Koja hrana izaziva bubuljice?

Koja hrana izaziva bubuljice?

Autor:

Ako vas muče bubuljice, sigurno da ste se zapitali koja hrana izaziva bubuljice i da li ima veze hrana sa aknama. Saznajte sve odgovore. 

Vjerovatno niste obraćali pažnju, da su se, nakon konzumacije određene hrane, bubuljice počele naglo pojavljivati na vašem licu ili tijelu. 

Njihovu pojavu, sigurno ste sami sebi objašnjavali, da je to možda zbog hormona ili već imate kožu koja je sklona aknama i bubuljicama. 

Međutim, vaša ishrana, takođe može da bude jedan od razloga zašto su bubuljice počele da se javljaju. 

U nastavku teksta, saznajte koja hrana izaziva bubuljice, kako bi na vrijeme spriječili njihovo javljanje. Isto tako, vidjeće određene pozitivne promjene, kada određene namirnice uklonite iz vaše standardne ishrane. 

Zašto hrana izaziva bubuljice? 

Današnja istraživanja su saglasna da postoje određene namirnice, koje mogu da pojačaju izbijanje akni na licu, odnosno pojavu, ali i da pogorša njihovo trenutno stanje. 

Kada razmišljamo, koja bi to jedna od namirnica mogla da bude, vjerujem da nam svima na pamet prvo padne čokolada.  

Za nju znamo koliko je bogata šećerom, i baš taj šećer može da podstakne pojavu bubuljica na bradi, čelu, nosu ili bilo kom delu lica. Kada redovno konzumirate slatku, ali i prerađenu hranu, šećer koji je u vašoj krvi, a samim time i nivo inzulina, počinje sve više da raste. 

Inzulin se prirodno proizvodi u našem pankreasu i omogućava ljudskim ćelijama da koriste šećer koji unosimo putem ugljiko hidrata

Inzulin može da podstakne vaše lojne žlijezde da proizvode (luče) više ulja, odnosno sebuma. Samim time, dolazi do začepljivanja pora vaše kože i mogu se javiti potkožne bubuljice. 

Takođe, određena hrana može da dovede i do dehidratacije. Tako naša koža postaje suva i tanka, što znači da će biti osjetljivija i sklonija iritaciji. 

Budući da vas sada najviše zanima, koja hrana izaziva bubuljice, u nastavku ćemo vam predstaviti spisak namirnica, za koje se smatra da utiču na pojavu bubuljica. 

zašto hrana izaziva bubuljice

 

Koja hrana izaziva bubuljice?

Hrana koja je previše obogaćena ugljiko hidratima i mastima može dovesti do povećane pojave bubuljica. 

Ali, važno je i  prvo da vas upoznamo sa glikemijskim indeksom – GI, kako bi mogli da organizujete pravilan unos namirnica. Glikemijski indeks je sistem bodovanja namirnica, po tome koliki rast nivoa šećera u krvi, mogu da izazovu. 

Dijeli se na tri nivoa : 

 • niski
 • srednji 
 • visoki

Hrana koja ima visoki GI, najviše može da izazove pojavu akni i bubuljica. Ona se brzo vari i tako dovodi do brzog rasta nivoa šećera u krvi, što dovodi do nastanka upale, otoka i crvenila na koži. Takođe, unosom hrane, bogate šećerom, rizikujete i inzulinsku rezistenciju. 

Inzulinska rezistencija je pojava, kada vaše tijelo slabo ili nikako, ne proizvodi hormon inzulin, koji prerađuje i reguliše nivo glukoze u krvi. 

Inzulinska rezistencija će uzrokovati nakupljanje glukoze u krvnim ćelijama, jer je inzulin više ne razgrađuje. To će prvo dovesti do povećanog nivoa inzulina, a postepeno i do povišenog šećera u krvi. 

Inzulinska rezistencija se smatra glavnim uzrokom nastanka dijabetes tipa 2. Niski nivo GI, predstavljaju namirnice koje naš organizam sporo vari i tako olakšava mnogobrojne procese u našem tijelu.

Hranu, kao sto je slatki krompir, bijeli grah, integralna riža, možete da koristite kako bi smanjili utjecaj hrane koja ima visoki GI nivo. 

Hajde sada da vidimo, koja hrana izaziva bubuljice, a ima visok i srednji nivo GI. 

Šećer

Šećer, kao što možete da predpostavite, ima visoki nivo GI. Konzumiranje hrane sa puno šećera, može da izazove naglu pojavu izbijanja bubuljica. 

Šećer uzrokuje dodatni rast nivoa šećera u krvi, a onda i skok nivoa inzulina u tijelu. Predoziranje inzulinom, dovodi do toga da se folikule i pore kože začepe i ispune sebumom, što će dovesti do nastajanja akni i bubuljica. 

Ako želite ovo da izbjegnete, preporučujemo da smanjite ili skroz izbacite slatkiše iz vaše ishrane. 

Mliječni proizvodi

Kada govorimo o mliječnim proizvodima, pojedina istraživanja su saglasna u tome, da kravlje mlijeko, može da utiče na pojavu bubuljica. Smatra se da kravlje mlijeko, dovodi do povećanja rasta nivoa inzulina, a tako i do povećanog rada lojnih žlijezda. 

Kravlje mlijeko u sebi ima i androgeni muški hormon – testosteron, koji isto povećava proizvodnju velike količine sebuma, gdje onda dolazi do začepljenih pora kože i pojave akni i bubuljica. 

Kravlje mlijeko bi posebno trebale da izbjegavaju osobe koje imaju kožu sklonu aknama i bubuljicama. 

Surutka u prahu

Surutka u prahu je nusproizvod mliječnih proizvoda. Ona se posebno koristi u proteinskim šejkovima i može da podstakne veću aktivnost inzulina i tako dovede do pojave bubuljica. Takođe, povezuje se i sa mogućnošću da stimuliše rast ćelija kože, jer je bogat izvor aminokiselinaleucin i glutamina i najčešće je koriste sportisti.

Kao zamjenu, možete koristiti protein konoplje ili graška. 

Sojino mlijeko

Soja ima biljne estrogene, koji su dosta slični našem ženskom estrogenu. To može da izazove hormonsku neravnotežu i da tako dovede do pojave akni i bubuljica. 

Čokolada

Iako nam teško pada što je ova namirnica na ovoj listi, moramo je spomenuti. Kada govorimo o čokoladi, posebnu pažnju treba da obratimo na mliječnu čokoladu.  Ona ima manji procenat kakaa u sebi, koji i ne doprinosi toliko pojavi bubuljica. 

Ali je zato obogaćena mastima i šećerom, što i te kako može dovesti do povećane pojave bubuljica. Kao alternativu, ako već ne možete bez ovog slatkiša, možete da uzmete u obzir tamnu, tj. crnu čokoladu. Ona je bogata antioksidansima i ne dovodi previše do pojave bubuljica. 

Meso

Meso, kao što su piletina i teletina, u sebi prirodno imaju veliku količinu aminokiseline leucin. Njegov visok nivo u našem tijelu, pokrenuće lančanu reakciju, koja će stimulisati lojne žlijezde kože. 

Kako ih stimulisati?

Visok nivo leucina aktiviraće pojačan rad androgenih hormona, posebno testosteron, što će uticati na lojne žlijezde. One će onda početi da luče velike količine sebuma i tako dovesti do pojave bubuljica. 

Crveno meso, u sebi ima i visok nivo zasićenih masti i holesterola, što može da utiče na povećanje upalnih procesa u našem tijelu. 

Takođe, konzumiranje velike količine mesa, može da poveća pH vrijednost u našem organizmu, što može da dovede do cističnih akni. 

Grickalice – čips i krekeri

Sastavni dio dobrog filma, jesu i grickalice, a posebno čips, ali trebalo bi da znamo kako se on priprema. U toku pripreme određenih grickalica, dodaju se razni začini i sintetički dodaci, koji poboljšavaju njihov ukus. 

Ono što je najvažnije je to, da se oni prže u velikoj količini ulja. Zbog toga su oni bogati mastima i ugljiko hidratima. 

Njihovim unosom, dovodimo do visokog nivoa inzulina i povećane proizvodnje masti i na kraju kao rezultat dobijemo pojačanu pojavu bubuljica. 

Nažalost, ako ste skloni bubuljicama, druge alternative za vas nema, osim da ih se odreknete. 

Rafinisani ugljiko hidrati

Rafinisani ugljiko hidrati se veoma brzo apsorbuju u vaš krvotok i tako podižu nivo šećera u krvi, kao i nivo inzulina, što dovodi do pojačane pojave bubuljica. 

Hrana koja je bogata rafinisanim ugljiko hidratima je: 

 • proizvodi od bijelog brašna – ovdje  ubrajamo sve što je napravljeno od bijelog brašna kao što je: 
  •   hljeb
  •   desert
 • krekeri
 • žitarice
 • bijeli pirinač
 • pirinčani rezanci
 • gazirani sokovi
 • sokovi zaslađeni sa šećerom

Omega 6 masne kiseline

Smatra se da ishrana, koja je bogata omega 6 masnim kiselina, povećava nivo zapaljena u našem organizmu i dovodi do pojave akni i bubuljica. 

Ukoliko vaša ishrana sadrži veću količinu sojinog i kukuruznog ulja, kao i školjke, a smanjen je unos omega 3 masnih kiselina (riba, orasi), dolazi do neravnoteže u našem organizmu. Samim tim i do upalnih procesa, koji mogu da dovedu do nastajanja akni i bubuljica, kao i da se pogorša njihovo trenutno stanje. 

Konzervisana hrana

Ovde ubrajamo svu zamrznutu i već skuhanu konzervisanu hranu, koja je dobro termički obrađena. 

Ona sadrži sastojke kao sto su: 

 • ulja
 • zaslađivači
 • začini 
 • konzervansi

Ovi sastojci će loše uticati na vašu kožu i učiniti je podložnijom pojavi bubuljica. Umjesto ove konzervisane hrane, preporučujemo svježe pripremljenu hranu. 

Kafa

Istraživanja se razlikuju u tome da li kafa može da  izazove pojavu bubuljica, ali se slažu da može pogoršati njihovo trenutno stanje. Ako niste znali, kofein se smatra dehidratatorom. 

Sličan je alkoholu i previše njegovog unosa, može da izazove dehidrataciju. 

Kofein nas održava budnim, ali takođe povećava hormone stresa, kao što je kortizol. Kortizol može da poveća proizvodnju sebuma u lojnim žlijezdama i da pomogne u pojavi bubuljica i akni. 

Isto tako, dodaci kafi, kao što su šećer i mlijeko, znatno mogu da utiču na njihovu pojavu. Kao što smo već pomenuli, ova dva sastojka su okidač za nastajanje akni i bubuljica, pa bi bilo poželjno da ih izostavite iz ovog popularnog napitka.

Ako ste veliki ljubitelj ovog napitka i ne možete da zamislite da vam jutro počne bez njega, onda bi mogli da smanjite njegov unos. 

Preporučuje se da se ograničite, bar na dvije do tri šoljice dnevno. Takođe, ne smijete da zaboravite i na redovni unos vode, kako bi pomogli hidrataciji vašeg organizma i tijela. 

Brza hrana

Nije tajna da svi ponekad uživamo u svježe pripremljenom burgeru, hot dogu i slično. Koliko god da nam ovakva vrsta hrane, izgleda privlačno i ukusno, bilo bi dobro da je zaobiđemo. 

Brza hrana je obogaćena mastima i sa puno raznih začina i šećerom. 

Unoseći je u naš organizam, naše tijelo počinje da proizvodi veću količinu inzulina, a lojne žlijezde pojačavaju svoju proizvodnju masti.

Tako dolazi do pojačanog izbijanja bubuljica, pogoršanja trenutnog stanja bubuljica, ali rizikujemo i povećanje naše tjelesne težine. 

hrana koja izaziva pojavu bubuljice

Alkohol

Alkohol  se smatra izuzetno štetnim po naše zdravlje, ali i zdravlje naše kože. Konzumiranje alkohola, utiče na nivo hormona, koji utiču na razvoj akni i bubuljica, Isto tako, može da smanji broj, ali i da  uništi ćelije imunog sistema. 

A kada je naš imuni sistem oslabljen, naše tijelo postaje sklonije infekcijama. Dovodi čak i do dehidratacije i tako našu kožu čini suvom, pa lojne žlijezde počinju da proizvode više sebuma.

Naše tijelo, alkohol obrađuje kao šećer. Ako ga, pri unošenju kombinujete sa slatkim sokovima ili sirupima, znatno povećavate nastanak upala i pojačanu pojavu bubuljica. 

Povišen unos alkohola, značajno može da utiče na zdravlje vaše jetre. Oštećena jetra, ne može dobro da ukloni štetne toksine iz našeg organizma. 

Oni se onda nakupljaju u našem tijelu ili izbijaju preko naše kože, što je oštećuje i dovodi do pojave bubuljica.

Rezultati jedne ankete, koje je radilo Nacionalno društvo za rozaceu, bili su ti, da je 76% ispitanika reklo, da im crveno vino, pogoršava stanje kože sa aknama i bubuljicama. 

To što imate akne i bubuljice, ne znači da uopšte ne smijete da konzumirate alkohol.  Naravno, sve dok je u normalnim granicama. 

Normalne granice, uživanja u alkoholu su: 

 • pripadnice ljepšeg pola – jedno piće dnevno
 • muški pol do 65 godina – dva pića dnevno
 • muški pol od 65 godina pa dalje – jedno piće dnevno

Energetski napitci

Energetska pića, mogu da nam podignu raspoloženje i energiju, ali isto tako mogu loše da utiču na našu kožu. Ona u sebi sadrže velike količine šećera i mogu da povećaju nivo glukoze u našoj koži, što povećava upalne procese i pojavu akni i bubuljica. 

Mogu da izazovu i dehidrataciju, što će učiniti da naša koža izgubi zdrav izgled. Takođe, ona u sebi sadrže i kofein, koji može da spriječi zarastanje rana. 

Osobe koje konzumiraju previše ovih napitaka, sklone su da se sporije oporavljaju od povreda, a i da budu sklonije pojavi akni i bubuljica. 

Nadam se da smo vam uspjeli objasniti koja hrana izaziva bubuljice i da ćete sada više obraćati pažnju šta unosite u vaš organizam. Lista namirnica koje izazivaju bubuljice, jeste velika, ali smo vam željeli prenijeti one koje svi mi često koristimo.

Pojedine namirnice je teško ukloniti iz naše svakodnevne ishrane, ali ih bar možemo smanjiti. 

Isto tako, bilo bi poželjno da unosimo što više svježeg voća i povrća, omega 3 masnih kiselina i namirnica koje su bogate cinkom ( špinat, slanutak …).  

Važno je i da vodite računa o pravilnoj higijeni vaše kože. Pokušajte da smanjite stres, koliko god da je to u vašoj moći. Vježbajte, provodite vrijeme na svježem vazduhu. 

Pored uklanjanja hrane koja izaziva pojavu bubuljica i pogoršava njihovo stanje, možete vašoj koži da pružite i prirodnu njegu. Kreme i gelovi, koji su na biljnoj bazi, mogu znatno da vam pomognu sa problemom upornih bubuljica, ali i da uklone i smanje ožiljke od bubuljica.