Svilene trepavice za zavodljiv pogled!

Svilene trepavice za zavodljiv pogled!

Svilene trepavice čini se da su postale omiljene kod žena. Ipak, da li treba nešto da nas brine? Da li je sve tako sjajno ili imaju neke mane?

Ako ste od žena čiji je zavodnički adut izazovan pogled, svilene trepavice su spektakularan dodatak koji će ga nadograditi. Bilo da imate rijetke, kratke ili ravne trepavice, pomoću nadogradnje možete dobiti prelijepe guste i dugačke trepavice. 

Svilene trepavice su dobile naziv po svom svilenkastom i sjajnom izgledu, dok su zapravo napravljene od kvalitetnih sintetičkih vlakana.

Ali koja je funkcija naših trepavica?

Prvo upoznajmo one trepavice koje imamo od rođenja. One ne postoje samo zato da bismo imali ljepši pogled, nego su zaštita očiju od prašine, znoja i ostalih elemenata koji bi lakše mogli da ih iziritiraju.

Kao i sve dlake na tijelu, i one imaju svoj životni vijek tokom kojeg rastu, stagniraju i opadaju. Poslije toga na istom mjestu izrasta nova dlačica. Procjenjuje se da na gornjem kapku raste 100 – 150 trepavica, a na donjem 60 -75.

Osim prirodnog opadanja, dešavaju se i gubici i oštećenja trepavica zbog različitih trauma, alergija i loših tretmana. 

Zašto dolazi do oštećenja trepavica?

Ovo su neki od glavnih razloga zbog kojih možete ostati bez pojedinih i čak i kompletnih trepavica:

 • Agresivno skidanje šminke ili navika da je uopšte ne skidate prije spavanja. Prva stvar koju morate naučiti nakon što posegnete za torbicom sa šminkom je da ćete je morati skinuti prije odlaska u krevet. Bilo da se radi o puderu, karminu ili maskari – vaše lice mora biti čisto na kraju dana. U suprotnom rizikujete infekcije, začepljenja pora i  alergijske reakcije. Trepavice zalijepljene skorenom maskarom su recept za njihovo lomljenje i ispadanje. Ako pri uklanjanju šminke sa očiju koristite prejake skidače ili to područje preenergično trljate, takođe rizikujete da ostanete bez pojedinih trepavica.
 • Korištenje uvijača za trepavice takođe može da ih ošteti ili počupa. Nemojte ga koristiti često, a i tada sa oprezom. Ipak je u pitanju mehanička sprava koja djeluje blizu korijena dlake.
 • Zdravstveni razlozi i uticaj lijekova protiv kancera mogu da podstaknu opadanje trepavica. Ukoliko bolujete od alopecije areate, autoimune bolesti zbog koje dolazi do gubitka dlaka na cijelom tijelu, moguće je da ostanete i bez trepavica. Takođe, i problem sa štitnom žlijezdom može da ima istu posljedicu. Pri liječenju hemioterapijom česta je pojava da opadaju i trepavice, s tim što nakon terapije ponovo počnu sa rastom.
 • Loša nadogradnja trepavica i nestručno uklanjanje mogu oštetiti vaše trepavice  ili dovesti do njihovog opadanja. Ako se odlučite da dobijete svilene trepavice, odaberite provjeren i pouzdan kozmetički salon. Samo stručno osoblje može da na pravilan način uraditi nadogradnju i, kasnije, dopunu trepavica, a da to nema negativnog uticaja na vaše dlačice.

koliko koštaju svilene trepavice

Ko i zašto bira svilene trepavice?

Sve žene koje žele bujnije, duže i uvijenije trepavice mogu da se podvrgnu ovom tretmanu.

Biraju ga podjednako i one koje su imale problem sa opadanjem ili lošim kvalitetom sopstvenih, iz prethodno navedenih razloga, ali i žene koje samo žele da dodatno istaknu već postojeće.  

Budući da svilene trepavice imaju poseban sjaj i boje prilagođene vašim potrebama, nećete imati potrebu ni da stavljate maskaru, pa je to razlog više da se neko odluči za njih. Najčešće se biraju u crnoj boji i nijansama u vašoj prirodnoj boji trepavica, ali postoje i svilene trepavice za posebne prilike u plavoj, roze, ljubičastoj i zelenoj boji.

Osim uštede vremena i novca za nanošenje i uklanjanje maskare, žene sa ovakvim trepavicama će uvijek imati taj prirodno lijep izgled bez mnogo truda.

Na šta obratiti pažnju kada su svilene trepavice u pitanju?

 Vrlo je važan odabir prave dužine, volumena i stepena uvijenosti trepavica koje se lijepe na vaše.

Na prvom mjestu ih morate prilagoditi vašim prirodnim trepavicama koje su „nosači“nadogradnje zbog toga da bi izgledale kao prirodni produžeci dlačica.

Na drugom mjestu, zbog očuvanja svojih trepavica birajte one koje nisu preteške i predugačke za vaš tip trepavica. Neprilagođene dužine mogu previše opteretiti i dovesti do preranog opadanja i slabljenja korijena. Dobar kozmetičar će znati odabrati idealne svilene trepavice za vas vodeći računa o vašem prirodnom izgledu.

Kako odabrati prave trepavice za sebe?

Osim što konačni rezultat zavisi od vašeg prirodnog izgleda i kvaliteta trepavica, na njega utiču i vaše želje – šta tačno želite postići nadogradnjom. Neke žene žele imati svilene i duge trepavice samo za određenu priliku kao što je važan događaj poput vjenčanja i sl. Druge bi, ipak da svakodnevno imaju prirodan izgled sa malo zavodljivjim trepavicama.

Takođe se može napraviti i “dramatičniji” izgled sa vrlo gustim i dugim trepavicama, ako to dozvoljava kvalitet vaših trepavica.

Mada, za takav look je preporučljivo da bude samo privremen zbog težine dlačica i opterećenja koje pravi na vaše prirodne trepavice. Kada je krajnji izgled u pitanju, svilene trepavice možemo podijeliti na dvije tehnike nanošenja:

 • Tehnika 1 na 1
 • Ruski volumen

Kod oba je osnovni princip nadogradnje isti, ekstenzija se lijepi na prirodnu trepavicu, ali je velika razlika u gustini i broju dobijenih trepavica.

Svilene trepavice 1 na 1

U ovoj tehnici naglasak je na prirodnijem izgledu. Na jednu vašu trepavicu lijepi se jedna svilena, tako da ćete na kraju imati isti broj trepavica kao što već imate. Ali, one će biti duže, sjajnije i ljepše.

Ovakvu tehniku biraju žene koje žele prirodan izgled, malo poboljšan dubljim pogledom. Materijal za svilene trepavice 1 na 1 su u osnovi ekstenzije razdvojene na zasebne dlačice, ljepilo i učvršćivač. 

Ruski volumen

Svilene trepavice koje dobijete nakon ovakve tehnike biće mnogo gušće nego prirodne. Kako? Na vašu jednu trepavicu će se nanositi ekstenzije sa dvije, tri ili više – čak do 6 dlačica.

Shvatate koliko to stvara gušći izgled za razliku od vašeg prirodnog? Ovakve svilene trepavice biraju žene koje žele nešto upadljiviji i dramatičniji izgled.

Bitno je da vaš kozmetičar procijeni da li vaše trepavice mogu da podnesu ovu težinu.

Iako su svilene trepavice generalno vrlo lake i nježne, ako su vaše prirodne slabe i tanke, neće moći da podnesu previše guste ekstenzije i mogu biti oštećene.

Kako izgleda nadogradnja svilenih trepavica?

Ako se odlučite da nadogradite svilene trepavice, onda pažljivo odaberite kozmetički salon u kojem ćete to uraditi. Profesionalni kozmetičari će ispoštovati sve korake potrebne da vam pruže kvalitetnu uslugu, koja će rezultirati vašim zadovoljstvom i savršenim trepavicama.

Da bi se pristupilo nadogradnji, vaše lice, a naročito trepavice moraju biti potpuno čisti i bez šminke.  

Ispod gornjih trepavica se postavlja podloga koja razdvaja gornje od donjih, da ne bi došlo do sljepljivanja prilikom nanošenja ljepila za nadogradnju.

Nakon toga se trepavice raščešljavaju da se bi se razdvojile na zasebne dlačice. Sam proces nadogradnje podrazumijeva lijepljenje svilene trepavice na vašu trepavicu, tako da ona djeluje prirodno produženo. 

Kako se trepavice lijepe?

Svaka posebna svilena trepavica se uzima pincetom, na donji dio nanosi malo ljepila i onda se lijepi na prirodnu dlaku. Nakon lijepljenja se nanosi učvršćivač i poslije djelovanja preparata se skidaju zaštitnici ispod trepavica, pa je proces nadogradnje završen.

Sam proces nadogradnje traje do 3 sata, dok je dopuna trepavica svakako kraća.

Oprema za svilene trepavice je generalno ista za sve tehnike, osim što se razlikuju vrste trepavica, proizvođači opreme, ljepila, preparata za skidanje trepavica, za njegu i slično. Sve to je sada dostupno i na našim prostorima, ali je bitno kupovati kod pouzdanih prodavaca sa provjerenim kvalitetom opreme.

Koliko traju svilene trepavice?

Jednom kada ste nadogradili trepavice, voljeli biste da taj efekat dubokog, tajnovitog pogleda traje što duže, zar ne? Koliko će zapravo da se održi taj izgled zavisi od dva faktora:

 • Od faze rasta i opadanja vaših prirodnih trepavica
 • Od toga kako održavate svilene trepavice nakon nadogradnje

Kao i sve dlake na tijelu, tako i trepavice imaju svoj životni ciklus. Kada završe svoj rast i fazu mirovanja, dlake će prirodno otpasti, a sa njima i svilene trepavice koje su prilijepljene konkretno za tu dlaku. Vremenom će se i one prirodno prorjeđivati, pa ćete morati ići na dopunu ekstenzija. 

Da bi vaše svilene trepavice potrajale što duže, moraćete posebno voditi računa o njihovom tretiranju. Najbolji savjet je da ih uopšte ne dodirujete rukama, a naročito da ne trljate oči rukama, bilo da skidate šminku ili se umivate. 

Takođe, većina šminke koju ste koristili prije nanošenja ekstenzija će loše uticati na njih, pa ćete je morati odbaciti dok ih imate. Nanošenje šminke je osim toga potencijalnog problema dodatno loše. Upravo, trljanjem očiju pri njenom skidanju možete oštetiti spojeve svilenih i prirodnih trepavica.

Sve to može uticati da vaše svilene trepavice otpadnu, ali i da vaše prirodne dlake oslabe ili postanu sklone bržem opadanju.

Kako održavati svilene trepavice?

Da biste im maksimalno produžili trajanje i da bi izgledale baš onako kako ste zamislili, poslušajte savjete kozmetičara.

Nakon prvog nanošenja ne smiju doći u dodir sa vodom, parom, kao i sredstva za hidrataciju i češćenje na bazi ulja sljedećih 48 sati, da bi ljepilo potpuno učvrstilo spojeve.

Evo još nekih smernica:

 • Poželjno je da uopšte ne nanosite maskaru niti kreme i preparate koji u sastavu imaju masnoće i ulja, jer mogu omekšati i rastvoriti ljepilo.
 • Svilene trepavice nikada nemojte uvijati mehaničkim uvijačima trepavica, jer ćete ih oštetiti ili iščupati. Zajedno sa njima možete iščupati i vaše prirodne trepavice.
 • Posebno izbjegavajte vodootpornu šminku, pošto se za njeno uklanjanje koriste preparati sa uljnim bazama koje mogu otopiti ljepila za trepavice, a i treba više truda da se ukloni.
 • Za lakše raščešljavanje i održavanje koristite četkicu stare maskare koju ste prethodno dobro oprali i očistili od ostataka maskare. Njome ćete moći da nježno razdvojite trepavice.
 • Takođe postoje serumi koji u svakodnevnoj rutini pomažu svilenim trepavicama da ostanu dobro pričvršćene za podlogu. Serumi za rast i čuvanje prirodnih trepavica mogu biti mnogo bolji izbor od nadogradnje. Osim što pomažu u tome, takođe ne mogu naštetiti očima ni trepavicama.

Sa druge strane, sav proces oko nadogradnje trepavica može krenuti naopako ako se sve ne uradi po pravilima. Može doći do nanošenja previše ljepila koje će slijepiti više trepavica. I ne samo to, može počupati vaše prirodne, izazvati otoke i crvenila, kao i alergijske reakcije.

Kako skinuti svilene trepavice?

Ako ste ih nadogradili samo za jednu priliku i ne želite da čekate da otpadnu prirodno; ili vam takvo neravnomijerno opadanje izgleda neuredno, zasigurno ste u dilemi kako ih skinuti. Najbolje rješenje je da odete svome kozmetičaru koji ih je i postavljao, jer već poznaje vaše lice i materijale sa kojima je radio.

Prvo se ispod gornjih trepavica stavi podloga, kao i pri postavljanju. Skidanje se vrši tako što se na trepavice nanese preparat koji će razmekšati ljepilo za trepavice, ostaviti ga da djeluje i ekstenzije će se razdvojiti.

Nakon njihovog uklanjanja, vaše trepavice će se isprati vodom ili posebnim preparatom za čišćenje i podloga će se ukloniti.

Ako je sve urađeno pravilno, ponovo ćete imati svoje trepavice, neoštećene i u normalnom stanju.

Možete pokušati i sami da uklonite svilene trepavice nanošenjem ricinusovog ulja koje će razmekšati spojeve, pa ih lagano povući. Međutim, bolje se osloniti na profesionalnu pomoć i tako izbjeći moguće povrede, iritacije očiju i ispadanje vaših prirodnih trepavica.

Nakon svega, nameće se pitanje da li svilene trepavice mogu naštetiti vašim prirodnim?

Ukoliko se postavljaju profesionalno, neće biti štete ni dok ih nosite, a ni nakon skidanja. Dobro obučen i uvježban tehničar će znati procijeniti koje ekstenzije tačno odgovaraju vašem kvalitetu prirodnih trepavica. Neće odabrati predebele i preteške ekstenzije koje bi opteretile vaše prirodne trepavice i na taj način im ubrzale opadanje ili dovele do njihovog lomljenja.

Međutim, ako vam nadogradnju obavlja nestručno lice, može doći do različitih komplikacija kao što su upale, opadanja vaših trepavica, crvenilo, oticanje.

svilene trepavice banja luka

Koliko koštaju svilene trepavice?

Cijene u salonima variraju od grada do grada, ali možemo reći da se postavljanje svilenih trepavica tehnikom 1 na 1 kreće od 50 KM na više, dok se za ruski volumen cijena kreće od oko 100 KM. Korekcije uglavnom koštaju upola manje ako ne čekate više od 3 sedmice nakon nadogradnje.

Cijena je, uz vrijeme koje ćete morati provesti u salonima radi nadogradnje i korekcija, nešto što spada u negativne strane ovakvog tretmana uljepšavanja, ako ste do onih koji vole kalkulisati.

Svilene trepavice Banja Luka

Da li se u svim gradovima u Bosni i Hercegovini mogu uraditi nadogradnje svilenim trepavicama? Sada je takva metoda uljepšavanja prilično rasprostranjena i u svim većim gradovima se mogu pronaći kozmetički saloni koji nude ovu uslugu.

Raspitajte se koji su najprofesionalniji i najobučeniji da biste im poklonili svoje povjerenje.

Riječ za kraj!

Nadogradnja nije jedino rješenje za trepavice. Kao što vidite, ima puno mana, pa treba biti i oprezan.

Bilo da želite samo ojačati i ubrzati rast vaših prirodnih trepavica ili ih oporaviti nakon skidanja ekstenzija, preporuka je da koristite prirodne serume za njegu namijenjenu upravo u tu svrhu.

Ovakvi serumi su napravljeni da smanje lomljenje i ispadanje trepavica, te da ih ojačaju i ubrzaju rast. Istovremeno, oni su dovoljno blagi da neće iziritirati to osjetljivo područje u koje spada i oko i tanka koža oko očiju.

Ovakvi serumi bi uz vitamin E trebali imati sledeća ulja za najbolji učinak:

 • Ricinusovo
 • Bademovo
 • Arganovo
 • Ruzmarinovo
 • Ulje mirisne muškatle

Sva ova ulja dlaku čine jačom, otpornijom i manje krhkom, a korijen stabilnijim i nahranjenim. Koristeći ovakve serume vi ćete od svojih prirodnih trepavica napraviti prelijepe bez odlazaka u kozmetičke salone, a sa osjetno manje potrošenog novca i vremena.

Odaberite najbolje za vaš prirodan izgled i pogled zadovoljne žene!