Bijele strije: ima li pomoći protiv njih?

Bijele strije: ima li pomoći protiv njih?

Autor:

Da li ste u skorije vrijeme, na svome tijelu primijetile pojavu bijelih linija, poznatijih kao bijele strije? Saznajte mogu li se ukloniti.

Mnogo žena, ali i muškaraca koji se bave bodybuildingom, muku muče sa strijama. Ali šta da radite kada se pojave bijele strije? 

Ovde ćemo pokušati da vam što bolje objasnimo, šta su to bijele strije, kako nastaju i da li ih se možete riješiti. 

Šta su to bijele strije i kako nastaju? 

Da bi vam lakše objasnili šta su to bijele strije, treba da vas upoznamo uopšteno sa pojmom strije. Strije su oštećenja, odnosno ožiljci na koži, koji se pojavljuju u obliku tanjih ili debljih linija. 

Nastaju zbog naglog rastezanja kože koje se može javiti zbog:

 •  iznenadnog povećanja ili gubitka kilograma
 •  trudnoće – koža se rasteže, kako bi napravila mjesta za bebu. Zbog toga su trudnice sklonije strijama na stomaku.
 •  hormona rasta u pubertetu kada naglo krenemo da rastemo
 • bolesti – Kušingov sindrom
 • implantanti za dojke – operacija povećanja grudi, može istegnuti vašu kožu i ostaviti tragove
 • kortikosteroidi – ako duže vrijeme koristite kortikosteroide na svojoj koži. To može dovesti do smanjenja sposobnosti rastezanja vaše kože i da izazove pojavu strija.
 • genetika – ako je neko u vašoj porodici imao strije, postoji mogućnost i da ih vi naslijedite

Kolagen i elastin, održavaju našu kožu elastičnom i debljom. Kada dođe do njihovog gubitka, dolazi do oštećenja srednjeg sloja kože, gdje se nalazi vezivno tkivo.

Važno je da napomenemo, da strije nisu opasno zdravstveno stanje. One više predstavljaju estetski problem na našem tijelu, koje može da utiče na naše samopouzdanje, posebno u ljetnom periodu. 

 Strije se najčešće pojavljuju u predjelu: 

 • grudi
 • stomaka
 • bedara
 • bokova
 • stražnjice

Mogu da budu i različitih boja. 

Na samom početku njihova boja je crveno-ljubičasta i široke su nekoliko milimetara i različite su dužine.  

Vremenom prelaze u žućkasto- ljubičastu boju i na kraju postaju blijede i poprimaju bijelu boju. Po promjeni njihove boje, lako možete odrediti, koliko su stare vaše strije. Crvene ili ljubičaste, tj. svježe strije su takve zbog vidljivih krvnih sudova, odmah ispod površine kože. 

 Ako ih na vrijeme primijetimo, određenim tretmanima, lakše ćemo ih se riješiti.

Međutim, bijele strije o kojima pišemo su starije. Vremenom krvni sudovi, ispod rastegnute kože, postaju uži i slabo reaguju na pokušaj liječenja. 

To je zbog toga što, oni više ne stimulišu proizvodnju kolagena, koji bi mogao da sakrije ožiljke. 

Zbog toga je bijele strije, izuzetno teško liječiti i izliječiti. 

Rješenje za bijele strije u salonu 

Da bi svojoj koži pružili mogućnost da proizvodi više kolagena, možete se obratiti svome doktoru (dermatologu). On će vam najbolje objasniti i predložiti jednu ili više mogućih tretmana. To sve zavisi od težine vašeg problema, tj. koliko su strije stare. Budući da su bijele strije starije i da ih je zbog toga teže liječiti, rezultati tretmana neće biti toliko vidljivi, kao u liječenju crvenih strija. 

Ali zato postoje određene opcije koje će vam pomoći da ih bar malo izblijedite. 

Mikrodermoabrazija

Ovo je bezbolni tretman, koji dovodi do smanjivanja pojave bijelih strija. 

Tretman djeluje na gornji sloj vaše kože (epidermis), uklanja mrtve ćelije kože i pomaže u proizvodnji kolagena.  Koriste se sitni kristali za piling, koji se prskaju ili utrljavaju posebnim štapićem, na mjesta gdje se strije nalaze. 

Zatim se posebnim uređajem, kristali nježno uklanjaju, zajedno sa mrtvim slojem kože. Za efikasne rezultate, ovaj postupak je potrebno ponavljati određeni vremenski period. 

Postoji mogućnost da nakon tretmana vaša koža bude zategnuta, suva i da se pojavi crvenilo. Potrebno je 24 sata da se  vaša koža oporavi od tretmana. 

Postupak se smatra efikasnim, ali ne obećava uklanjanje bijelih strija u potpunosti. 

Mikronidling 

Mikronidling se bazira na srednji sloj kože (dermis), gdje se strije formiraju. U ovom postupku, koristi se aparat derma roler, koji ima na stotine sitnih iglica. Sa njima se unosi serum sa hranljivim sastojcima u vašu kožu, koji će pokrenuti proizvodnju kolagena. 

Sa povećanim nivoom kolagena i elastina, podstiče se regeneracija kože. Ovaj tretman je više neprijatan, nego što je bolan i koristi se čak i kod uklanjanja ožiljaka od bubuljica. 

Potrebno je nekoliko tretmana, da bi se vidjeli određeni rezultati, pogotovo kada se radi o bijelim strijama. 

Laserska terapija

Laserska terapija je jedna od najčešćih opcija kod liječenja bijelih strija. Ona stimuliše proizvodnju melanina na mjestu gdje se strije nalaze, tako što aktivira pigmentne ćelije u koži. Tako utiče da se vaše strije uklope sa vašim normalnim tenom kože. 

Isto tako podstiče i regeneraciju  tkiva ispod kože. 

Laserska terapija je efikasna u otklanjanju strija, ako su u početnoj, ranoj fazi. Ostale mogu postati manje vidljive, ali se ne mogu skroz ukloniti. Potrebno je oko 20 redovnih tretmana, da bi se vidjelo poboljšanje od oko 20% do 60% . 

Postoji nekoliko vrsta laserskih terapija, ali o tome je najbolje da se dogovorite sa svojim doktorom, za najbolju opciju. 

bijele strije na stomaku

Estetska hirurgija

Estetska hirurgija, vam je zadnja opcija, ako ostali tretmani nisu bili uspješni, a odlučni ste u tome da zauvijek uklonite bijele strije. 

Važno je da napomenemo, da ova skupa, ali efikasna opcija, može da ukloni bijele strije. Isto tako, postoji mogućnost da, operacija ostavi određene ožiljke iza sebe. 

Ovde kao opciju, koja se najčešće koristi, imamo zatezanje stomaka, odnosno – abdominoplastika. 

Ove operacije, mogu da imaju, niz zdravstvenih rizika, pa je potrebno da dobro razmislite i porazgovarate sa svojim doktorom o ovoj opciji.

Karboksiterapija

Karboksiterapija je postupak ubrizgavanja gasa, ugljen-dioksida u epidermis i dermis. To se izvodi pomoću fine igle i koristi se za liječenje strija, ali i celulita na butinama.Ubrizgani ugljen-dioksid se širi u okolna tkiva i uzrokuje širenje krvnih sudova. 

Samim time, prošireni krvni sudovi, znače veći protok krvi, što tretiranom području daje mnogo više kiseonika i hranljivih materija. Tako se poboljšava i cirkulacija krvi kroz vaš organizam. 

Takođe, karboksiterapija povećava stvaranje kolagena u koži i tako joj daje i mlađi izgled. Ne postoje poznati rizici u korištenju karboksiterapije. 

Broj tretmana, zavisi od stanja vašeg problema. Obično se radi šest do dvanaest tretmana, po jedan ili dva u toku svake sedmice. Tretmani mogu da traju između 15 do 30 minuta. 

Neželjeni efekti koji se mogu javiti su modrice, otok i crvenilo. Dobro je to, što će nestati za nekoliko dana. 

Hemijski piling

Hemijski piling, koristi se glikolna kiselina, koja se nanosi na površinu vaše kože. Ovim hemijskim pilingom, se dubinski čisti oštećeni sloj kože i stimuliše se proizvodnja kolagena. Ovaj tretman će pomoći u smanjivanju strija, ali i da se poboljša sam kvalitet i izgled kože. 

Tretman nije bolan, ali se poslije njega može javiti crvenilo i lagano oticanje koje brzo prolazi, a poslije nekoliko dana dolazi i do perutanja kože. 

Broj tretmana zavisi od težine problema, a ponavlja se svakih 7 do 14 dana. 

Radiofrekventna terapija

Za ovaj tretman, koriste se posebni nastavci, tj. sonde, kroz koje prolaze radio talasi, direktno u vašu kožu. Mjesto koje se tretira, se tako zagrijava do određene temperature, od 39 C do 44 C, a može da traje 20 do 30 minuta. 

Ovim tretmanom stimuliše se bolja proizvodnja kolagena, ali se jača i postojeći kolagen. Takođe, povećava se i elastičnost tkiva. Tokom tretmana možete da osjetite toplotu, koja se ublažava sa hladnim gelom. Poslije tretmana javlja se crvenilo, koje traje 15 minuta. 

Poboljšava izgled vaših strija i vaše kože, a ako ste na vrijeme uočili pojavu strija, može ih i ukloniti. 

Rješenje za bijele strije kod kuće

Bijele strije se mogu smanjiti i uz pomoć određenih proizvoda, kao što su prirodne kreme i gelovi, ali i sastojci poput aloe vere i soda bikarbone. 

Kreme za strije

Za strije je najbolje koristiti hidratantne kreme. Najčešće se preporučuju kreme, koje su na bazi hijalurona, odnosno hijaluronske kiseline. Hijaluron, tj. hijaluronska kiselina, se prirodno nalazi u našem organizmu. 

Ona je odgovorna za vlažnost naše kože. 

Tokom perioda starenja, nivo hijaluronske kiseline se smanjuje i naša koža gubi svoju elastičnost, vlažnost i mladalački izgled. Kreme na bazi hijaluronske kiseline, mogu vam pomoći u održavanju hidratacije kože. 

Tako će ona postati elastičnija, hidratiziranija i regenerisana. Kreme su lagane i nježne strukture. Prilagođene su za korištenje na svim površinama tijela, kao i za sve tipove kože. Zatim, imamo i kreme sa retinolom, za koji znamo da je derivat vitamina A. 

One mogu da poboljšaju izgled vaših strija. Retinol će pomoći da se obnove proteini u vašoj koži, odnosno kolagen. Neće ukloniti bijele strije, ali će njihovu boju, približiti vašoj normalnoj boji kože. 

Upotreba retinola se strogo zabranjuje trudnicama i majkama koje doje, jer može da ima štetno djelovanje na plod i bebu. 

Gel za strije

Što se tiče gelova, odlično su se pokazali gelovi na biljnoj bazi. Njihovi prirodni sastojci pomoći će vam da ublažite strije koje već imate, ali i da spriječite pojavu novih. 

Mnoge dame biraju gel zbog sastava i lakšeg korišćenja, a ne kreme.Kada kupujete gel za strije, obratite pažnju da li ima ove prirodne sastojke:

 • ekstrakt kore hrasta
 •  arniku 
 • bršljan 
 • kesten
 • mentu (nanu) 

Ovi prirodni sastojci, takođe mogu da vam pomognu i sa celulitom, koji može da se pojavi zajedno sa strijama. 

Takođe, ako želite da prikrijete svoje bijele strije, možete da koristite šminku ili sredstva za samopotamnjivanje. Naravno, to će bar na kratko učiniti vaše strije manje vidljivim, ali neće riješiti vaš problem. Možda vam na pamet padne i solarij, ali to vam nikako ne bi preporučili. 

Tako će vaše strije izgledati još uočljivije, jer one neće potamniti kao ostatak vaše kože. Tako da solarij izbjegavajte. 

Ulja protiv strija

Određena eterična ulja, isto tako mogu biti odličan sastojak u kremama i gelovima za strije: 

 • arganovo ulje – može da poboljša elastičnost vaše kože, što može smanjiti ili spriječiti pojavu strija. Možete da ga koristite lokalno ili da ga uvrstite u vašu ishranu. 
 • ulje gorkog badema – može da smanji strije, koje su nastale tokom trudnoće. Budući da, ulje gorkog badema, ima toksična jedinjenja, ne preporučuje se da ga koristite tokom trudnoće, kako bi spriječile pojavu strija. 
 • ulje gorke pomorandže – ovo ulje, se dobija ekstrakcijom iz kore ploda gorke pomorandže. Ulje će tonizirati vašu kožu, pomoći joj da bude jača i tako će potencijalno smanjiti pojavu strija.Neželjeni efekti su iritacija, kod osoba sa osjetljivom kožom i fotosenzitivnost, kod osoba sa svijetlim tenom.
 • pačuli ulje – je poznato po tome što se koristi za poboljšanje raspoloženja, ali se isto tako, koristi i za zarastanje rana. 

U sebi ima antioksidativna svojstva i može da podstakne sintezu kolagena. Tako može da pomogne da se strije smanje i izblijede. 

 • ulje lavande – je poznato po svojim umirujućim svojstvima. Takođe, pomaže kod zarastanja rana i uklanjanju tragova na koži. Ulje lavande može da poveća proizvodnju kolagena, što će vam pomoći kod strija.
 • ulje nara – ima antioksidativna i antiinflamatorna dejstva.  Dobija se od sjemenki ploda nara.

Krema  koja u svome sastavu ima ulje nara i ekstrakt zmajeve krvi ( pravi se od smole drveta dracaene ), može da poveća elastičnost i debljinu kože.

Samim time, smatra se da može smanjiti, pa čak i spriječiti,  pojavu strija. 

 • ulje šipka – se pravi od ploda ili sjemena ruže šipka. Hidratantna krema, koja sadrži ulje šipka, može da pomogne u prevenciji stvaranja novih strija.

Takođe, postoje određeni prirodni sastojci, koje možemo da koristimo za piling kod svoje kuće. 

Njih možete da kombinujete sa tretmanom, koji vam je odredio vaš doktor. Tako možete da poboljšate rezultate liječenja strija. 

kako rješiti bijele strije

Aloe vera za strije

Aloe vera djeluje kao prirodno sredstvo za liječenje kožnih oboljenja. Tako da možete da je koristite i u liječenju strija. Potrebno je da list Aloe vere bude svježe ubran. Zatim, uklonite vanjski sloj njenog lista, kako bi izvadili njen ljepljivi, ljekoviti gel. 

Lagano ga umasirajte na dio, gdje se strije nalaze.  Ostavite da odstoji 20 do 40 minuta, pa isperite sa vodom. Možete koristiti i kokosovo ulje, zajedno sa gelom. 

U posudi, dobro pomiješajte gel i dvije kašike kokosovog ulja. Smjesu potom nanesite na određeno mjesto i sačekajte dvadesetak minuta i isperite. 

Smjesu je potrebno nanositi svakodnevno, da bi se vidjeli rezultati.

Soda bikarbona

Soda bikarbona vam može poslužiti kao prirodni piling. Ona će ukloniti sve mrtve ćelije kože. U kombinaciji sa limunom, koji ima svojstva izbjeljivanja, pomoći će vam u borbi sa strijama. 

Potrebno vam je : 

 •  jedna kašika sode bikarbona
 • svježi sok od pola limuna
 • prozirna folija

Navedene sastojke dobro pomiješajte i smjesu nanesite na strije. Nakon toga, smjesu prekrijte sa prozirnom folijom i isperite poslije dvadeset minuta. 

Kajsija 

Kajsije su se dobro pokazale za liječenje strija. Potrebno je da ih očistite od košpica i dobro ispasirate. Dobijenu pastu, nanesite direktno na strije. Ostavite 15 do 20 minuta, pa isperite sa toplom vodom. 

Postupak možete da ponavljate svaki dan.

Avokado

Avokado u svom sastavu ima esencijalne masne kiseline, koje pomažu u obnavljanju oštećenih vlakana kože. Bogat je vitaminima A, D i E, koji će vašoj koži pružiti elastičnost. Potiče proizvodnju kolagena i spriječava stvaranje novih strija. 

Sastojci koji su vam potrebni za ovu domaću kremu su: 

 • jedan avokado
 • sok od pola limuna
 • dvije kašike meda

Ogulite avokado i njegov sadržaj izgnječite viljuškom u posudi. Zatim mu dodajte sok od pola limuna i med. 

Miješajte sve dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Dobijenu kremu, nanesite na mjesto gdje se strije nalaze. Pustite da odstoji dvadeset minuta, pa onda dobro isperite sa puno tople vode. Za vidljive rezultate, ovu domaću kremu, koristite najmanje tri puta sedmično. 

Kao što smo vidjeli, najbolje rješenje za bijele strije, je pravovremeno djelovanje.

Šta to znači? To drage moje dame znači, da ako na vrijeme uočimo i počnemo sa liječenjem strija, dok su još u početnoj fazi, imamo šansu da ih uspješno uklonimo. 

Sve što više zanemarujemo njihovu pojavu, one postaju starije i bijele i manja je šansa da ih se skroz riješimo.

Prevencija je isto tako važna. Ovde smo vam isto naveli određene tretmane i kreme, koje možete koristiti i u spriječavanju pojave strija. 

Održavajte svoju kožu zdravom i hidriranom.