Koja kupka za bebe je najbolji izbor za vaše mališane?  

Koja kupka za bebe je najbolji izbor za vaše mališane?  

Kupka za bebe mora biti pažljivo birana, jer zdravlje bebe je na prvom mjestu. Saznajte koja kupka je najbolji izbor za novog člana porodice.

Vjerovatno ste se i u samoj trudnoći informisali ili imali priliku čuti od drugih mama koje kupke i šamponi su najbolji izbor za nježnu bebinu kožu, pa vam različite opcije mogu unijeti dodatnu konfuziju.

Uz to, svojoj bebi želite pružiti njegu koja će je držati čistom i zaštićenom i da može odoljeti spoljnim uticajima. 

Plašite se da neki proizvodi za bebe sadrže i elemente koje mogu isušiti i iziritirati njihovu kožu, pa niste sigurni koja je najsigurnija opcija? 

U ovom tekstu saznaćete šta bi trebala, a šta ne sadržati idealna kupka za bebe i kako je koristiti za najbolje rezultate.

Zašto se koristi kupka za bebe?

U prvim nedeljama nakon rođenja, dok pupčana vrpca još nije otpala, bebu je poželjno prati samo toplom vodom, dok se nakon toga može dodati i kupka u vodu.

Neke bebe već po rođenju imaju dužu kosicu, pa je i nju potrebno oprati. Posao će vam olakšati ako koristite 2-u-1 sredstvo za kupanje, tačnije kupku i šampon u jednom proizvodu. 

Na taj način tokom brčkanja ćete kupkom rastvorenom u vodi podjednako efektno oprati i kosu djeteta.

Koliko često se beba treba kupati?

Oko ovog pitanja su mišljenja podijeljena i variraju od svakodnevnog kupanja do jednom sedmično, dok je u međuvremenu brišu vlažnim peškirićima ili pelenama.

Poželjno je da se beba kupa svaki dan, naročito zbog česte i neophodne promjene pelena, kada se guza i genitalije moraju temeljno oprati.

U svakodnevno kupanje ne mora da se svaki put dodaje i kupka – dovoljno je da se to uradi 3 – 4 puta sedmično. Ostala kupanja mogu se obaviti i mlakom vodom.

Brisanje vlažnim maramicama ili peškirićima može da pomogne u situacijama kada niste u prilici da odmah operete bebu, ali ne bi trebalo da sasvim zamijeni potpuno kupanje. 

Osim što je kompletno kupanje bitna stvar za očuvanje zdrave higijene, brisanjem možete iziritirati nježnu bebinu kožu. 

Nakon kupanja se savjetuje da bebu posušite nježnim tapkanjem dok se ne upije sva vlaga, umjesto da je trljate peškirom, ma kako on mekan i nježan bio.

Bebina koža je mnogo osjetljivija od one odraslog čovjeka.

najbolja kupka za bebe

Kakva kupka za bebe je najbolji izbor?

Sada kada znate šta biste trebali izbjegavati prilikom kupovine kupke za bebe, saznajte i šta treba da sadrže. Da bi se nježna dječija koža održala zdravom, mekanom i čistom, kupke bi u sastavu trebale da imaju provjerene biljne ekstrakte i elemente poput:

 • Nevena i ovsa, koji kožu regenerišu, umiruju i čine mekanom.
 • Pšeničnih proteina koji su zaduženi za prirodno otklanjanje nečistoća sa kože i kose, istovremeno ih čineći jačim
 • Ulja koja se lako ispiraju, a doprinose održavanju prirodnog balansa kože i sprečavaju njenu isušenost
 • Glicerina zaduženog za održavanje kože hidriranom, bez zatezanja i izazivanja svraba
 • Ši butera koji će kožu na prirodan način činiti mekanom i nježnom

Zgodno je i da su kupka i šampon objedinjeni u isti proizvod, jer olakšavaju proces kupanja. Uz to vam i štede novac koji biste dali za dva proizvoda za istu namjenu.

Uz sve ovo, bitno je i da su kupke takve teksture da se mogu lako ispirati sa kože, bez previše trljanja. Birajte one rjeđe koegzistencije koje se lako rastvaraju u vodi i razmazuju po koži.

Ima li nedostataka kupka?

Da, ako odaberete kupku koja u sastavu ima i štetne sastojke. Na žalost, to što je na proizvodu za bebe naglašeno da su za taj uzrast, ne znači i da im je sastav potpuno prilagođen potrebama nježne kože. 

I u kupkama se mogu naći sulfati, parabeni, silikoni i gomila drugih štetnih sastojaka, pa obavezno čitajte detaljno šta piše na pakovanju.

Uz to, i kada imate odličnu kupku, ako nanosite previše proizvoda to  može da izazove isušivanje i iritaciju kože. Za pranje kosice su dovoljne 2 – 3 kapi, dok u vodi za kupanje možete da rastvorite proizvod u količini naznačenoj na pakovanju. Na kraju kupanja bebu obavezno dobro isperite čistom vodom.

Šta može biti pokazatelj da kupka za bebe nije odgovarajuća?

Ako se kod beba pojavi osip ili je koža suva i perutava, moguće je da se to dešava zbog neodgovarajuće kupke, odnosno načina kupanja. U svakom slučaju se obratite dermatologu da utvrdite zbog čega je tačno došlo do tih promjena.

Neki od sastojaka mogu izazvati alergijske odgovore u vidu osipanja, ekcema, svraba, ali isto tako to može biti i pretjerano korištenje same kupke. Imajte u vidu da za bebu neće biti potrebna ista količina kao za vas, nego mnogo razblaženija opcija.

Šta ne smije da sadrži kupka za bebe?

Da biste odabrali najbolji proizvod za bebe, saznajte šta morate izbjegavati u njegovom sastavu, kao i zašto su štetni za upotrebu. Birajte kupke bez:

 • Sulfata
 • Formaldehida
 • Parabena
 • Dioksana
 • Silikona
 • Parfema i mirisa
 • Ftalata

Nažalost, navedeni sastojci su vrlo česti u kupkama za bebe, pa pažljivo pročitajte sastav na etiketi proizvoda ili se raspitajte kod vašeg pedijatra o bezbijednosti korištenja kupke sa tim sastojcima.

Sulfati

Ovi deterdženti se dodaju u kupke i šampone zbog boljeg čišćenja i to zaista dobro i temeljno rade. Problem je što to može biti vrlo iritatno i po kožu odraslog čovjeka, a kamoli nježnu bebinu, koja je nekoliko puta tanja. Uz to nema potrebe za tako jakim čišćenjem kod mališana, pa je bolje izbjegavati ovakve sastojke i odbaciti rizik za isušivanje kože.

Formaldehid

U kupkama i šamponima formaldehid ima ulogu konzervansa koji ih čuva od kvarenja. Može izazvati različita kancerogena oboljenja, pa izbjegavajte sve varijacije ovog sastojka.

Parabeni

Još jedan konzervans koji se dodaje u kupke i šampone radi produžavanja njihovog roka trajanja. I opet su mogući izazivači kancerogenih stanja, kao i formaldehid. Povećavaju proizvodnju estrogena, što na duže staze može izazvati niz problema sa hormonima, kao što su bolesti štitne žlijezde, iritacije kože i kancere.

Dioksan

Vrlo čest sastojak proizvoda za bebe, naročito onih koji obećavaju kupanje bez suza. Možda vam to zvuči primamljujuće, ali imajte na umu da se lako apsorbuje kroz bebinu kožu i utiče na razvoj bolesti poput oštećenja jetre, bubrega, reproduktivnih organa.

Silikoni

U šamponima služe za oblaganje i čuvanje dlake od lomljenja i spoljnih uticaja. Kod beba nema potrebe za takvim dodacima, pošto je mekana i savitljiva. Silikoni bi je samo opteretili i učinili teškom i slijepljenom.

Parfemi i mirisi

Svima je teško odoljeti ugodnom mirisu koji se zadrži na tijelu i kosi nakon kupanja, ali dodati parfemi ili ono što se objedinjuje pod tim nazivom mogu biti vrlo jaki alergeni. Mogu izazvati različite dermatitise, alergijske reakcije i osip. Birajte kupke bez dodatih aroma i uživajte u neopisivom bebećem mirisu nakon kupanja.

Ftalati

Koriste se upravo da bi zadržali i razvili dodate mirise u proizvode za kupanje. Međutim, mogu dovesti do poremećaja endokrinog sistema, kao i reproduktivnih funkcija. Iako smo okruženi ftalatima u različitim proizvodima, mogu se izbjeći bar u kozmetici za bebe.

 O dodatnim informacijama u vezi sa štetnosti pojedinačnih sastojaka možete se informisati na sajtovima agencija za toksične materije.

Kako kupati bebu sa kupkom?

Neka kupanje bebe bude vaše redovno zajedničko ugodno iskustvo. Smatra se da dodatno doprinosi povezivanju roditelja i bebe. Ispočetka ćete to prilagođavati vremenu hranjenja i spavanja bebe, a onda ćete pronaći idealno doba u kojem će djetetu to najviše da godi. 

Bilo da je to jutro ili veče, napravite ugodnu atmosferu u kojoj će beba uživati.

Kako bi trebalo izgledati kupanje u kadici?

Vodite računa da voda ima odgovarajuću temperaturu – najidealnija je od 35 – 37 stepeni. U kadicu možete postaviti peškir da vam olakša, beba neće da klizi.

Nivo vode neka bude do 5 cm. Čak i ako vam to djeluje malo, bebu ni na sekund ne ostavljajte samu u kadici. Sve što vam je potrebno za kupanje spremite ranije na dohvatu ruke.

Kupka za bebe može da se rastvori direktno u vodi i da njome kupate i lagano perete bebu. Na kraju kupanja je temeljno isperite sa kože, a za tu svrhu vam može pomoći bokal kojim možete da precizno polijete dijete vodom.

Trudite se da kupka ili šampon ne dođu do bebinih očiju i ovo lijepo iskustvo postane mučenje za oboje. Predio iznad očiju možete zaštititi rukom ili specijalnim šeširićima za kupanje koji taj dio lica štite poput malog kišobrana, dok gornji dio glave ostavljaju izložen i pogodan za normalno pranje.

Koje kupke se mogu pronaći kod nas, a da odgovaraju ovakvim preporukama?

Izdvojićemo nekoliko kupki koje su čest izbor mama, a koje mogu da se kupe na našim prostorima, on-line ili u prodavnicama.

kako se koristi kupka za bebe

Dr Pilar 2 u 1 kupka i šampon za bebe i djecu

Ovaj proizvod se može pohvaliti ne samo odličnom kombinacijom sastojaka, nego i onim čega NEMA u sastavu. 

Tako ova kupka za bebe ne sadrži parabene, silikone, sulfate, ftalate, vještačke boje niti alergene mirise.

Zato sadrži alantoin koji potiče iz biljaka poput gaveza i kamilice, a koji omogućuje koži da se obnovi, dok je istovremeno čuva od isušivanja i iritiranja. 

Takođe u svom bogatom sastavu ima i pšenični protein, te ekstrakte nevena i ovsa. Ovaj spoj će nježnu kožu da očisti u potpunosti, a da je ne iziritira niti isuši.

Koristi se vrlo jednostavno – utrlja se mala količina na bebinu kosu, kožu, a onda temeljno ispere. Takođe se može dodati i u vodu u kadicu gdje kupate bebu, pa je tako kupati. Na kraju isprati čistom vodom da se uklone svi ostaci kupke. 

Bebu posušiti laganim tapkanjem, nikako brisanjem povlačenjem peškirom po tijelu, jer može da dođe do povreda kože povlačenjem. Uvijek imajte na umu nježnost i osjetljivost dječije kože.

Pogodno za svakodnevnu upotrebu.

Uriage kupka za bebe

Uriage kupku možete koristiti za kupanje kako beba, tako i veće djece. Njena specifičnost su ulja koja sprečavaju isušivanje kože i nježno je oblažu i štite. Naročito je pogodno za zaštitu od lošeg uticaja tvrde vode i hlora.

Može se dodati u vodu za kupanje u kadici, ali i nanijeti direktno na vlažnu kožu bebe. Nakon toga se istrlja i ispere čistom vodom. Može se koristiti u svakodnevnoj njezi.

Između ostalog, sadrži termalnu vodu, ši buter i glicerin.

Mixa baby uljana kupka

Ova kupka dolazi u formi gela koji se može koristiti i za kupanje i tuširanje. Osim beba ga mogu koristiti i odrasli, ako imaju osjetljivu kožu.

I ona sadrži ulja koja kožu štite od iritacija i isušivanja, pa je ostavljaju mekanom prirodno nježnom nakon kupanja. Takođe sadrži i glicerin.

Lako se ispira i može se koristiti svakodnevno. Nanosi se lako, utrlja nježno do stvaranja pjene, a zatim ispere.

La roche – posay

LIpikar SYNDET AP+ kupka je pogodna za kupanje beba i odraslih, a koji imaju problem sa osjetljivom kožom atopijskom ekcemu. On može stvarati neugodnost u vidu svraba i potrebe za češanjem, što je posebno nezgodno za bebe.

Dobro se pokazuje i pri tretiranju tjemenjače kod beba.

Sadrži termalnu izvorsku vodu, karite buter i niacinamidin, koji smiruje svrab i neugodnost. Ne sadrži dodate mirise.

Nanosi se na vlažnu kožu koju nježno čisti, pa se ispere.

 Koju god kupku za bebe odaberete, vodite se time da bude alergološki testirana. Nemojte pasti na ambalažu i ugodne mirise, odaberite ono što je najbolje za vaše dijete i njegove potrebe.

I da zaključimo!

Kupku odaberite prije svega vodeći računa o tome kakve su potrebe bebe, tj njene kože. Ako se posebno osjetljiva, sklona dermatitisu, ekcemu ili drugim problemima sa kožom, onda ćete birati kupku i ostale proizvode za njegu u skladu upravo sa tim.

Ako je sve u redu, onda odaberite onu kupku koja će održavati prirodnu ravnotežu vlažnosti i ph vrijednosti kože vaše bebe. Cilj je da dijete bude čisto, zdravo i da njegova koža bude prirodno mekana i sposobna samo razvoj i regeneraciju.