Saznajte može li se spriječiti muška ćelavost!  

Saznajte može li se spriječiti muška ćelavost!  

Muška ćelavost je problem od kojeg strahuje popriličan procenat muškaraca različitih godina. Kako spriječiti, ali i liječiti, saznajte odmah.

Iako se ćelavost povezuje sa starijom dobi, zapravo se i vrlo mladi muškarci susreću sa tim neugodnim stanjem. 

Zbog čega dolazi do pojačanog opadanja kose, a onda i njenog trajnog gubitka? Postoji mnoštvo razloga, pa ćemo se upoznati sa njima da bi se moglo lakše razumjeti zašto i kod koga nastaje muška ćelavost.

Nakon prepoznavanja početka ćelavljenja, prva pitanja su može li se zaustaviti i postoji li lijek za ćelavljenje. U nastavku teksta saznajte koji lijekovi i tretmani zaista pomažu, a koje možete zaobići jer su gubljenje vremena i novca.

Da li se razlikuje opadanje kose i muška ćelavost?

Iako na prvu pomisao djeluju kao ista stvar, razlika postoji. Opadanje kose kod muškaraca svakako jeste jedan od pokazatelja ćelavljenja, ali samo po sebi ne mora nužno da vodi ka tome. 

Naime, kosa može opadati zbog različitih trenutnih problema, kao što su manjak određenih vitamina i minerala, stres, alergijske reakcije, liječenje jakim medicinskim tretmanima poput hemioterapije. 

Kada se ti problemi riješe, kosa će ponovo početi da raste i prorijeđenost koja je bila primijetna će ponovo da se izbalansira. Međutim, kada je u pitanju muška ćelavost, ona je u većini slučajeva trajno stanje i teško se može izgled vlasišta vratiti u prvobitno stanje, bez ogoljenih mjesta na glavi.

Zašto se javlja muška ćelavost?

Kod oba pola postoji zajednički prirodni proces kada je u pitanju rast i opadanje kose, a on se dijeli na tri faze životnog vijeka dlake. To funkcioniše ovako:

 • Dlaka je u fazi anagena – u njoj kosa raste, što traje 3 – 5 godina. Oko 80% vlasi na glavi je u toj fazi.
 • Dlaka je u fazi katagena – stanje koje karakteriše kraj rasta i razvoja, koje traje oko 3 sedmice. U njoj se nalazi oko 2% vlasi.
 • Dlaka je u fazi telogena – ovo je faza mirovanja i završetka prirodnog ciklusa vlasi. U njoj se nalazi 3 – 4 mjeseca, nakon čega se vlas odvaja od folikula i opada. Nakon toga sa istog mjesta počinje rast nove vlasi. U toj fazi se nalazi oko 14% vlasi.

Problem sa ćelavosti nastaje kada više vlasi ulazi u fazu telogena u isto vrijeme, nove vlasi ne izrastaju ili su tanke i slabe, te rastu duže i sporije.

Različiti su razlozi zbog kojih se taj prirodni balans poremeti i nastane muška ćelavost, pa ćemo se upoznati sa najčešćima i vidjeti kako na njih utiču tretmani, lijekovi i njega kose.

muška ćelavost forum

Muška ćelavost: uzroci

Postoji mnogo razloga za ćelavljenje, a ovo su neki od najčešćih:

 • Ćelavost muškog uzorka, androgena alopecija
 • Alopecija areata
 • Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala,
 • Zdravstveni problem
 • Pušenje

Androgena alopoecija

Ćelavost muškog uzorka je možda i najčešći uzrok trajnog gubitka kose. Za nju je odgovoran nasljedni faktor povezan za viškom muških polnih hormona dihidrotestosterona (DHT). 

Povišene vrijednosti ovog hormona skraćuju fazu rasta kose, dok je novoizrasla tanja i rjeđa, jer se produžava i period rasta kose.

Ako u porodici imate muškarce koji su izgubili vlasi na vrhu glave i linija kose se povukla u obliku potkovice ka tjemenu, imamo loše vijesti za vas. 

Velika je mogućnost da je ta vrsta alopecije može da se prenosi genetski, naročito po ženskoj liniji.

Alopecija areata

Ovu vrstu alopecije karakteriše specifično potpuno opadanje kose u krugovima, tj pečatima. Izaziva je autoimuna bolest i kao takvu je nemoguće liječiti, tj potpuno zaustaviti. 

Opadanje kose na većim ili manjim površinama se dešava periodično, nakon čega slijedi mirovanje, pa samostalan rast kose.

Disbalans vitamina i  minerala

Iako je vitamin A bitan u izgradnji vlasi i održavanju vlasišta u zdravom stanju, njegov prekomijeran unos može napraviti suprotan efekat. Budući da se skladišti u tijelu, prije svega jetri, ako neoprezno uzimate njegove suplemente, može doći do nakupljanja više nego što ga tijelu treba. 

To za posljedicu ima skraćivanje faze rasta i mirovanja dlake, što je vodi ka opadanju, uz brojne druge zdravstvene probleme. Zato ovaj vitamin unosite isključivo u hrani, pošto se na taj način teško može unijeti prekomijerna doza.

Sa druge strane, ako unosite premalo cinka, gvožđa, biotina, takođe može početi da vam opada kosa, kao i da postojeća bude lomljiva i tanka. Dobra stvar je što ako pojačate unos tih vitamina i izbalansirate ih, kosa će početi da raste. 

Evo i zašto njihov nedostatak utiče na gubitak kose.

 • Cink – ovaj mineral kosu ojačava, održava njenu prirodnu masnoću koja je štiti od isušivanja i pucanja i pomaže da vlas u fazi rasta traje u predviđenom prirodnom periodu. Sadrže ga crveno meso, mahunarke, krompir, jaja.
 • Gvožđe – ako je u deficitu, smanjuje se proizvodnja hemoglobina, što dalje utiče na smanjenje proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Dalje to vodi smanjenju prenosa kiseonika u tijelu, što za rezultat ima smanjene funkcije organizma, koje se manifestuju i opadanjem kose. Može se izbalansirati prilagođenom ishranom, ali i uzimanjem suplemenata po preporuci doktora. Može se pronaći u crvenom mesu, spanaću i žitaricama cjelovitog zrna.
 • Biotin – drugim imenom vitamin B, pomaže da se u energiju pretvore svi korisni elementi iz namirnica nakon čega će se pokrenuti sinteza keratina od čijeg nivoa zavisi kvalitet kose, kože i noktiju. Takođe je moguće uzimati kao kao suplement, ali je  najbolje balansirati ga korištenjem svježih namirnica poput jaja, soje, orašastih plodova.

Zdravstveni problemi

Ono što takođe može uzrokovati ćelavost kod muškaraca su problemi zdravstvene prirode. Ako imate problem sa vlasištem, poput infekcija, bakterija, gljivica, to može da smanji zdrav balans vlasi od samog korijena i dovede do njenog opadanja.

Poremećaj hormonskog balansa takođe može odvesti u ćelavljenje, a sve zbog lučenja previše ili premalo hormona potrebnih za održavanje normalnog nivoa tjelesnih procesa.

Teške bolesti, kao što je kancer, takođe mogu dovesti do ćelavljenja, naročito ako se koriste tretmani poput hemioterapije. U ovim slučajevima, nakon prestanka terapije, kosa bi trebalo da ponovo izraste nakon nekog vremena.

Pušenje

Ova na više načina loša navika može dovesti do smanjenja broja vlasi. Uglavnom, loše utiče na cirkulaciju krvi u vlasištu, apsorpciju potrebnih elemenata, kao i smanjenje funkcije folikula, što direktno utiče na opadanje kose i slabljenje postojeće.

Da li se pojavljuje ćelavost kod mladih muškaraca?

Na žalost, da. Iako se gubljenje kose više vezuje za muškarce srednje i starije dobi, pojavljuje se i kod mladih muškaraca. Neki mladići se počinju suočavati sa ćelavljenjem već oko dvadesete godine.

Ko je u najvećoj opasnosti od početka ćelavljenja? Oni koji imaju genetske predispozicije za to imaju najveću mogućnost da ranije počnu gubiti kosu. 

Ako se u ovom dobu pojave prva veća opadanja kose, to je alarm za krenuti sa upotrebom preparata za smanjenje opadanja kose. 

Najbolje je odabrati šampone protiv opadanja kose koji možda neće potpuno zaustaviti prirodan tok ćelavljenja, ali će ga značajno usporiti i produžiti period životnog vijeka vlasi.

Ćelavost kod muškaraca lijek

Kada postane očigledno da je kose sve manje, a ogoljene površine na glavi sve više, muškarce najčešće počinje hvatati strah da će vrlo brzo doći do potpunog ćelavljenja. 

To se, na sreću, dešava samo u ekstremnim slučajevima, dok prirodan tok gubitka kose traje godinama i decenijama. 

Zato se javlja pitanje kako zaustaviti ćelavost nakon što jednom počne.

Postoji nekoliko načina za smanjenje opadanja kose, kao i usporavanje procesa ćelavljenja. Evo kako je moguće uticati na to:

 • Odabirom dobrog šampona protiv opadanja kose
 • Lijekovima po preporuci doktora
 • Tretmanima

Muška ćelavost: siguran lijek je šampon

Kada birate šampon za ovu namjenu, onda birajte prirodne šampone. Bitno je da u svom sastavu nemaju parabene, sulfate ni silikone, da ne bi dodatno opterećivali vlasište i kosu koji su već sami po sebi osjetljivi i skloni oštećenjima.

Dobri šamponi protiv opadanja će svojim prirodnim sastojcima obezbijediti balansiran odnos vlažnosti i masnoće koji su neophodni koži glave da bi proces rasta dlake normalno funkcionisao. 

Prirodna ulja i ekstrakti koji su sastavni dio takvih šampona će doprinijeti smirivanju upala i infekcija koje mogu dodatno podstaći opadanje kose. Proteini svile se takođe mogu naći u ovakvim preparatima, a uloga im je da vlasi obnove, zaštite od dehidratacije, kao i omekšaju. Hidrolizovani proteini će kosu učiniti jakom i elastičnom. Birajte kamilicu, ulje lavande i mente.

Bitno je da je sastavljen po blagoj formuli, da se izbjegnu agresivna isušivanja i iritiranja.

Ako ipak želite da isprobate zvanične lijekove za ćelavost, konsultujte se sa svojim doktorom. On će napraviti niz testova da se utvrdi tačan uzrok ćelavosti, a onda vam i preporučiti kakav lijek ili tretman odabrati u skladu sa tim. 

Pridržavajte se preporuke doktora, a u širokom luku izbjegavajte neprovjerene preparate koji obećavaju rezultate preko noći. 

Na takve ne samo da ćete baciti novac, nego mogu i dodatno uticati loše na vašu kožu i kosu.

Najpoznatiji lijekovi kada je u pitanju muška ćelavost su:

 • Minoksidil
 • Finasterid

Minoksidil (Rogaine)

Ovaj lijek se koristi u slučajevima muškog ćelavljenja tako što usporava gubitak kose, a istovremeno i stimuliše folikule za rast novih vlasi

Da bi se osjetili i vidjeli pozitivni rezultati, potrebno je četiri do dvanaest mjeseci korištenja. 

Na žalost, vrlo često dolazi do gubitka kose čim se minoksidil prestane koristiti. Dolazi u obliku tečnosti ili pjene koja se utrljava u vlasište.

Njegova upotreba nije bez određenih rizika, pa se mora imati na umu da može izazvati:

 • oticanje ruku, nogu i članaka
 • ubrzan rad srca
 • dobijanje viška kilograma
 • probleme sa disanje

Tretmani za rješavanje ćelavosti

Postoje različiti tretmani kojima se utiče na stimulisanje ili presađivanje kose, a ovo su najpoznatiji.

Transplantacija folikula

Najpoznatiji je svakako transplatacija kose. Ona se radi po principu presađivanja kose sa dijelova na kojima nije sklona gubljenju vlasi. Spada među najskuplje tretmane i rizična je zbog potencijalnih infekcija i mogućnosti ostavljanja ožiljaka zbog samog tretmana.

Pri ovakvom tretmanu bitno je odabrati odličnog doktora sa iskustvom, jer sama transplantacija nije jednostavna i ne biste trebali rizikovati da ne uspije ili da, u gorem slučaju, dobijete ružne ožiljke umjesto bujne kose.

Laserski tretman

Ovakav tretman se radi sa idejom da smanji upalu folikula zbog koje dolazi do opadanja kose. Neka istraživanja kažu i da može pomoći kod podsticanja rasta novih vlasi.

muška ćelavost lijek

Muška ćelavost: forum

Ivan je prve znake ćelavljenja primijetio oko 26. godine: „Zapravo, moj frizer mi je skrenuo pažnju da mi je kosa na vrhu glave počela vidljivije da nestaje. 

Pošto sam mislio da se to dešava samo starijim ljudima, uplašio sam se da uzrok gubitku kose možda nije neki medicinski problem, pa sam otišao kod doktora. 

Nakon nekoliko pregleda i analiza, utvrđeno je da, srećom, nemam nikakve zdravstvene tegobe, nego da je u pitanju genetsko ćelavljenje.

Nisam mogao da se pomirim sa tim da ću rano ostati bez kose, pa sam počeo da koristim prirodni šampon za zaustavljanje opadanja kose. 

Nakon mjesec ili dva je primijetno manje dlaka ostajalo na jastuku ili češlju, nego ranije. 

Savjetovano mi je da ga koristim i dalje kako bi se ćelavljenje usporilo.“

Dodatni saveti

Pored šampona i lijekova, možete svoju postojeću kosu osnažiti i produžiti joj životni vijek uz nekoliko dodatnih savjeta:

 • Provjerite nivo vitamina i minerala u tijelu, pa ako postoje smanjene vrijednosti nekih, pojačajte ishranu namirnicama koje ih sadrže. Možete koristiti i suplemente, uz savjet doktora ili apotekara.
 • Njegujte svoje vlasište da bi korijen i folikuli mogli da budu jaki i zdravi. Koristite prirodna ulja poput ricinusovog, koje je poznato po podsticanju rasta kose, te kokosovog za njegu kose i kože, ili arganovog i makadamijinog, takođe poznatima po odličnom uticaju na kvalitet i čuvanje kose.
 • Masirajte vlasište tokom pranja kose. To će podstaći mikrocirkulaciju kože koja odlično utiče na rast kose i jačanje vlasi. Takođe pomaže aktivnim sastojcima iz šampona da se bolje upiju. Ovo neće pomoći da zaustavite opadanje kose niti da je vratite nazad, ali možda hoće da se osjećate samopouzdanije. 
 • Posavjetujte se sa svojim frizerom oko nove frizure. Možete je promijeniti u oblik koji će strateški pokriti ogoljela mjesta i učiniti ih manje vidljivima.

Ako vas muči izgled zbog gubitka kose, ovo bi moglo da vam popravi raspoloženje. Mada, ne biste se trebali opterećivati drugačijim izgledom, to drugim ljudima uopšte ne izgleda tako drastično kao vama. 

Uživajte u svom izgledu i tijelu, jer ništa ne izgleda tako dobro na muškarcu kao pozitivan stav i osmijeh.