pa čak i da pogoršaju situaciju sa već postojećim problemom, strogo se podvlači, da kod svoje kuće i na svoju ruku, ne pokušavate koristiti puževe na svojoj koži. Za to postoje već ispitani i dobro provjereni preparati.

Rezultate korištenja puževog gela za bubuljice, u nekim težim slučajevima, nećete primijetiti odmah na prvo korištenje. 

Kao i za sve i za ovaj tretman treba vremena. Uz dugu i pravilnu upotrebu, pužev gel za bubuljice, će vašem licu dati poseban sjaj, čvrstoću i vraćanje bubuljica će biti sve manje i manje, dok jednog dana, skroz ne nestanu. Trebamo mu dati priliku i vidjeti da li će i nama sati isti ili sličan efekat, kao i drugima. 

Odluka o korištenju ovih preparata, koji imaju puževu sluz, je isključivo na vama. Ipak, na kraju, uvek je preporuka da se obratite svom dermatologu i da se sa njim posavjetujete o upotrebi ovog gela.