Zalisci na glavi nestaju na ovaj način

Zalisci na glavi nestaju na ovaj način

Ako vam pri pogledu u ogledalo prvo pažnju privuku zalisci na glavi, to je jedan od prvih znakova da gubite kosu. Ali ne brinite, jer sve je rješivo.

Sa većim opadanjem vlasi vaša linija rasta kose se povlači od čela ka tjemenu. To najčešće izgleda tako što se zalisci na glavi produbljuju u području iznad krajeva obrva. Kod nekoga je to samo blago naznačeno, dok se kod drugih formira oblik slova M.

Mogu se javiti kao prorijeđeni zalisci do površina sa potpuno ogoljenom kožom na glavi.

Koga pogađa ova pojava, koliko brzo se to dešava i da li može da se zaustavi? Saznajte sve o tome u tekstu koji slijedi.

Kod koga se pojavljuju zalisci na kosi?

Ako gledamo iz ugla polova, zalisci se mogu pojaviti i kod muškaraca i žena, s tim što se kod muške populacije viđaju mnogo češće. Kosa opada svima i do trajnog gubitka može doći bez obzira na pol, a i godina, zavisno od uzroka opadanja.

Što se godina tiče, tu nema tačnog pravila kada može da dođe do pojačanog opadanja ili gubitka kose.

Može krenuti već u dvadesetim godinama, ako je u pitanju genetska predispozicija, a može da se pojavi i desetinama godina kasnije, naročito ako se radi na očuvanju postojeće kose i folikula u što boljem stanju.

Zalisci kod žena

Kod žena se zalisci na glavi mogu vidjeti rjeđe nego kod muškaraca. Kada je u pitanju opadanje kose kod žena, češća opcija je njeno prorjeđivanje koje je podjednako vidljivo na čitavoj površini glave.

Najčešći uzroci za ovu pojavu su:

 • Porođaj
 • Policistični jajnici
 • Korištenje ili prestanak korištenja kontraceptivnih pilula
 • Mehanička oštećenja

Porođaj donosi smanjenje estrogena koji je tokom perioda trudnoće odlagao opadanje kose. U ovoj fazi, nakon porođaja kosa opada u većim količinama, što se stabilizuje najkasnije do bebinog prvog rođendana.

Kod ženske populacije zalisci na kosi mogu se pojaviti zbog policističnih jajnika, budući da oni utiču na neravnotežu rada reproduktivnih hormona. Potrebno je dobiti pravilnu terapiju da bi se ovakvo stanje vratilo u normalu, a organizam ponovo normalno funkcionisao.

Kontraceptivne pilule funkcionišu po principu uticaja na hormone, pa zbog toga mogu dovesti i do pojačanog opadanja kose, kao što je slučaj i sa prethodnim primjerima. Nakon prestanka njihovog korištenja ponovo će se gustina kose vratiti u normalu.

Kada su mehanički uticaji u pitanju, pomijeranje linije rasta kose najčešće dolazi kada je u pitanju opadanje kose zbog prečvrstog vezivanja kose u rep ili pletenice, tim prije ako se to dešava svakodnevno.

U takvim situacijama korijen dlake može da oslabi, da se smanji prirodna cirkulacija vlasišta, a time i hranjenje dlake.

Na taj način se sam folikul slabi, sve dok ne dođe do opadanja ili trajnog gubitka kose.

zalisci u kosi

Zalisci kod muškaraca

Postoje različiti uzroci zbog kojih nastaju zalisci na glavi muškarca, a ovo su najčešći:

 • Androgena alopecija
 • Telogen efluvium

Neka od ovih stanja su trajna, a neka samo privremena, dok se ne riješi sam uzrok. U svim slučajevima je uz pravilan i odgovarajući tretman moguće bar usporiti, ako ne potpuno zaustaviti proces gubitka kose.

Upoznajte se sa svakim od njih da biste saznali koje su najbolje opcije za tretiranje vašeg vlasišta i kose kada dođe do pojave zalizaka i obimnijeg opadanja kose.

Kako izgledaju zalisci?

Gubitak kose koji pogađa muškarce, a nije izazvan nikakvog bolešću ni trenutnom reakcijom na neki od alergena (kao što su hemikalije, biljke, parfemi), najčešće je uzrokovan androgenom alopecijom, koja se još naziva i muška ćelavost

Njegova najočiglednija fizička karakteristika su upravo visoki zalisci kod muškaraca, koji se vremenom mogu sve više povećavati dok ćelavost ne obuhvati čitav gornji dio glave i ostavi samo „krunu“kose u visini ušiju.

Gubitak kose ispočetka nastaje kao naglašeni, a zatim i visoki zalisci na glavi. Kako  se povećavaju, tako dobijaju oblik slova M, a prostor čela se povećava.

Naravno, takvo stanje ne nastaje preko noći, nego postepeni gubitak kose traje desetinama godina. 

Opadanje kose koje za uzrok ima androgenu alopeciju je u vezi sa povećanim vrijednostima androgenih hormona koji tako utiču na:

 • Kraću anagenu fazu rasta dlake, 
 • Rast nove kose koja je tanja, slabija i rjeđa,
 • Usporen rast novih vlasi, a na kraju i trajni gubitak kose

Kako telogen efluvium utiče na stvaranje zalizaka na glavi?

Telogen je faza rasta dlake koja dolazi nakon već pomenute anagene, a manifestuje je mirovanje vlasi nakon perioda rasta. U njoj se dlaka odvaja od korijena i započinje period opadanja koji traje 3 – 5 mjeseci, nakon čega ona prirodno ispada. U normalnim uslovima, tada iz folikula počinje da raste nova vlas.

Međutim, kod telogena eflufiuma ne dolazi do ponovnog rasta dlake, što vodi do prorjeđivanja kose koje traje do rješavanja osnovnog uzroka. A uzroci za ovakvo stanje mogu biti sledeći:

 • Stresni događaj
 • Nedostatak vitamina, pa se javlja opadanje kose usled nedostatka vitamina
 • Nedostatak minerala, kao što je gvožđe
 • Disbalans štitne žlijezde
 • Nedostatak proteina
 • Terapija medikamentima za razrjeđivanje krvi, betablokatorima ili hemioterapijom

Svi ovi uzroci mogu izazvati privremeno pojavljivanje zalizaka i gubitak kose, ali je dobro znati da po njihovom prestanku ili rješavanju kosa počinje ponovo da raste u normalnom obimu. 

Postoji li preventiva?

Kada je briga o kosi u pitanju, nažalost, muškarci je se najčešće sjete kada opadanje kose već postane vidljivo. Jedan od prvih pokazatelja da kosa pojačano opada su upravo visoki zalisci kod muškaraca.

Zbog toga je bitno odmah reagovati kada se primijeti veći broj opalih vlasi na jastuku ili tokom pranja kose, kako bi se preduzele sve mjere potrebne da se gubitak kose uspori.

Da li je moguće preventivno djelovati na pojavu zalizaka? Svakako možete učiniti ponešto da ojačate korijen kose, vlasište održavate u prirodnom stanju, a sve zajedno ne izlažete nikakvom štetnom djelovanju. Evo šta možete uraditi i prije nego primijetite da vam kosa opada više nego što je normalno:

 • Izaberite šampone sa prirodnim sastojcima. Dobar šampon protiv opadanja će vam pomoći na više nivoa – izbalansiraće nivo sebuma na glavi, kosu će očistiti koliko je potrebno, a da joj ne našteti agresivnim hemikalijama, a dlaku njegovati i učiniti otpornom već od korijena.
 • Održavajte redovnu higijenu vlasišta. Zdravo vlasište je osnova zaštite vlasi od ispadanja. Ako ne vodite računa o higijeni, rizikujete pojavu gljivica i baktrija koje će smanjiti prirodnu mikrocirkulaciju kože i razmjenu materija potrebnih za izgradnju zdrave i jake dlake. Podjednak problem je višak lučenja masnoće i suva, perutava koža – obje opcije mogu uticati da se pojave zalisci na glavi.
 • Izbjegavajte frizure i tretmane koji mogu da štete kosi. Da, i muškarci mogu oslabiti svoj korijen kose lošim tretiranjem, kao što agresivno izbjeljivanje kose, kosa prejako vezana u rep ili afro pletenice. Prečesto nošenje kačketa i šešira koji su previše uski takođe mogu smetati prirodnom rastu kose.
 • Ne izlažite se prevelikom djelovanju sunca. Opekotine od previše sunčanja neće goditi ni vašem vlasištu, podjednako kao ni koži na ostatku tijela, pa ih zaštitite prije dužeg boravka na jakom suncu.
 • Hranite se namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, te gvožđem. Izbalansirana prehrana je ključ izgradnje i formiranja zdravih vlasi i čvrstog korijena, pa se potrudite da unosite raznovrsne namirnice. Svaki disbalans se osjeti u čitavom organizmu, pa tako i na kosi.

Sve navedeno može značajno da uspori gubitak kose, tako da nećete morati brinuti da ćete bez nje ostati u kratkom periodu.

Ove aktivnosti možete uvrstiti u svoju rutinu bilo kad, jer ne mogu nikako naštetiti ni vašoj kosi ni ostatku organizma čak i ako nemate nikakav problem sa opadanjem kose.

Kako rješiti zaliske na glavi?

Kao što smo već utvrdili, sve zavisi od razloga zbog kojeg je došlo do opadanja kose. Ako je u pitanju trajni gubitak kose izazvan genetskim predispozicijama, tu mogu pomoći samo drastičnije metode poput lijekova za rast kose i njenog presađivanja. Ako je u pitanju privremeno opadanje kose, evo kako sve možete progustiti kosu:

 • Šamponima za rast, odnosno smanjenje opadanja kose
 • Korištenjem ulja i maski za kosu
 • Masažom vlasišta
 • Pojačanim unosom vitamina i minerala

Šampon za rast kose

Kao što su važni i u preventivnoj njezi kose, šamponi su podjednako važni i u podsticanju njenog rasta. Ovdje je vrlo važno da odaberete one na biljnoj bazi, sa biranim sastojcima koji će aktivno podstaći i ubrzati rast kose i usporiti opadanje postojeće. Evo na šta trebate obratiti pažnju pri biranju najboljeg šampona za rast kose:

 • Treba da sadrži ulja i ekstrakte biljaka koje su dokazano korisne za ovakve potrebe. Lavanda, menta, hajdučka trava i hamamelis služe smanjenju masnoće i balansiranju hidratacije vlasišta. Kopriva, pšenica i makadamija jačaju kompletnu strukturu dlake i štite je od loših spoljašnih uticaja. Kamilica umiruje vlasište i potpomaže uništavanje bakterija i gljivica. Makadamijino i babasu ulje će vlas zaštititi stvarajući prirodni omotač oko nje, pa je time ojačati i održati elastičnom.
 • Bitno je da šamponi ne sadrže sulfate ni parabene, pošto mogu da izazovu alergijske reakcije, isuše vlasište i kosu, kao i da je dodatno opterete.

Ulja i maske za kosu

Da biste dodatno uticali na smanjenje opadanja kose i da bi se zalisci na glavi što manje širili, dodajte vašoj rutinskoj njezi i tretiranje uljima i maskama za kosu. U prodavnicama postoje i već pripremljene maske za muškarce, ali neke od njih možete i sami napraviti.

Kada su ulja u pitanju, isti savjeti važe za bilja pomenuta u vezi sa šamponima. Možete miješati ulja poput ricinusovog, kokosovog i arganovog međusobno, za bolje efekte jačanja kose i teksture lakše za nanošenje.

Takođe, možete im dodati i po nekoliko kapi esencijalnih ulja hajdučke trave, koprive ili mente za dodatnu stimulaciju vlasišta.

Ulja je potrebno nanijeti na kožu glave i ostaviti da djeluje onoliko koliko je naznačeno na ambalaži. To je najmanje pola sata da bi aktivni sastojci mogli imati ikakav uticaj na vlasište i korijen dlake, a po mogućnosti i nekoliko sati. Nakon djelovanja se ispiraju vodom i šamponom.

Maske imaju slična djelovanja, s tim što se prave od sastojaka poput jaja, jogurta, avokada, soka od luka. Takođe se nanose na vlasište i ostavljaju da djeluju naznačen period, pa ispiraju.

kako rješiti zaliske u kosi

Masaža vlasišta

Ovakav vid masaže podstiče cirkulaciju vlasišta i time direktno podstiče prokrvljenost kože i folikula, što ubrzava i podstiče rast kose. Takođe doprinosi aktivnijoj razmjeni sastojaka potrebnih za izgradnju i očuvanje zdravlja kose.

Izvodi se vrlo jednostavno – srednjim pritiskom jagodica prstiju na čitavu površinu vlasišta, kružnim pokretima. Najzgodnije je izvoditi je upravo pri nanošenju ulja, maske ili šampona, pošto tada prsti mogu lagodno da klize niz kožu, bez zapinjanja i nelagodnosti.

Vlasište masirajte nekoliko minuta trudeći se da izmasirate svu površinu kože glave.

Možete kupiti i četke za kosu sa zaobljenim zupcima, a koje možete koristiti upravo u ove svrhe.

Pravilnom ishranom do jake kose

Ako pri savjetovanju sa doktorom utvrdite da vam kosa opada zbog nedostatka nekog od minerala ili vitamina, može vam preporučiti i suplemente kojima ćete podstaći popravljanje toga manjka. Svakako, pojačajte i ishranu onim namirnicama koje sadrže taj konkretan element.

Kosa će opadati ako vam nedostaje:

 • Gvožđe
 • Cink
 • Magnezijum
 • Vitamini A, B, C, D

Nedostatak gvožđa može voditi anemiji, a ona se vrlo često manifestuje upravo opadanjem kose. Za jačanje krvne slike možete u ishranu ubaciti više crvenog mesa, žitarica, jaja, zelenog povrća, ali i koprivu u vidu svježeg i sušenog lišća kao dodatak jelima, te kapi i sušenog sjemena.

Ako dođe do smanjenja nivoa cinka u organizmu, skratiće se prirodni vijek trajanja vlasi, pa će brže opadati, a mnogo sporije rasti. Cink se može pronaći u jajima, soji, mahunarkama, orašastim plodovima, mlijeku i mliječnim proizvodima, te integralnim žitaricama.

Magnezijum u deficitu može dovesti do opadanja kose, ali i njenog lomljenja i krzanja vrhova. Može se pronaći u namirnicama poput zelenog povrća, integralnim žitaricama, morskim plodovima, mesu i sjemenkama.

Vitamine A, B i C ćete takođe podstaći hranom kao što su sve vrste mesa, paprikom, jajima, citrusima, dok za vitamin D možete konzumirati ribu, maslinovo ulje, ali i izlagati se suncu na bezbijedan način.

Sve ove aktivnosti – odabir dobrog šampona, maske i ulja, te kvalitetnu ishranu kombinujte zajedno za najbolje rezultate. Imajte na umu da će vam trebati bar nekoliko mjeseci da primijetite vidne rezultate, pa budite spremni na malo strpljivosti. Svakako imajte na umu da će na taj način vaši zalisci na kosi da prestanu sa širenjem i da će vaša kosa moći da vrati nešto od gustine i jačine.