Šampon bez sulfata: čuvar zdravlja vaše kose!

Šampon bez sulfata: čuvar zdravlja vaše kose!

Šampon bez sulfata vas vodi do zdrave, sjajne i elastične kose! Ovi šamponi njeguju i štite kosu od vanjskih uticaja. Zašto su prvi na listi?

Veoma efikasno štite od gubitka boje ofarbane kose i smanjenja njene prirodne masnoće. U isto vrijeme smanjuju isušivanje vlasišta i kose. Zaboravite na ispucalu kosu koja izgleda poput slame.

Koja je zapravo razlika između uobičajenih i ovakvih šampona i zašto su na samom vrhu liste, saznaćete u nastavku. Ali, prvo da vas upoznamo sa sulfatima.

Šta su sulfati?

Sve češće se mogu pročitati savjeti da je najbolje birati preparate bez sulfata, parabena i silikona, pa je vrijeme da razjasnimo i zašto je to tako. Iako su dugo vremena korišteni u različitim sredstvima za čišćenje i njegu, vrijeme je pokazalo da imaju i neke negativne efekte.

Sulfati su grupa mineralnih soli koje mogu nastati raspadanjem biljne ili životinjske materije, ali i usljed djelovanja kožarske, tekstilne i rudarske industrije.

Ovakve soli nastaju kada sumporna kiselina reaguje sa drugom hemikalijom. Sulfatna jedinjenja koja se najčešće mogu pronaći među sastojcima šampona, kupki, gelova za tuširanje su:

 • SLS – natrijum lauril sulfat
 • SLES – natrijum lauret sulfat.

Oba se dobijaju iz nafte i biljnih izvora kao što su palmino i kokosovo ulje.

Zašto se sulfati smatraju lošim sastojcima u šamponima?

Postaju sve neomiljeniji sastojci zbog dugoročno loših efekata i djelovanja. Čak i ako nećete razviti lošu reakciju na proizvod sa sulfatima nakon prvog korištenja, duža upotreba može da vam našteti.

Treba ih izbjegavati iz nekoliko razloga:

 • Uticaja na zdravlje
 • Uticaja na okolinu
 • Testiranja na životinjama

1.Uticaj na zdravlje

Kod nekih osoba i SLS i SLES mogu da izazovu alergijsku reakciju i iritacije na očima, koži i plućima. Simptomi se vremenom pojačavaju, pa ako ih dugo koristite mogu postati prilično neprijatni.

Takođe može doći do isušivanja vlasišta usljed gubljenja prirodnih masnoća na koži glave.

Iz istog razloga i kosa može da postane previše suva i krta, nakon čega dolazi do lomljenja, slabljenja korijena i slabijeg rasta.

Dakle, sulfati će isprati naše prirodne antimikrobne peptide, proteine i vodootporna ulja i ostaviti nas bez bitne vlage, a izložene lošim uticajima alergena, mikroba i oštećenja.

SLES se pokazao i kao potencijalno kancerogen sastojak zbog prisustva 1,4 dioksana koji nastaje tokom proizvodnje!!

Kod ljudi sa osjetljivom kožom, sulfati mogu uticati na začepljenje pora i izazivanje akni.

2.Uticaj na okolinu

Naftni proizvodi se dovode u vezu sa uništavanjem okoline, zagađivanjem vazduha i vode, te emitovanjem gasova koji vode ka efektu staklene bašte.

Palmino ulje je na negativnoj listi sastojaka zbog uništavanja šuma i uticaja na vodene tokove u kojima završavaju nakon ispiranja proizvoda sa sulfatima. Kada završe u vodotoku, postaju životno opasni po vodene životinje i floru.

3.Testiranja na životinjama

Proizvodi sa sulfatima se testiraju u laboratorijskim uslovima na životinjama, da bi se vidjele reakcije na kožu, oči i disajne puteve prije nego dođu do ljudi.

Takva testiranja su sve manje prihvatljiva i definitivno su još jedan razlog zašto izabrati šampon bez sulfata.

sampon bez sulfata za kosu tretiranu keratinom

Zašto se sulfati koriste u šamponima ako imaju loše djelovanje?

Sulfati spadaju u surfaktante – što pojednostavljeno rečeno znači da će se u dodiru tečnosti i masnoće ponašati tako da će vezati masnoću za sebe i ukloniti je uz ispiranje vodom.

Primjena sulfata je u najvećoj mjeri raširena zbog dobrog uklanjanja masnoća sa kože, kose i različitih materijala. Dugo su bili najjeftinije i najpristupačnije sredstvo za uklanjanje masnoća, sve dok se nije ustanovilo da mogu i naštetiti.

Iako svi volimo vidjeti bogatu pjenu dok se šamponiramo ili tuširamo, to ne znači da ćemo biti čistiji više nego ako odaberemo šampon bez sulfata. Naprotiv, to znači da smo našu kosu i kožu izložili i uklanjanju prirodnog sloja masnoće koji mora postojati na tijelu da bi održao optimalnu hidriranost i elastičnost.

Sulfati ne prave razliku između dobrih i loših masnoća – ukloniće ih sve bez razlike.

Koje prednosti nudi šampon bez sulfata?

Ovaj šampon će vašu kosu očistiti podjednako dobro i kvalitetno od masnoća i nečistoća, a da neće ugroziti vaš prirodni balans na koži.

Ovakav šampon nije agresivni deterdžent i neće izazvati iritacije niti loše uticati na kvalitet kože i kose. Naročito su preporučljivi za osobe sa suvom i oštećenom kosom koja se nikako ne smije dodatno isušivati i iritirati.

Neka vas ne zavara to što ne stvara mnogo pjene kao šamponi sa sulfatima, ona nije garant dobrog čišćenja.  

Prednosti koje nudi ovaj šampon su sledeće:

 • Ako se farbate, duže ćete zadržati boju na kosi. Šamponi sa sulfatima mnogo više ispiraju farbu sa kose i moraćete je češće osvježavati ako ih koristite.
 • Sačuvaćete prirodnu vlagu kose, pa neće postati suva, krta i umršenih krajeva.
 • Sačuvaćete prirodna ulja kose i uvijek će biti sjajna i elastična.
 • Očistićete efikasno kosu bez dodatnog oštećivanja
 • Ako imate kovrdžavu kosu, šampon bez sulfata će vaše lokne duže održati sjajnim i kompaktnim
 • Ako imate perut, ovakav šampon će prirodno izbalansirati vaše vlasište. Pošto ga nećete prati agresivnim šamponima koji podstaknu dodatno mašćenje i stvaranje peruti, koža glave će se smiriti i perut će nestati.
 • Ovaj šampon smanjuje gubitak i opadanje kose
 • Šampon bez sulfata je odličan izbor i ako ste na kosu nanijeli keratin. Agresivniji šamponi bi ga isprali i smanjili njegovo trajanje. Uz to bi tako tretiranu kosu dodatno isušili i oštetili.

Koji su rezultati korištenja šampona bez sulfata?

Koristi od korištenja ovih šampona su višestruke, ako budete strpljivi i sačekate da počne da djeluje na svim poljima. Ovo su benefiti njegovog redovnog korištenja:

 • Najbolji rezultat će biti vaša čista, sjajna i hidrirana kosa. Dlaka će biti nahranjena i ojačana djelovanjem ulja i ekstrakata, pa time još više otporna na spoljne uticaje.
 • Nestaće masnoća i perut, pošto će vlasište konačno izbalansirati proizvodnju sebuma na normalan nivo.
 • Nestaće iritacije i alergije koje su sulfati izazivali.
 • Vaša ofarbana kosa će dugo zadržati svoj intezitet, bez blijeđenja i ispiranja.
 • Keratinski tretman će trajati mnogo duže i biti dopunjen zdravim sjajem kose.

Koje druge sastojke mora da ima najbolji šampon bez sulfata?

Da bi šampon bez sulfata imao odlično djelovanje i njegovao kosu na pravi način, potrebno je da u sastavu ima mnogo prirodnih sastojaka u vidu ulja i ekstrakata. Najbolje će na kosu djelovati ovakvi elementi:

 • Ulja lavande i mente za balansiranje proizvodnje sebuma
 • Ulje pšeničnih klica za hranjenje dlake i folikula
 • Makadamija ulje koje djeluje kao prirodni omotač vlasi, čineći je otpornijom i jačom
 • Ši buter koji će kosu omekšati i smanjiti isušivanje i lomljenje
 • Ekstrakt kamilice za umirenje vlasišta i pojačani sjaj kose
 • Ekstrakt hamamelisa za neagresivno čišćenje kože glave
 • Ekstrakte koprive i rastavića za jačanje i regeneraciju kose

Kombinacija ovakvih sastojaka će napraviti proizvod kojim ćete u jednoj bočici dobiti sve što je potrebno za nježno i efikasno pranje kose, bez isušivanja i iritacija.

Može li ovaj šampon kvalitetno očistiti kosu?

Naravno, vaša kosa će biti podjednako čista. Ono što stvara skepsu kod osoba koje pređu na korištenje šampona bez sulfata je nedostatak pjenjenja pri pranju kose.

Pjenu karakteriše prisustvo sulfata, pa je logično da je nema u proizvodima iz kojih su izbačeni. Manje pjene ne znači da posao čišćenja nije kvalitetno odrađen.

Potrebno je izvijesno vrijeme da se koža i kosa priviknu na novi režim čišćenja, tačnije da razviju reakciju na šampon bez sulfata.

Moraće proći sedmice da se primijete sve dobre strane ovakvog proizvoda. Najbrže će reakcije vidjeti osobe sa suvom kosom i osjetljivom kožom, na koje će najbolje i djelovati. 

Sa druge strane, oni sa masnijom kosom će na pozitivne rezultate morati sačekati nekoliko sedmica duže. Vaše vlasište je korištenjem proizvoda sa sulfatima naviknuto da proizvodi više ulja, da nadomjesti njegovo agresivno uklanjanje.

Zbog toga treba neko vrijeme da se privikne na prirodno i normalno mašćenje.

Nemojte odustati poslije jednog ili dva korištenja šampona, samo mu dajte vremena da se priviknete na takvu novinu. Krajnji rezultati će vas oduševiti.

Kako se koristi šampon bez sulfata?

Za dobro šamponiranje ovakvim proizvodom ključno je da kosu obilno natopite. Nakon toga šampon istisnite na ruku i razmažite između dlanova, pa ga tako nanesite na vlasište. Masirajte minut do dva, tako da obuhvatite cijelu površinu kože glave.

Ako vam se učini da je nedovoljno proizvoda da bi mogao kvalitetno oprati kosu, slobodno dodajte malo vode da ga razrijedi.

Nakon toga ostavite da odstoji 2 minuta da bi sredstva za čišćenje mogla da djeluju. Poslije isperite sa dosta vode.

Ni slučajno ne koristite naizmjenično šampon sa i bez sulfata!!

Dozvolite svojoj kosi i koži da se naviknu na novu formulu. Možda ćete poželjeti da bar jednom operete kosu starim šamponom, ali to će vas vratiti na početak i ponovno privikavanje na šampon koji nema sulfate.

Preporuka je da se šampon koristi najčešće na svaka dva dana, a ako vaša kosa nije masna, onda i rjeđe.

Koji je najbolji šampon bez sulfata?

Sada vas naravno i zanima koji je taj jedan jedini, a najbolji od svih?! Nema ih mnogo dobrih, a mogu se kupiti preko sajtova, u prodavnicama za kozmetiku i bolje opremljenim trgovinama gdje se prodaju preparati za kosu.

Među najpoznatijim šamponima bez sulfata su sledeći:

 • Syoss
 • Vlasilan šampon bez sulfata
 • Loreal
 • Alverde šampon bez sulfata protiv peruti
 • Johnsons dječiji šampon bez sulfata

Syoss šampon bez sulfata

Osim što su izbacili sulfate, u Syossu su odbacili i parabene i silikone da bi dobili najbezbjedniji šampon za pranje kose. Prateći trendove u kozmetici, oprobali su se u izazovu da stvore proizvod za ljude sa suvom i lomljivom kosom.

Tako su svojoj bogatoj kolekciji šampona dodali i taj koji će nježno očistiti vlasište i kosu ostavljajući je mekom i hidriranom.

sampon bez sulfata protiv peruti

Vlasilan šampon bez sulfata

Ovotarisov šampon je utoliko više inovativan proizvod kada se ima na umu da dolazi u paru, kao formula A i formula B. Predviđeno je da korištenje svake formule traje po 4 sedmice ponaosob, za najbolje djelovanje.

Poslije tih 8 sedmica se može nastaviti korištenje one formule koja je potrebna za optimalno održavanje kose i vlasišta u dobroj formi.

Ovaj šampon bez sulfata poznat je po odličnom sastavu bogatom uljima mente, pšeničnih klica, makadamije, lavande, babasu ulju, kao i ekstraktu svile sa jezera Komo, te ekstraktima kamilice, koprive, rastavića i drugim prirodnim sastojcima.

Napravljen je tako da ukloni perut i masnoću na nježan način. Nakon toga će  kosu ojačati i nahraniti čineći je svilenkastom i mekom.  Ovi šamponi se mogu koristiti svaki dan u neograničenom periodu. Osim sulfata, ne sadrže ni silikone ni parabene.

Loreal šampon bez sulfata

Loreal je u svojoj Elseve kolekciji napravio njegujući šampon za blago uklanjanje masnoće. On takođe čuva boju na ofarbanoj kosi i olakšava raščešljavanje i oblikovanje kose. Ovaj šampon je osmišljen kao 3 u 1 formula, dakle kao šampon za čišćenje, regenerator za omekšavanje i maska za njegu i hranjenje kose. Tako ćete uz ovaj kvalitetan šampon za kosu tretiranu keratinom skratiti i vrijeme koje bi vam inače trebalo za svaki od koraka njege ponaosob.

Alverde šampon bez sulfata

I Alverde je napravio šampon za njegu kose koji je neće dodatno isušiti i oštetiti. Ovaj sensitive šampon je bez mirisa, silikona i sulfata i kao takav je pogodan i za vrlo osjetljivu kožu i kosu i osobe sklone alergijama.

Uz to spada u veganske proizvode. Može se koristiti svakodnevno bez bojazni od isušivanja kose, budući da ima visok nivo hidratacije.

Dječiji šampon bez sulfata

Za djecu je svakako potrebno posebno obratiti pažnju kakvim proizvodima ih njegujemo. Njihova koža je nježnija i osjetljivija, te kao takva podložnija iritacijama i alergijama. Nepotrebno je prati im kosu jakim i agresivnim šamponima, pa je dobro znati da postoje i dječiji šamponi bez sulfata. Jedan od takvih je iz kompanije Johnsons, hipoalergen i pH uravnotežen.

U svom sastavu nema sulfate, parabene, boje ni sapune. Takođe je blag za oči i olakšava posao pri ispiranju i kupanju. Ojačava kosu i smanjuje njena oštećenja.

Sve ovo su više nego dobri razlozi da odmah kupite šampon koji nema sulfate i provjerite iz prve ruke kako kosa može da se oporavi i zablista promjenom samo jednog preparata.

Vratite kosi prirodan, zdrav sjaj i snagu i uživajte u svom novom izgledu!