Muči vas opadanje kose? Saznajte zašto se to dešava!  

Muči vas opadanje kose? Saznajte zašto se to dešava!  

Primijetili ste opadanje kose, ali niste sigurni da li je to normalno ili ipak prevazilazi granice uobičajenog gubitka vlasi? Saznajte odmah.

U ovom tekstu saznaćete da li je to razlog za brigu, kako spriječiti ovaj problem, koga pogađa, kao i koji je najbolji lijek za ovaj problem.

Da biste bolje razumjeli gubitak vlasi, neophodno je da razumijete i proces rasta kose!

 Kosa raste u tri faze:

 • Fazi anagena (fazi rasta) koja traje od dvije do osam godina i odnosi se na do 90% kose na vašoj glavi 
 • Fazi katagena (prelaznoj fazi) u kojoj se folikuli dlake smanjuju i koja traje dvije do tri sedmice
 • Fazi telogena (fazi mirovanja) koja traje dva do četiri mjeseca i nakon koje dlaka prirodno opada

Dlake se sastoje od proteina kreatina koji se proizvodi u folikulima dlake u spoljnim dijelovima kože. U normalnom stanju, u svakom momentu na vašoj glavi raste oko 90% kose.

Za normalno gubitak kose se smatra gubitak od 50-100 vlasi dnevno.

To je dio prirodnog procesa u kojem jedne vlasi ispadaju, a druge počinju rast.

 Opadanje kose uzrok

Kada primijetimo da kosa opada u većoj količini od uobičajene, najbolje je obratiti se dermatologu da ustanovi tačan razlog zbog kojeg je došlo do toga.

Postoje različiti razlozi za povećan gubitak kose:

 • Hormoni – ako je pojačan rad androgena, muških hormona koje proizvode i muškarci i žene
 • Autoimuna bolest koja uzrokuje Alopeciju areatu, opadanje kose u pečatima
 • Geni – ako je u vašoj porodici bilo bliskih srodnika koji su imali problem sa ćelavosti
 • Određeni lijekovi – prije svega lijekovi za hemoterapiju, razrjeđivanje krvi, koncetraptivne pilule, snižavanje pritiska, giht
 • Stres i bolest mogu uzrokovati gubitak kose i do šest mjeseci nakon završetka
 • Dijeta sa smanjenim unosom proteina i kalorija
 • Poremećaj u radu štitne žlijezde ili anemija
 • Pojačano vučenje i zatezanje kose – ako konstantno nosite konjski rep i slične frizure u kojima je kosa jako zategnuta, vremenom ćete oslabiti korijen i nepovratno izgubiti vlasi
 • Psorijaza

      Takođe, postoje i tri vrste opadanja kose:

 •         Anagen efluvijum – uzrok je u trovanju folikula lijekovima, kao što je slučaj sa hemoterapijom
 •         Telogen efluvijum – dešava se kada veći broj dlaka u istom periodu uđe u telogenu fazu, tj onu u kojoj kosa prirodno završava svoj vijek trajanja
 •         Ženska alopecija (FPHL)  – nastaje zbog pojačanog lučenja androgenih hormona

 Kako izgleda drastično opadanje kose?

 Nakon što smo ustanovili šta je normalno opadanje kose, u sljedećim slučajevima možete ustanoviti kada je pojačano:

 • Očigledno pojačan broj opalih dlaka na jastuku, u kupatilu, u četki za kosu
 • Mnogo vidljivije vlasište nego ranije
 • Povlačenje granice kose iznad čela i sljepoočnica
 • Gubitak kose na vrhu glave
 • Opadanje kose u krugovima

Ono što je karakteristično za Alopeciju areatu je opadanje kose u krugovima, periodično, a najčešće u hladnijem dijelu godine, kada cirkulacija dodatno slabi, pa kod osoba koje već imaju takvu bolest dodatno pogorša stanje.

Kod nekih ljudi se dešava i opadanje kose i svrab glave, peckanje tjemena kada je u pitanju ova vrsta alopecije, ali nije pravilo. 

Budući da je to autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada folikule kose i zbog toga dolazi do gubljenja vlasi, ne postoji trajni lijek koji će je zauvijek zaustaviti. Ono što je pozitivno u vezi sa tom vrstom alopecije je da kosa sama počne da raste i bez tretiranja, nakon perioda opadanja.

Kod koga se može javiti ovaj problem?

Kosa može opadati svima, nezavisno od pola, godina, zdravstvenog stanja. Postoje specifičnosti vezane za dob i pol i neke od uzroka, pa ćemo ih objasniti.

opadanje kose lijek

Opadanje kose kod mladih

Gubljenje vlasi može nastati vrlo rano, još u dječijem dobu, naročito ako je u pitanju genetski faktor. Kod osoba sa dijagnostikovanom Alopecijom areatom gubitak kose u krugovima kreće oko tinejdžerskog uzrasta.

Kada je u pitanju opadanje kose usljed genetskog faktora, ono se ne može zaustaviti, ali se može značajno usporiti, naročito korištenjem biljnih preparata u vidu šampona.

Kod djece i tinejdžera se pojavljuje i gubitak kose uslijed psihološkog poremećaja zbog kojeg sami sebi čupkaju vlasi što može ostaviti trajne posljedice u vidu dijelova vlasišta na kojima kosa više ne raste.

Pubertetsko doba donosi i neravnotežu rada hormona, pa i to može biti jedan od uzroka. Uz pravilnu dijagnozu i medicinski tretman, hormoni se mogu dovesti u balans i kosa će ponovo početi da raste.

 Opadanje kose kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca je čest problem. Smatra se da muči oko 85% odrasle muške populacije. Linija kose koja se iznad čela povlači u obliku slova M je pouzdan znak da nove vlasi ne rastu na mjestu opalih. Ćelavost se nastavlja sve dok ostatak kose ne dobije oblik potkovice.

Najčešći uzrok je genetski faktor, za koji ne postoji liječenje, ali ga je moguće usporiti. Ako je gubljenje kose uzrokovano androgenom, DHT hormonom, onda dolazi do stalnog smanjivanja folikula i nemogućnosti rasta dlake.

U tom slučaju postoje medikamenti koji mogu da pomognu, ali samo dok ih koristite.

Opadanje kose kod žena

Kada su žene u pitanju, problem sa kosom najčešće počne kao istanjivanje vlasi i volumena kose.

Procjenjuje se da je oko 50% žena u nekom momentu pogođeno alopecijom.

Kada su žene u pitanju, ona najčešće pogađa:

 •         žene iznad 40 godina
 •         žene koje su na hemoterapiji
 •         žene u menopauzi
 •         žene koje dugo kosu prejako zatežu u frizurama poput konjskog repa
 •         porodilje

Pored već navedenih razloga, kod žena može doći do alopecije i zbog pojačanog rada štitne žlijezde, kao i hormonskim promjenama uzrokovanim starenjem.

Tokom menopauze nivoi estrogena i progesterona opadaju, zbog čega su efekti androgena, muškog homona, uvećani i izazivaju gubitak kose.

Tokom i nakon menopauze, mijenja se veličina folikula, dlaka se stanjuje, sporije raste i lakše opada. Za razliku od muškog opadanja kose na gornjoj površini glave, kod žena se manifestuje kao stanjivanje na gornjoj trećini do polovini glave i lakom uvidu u vlasište nego što je uobičajeno.

Opadanje kose kod porodilja

Opadanje kose poslije porođaja je česta pojava kod mladih žena. Pojavljuje se najčešće ubrzo poslije porođaja, dostiže vrhunac oko četvrtog mjeseca, a do  godinu dana poslije se rast kose vrati u normalan tok.

Zbog čega se ovo dešava?

Tokom trudnoće pojačava se lučenje estrogena i on smanjuje broj dlaka koje prirodno dolaze do kraja rasta, a zatim i opadanja. Pojačana je i cirkulacija i volumen krvi što dodatno usporava opadanje vlasi. 

Međutim, nakon porođaja nivo estrogena prirodno spada i više ništa ne sprječava da se ne odbace dlake koje su završile svoj životni vijek. Djeluje da ih opada neprirodno mnogo prosto zato što u tom kraćem periodu opada sav onaj višak predviđen za devet mjeseci koliko je to bilo na pauzi.

Nema mjesta za brigu ako vam se ovo dešava, osim ako se ne nastavi i nakon bebinog prvog rođendana, u pojačanoj mjeri. Uvijek se možete konsultovati sa svojim doktorom, ako sumnjate da uzrok može biti nešto drugo.

Ima li opadanje kose veze sa godišnjim dobima?

Osim što se kod osoba sa Alopecijom areatom dešava da zima i hladnoća budu okidač za drastično gubljenje kose, još jedno godišnje doba može donijeti izazove. Opadanje kose u proljeće je česta pojava, ali nije nešto oko čega bi se trebalo zabrinuti. Sa toplijim danima nakon zime možemo primijetiti da gubimo više vlasi nego zimi, a evrazloga zašto se to i dešava.

U pitanju je prirodan biološki proces odbacivanja viška dlaka nakon hladnog perioda godine koji smo zadržali kao normalan tjelesni mehanizam, a koji imaju i životinjske vrste.

Pojačan gubitak kose u proljeće nije nikakav znak bolesti i primijetićete da su opale dlake one iz faze telogena, odnosno one koje su prirodno završile svoj vijek trajanja.

Kako spriječiti opadanje kose?

Postoji čitav niz radnji sa kojima možete početi odmah i na taj način pomoći svojoj kosi u oporavku i borbi sa opadanjem kose.

Evo šta možete uraditi ako želite da pomognete svojoj kosi:

 •         izbalansirajte ishranu
 •         skratite kosu da vlasi ojačaju
 •         masirajte vlasište
 •         pažljivo koristite aparate za stilizovanje kose
 •         koristite šampon protiv opadanja kose
 •         napravite masku za rast i oporavak kose

Namirnice koje se preporučuju za bolji kvalitet kose su mrkva i slatki krompir za više beta karotena, špinat i ostalo lisnato povrće za gvožđe i vitamin C, jaja za vitamin D, ribu za omega-3 masne kiseline i magnezijum.

Takođe, možete ubaciti i vitaminske suplemente kao dodatak ishrani, naročito ako dojite kada bi trebali nastaviti i sa prenatalnim vitaminima. Ako ste trudnica ili porodilja, svakako se konsultujte sa svojim doktorom.

Naročito obratite pažnju na vitamine B grupe koji stimulišu ponovni rast kose i poboljšavaju joj strukturu, kao i vitamin A koji kao odlični antioksidans povećava cirkulaciju vlasišta.

Šišanje neće podstaći rast kose, iako se ta zabluda često provlači u savjetima. Međutim, skraćivanjem kose ćete se riješiti ispucalih vrhova, izlomljenih i oslabljenih vlasi i težine kose koja oslabljuje korijen dlake, pa ćete joj pomoći na taj način.

Za preparate za njegu odaberite one na prirodnoj bazi, prije svega od ekstrakta koprive koja je poznati saveznik u jačanju kose.

Tokom pranja i šamponiranja kose istovremeno odradite i nježnu masažu vlasišta. Jagodicama prstiju izmasirajte čitavu površinu na kojoj raste kosa i to na dva načina:

 •         nježno jagodicama kružite po vlasištu ne propuštajući nijedan dio
 •         čvrsto obuhvatite kožu glave i pomijerajte je uz lobanju

Ovo će podstaći mikrocirkulaciju i dovesti mnogo više kiseonika i hranljivih materija do folikula. Ovo je naročito važno za dijelove vlasišta na kojem se kosa već prorjeđuje, jer oslabljena cirkulacija potpomaže opadanje kose. Oko tri minuta masiranja je sasvim dovoljno.

Previše intenzivno stilizovanje kose sa vrućim zrakom koji loše utiče na vlasište zasigurno ne pomaže oporavku. Previše feniranja i peglanja može da loše utiče na rast kose i slabljenje folikula.

Opadanje kose: lijek je šampon

Na prvom mestu tu je šampon protiv opadanja kose na biljnoj bazi.

Šampon protiv opadanja kose od koprive je sinonim za rast kose, oporavak oslabljenog vlasišta i generalno čitave dlake. Kopriva je biljka koja se u te svrhe koristi hiljadama godina i nije nikakav novitet. Bogata je gvožđem i silicijum-dioksidom koji, uz podsticanje rasta kose takođe i ojačavaju vlasi i time sprječavaju njeno pucanje.

Šampon za opadanje kose se pravi od ekstrakta koprive obrađenog iz njenog lista ili korijena. Daje odlične rezultate u poboljšanju rasta kose, smanjenja opadanja, regulisanja masnoće vlasišta, kao i bolju cirkulaciju.

Mravlja kiselina koju kopriva prirodno posjeduje dubinski čisti kosu i kožu glave. Uklanja sebum, ali ne isušuje vlasište ni kod onih koji nemaju problem sa mašćenjem kose, nego zadržava zdrav balans.

Redovnim korištenjem šampona na bazi bilja, kosa postaje jača čitavom dužinom, od folikula do vrha, cirkulacija se poboljšava i time korijen postaje jači, a rast se ubrzava.

Odaberite šampon koji osim koprive, sadrži kamilicu, hamamelis, alantoin i ulje lavande.

opadanje kose

Prirodni lijek za opadanje kose

Pored šampona, za zdraviju kosu možete koristiti biljke i na druge načine, u čajevima za ispiranje i maskama za kosu koje će ojačati dlaku od folikula do vrha.

Čaj od koprive za ispiranje kose

Ako volite da uz šampon od koprive i sami smućkate neki prirodni preparat, evo i nekoliko prijedloga.

Nakon pranja kose, možete je isprati hladnim čajem od listova koprive. Potrebno vam je:

 • 2 šolje vode
 • 2 supene kašike osušene koprive
 • Po želji dodati začinsko bilje koje podstiče cirkulaciju, kao što je ruzmarin, žalfija itd

U kipuću vodu ubaciti bilje i kuvati 3-5 minuta, pa ostaviti da se ohladi. Kosu isprati prije šamponiranja i ostaviti da malo djeluje.

Maske za rast kose

Za bolju cirkulaciju kože glave i rast kose možete napraviti i prirodne maske. Sastoje se od ulja i potrebno ih je držati bar sat vremena prije pranja kose, a po mogućnosti i nekoliko sati. Nakon nanošenja poželjno je umotati kosu u foliju ili kapicu za kupanje.

Maska sa ricinusovim i kokosovim uljem:

 • 50 ml kokosovog ulja
 • 50 ml ricinusovog ulja

Smiješati ih u metalnoj posudi i lagano zagrijati i smiješati da se potpuno sjedine. Nanijeti na vlasište, usput masirajući kožu kružnim pokretima. Kosu umotati, zaštititi folijom i ostaviti da djeluje.

Isprati šamponom. Ako vam preostane ulja, čuvajte ga u frižideru.

I ricinusovo i kosovo ulje zbog mikrocirkulacije podstiču rast nove, a jačaju već postojeću kosu.

Maska od kokosovog ulja i cimeta

 • 3 supene kašike kokosovog ulja
 • Kašika cimeta

Sve izmiješati i nanijeti na korijen kose masirajući. Ostaviti da djeluje do sat vremena, pa isprati. Cimet podstiče rast kose, ojačava dlaku i podstiče cirkulaciju i odličan je u kombinaciji sa kokosovim uljem koje je zbog masnih kiselina regeneriše.

Opadanje kose forum

Iskustva ljudi koje muči opadanje kose mogu se pročitati na raznim forumima, gdje svi traže savjet više za prevazilaženje ovog problema. Iako su različitih godina, polova, zdravstvenih statusa, svima je zajedničko nezadovoljstvo trenutnim stanjem i fizičkim izgledom, a često i zabrinutost. Međutim, korisnih savjeta uvijek se može pročitati.

   Ivan, 28 godina, napisao je sledeće: „Prorjeđivanje kose sam primijetio još prije godinu dana, ali sam savjet doktora potražio tek prije nekoliko mjeseci. Zaključeno je da je riječ o genetskom uzroku, pošto je i moj otac vrlo rano počeo da gubi kosu. Pošto ne postoji lijek za ovakav problem, doktor mi je savjetovao preparate kojim ga mogu usporiti i kvalitet postojeće kose održati na mnogo većem nivou. Koristim šampon protiv opadanja kose na biljnoj bazi i kosa mi je počela osjetno manje da opada već poslije nekoliko korištenja.“

   Azra, 49 godina piše: „Ulaskom u menopauzu moja kosa kao da je preko noći postala tanja i slabija, a i prilično se prorijedila. To mi je jako uticalo na samopouzdanje i pogled u ogledalo mi je uvijek donosio pitanje hoće li se to dalje pogoršavati. Prijateljica koja je imala sličan problem preporučila mi je prirodni lijek za opadanje kose – ispiranje čajem od koprive, a onda i pranje šamponom od iste biljke. Svake sedmice nanosim i masku sa ricinusovim uljem prije pranja kose. Primijetila sam da su se pojavile nove vlasi, a da je postojeća kosa jača i da mnogo manje opada.“

Budite ponovo ponosni na svoju kosu!

Možemo zaključiti da univerzalan lijek za opadanje kose ne postoji, tim prije što su i uzroci različiti. Medikamenti mogu donijeti privremena rješenja kod određenih stanja, ali se sve vraća na isto kada ih prestanete piti.

Ono što možete uraditi za vašu kosu je preventiva u vidu jačanja kose od folikula i vlasišta, a za taj dio su najbolji prirodni preparati na bazi bilja, prije svega koprive, ricinusa i kokosovog ulja. Uz taj dio, možete raditi i masaže vlasišta, a takođe i unositi dovoljno minerala i vitamina koji podstiču cirkulaciju i rast kose.

Uz sve ove savjete, vaša kosa će ponovo biti bujna, sjajna i jaka i sa zadovoljstvom ćete pustiti da zasija.