Ulje za rast kose za guste i duge vlasi!  

Ulje za rast kose za guste i duge vlasi!  

Ako želite da vaša frizura što prije dobije na dužini ili ste se susreli sa opadanjem vlasi, onda je ulje za rast kose ono što će vam pomoći.

Ulja spadaju u prirodne preparate za njegu kose i kože, jer ne sadrže hemijske dodatke kao većina proizvoda koji se nude u trgovinama, a među kojima mogu biti i neki sa štetnim sastojcima. 

Ako odaberete kvalitetno ulje za rast kose, možete sebi garantovati više korisnih rezultata:

 • Brži rast kose
 • Sjajnu, hidriranu i elastičnu kosu
 • Nahranjene i ojačane vlasi
 • Zdravo vlasište, bez parazita i infekcija
 • Mekšu kosu na dodir
 • Lakše raščešljavanje
 • Vrhove zaštićene od pucanja
 • Jednostavno nanošenje i primjenu
 • Povoljnu cijenu za višestruko koristan proizvod

Mnogo je razloga za isprobati ulje za rast kose i vidjeti iz prve ruke kako se ona obnavlja, jača i dobija zdrav sjaj. Upoznajte ulja koja se smatraju najboljim za brži rast kose i utvrdite koje najviše odgovara vašem tipu kose i na koje ćete najbolje reagovati.

Zašto koristiti ulje za rast kose?

Tokom čitave godine kosa je izložena stresnim spoljnim uticajima. Ljeti je to prekomijerno izlaganje suncu, morskoj soli i hloru iz bazena, a zimi hladnom vazduhu i vjetru napolju, a suvom vazduhu od grijanja u kući.

Ako se tu dodaju česti tretmani kao što su feniranja, peglanja i farbanja, jasno je da je velik izazov održati kosu zdravom i gustom.

Najbolje ulje za rast kose će u svim ovim slučajevima na isti način da podstakne rast nove, a očuva i zaštiti kvalitet postojeće kose.

Prirodna ulja od kojih je sastavljeno će napraviti zaštitni film oko vlasi i učiniti je otpornijom na isušivanje i lomljenje, a na vlasištu izbalansirati produkciju sebuma.

Na taj način će uticati na to da kosa može neometano rasti.

Uz to, vlas će hraniti direktno iz folikula dlake, čime će ona biti deblja i jača. Kada ima dovoljno hranljivih materija i vlage, kosa će rasti brže.

Kako koristiti ulje za rast kose?

Jedna od bitnih prednosti korištenja ulja je njegova jednostavna i laka primjena. Svako može da u kućnim uslovima odradi ovaj mali ritual u njezi i  uskoro uživa u rezultatima. Zahtijeva desetak minuta vremena za nanošenje i dodatno vrijeme za djelovanje.

Možete kombinovati ulja od različitih biljaka, za postizanje boljih efekata i kompletniji tretman. Neka od ulja su rjeđa i lakše ih je nanijeti samostalno, dok su druga, poput ricinusovog, dosta gusta i apliciranje je nešto teže.

Ona koja su gušća možete blago zagrijati tako što ćete posudicu za uljem staviti u veću posudu u koju ste dodati toplu vodu, ali tako da se ne miješa sa uljem.

Ovo će razrijediti njegovu teksturu biće vam mnogo lakše da ga ravnomijerno rasporedite po vlasištu.

Za nanošenje ulja na kosu vam je potrebno:

 • Oko dvije supene kašike odabranog ulja
 • Posudica za ulje
 • Kapa za tuširanje
 • Pipeta (možete koristiti opranu pipetu za kapi za oči ili uho ili kupiti u apoteci)
 • Češalj
 • Stara majica

 Postupak nanošenja ulja:

 1. Ulje izlijte u posudicu i zahvatite ga pipetom. Češljem napravite prav razdjeljak po sredini glave i prelazeći pipetom preko njega lagano ispuštajte ulje. Prstima ga nježno utrljavajte u vlasište istovremeno masirajući kožu glave.
 2. Isti postupak ponavljajte dok ne pređete čitavu površinu glave. Nakon toga nježno raščešljajte kosu i stavite kapu za tuširanje da bi se površina glave dodatno zagrijala i podstakla bolju apsorpciju ulja u dlaku. Ostavite da djeluje bar pola sata, a ako imate vremena, onda slobodno ostavite satima da djeluje.
 3. Nakon dejstva kosu operite na uobičajen način i potrudite se da ne ostane ulje koje bi vam kosu umastilo i slijepilo nakon sušenja.

Poslije sušenja ćete primijetiti da je vaša kosa osjetno mekša, elastičnija i sjajnija.

najbolje ulje za rast kose

Koliko često se može koristiti?

Ulje za rast kose je poželjno nanositi jednom sedmično da bi se nakon određenog vremena uočili povoljni rezultati. Zavisno od razloga opadanja kose, kod nekoga će se nove i jače vlasi pojaviti nakon mjesec dana korištenja, dok će kod drugih biti potrebni mjeseci da bi se uočile nove dlačice. 

Bitno je napomenuti da se samo redovnim i kontinuiranim korištenjem ulja može dobiti očekivano – pojava novih vlasi, ubrzan rast i jača kosa.

Ne postoje ograničenja vezana koliko dugo ih smijete koristiti.

Jedino ako imate alergijsku reakciju na određeno ulje trebali biste prekinuti korištenje istog nakon pojave prvih simptoma kao što su crvenilo, svrab, pečenje ili osip.

Prije početka nanošenja ulja biste svakako trebali odraditi alergijski test na zapešću i vidjeti da li će se pojaviti ikakve neželjene reakcije prije nego ga nanesete na vlasište.

Kada kupujete ulje za rast kose dobro pročitajte sadržaj na pakovanju. Iako se čini kao jednostavan izbor – ne mora biti. Ponekad preparati koji se prodaju kao ulja u sebi sadrže i dodatne elemente kao što su parfemi, konzervansi i slično, što može izazvati alergijske reakcije.

Vama je potrebno čisto ulje, bez dodataka i kupujte samo takvo, od pouzdanih proizvođača.

Kako djeluje ulje za rast kose?

Čitavom svojom površinom, od folikula, korijena, pa sve do vrha, dlaka je izložena različitim uticajima koji je mogu isušiti, oslabiti, usporiti rast. Na njen kvalitet utiču i spoljašnji i unutrašnji faktori.

Kao što dlaka može rasti sporije ili čak i opadati ako je vlasište izloženo infekcijama, parazitima, isušeno ili previše masno, tako se to može desiti i ako ne unosimo dovoljno potrebnih elemenata za njen rast i razvoj.

Ulje za rast kose doprinosi njenoj odličnoj hidriranosti koja je obnavlja i jača, budući da sprečava njeno isušivanje i pucanje.

Takođe djeluje direktno na folikul, opskrbljujući ga potrebnom „hranom“ koja gradi jaku i stabilnu vlas, a uz to ubrzava čitav proces.

Zavisno od vrste ulja, neke od prednosti su više ili manje istaknute, ali svako od onih o kojima ćemo pisati u ovom tekstu donosi velike benefite za zdravu i bujnu kosu.

Saznajte koje će koristiti upravo vama i kako ćete ponovo imati gustu kosu željene dužine.

Koje je najbolje ulje za rast kose?

Možda ne postoji jedno univerzalno ulje koje pomaže potrebama različitih tipova kose i kože, kao i u slučajevima različitih uzroka usporavanja rasta ili opadanja, ali se neka od ulja  svakako izdvajaju po dobrom učinku. Ova imaju najbolja djelovanja i već tradicionalno važe za prave eliksire za oporavak i rast kose:

 • Ricinusovo ulje
 • Kokosovo ulje
 • Ruzmarinovo ulje
 • Čičkovo ulje
 • Maslinovo ulje
 • Arganovo ulje

Svako od njih ima zasebna korisna dejstva, ali i mogućnost miješanja sa drugim uljima ili dodacima za pravljenje maski i pakovanja za kosu. Možete isprobati različita ulja da vidite na koje vaša kosa i koža najbolje reaguju i podstiču rast kose.

Ako eksperimentišete sa novim uljima, svakom dajte šansu sa dovoljno vremena da bi se efekti mogli prikazati.

Ricinusovo ulje za rast kose

Vjerovatno prva asocija vezana za ulje i rast kose je upravo ricinus. Ulje se dobija iz sjemenki biljke hladnim cijeđenjem, što znači da se ne koristi nikakva termička obrada pri njegovom odvajanju. Na taj način se čuvaju svi korisni sastojci koje ricinus nudi.

Njegova specifičnost je postojanje visokog procenta ricinoleične kiseline koja ima antimikrobna i antigljivična djelovanja. Zbog toga korištenje ricinusovog ulja donosi zdravo vlasište, oslobođeno upala i infekcija nastalih zbog djelovanja gljivica i mikroba koji usporavaju zdrav rast i razvoj vlasi.

Prednosti ovog ulja nad ostalima su u njegovom sastavu – posjeduje veliku koncentraciju masnih kiselina kao što su oleinska i linolna, a uz to i minerale, proteine i vitamin E.

Sve ovo garantuje nahranjenu vlas koja će rasti brže. Učiniće je otpornijom na isušivanje i fleksibilnom toliko da neće doći do pucanja i cvjetanja krajeva.

Karakteristike ricinusovog ulja

Ovo ulje se već na prvi kontakt može prepoznati po svojoj gustini. Naime, prilično je gusto i zbog takve teksture se samostalno nešto teže nanosi i utrljava. Zbog toga je poželjno miješati ga sa drugim uljima poput kokosovog, maslinovog ili jojobinog.

Takođe ga možete blago zagrijati da bi postalo tečnije i bolje se upilo u kosu. Naravno, pazite da pretjerate sa zagrijavanjem da se ne biste opekli pri nanošenju. Dovoljno je da bude mlako.

Boja mu je blijedožuta ili je bezbojno.

Kako koristiti ricinusovo ulje za rast kose – forum

Bilo da ga koristite samostalno ili u kombinaciji sa drugim uljima, dajte mu dovoljno vremena da djeluje. Neka na kosi ostane bar pola sata, a po mogućnosti i duže. Možete ga ostaviti čitavu noć, pa isprati ujutru, za najbolje djelovanje.

Već nakon nekoliko nanošenja ćete primijetiti da vam kosa brže raste. Zato, ako ste od frizera izašli sa kraćom frizurom nego što se željeli, ricinusovo ulje za rast kose je vaš najbolji izbor.

Ako se pitate kako koristiti ricinusovo ulje za rast kose – forum može da ponudi pozitivna iskustva.. Na forumu u vezi sa njegom i ljepotom Tanja, 27 godina, piše: „Uvijek sam voljela imati dugu ili poludugu kosu oblikovanu u urednu frizuru, pa sam pri posljednjoj posjeti frizeru tražila da mi samo skrati vrhove i malo uobliči pramenove. Međutim, frizerka je to nekako u mnogo kraću frizuru kojom nikako nisam bila zadovoljna niti je odgovarala mom obliku lica. 

Bila sam očajna i željela da mi kosa što prije poraste da bi se to moglo popraviti. U apoteci su mi preporučili ricinusovo ulje za rast kose kao odlično rješenje. Koristila sam ga prije svakog pranja kose ostavivši da djeluje sat do dva. Već nakon tri nanošenja ulja sam primijetila da je kosa počela mnogo brže rasti, a uz to je bila i mnogo sjajnija i mekša.

Kroz nekoliko mjeseci sam već ponovo imala svoju omiljenu dužinu kose koja je uz to bila i oporavljena i jaka.“

Kokosovo ulje za rast kose

Ulje od kokosa je široko primjenljivo, pa se koristi ne samo u nezi kose i kože, nego i u ishrani. Takođe je najbolje nabaviti djevičansko ulje, tj ono koje je nastalo prvim hladnim cijeđenjem, pošto sadrži najveći nivo aktivnih sastojaka koji će pomoći vašoj kosi da raste zdrava i hidrirana. Odlično je i za same vlasi, ali i za vlasište koje će dovesti u idealno stanje po pitanju regulisanja viška ili manjka masnoće. Uz to reguliše i nivo pozitivnih bakterija vlasišta, koje sprečavaju nastanak peruti. U takvom okruženju vaša kosa će rasti brže i, što je još važnije, savršeno hidrirana.

Možete ga nanijeti i na vrhove radi bolje hidratacije, pa raščešljati kosu da se rasporedi i po ostatku kose.

Karakteristike kokosovog ulja

Ovo ulje se može osjetiti na prvi udah, jer sadrži predivan miris koji će preovladati i drugim uljima, ako ih kombinujete za nanošenje. Uz to je rjeđe teksture i vrlo lako se nanosi. Vrlo dobro se slaže sa drugim uljima, naročito onim koja su gušća. Može se nanositi i iz bočice sa sprejom.

Njegove prednosti se ogledaju u sastavu – sadrži laurinsku, miristinsku i palmitinsku kiselinu koje zbog kojih djeluje antimikrobno, ali i kao hidratator. Posjeduje i polifenole zbog kojih stvara jaku zaštitu kao antioksidans.

Možete ga koristiti čak i ako nemate probleme sa sporim rastom ili opadanjem kose, nego samo želite nahraniti i omekšati vašu kosu.

Kako djeluje ulje ruzmarina za rast kose?

Snaga ovoga ulja je najviše u njegovoj sposobnosti da podstakne veću cirkulaciju krvi, čime se direktno utiče na ubrzan rast kose tako što se brže prenose hranljive materije do folikula.

Pored toga, kao i kokosovo ulje, i ruzmarin djeluje odlično na smanjenje loših, a povećanje dobrih mikroba. Takođe je i odličan saveznik u borbi protiv upala na vlasištu.

Karakteristike ruzmarinovog ulja

Smatra se najboljom prirodnom alternativom minoksidilu, lijeku za borbu protiv muške ćelavosti i opadanja kose, sa kojim dijeli mnoge iste antioksidativne i antimikrobne osobine.

Može da pomogne i kod androgene alopecije, gdje blokira DHT, hormon koji je odgovoran za gubljenje kose. Može se koristiti po želji, bez ograničenja u pogledu dužine terapijskog korištenja.

ricinusovo ulje za rast kose

Čičkovo ulje za brzi rast kose

Čičak je još jedna od biljki koje su poznate kao odlični saveznici u njezi kose. Za proizvodnju ulja se koristi njegov korijen. Mogu ga koristiti ljudi sa svim tipovima kose i vlasišta. Ima višestruka djelovanja, pa pomaže kod balansiranja masnoće vlasišta, čime reguliše nastanak peruti, crvenila i upala.

Takođe doprinosi i izgradnji keratina zbog čega će kosa koja raste biti jača i stabilnija.

Karakteristike čičkovog ulja

Bogato je vitaminom A, esencijalnim masnim kiselinama i vlaknima. Ne bi trebalo da ga koriste trudnice i dojilje, a djeca samo po preporuci doktora. Takođe, osobe alergične na biljke iz porodice Asteracea ga ne smiju koristiti zbog mogućnosti alergijskih reakcija.

Može se kombinovati sa drugim uljima.

Maslinovo ulje za rast kose

Preporučuje se za nanošenje osobama sa gustom i suvom kosom kao slama, pošto će tanku i masnu kosu otežati i zamastiti. Njegova korist je upravo najveća u dodavanju potrebnih masnoća, naročito kod hemijski i termalno tretirane kose sa suvim krajevima.

Dodaće kosi i potrebnu vlagu, te je zagladiti i učiniti sjajnijom.

Možete napraviti i pakovanje u kojem su jedini sastojci jaje i maslinovo ulje za rast kose. Postupak je sledeći:

 • Umutite jedno jaje, pa mu dodajte dvije supene kašike maslinovog ulja, pa izmiješajte
 • Nanesite četkicom za farbanje čitavom dužinom kose
 • Raščešljajte  kosu umotajte je u punđu i ostavite da djeluje sat vremena
 • Isperite na uobičajen način

Ova maska će odlično hidrirati vašu kosu, ali joj donijeti i dodatne proteine za jačanje.

Arganovo ulje za rast kose – zlatne kapi za njegu

Ovo ulje se dobija iz središta arganovog drveta i bogato je vitaminom E.  Najbolje je za dubinsku hidrataciju vlasi, te sprečavanje lomljenja i opadanja kose. Redovnim korištenjem ona postaje mnogo mekša i elastičnija, pa ćete moći da je pustite da prirodno raste, bez čestog šišanja zbog suvih krajeva.

Karakteristike arganovog ulja

Njegova boja je jarko žuta, a tekstura gusta, pa je potrebno odabrati onu vrstu ulja koja će goditi vašoj kosi. Arganovo ulje pune snage je pogodno za vrlo kovrdžavu kosu i onu tretiranu hemijskim tretmanima. Ako je vaša kosa tanja, odaberite ono sa rjeđom koegzistencijom, da ne bi postala teška i mlitava.

Takođe se može kombinovati sa drugim uljima za rast kose.

Sva ova ulja imaju svoje prednosti kada je njega kose u pitanju. Redovnim korištenjem ćete podstaći brži rast kose, ojačati je, hidrirati i vaše vlasište učiniti zdravim.

Eksperimentišite sa uljima, jer su ona prirodan i bezbijedan način za kosu učiniti jakom, blistavom i bujnom, a koštaće vas malo novca i vremena. Odaberite svoga favorita i počnite sa njegom u kojoj ćete uživati.