Kako izliječiti ispucale usne?  

Kako izliječiti ispucale usne?  

Ispucale usne mogu biti veliki problem ako se ne liječe. Evo šta možete učiniti za svoje suhe usne i ponovo imati zavodljiv osmijeh na licu.

Vjerovatno se svima u nekom periodu u životu desilo da su imali ispucale i suve usne. Pokušavali ste da popravite stvar, ali samo se pogoršavalo i vaše usne su bile iziritirane, bolne i grube?

Zašto dolazi do takvog stanja i kako prepoznati ispucale usne?

Treba razlikovati vrlo suve i ispucale usne. Prve su često samo previše isušene i zategnute, ali nemaju bolne pukotine niti ljuspice. Takvo stanje je krajnji alarm da se pobrinete za njihovo omekšavanje da ne biste došli do pucanja kože koje će zahtijevati duži tretman i pojačanu njegu.

Ispucale usne, sa druge strane, imaju vidljive pukotine, ljuspice kože koje otpadaju ili se osjećaju na dodir. Takođe su bolne i osjetljive na bilo kakav fizički dodir, te imaju crvenilo.

Postoje neke faze ispucalosti usana koje će proći bez posljedica ako na vrijeme počnemo sa pravilnom njegom. Ako se ta faza zapusti, preći će u stanje koje se u medicini zove heilitis,a kojem treba pažljiviji tretman i duže liječenje.

Za ispucale usne koje se ne smiruju niti vraćaju u normalu i pored vaše pojačane njege, potrebno se obratiti doktoru koji će utvrditi tačan uzrok ispucalosti.

Ispucale usne uzrok

Koža usana je specifična po tome što nema lojne žlijezde kao većina kože na našem tijelu. Zbog toga lako može doći do isušivanja i skidanja prirodnog masnog sloja sa kože.

Mnogo faktora može uticati na loše stanje usana, a sada ćete se upoznati sa njima. Ispucale usne najčešće izazivaju:

 • Dehidriranost
 • Vjetar
 • Hladnoća
 • Sunce
 • Nedostatak nekih vitamina
 • Neodgovarajući kozmetički preparati
 • Neke od bolesti i lijekova

Upoznajmo se detaljno kako ovi faktori utiču na ispucale usne, da biste mogli preventivno da spriječite takvo stanje.

ispucale usne prirodni lijek

Dehidriranost i vremenski uslovi

Ispucale usne nastaju najčešće kao rezultat dehidriranosti kože usljed spoljnog uticaja. Tu spadaju sve krajnosti u vremenskim prilikama tokom kojih je koža usana izložena njihovom direktnom uticaju, bez zaštite.

Prekomjerno izlaganje suncu će isušiti vašu kožu generalno, pa i onu na usnama. Naročito je osjetljiva donja usna koja je nešto isturenija i više okrenuta direktno ka suncu.

Ako ih ne zaštitite balzamom za usne ili sredstvom za zaštitu od sunca sa odgovarajućim faktorom zaštite, možete očekivati ispucale usne.

Sa druge strane, i hladni periodi mogu da dovedu do njihovog isušivanja. Vremenske prilike sa hladnim i suvim vazduhom mogu naškoditi usnama. Ako su dodatno pojačani sa vjetrom, eto idealne situacije za ispucalost usana.

Ako ste pomislili da ćete svojim usnama pomoći u tim situacijama tako što ćete ih navlažiti oblizujući se, na pogrešnom ste putu. Naprotiv, čestim kvašenjem pljuvačkom ćete ih dodatno isušiti, pošto na taj način skidate sloj prirodne masnoće kože koja čuva njihovu hidriranost.

Smanjen unos vode u organizam je generalno loša navika, pošto dovodi do dehidriranosti kože čitavog tijela, pa i usana. Vodite računa da redovno pijete vodu, čak i ako ne osjećate veliku žeđ. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Nedostatak vitamina i minerala

Utvrđeno je da manjak određenih vitamina ili minerala može uticati na pucanje kože na usnama. Ako organizmu nedostaju neke od bitnih hranljivih materija ili je otežana njihova apsorpcija, najčešće će se posljedice vidjeti prvo na koži i kosi. Nedovoljan unos sledećih vitamina može uzrokovati da usne ispucaju:

 • Cink: ovaj mineral je jedan od esencijalnih za različite funkcije u organizmu. Njegov nedostatak može dovesti do raznih tegoba, kao što su ispucale usne, opadanje kose, lomljivost noktiju. Osim tih vidljivih reakcija, manjak cinka utiče i na smanjen imunitet, dijareju, čireve na koži.
 • Gvožđe: budući da utiče na transport kiseonika u organizmu, njegov smanjen nivo dovodi do niza problema. Dolazi do suvoće kože, pucanja usana na kutovima, ali i umora, bljedila i lomljivih noktiju.
 • B vitamini: smanjen unos vitamina B kompleksa kao što su B6,  B12, riboflavin i folna kiselina imaju za rezultat smanjenu proizvodnju energije i funkcionisanje ćelija. To dovodi do lošeg stanja kože, slabijeg zarastanja tkiva i ozljeda, kao i sporu regeneraciju. Vitamini B12 se nalaze u namirnicama životinjskog porijekla, pa je njihov nedostatak najčešći kod ljudi sa vegeterijanskom ishranom.

Ako sumnjate da nedostatak nekog vitamina i minerala dovodi do ispucalosti vaših usana, zakažite testiranje na njihovu prisutnost, da biste utvrdili o kojem se konkretno radi.

Doktor vam nakon toga može predložiti suplemente za nadoknadu nedostatka, ali možete i pojačati ishranu namirnicama koje ih sadrže.

Neodgovarajući kozmetički preparati

Neki preparati koji dolaze u kontakt sa usnama, kao što su kreme, ruževi, olovke i sjajevi za usne, mogu sadržati komponente na koje ste alergični. U tom slučaju će doći do alergijske reakcije i iritiranja kože zbog kojih mogu nastati ispucale usne.

Ako primijetite neželjenu reakciju nakon nanošenja nekog proizvoda, odmah ga prestanite koristiti.

Bolesti koje mogu biti uzrok ispucalih usana

Neke od bolesti mogu biti uzrok ispucalih usana. Bilo da sama bolest dovodi do ispucalosti ili lijek koji se koristi za njeno stavljanje pod kontrolu, bitno je utvrditi šta je tačan razlog takvog stanja.

Ispucale usne mogu nastati zbog sledećih bolesti i tegoba:

 • Kronova bolest: ovaj poremećaj crijeva dovodi do pucanja usana, kao i njihovog oticanja i crvenila
 • Problem sa oslabljenim radom štitne žlijezde: u ovom slučaju dolazi do ispucalosti usana, suve kože, mršavljenja i smanjenja energije
 • Korištenje lijekova za hemoterapiju, litijuma koji se koristi za liječenje bipolarnog poremećaja i retinoida takođe može izazvati ispucale usne. Nakon završetka terapija stanje bi trebalo da se popravi, ali svakako o ispucalosti treba obavijestiti svog doktora.
 • Nošenje zubnih proteza kod odraslih i djece takođe mogu izazvati pucanje usana, a sve zbog pojačanog lučenja pljuvačke koja završi na usnama. Kod male djece usne mogu pucati iz istog razloga i zbog čestog nošenja dude.

Kada obična suvoća kože usana preraste u ispucale usne sa vidljivim bolnim pukotinama, crvenilom, otokom i ljuspavom kožom, to se medicinski naziva helitis.

Postoji nekoliko tipova heilitisa podijeljenih po razlozima nastanka.

 • Obični heilitis. Karakteristike: najveća ispucalost na donjoj usni. Razlozi: često oblizivanje usana usljed čega se uklanja prirodni masnoća koja zatim gubi hidriranost. Uz to i digestivni enzimi iz pljuvačke iritiraju kožu usana.
 • Kontaktni heilitis. Karakteristike: pukotine, ljuštenje, suhoća. Razlozi: iritacija konzervansima, hranom, kozmetičkim preparatima.
 • Aktinični heilitis. Karakteristike: otoci, crvenilo, kvrge nastale usljed izlaganja suncu. Razlozi: česta izloženost suncu, najčešća kod onih koji mnogo rade i borave napolju.
 • Ugaoni heilitis. Karakteristike: upala i ispucalost usana u kutovima. Razlozi: zadržavanje vlage u uglovima usana. Često se događa osobama koje pate od celijaklije, bulimije ili anoreksije.

Šta ako su ispucale usne u kutovima?

Ugaoni heilitis je stanje ispucalih kutova usana na jednoj ili obje strane usta. Karakteriše ga ispucalost kože, bol, krvarenje, ljuspičava koža koja se ljušti, svrab i crvenilo. Ovo neprijatno i iritantno stanje može vam otežati hranjenje, zbog boli i reagovanja na hranu koja dolazi u dodir sa usnama.

Uzrok ugaonog heilitisa je nakupljanje pljuvačke u uglovima usana koja sušenjem izaziva pucanje kože. Ponovno vlaženje kože pljuvačkom dovodi do rasta gljivica i izazivanja infekcije. Prekomijerno sakupljanje pljuvačke u uglovima usana može nastati kod osoba koje nose proteze, imaju vilicu nepravilnog oblika ili onih koje su pušači.

Liječenje ovakvog stanja počinje saniranjem infekcije i djelovanjem na gljivice koje ga uzrokuju, ako je nastalo njihovim djelovanjem. Terapiju bi vam trebao prepisati vaš doktor.

Ispucale usne u trudnoći?

Ne mora svaka trudnica imati i ispucale usne, ali se često dešava. Osnovni razlog je dehidriranost, a evo i zašto.

U trudnoći se žensko tijelo prirodno širi, koža se rasteže i zbog toga iziskuje veći unos vode. Ako se ne hidrira dovoljno, koža će postati suva i time sklona pucanju i ljuspanju.

Takođe, u prvom tromjesečju trudnoće, a kod nekih trudnica i kasnije, česte su mučnine i povraćanje, što dodatno vodi ka gubitku tečnosti i lučenju pljuvačke.

Rješenje je u unosu hrane sa većom količinom vode, poput krastavaca, spanaća ili lubenice. Naravno, najpoželjnije je unositi i još više vode, ali to može biti problem kod trudnica koje i dalje imaju mučnine.

Ispucale usne – lijek

Postoji li lijek za ispucale usne?

Za sve tipove zajedno liječenje se može svesti na zajednički princip – zaštita i hidriranje.

Kada se ustanovi uzrok pucanja usana i pozabavi se njegovim rješavanjem, sve što ostaje za uraditi je da se usne zaštite od sušenja i sačuva njihova prirodna vlaga. To se najbolje postiže korišćenjem balzama ili seruma za usne. Vrlo su jednostavni za korištenje i dostupni za korištenje u svakom momentu.

Balzami za usne dolaze u formi stika i nanose se jednostavnim mazanjem. Njihova prednost je što se mogu ponijeti i koristiti svuda i po nekoliko puta u toku dana, a da neće nanijeti nikakvu štetu.  

Zaštitiće kožu od vanjskih uticaja poput vjetra, hladnoće, suvog vazduha i sunca, ali i pljuvačke ili različitih iritansa. Uz to, stvoriće prirodan film na koži koja će moći da zadrži svoju prirodnu vlagu i masnoće.

Za teže oblike ispucalosti se morate obratiti doktoru koji će utvrditi tačan uzrok i odrediti vam terapiju. Lijekovi koji se koriste u tim slučajevima su najčešće lokalni kortikosteroidi, antifungalni lijekovi, antibiotici i  antiseptici.

ispucale usne lijek

Najbolje labelo za ispucale usne

Na tržištu postoji mnoštvo balzama za usne, pa je pitanje koji će ih najbolje oporaviti i zaštititi. Morate odabrati onaj koji ima najbolje sastojke. Sastav bi morao biti takav da osigura zaštitu i njegu istovremeno. Trebalo bi da ima neke od sledećih sastojaka.

 • Butere koji će kožu omekšavati i učiniti nježnom i podatnom. Shea buter je od onih koji će pomoći vašim usnama da vrate vlažnost i elastičnost.
 • Masline imaju tendenciju da koži vraćaju prirodan balans hidriranosti, pa time sprječavaju sušenje i pucanje.
 • Pčelinji vosak je čest element u balzamima za usne. Stvara fin i lagan film koji štiti i njeguje usne od štetnih spoljnih uticaja zadržavajući istovremeno prirodnu vlažnost kože.
 • Hijaluronska kiselina će vašim usnama dati puniji izgled, pa će uz pomoć ostalih sastojaka biti još bujnije i ljepše.

Pratite kako vaše usne reaguju na balzam, da li ima iritacija, crvenila ili izgledaju prirodno, bez zatezanja i isušivanja. Ako ne stvara nikakve probleme vašim usnama, onda je taj vaša dobitna kombinacija.

Labela mogu imati različite dodatne sastojke za boju, sjaj, miris, glitere, ali neki od njih mogu izazvati alergijske reakcije, pa pratite kako vaša koža reaguje na njih.

Balzame možete nanositi više puta u toku dana, a poželjno je nakon pranja zuba i pred spavanje.

Ispucale usne prirodni lijek

Ako trenutno nemate balzam za usne kod sebe, možete posegnuti za nekim prirodnim sredstvom koje možda imate kod kuće.

 • Jedno od njih je i vazelin, koji možete nanijeti prstom u vrlo tankom sloju. Zadržaće vlagu u vašoj koži i dati vremena za zarastanje.
 • Kokosovo ulje se lako razmazuje, a pomaže omekšavanju kože i vraćanju prirodno nježnog izgleda.
 • Iskoristite medeni piling! Prvo vrlo mekanom četkicom za zube izmasirajte usne, a zatim nanesite tana sloj meda i ostavite da djeluje 2-3 minuta. Potom ispreite mlakom vodom i osušite.

Dodatni savjeti za preventivno čuvanje od pucanja usana mogu biti i ovi:

 • Po hladnom ili vjetrovitom vremenu navucite ešarpu ili šal preko usana. Tako ćete izbjeći da ih vjetar i suv zrak direktno isušuju i iritiraju.
 • Tokom boravka napolju na suncu, obavezno nanesite balzam za usne sa zaštitnim faktorom.
 • Potrudite se da ne koristite u blizini usana kozmetičke proizvode sa parfemima, kamforom i salicilnom kiselinom, pošto narušavaju njen prirodni balans i mogu izazvati iritacije.

Za koliko vremena se ispucale usne izliječe?

Ako nije u pitanju ozbiljan medicinski problem, onda ćete uz kućnu njegu i korišćenje balzama popraviti stanje vaših usana za nekoliko sedmica. Bitno je da ih tokom oporavka štitite i dalje od spoljnih uticaja koji su ih doveli u to stanje

Balzam za usne koristite bez obzira da li imate ispucale usne ili ne. Na taj način ćete preventivno djelovati na isušenost površine usana i spriječiti pucanje kože i infekcije. Balzam će vaše usne održavati mekanima, glatkima i podatnima, pa ćete moći da uživate u svojim omiljenim ruževima i blistavom i očaravajućem osmijehu!