Kašalj kod beba: kako im pomoći?

Kašalj kod beba: kako im pomoći?

Ukoliko ste roditelj, znate da se kašalj kod beba javi prije ili poslije. Postoji mnogo razloga koji ga uzrokuju i rijetko je razlog za brigu.

Prve brige su normalne kad kašalj u pitanju. Roditelji brinu da li je neki ozbiljan zdravstveni problem koji se može pogoršati i da li se moramo odmah javiti doktoru.

Tim prije što su bebe premalene da bi mogle reći šta ih tačno muči, morate se osloniti na svoje poznavanje djeteta i pratiti postojeće simptome da biste razaznali šta je uzrok kašlja. 

Poznavanje opšteg zdravstvenog stanja djeteta uveliko može olakšati sve promjene i dijagnostiku.

Saznajte šta je najbolje za kašalj kod beba i kako im olakšati tegobe koje su ga izazvale. Svakako se pridržavajte provjerenih informacija od doktora i stručnih lica i ne posežite za lijekovima koje vam je neko preporučio samo zato što su djelovali u slučajevima kašlja drugih beba.

Razlozi koji su izazvali dva slična slučaja uopšte ne moraju imati isti uzrok i možete napraviti veliku štetu svome djetetu ako ga tretirate na pogrešan način.

Kašalj kod beba: ima li razloga za zabrinutost?

Prije svega, moramo imati na umu da svaki kašalj, kod djece i odraslih, za cilj ima održavanje respiratornog sistema u ispravnom stanju. Kada u njega uđe nešto što ga iritira, pokušaće da to odbaci na mehanički način – kašljanjem. Najčešće se javlja zbog:

 • nazalnog kapanja (pri curenju nosa koje se sljeva unutra niz grlo, a ne napolje)
 • alergijskim iritacijama
 • komadićima hrane koja je zalutala

Kašalj možemo razlikovati i kao suvi i mokri kašalj.

Suvi  kašalj se još naziva i nadražajni, pošto zbog infekcije grla dolazi do stvaranja sekreta koji curi niz grlo i iritira ga. Respiratorni sistem pokušava da ukloni sekret i dolazi do kašljanja. On je prva faza infekcije.

Mokri ili produktivni kašalj nastaje kada se sekret nakupi u disajnim putevima i tijelo želi da ih očisti. Kada se sekret iskašlje, nadržaja za kašljanjem nestaje.

Većinom je kašalj bezopasan i sastavni dio odrastanja svakog djeteta.

Kako beba raste, javljaće se često, naročito u dodiru sa drugom djecom i kontaktom sa virusima, uz prehlade i nazebe. To ne znači da biste bebu trebali izolovati od kontakta sa drugim ljudima. Naprotiv, na taj način se gradi i razvija njen imuni sistem.

Čak i ako čest kašalj može biti iritantno stanje, imajte na umu da se vaša dijete time jača i razvija svoju otpornost na viruse i druge zdravstvene izazove.

Smatra se da bebe dobiju kašalj oko 8 puta godišnje. Nakon nekog vremena ćete moći da razlikujete kako kašalj iz različitih razloga zvuči i kada situacija nije zabrinjavajuća, a kada je neophodno odmah se javiti pedijatru.

Ako ste se zapitali koliko traje kašalj kod beba, evo rješenja i za tu nedoumicu. Običan kašalj može trajati do dvije sedmice i onda se postepeno smiruje i nestaje.

kašalj i temperatura kod beba

Morate li se javiti doktoru kada započne kašalj?

Ako beba samo kašljuca i nema nikakve druge simptome koji bi mogli izazvati zabrinutost, nema potrebe da odmah otrčite doktoru. To je čest impuls, naročito kada su mala djeca u pitanju, a još češći ako je roditeljima prvo dijete.

U običnom kašlju koji je posljedica male prehlade nema potrebe za dodatnim liječenjem. Biće dovoljno bebu ušuškati u miran i topao kutak i smanjiti joj iritacije.

Međutim, ako primijetite neke od sljedećih simptoma, obavezno se odmah javite svom doktoru:

 • Ako je beba mlađa od 4 mjeseca i dugo kašlje
 • Ako se kašalj i stanje djeteta pogoršavaju nakon nekoliko dana liječenja kod kuće
 • Ako kašalj traje duže od 10 dana
 • Ako kašalj i temperatura kod beba traju uzastopno 3 dana iznad 38C
 • Ako beba otežano diše
 • Ako beba često povlači uši, što može biti znak infekcije i boli u uhu

Vaš doktor će ustanoviti o čemu se tačno radi, pa vam dati i prave smjernice za liječenje djeteta. Pregledom i zdravstvenim testovima će utvrditi da li kašalj uzrokuje neko virusno oboljenje, prehlada, alergija ili nešto sasvim drugo, pa ćete se mnogo lakše nositi sa liječenjem.

 Međutim, ako primijetite neke od ovih simptoma, javite se odmah u službu hitne pomoći:

 • Ako beba djeluje dehidrirano
 • Ako je beba letargična i slaba
 • Ako ubrzano diše i jedva dolazi do vazduha
 • Ako joj usne dobijaju plavičastu boju, što je znak nedostatka kiseonika

Ovakvi pokazatelji su alarmantni i morate hitno djelovati da bi se bebi pomoglo i da se stanje organizma i pravilno disanje vrate u normalu.

Šta izaziva kašalj kod beba?

Kao i kod odraslih, kašalj mogu izazvati različiti faktori. Među najčešćim uzrocima su prehlada i alergije. Bitno je znati da bebe mlađe od 4 mjeseca ne kašlju tako često kao starija djeca, pa je neophodno se odmah javiti doktoru.

Kašalj kod beba toga uzrasta može ukazivati na vrlo opasno virusno oboljenje RSV (respiratorni virus) koje se mora odmah tretirati i liječiti.

Kašalj kod beba od 5 mjeseci već može ukazivati na prehladu i ne mora biti opasan niti ukazivati na teža oboljenja.

Prehlada kao uzrok kašlja

Prehlada je najčešći izazivač kašlja kod beba. U tom dobu, kao i sljedećim godinama, djeca vrlo lako navuku nazeb, što se najčešće očituje kao začepljen nos i kašalj kod beba.

Nos koji povremeno curi nazalno, tačnije kada se tečnost sljeva niz grlo, će dovesti i do kašlja. Respiratorni sistem se pokušava riješiti te iritirajuće materije kašljucanjem. Bilo da je u pitanju suvi kašalj ili vlažni, sa izbacivanjem šlajma, kašalj je neizostavan pratilac prehlade.

Grip i kašalj

Naravno, bebe će često imati i dodir sa virusima, bilo da je to grip ili neki drugi izazivač. Temperatura i kašalj kod beba u ovom slučaju idu pod ruku sa bolovima u mišićima i malaksalosti. Bitno je pratiti promjene bebine temperature, hidriranost i da li je disanje pravilno. Ako dođe do bilo kakvih negativnih promjena, obavezno treba posjetiti doktora.

Sapi kašalj

Sapi kašalj je drugačiji od običnog kašljucanja već po zvuku – kaže se da zvuči pomalo kao pseći lavež. Često ga prati groznica, gubitak glasa, curenje nosa i zviždukav zvuk pri udisanju. Ako je u pitanju blaži oblik, može se liječiti kod kuće. U suprotnom, treba se obratiti doktoru.

Upala pluća

Do upale pluća može doći zbog uznapredovale prehlade i gripa. Dubok i zvučan kašalj može ukazati na upalu pluća, ali i simptomi poput groznice i stvaranja i izbacivanja sluzi.

Veliki kašalj

Iako je ne prati visoka temperatura, ova bolest može biti vrlo neugodna i iscrpljujuća po dijete. Kašalj kod beba koji izaziva ova bolest se manifestuje u prvoj fazi bolesti kao blag kašalj i curenje nosa. U drugoj fazi bolesti kašalj prerasta u mnogo jači i grublji, sa karakterističnim pucajućim zvukom.  Moguće je da će za njegovo liječenje biti potrebno liječenje antibioticima.

Alergijski kašalj kod beba

Kod beba se rjeđe javlja kašalj zbog alergija, nego zbog prehlade, ali nije isključen kao uzrok. Ovakav kašalj ne prati temperatura, groznica niti bolovi. Međutim, može doći do curenja nosa kao alergijeske reakcije, naročito na polen, ali i do curenja nosa i kijanja.

Ako se posumnja na postojanje alergije, treba se obratiti specijalisti da se urade testovi na alergene i utvrdi šta uzrokuje napade i alergijske reakcije.

Pored alergija na polen, česti alergeni su:

 • dlaka kućnih ljubimaca
 • buđ
 • duvanski dim
 • prašina
 • grinje
 • hrana

Curenje nosa je jedan od simptoma pomoću kojeg možete odrediti da li je uzrok kašlja alergija ili virus, odnosno prehlada. Ako je tečnost koja curi iz nosa providna, onda je vrlo vjerovatno u pitanju alergija, dok kod virusnih oboljenja i infekcija tečnost ima zelenkastu boju i veću gustinu.

Takođe i trajanje kašlja može pomoći u dijagnostici. Kašalj usljed prehlade će proći za oko dvije sedmice, dok će alergijski potrajati znatno duže – dok god je beba u blizini alergena koji ga izazivaju.

Astma

Kašalj kod beba starijih od 6 mjeseci može biti znak astme. Te napade često mogu pokrenuti pojedini virusi. Astmatični kašalj prati naprezanje pri disanju, kao i zviždanje u grudima.

Bebe sa astmom slabije jedu i više su iscrpljene. Prilično su blijede ili imaju plavičastu nijansu zbog otežanog disanja. Bitno je da doktor prati ovo stanje i odredi terapiju za astmu koja će olakšati disanje i smanjiti tegobe i posljedice.

Astma se može pojaviti u bilo koje godišnje doba, ali se smatra da se pojačava u jesen i zimu.

Sklonost ka alergijama i astmi može biti i nasljedna, pa ako jedan od roditelja ima astmu, postoji velika mogućnost da će je i dijete dobiti. A ako je oboje roditelja ima, prava je rijetkost da će dijete da mimoiđe takvo nasljedstvo.

Kašalj kod beba zbog zagađenog vazduha

Na pojavu kašlja može uticati i zagađen vazduh. Osim kod zagađenosti u većim gradovima, naročito tokom zimskog perioda, tu spada i izloženost izduvnim gasovima, bojama, duvanskom dimu.

Ako živite u mjestu gdje je moguća velika koncentracija zagađenog vazduha, pratite izvještaje prije nego bebu izvedete napolje.

Šta je najbolje za kašalj kod beba?

Pošto smo ustanovili koji je uzrok kašlja bebe, možemo se pozabaviti načinima liječenja bolesti koja je dovela do njega ili olakšavanjem tegoba. Čak i kada stanje nije alarmantno, kašalj može dijete činiti nervoznim jer mu smeta pri spavanju, hranjenju i mnogim drugim aktivnostima.

Pri liječenju i njegovanju beba morate voditi računa o njihovom uzrastu, pošto novorođenčad ne smijete postavljati u iste položaje kao odrasliju djecu.

Kašalj kod beba od 6 mjeseci i starijih, sa druge strane, može da se olakša na primjer uzdizanjem jastuka u viši položaj. To će im pomoći u disanju i smanjenju iritacije zbog nazalnog kapanja u grlo.

Prirodni lijek za kašalj kod beba

Ako doktor nije prepisao nikakvu terapiju lijekovima, onda stanje nije alarmantno. To ne znači da svojoj bebi ne trebate olakšati tegobe koje kašalj stvara ili ga primiriti na neki od prirodnih načina.

Oni su najčešće vezani za unos dovoljno tečnosti da bi se održala hidratacija i smirio nadražaj za kašljanjem.

Kašalj kod beba od 5, 6 mjeseci

Kada su odojčadi u pitanju, tu nema mnogo mjesta za improvizaciju – oni i dalje smiju da se hrane samo majčinim mlijekom ili prilagođenom formulom. Nikakvo iznenadno uvođenje namirnica koje mogu pomoći starijoj djeci ne biste smjeli raditi. 

Čaj za kašalj kod beba ovog uzrasta se ne bi smio koristiti.

Kašalj kod beba od 6 – 12 mjeseci

Kada su u pitanju bebe iznad 6 mjeseci kojima se već uvodi postepeno druga hrana, njima se može pomoći uvođenjem toplih bistrih napitaka. To može biti sok od jabuke i limunada, koje im treba davati nekoliko puta u toku dana po jednu kašičicu. Količinu treba ograničiti na 4 kašičice dnevno. Ovakav napitak pomaže oslobađanju gornjih disajnih puteva i smanjenju njihove iritacije.

Takođe, u ovoj dobi se već može početi djeci davati čaj poput kamilice. Naravno, morate strogo voditi računa o pravilnoj dozi, da čaj ne bude prejak za dijete. Uvek se konsultujte sa doktorom.

koliko traje kašalj kod beba

Uzrast iznad jedne godine

U ovom uzrastu se već mogu davati tople bistre pileće supice, toplo mlijeko i čajevi. Iako se med smatra pravom blagodeti kada je u pitanju liječenje prehlada i respiratornih infekcija, kada su mala djeca u pitanju, mora se imati poseban oprez!

Naime, djeci mlađoj od godinu dana se med NE SMIJE davati ni u kojem slučaju! U suprotnom, rizikujete da dijete oboli od botulizma, tačnije da dobije trovanje botulinskim toksinom.

Bebe su vrlo osjetljive na pojavu tih bacila, dok kod odraslih nema te bojazni. Preporučuje se da se sa uvođenjem manjih količina meda počne oko 3 godine života, mada se često poseže za njim i nešto ranije.

Med jeste odlična namirnica koja podiže imunitet, ali su rizici za bebe preveliki da biste se oslonili na takvu pomoć. Zbog toga radije odaberite druge namirnice za ove tegobe.

Kako ublažiti kašalj kod beba – šta još može da pomogne?

Neki uzročnici će zahtijevati medikamente koje će prepisati doktor  – poput antibiotika za bakterijske infekcije ili steroida za astmatični kašalj. Lijekove uzimajte isključivo po preporuci i doziranju doktora koji je upoznat sa slučajem vašeg djeteta.

Ne posežite za lijekovima protiv kašlja, iako ih se može naći dosta u ponudi. Nisu preporučljivi za djecu ispod 6 godina života i možete ih dovesti u još veću zdravstvenu opasnost korištenjem, nego čekanjem da se kašalj smiri.

Ono što možete uraditi samostalno je sljedeće:

 • Odčepljivanje nosa pomoću fiziološkog rastvora: Da bi se nos odčepio, mogu se koristiti kapi fiziološkog rastvora koji će olakšati disanje i smanjiti pritisak i iritaciju na disanje na usta. Koristiti dvije do tri kapi rastvora po nozdrvi, nekoliko puta dnevno.
 • Hidratacija: Da bi se smanjio pritisak začepljenog nosa, sekret morate održavati tečnim, a to je moguće pomoću dovoljnog hidriranja bebe. Mlađim bebama nastavite redovno davati  mlijeko ili formulu, a starijim vodu i prirodni sok.
 • Smanjenje povraćanja kod kašljanja: Ako beba često povraća tokom ili nakon kašljanja, najvjerovatnije dolazi do refluksa. U ovom slučaju, bebi možete pomoći hranjenjem manjim obrocima u više doziranja. Tako stomačić neće biti prepun i izazvati podražaj za povraćanje tokom kašljanja.
 • Ovlaživanje vazduha kod suvog kašlja: Ako je u pitanju suv kašalj kojem je uzrok i suv vazduh, pomoći će ovlaživač vazduha. Ako ga nemate, možete bebu uvesti u kupatilo koje ste naparili vrućom vodom. Ovo će im smanjiti iritaciju disajnih puteva. U ovom slučaju može pomoći i šetnja po svježijem večernjem vazduhu.
 • Obloge sa medom i kupusom: pomoći će kod bronhitisa tako što se list kupusa stavi u vrelu vodu na nekoliko minuta, da omekša, a zatim premaže medom sa jedne strane. Ta strana se potom privije na pluća, a preko nje najlonska kesa, pa šal. Ostavi se preko noći. Ovakve obloge su primjenljive za djecu koja smiju biti u kontaktu sa medom, dakle NE ZA MLAĐE BEBE.

Sve prođe, pa i kašalj

Vremenom ćete naučiti šta vašem djetetu najviše pomaže kada je kašalj u pitanju, kao i zbog čega najčešće dolazi do njega, pa ćete se lakše nositi sa situacijom. Za bilo kakve nedoumice obratite se svom doktoru koji svakako poznaje medicinsku sliku vašeg djeteta.

Izbjegavajte samostalne ekstremne tretmane i svojoj bebi pružite njegu i pažnju od koje će se ponovo osjećati dobro i zdravo.