Grčevi kod beba: kako ublažiti simptome?  

Grčevi kod beba: kako ublažiti simptome?  

Grčevi kod beba su nešto što može biti vrlo stresno za sve roditelje. Kako proći što mirnije kroz ovaj period i kako pomoći bebi koja plače.

Svi novopečeni roditelji znaju koliko grčevi kod beba mogu donijeti iscrpljenosti i nervoze ne samo djetetu, nego i svim ostalim ukućanima. Upravo zbog prevazilaženja te faze naučićemo kako se ponašati u fazi bebinog života dok se muči sa grčevima.

Grčevi se najčešće manifestuju kao dugotrajni plač koji počne bez vidljivog razloga kod zdrave bebe. Može se desiti odjednom poslije djetetovog smijeha i dobrog raspoloženja.

Bebu sa grčevima je teško ili nemoguće lako smiriti na uobičajen način.

Kada počinju grčevi kod beba?

Možda vam neće pomoći sa vašim problemom, ali je činjenica da niste usamljeni u mučenju sa grčevima kod beba. Naime, smatra se da oko 20% beba ima taj problem koji nastaje u periodu od nekoliko dana, pa do nekoliko sedmica nakon rođenja. Dakle, moguće je da se jave grčevi kod beba od 5 dana, što roditelje može da uplaši. 

Plač je prvi pokazatelj da bebu nešto muči i kada on traje dugo i često, javlja se zabrinutost da li je to zbog neke bolesti koja bebi može da naškodi.

Međutim, najčešće je riječ o grčevima koji su uglavnom samo neugodni, ali ne i opasni.

Kako izgledaju grčevi kod beba?

Najčešći pokazatelj grčeva je plač bebe koji se javlja u određenim periodima dana i redovnim intervalima. Često je to poslije hranjenja, kao i u popodnevnim i večernjim satima. Očituje se kao plač koji može početi naglo i trajati satima i ponavlja se nekoliko dana u sedmici. Ovo su najčešći simptomi da vaša beba ima grčeve:

 • Plač koji počne iznenada i traje satima
 • U tim trenucima se često beba zacrveni u licu
 • Podiže nožice u pokušaju da tim položajem olakša bolove
 • Ispušta gasove
 • Ne uspijevate da je utješite uobičajenim metodama koje pomažu kada je uznemirena
 • Stomačić je često naduven

Ako se isključe svi ostali potencijalni medicinski razlozi koji mogu da dovedu do takvog ponavljanog stanja, onda se smatra da su u pitanju grčevi kod beba ili drugim imenom kolici.

grčevi kod beba od 5 dana

Uzrok grčeva kod beba

Istraživanja nisu potpuno utvrdila šta su grčevi tačno, ali se smatra da su u pitanju bolne kontrakcije crijeva koje su podstaknute različitim razlozima. Evo šta sve može da dovede do grčeva:

 • Problemi sa stomakom
 • Pušenje majke tokom trudnoće
 • Pretjerana stimulacija bebe
 • Gastroezofagealni refluks (GERB)
 • Osjetljivost na hranu koju jede majka koja doji
 • Netolerancija bebe na mlijeko ili dohranu
 • Nivo bakterija u stomaku
 • Visok nivo serotonina
 • Osjetljivost na stres majke

Problemi sa stomakom

Grčevi kod beba mogu nastati ako se jave problemi sa stomakom usljed prekomijernog ili nedovoljnog hranjenja, kao i nedovoljno razvijenog digestivnog sistema. Često će se manifestovati kao napuhan stomak. U ovom slučaju će pomoći promjena položaja bebe pri hranjenju. Najbolje je da bude što uspravnija, a ne položena dok jede.

Uz to, vodite računa da ne guta previše vazduha dok se hrani, jer će to dovesti do pojave gasova kod bebe. 

Potrudite se da bebu podstaknete da podrigne nakon hranjenja, pošto će se tako riješiti viška vazduha.

Pušenje majke tokom trudnoće

Ova po zdravlje višestruko loša navika može uticati i na grčeve kod beba. Istraživanja su pokazala da nikotin povećava nivo proteina koji su zaduženi za varenje.

Takođe se vjeruje da bebe čije su majke pušile u trudnoći imaju dvostruko više šanse da pate od grčeva.

Pretjerana stimulacija bebe

Preosjetljiva djeca koju se previše stimuliše, što vizuelno, što fizički, mogu dobiti grčeve zbog nervoze. Stimulacija može biti igra, šetnja, previše kontakta sa drugim ljudima.

Na taj način se fizički oslobađaju stresa koji se nakuplja zbog previše aktivnosti koje ne mogu da obrade. Grčevi uzrokovani ovim se najčešće javljaju naveče kada je beba izmorena od previše dešavanja.

Gastroezofagealni refluks

Refluks kiseline (GERB) je vraćanje želudačne kiseline do jednjaka, što može biti vrlo iritantno za bebu. Najčešći simptomi za ovaj slučaj su ako beba često bljucka i slabo napreduje. Ako primijetite takve simptome, obratite se svom pedijatru da ustanovite da li je u pitanju GERB.

Dojenje i grčevi kod beba

Budući da su preko mlijeka i dalje povezane sa svojom bebom, dojilje mogu uticati na pojavu grčeva zbog namirnica koje koriste u svojoj ishrani. Najčešći problem je protein kravljeg mlijeka koje majka konzumira.

Takođe se nalazi i u sirovim mliječnim prerađevinama. Ako beba ima grčeve, dojilja bi trebalo da izbaci ove namirnice na jednu sedmicu, pa da vidi da li to utiče na bebu. Vrlo često se grčevi kod beba značajno smanje ili nestanu kada se ove namirnice privremeno izbace iz prehrane majke.

Česta je zabluda da dojilje treba da piju što više mlijeka da bi i same proizvodile više mlijeka za bebu. Takvo vjerovanje nije ničim znanstveno utemeljeno.

Kofein i čokolada takođe mogu izazvati grčeve kod bebe, pa je bolje izbaciti ih na neko vrijeme ili bar značajno smanjiti.

Grčevi kod beba na adaptiranom mlijeku

Kolici se mogu javiti i kod beba koje ne doje, nego se hrane adaptiranim mlijekom. Kod nekih beba je moguća alergija ili intolerancija koja dovodi do grčeva.

Ponekad je dovoljno promijeniti formulu, tj proizvođača i ispratiti kako beba reaguje.

Drugačiji izvor proteina za varenje iz druge formule je možda ono što će odgovarati bebi i riješiti problem sa grčevima. I u ovom slučaju je najbolje posavjetovati se sa svojim pedijatrom koji će vam preporučiti zamjenu.

Nivo bakterija u stomaku

U svakom stomaku postoji normalna količina bakterija odgovornih za funkcionisanje zdravog digestivnog sistema. Ako se ravnoteža poremeti, može dovesti do pojave gasova i grčeva kod beba.

Dokazano je da je kod beba koje pate od grčeva crijevna mikroflora drugačija nego kod drugih.

Visok nivo serotonina

Kod nekih beba je pojačan nivo serotonina, što dovodi do pojave kolika. Serotonin je bitan za nervnu i moždanu funkciju, kao i mnoge tjelesne procese. Naravno, dok god je u ravnoteži.

Ako se njegov nivo poveća, može izazvati kontrakcije crijevnih mišića i pokrenuti grčeve.

Osjetljivost na stres majke

Bebe i majke su vrlo povezane i nakon porođaja. Čak i ako je pupčana vrpca presječena, one i dalje najbolje osjećaju vaš nemir, nervozu i stres, naročito ako ih često držite uz sebe i razgovarate sa njima.

Nervozna, umorna i anksiozna majka može prenijeti svoje loše raspoloženje na bebu i uzrokovati ponavljanje grčeva.

Postporođajni period je veliki izazov za svaku ženu i nije rijetkost da se pojavi anksioznost i premorenost. Vrlo je bitno podijeliti obaveze oko bebe sa porodicom i dobiti malo odmora i mira za dobrobit i majke i bebe.

Kad prestaju grčevi kod beba?

Iako trajanje problema sa grčevima svakom roditelju izgleda kao vječnost, dobra vijest je da oni u nekom momentu prestanu. To se najčešće dešava između 3. i 4. mjeseca, a do 5. bi sve bebe trebale da prevaziđu ove tegobe.

Vrhunac problema sa kolicima doseže se negdje oko 6. sedmice od rođenja, nakon čega se stanje postepeno popravlja.

Trajanje grčeva kod beba bi nakon tog perioda trebalo prestati, a ako se nastavi, onda bi moglo ukazivati na neki dodatni zdravstveni problem.

Grčevi kod beba – kada posjetiti doktora?

Grčevi sami po sebi nisu razlog da bebu odvedete pedijatru, ali ako su praćeni nekim od sledećih simptoma, trebalo bi da obavezno posjetite pedijatra:

 • Temperatura od preko 38 stepeni
 • Smanjen apetit
 • Bljedilo
 • Uporna dijareja
 • Krvava stolica
 • Sluz u stolici

Takvi simptomi nisu povezani sa grčevima i ukazuju na neki drugi zdravstveni problem, pa je neophodno odmah utvrditi o čemu se radi.

Grčevi kod beba liječenje

Grčevi kod beba lijek?

Da li postoji zvaničan lijek za grčeve? Ne, jer to nije bolest, nego stanje koje izazivaju različiti uzroci. Ono što uz obaveznu konsultaciju sa vašim pedijatrom može pomoći su probiotici, ako su grčevi uzrokovani poremećajem nivoa dobrih bakterija u crijevima. Takođe, postoje i kapi protiv gasova koje pomažu kod grčeva izazvanih gasovima.

Takvu pomoć ne koristite na svoju ruku, nego isključivo uz preporuku doktora, nakon što utvrdi tačan uzrok grčeva kod vaše bebe.

Ali, čim se prvi put suočite sa grčevima kod vaše bebe, pojaviće se i pitanje – kako ih zaustaviti. Naravno da ćete željeti da svojoj bebi olakšate tegobe i smirite je, ali kako to izvesti?

Čini se kao da plač traje satima i nikada neće prestati, bez obzira što ste isprobali sve metode koje su pomagale u ranijim slučajevima plača i uznemirenosti. 

Evo šta sve možete uraditi da se grčevi smanje!

Obratite pažnju na pojavu grčeva

Ako vam je lakše, možete voditi i neki kratki dnevnik sa simptomima grčeva. Obratite pažnju u koje doba dana najčešće dolazi do grčeva, da li je to prije ili poslije jela, koliko dugo traju. Takođe možete povesti računa šta je majka jela prije toga (ako doji bebu), tj da li je to moglo izazvati grčeve. 

Zabilježite i šta je pomoglo da se grčevi smire. Iz te statistike ćete moći izvući zaključak kakvo ponašanje najčešće dovodi do pojave grčeva kod bebe, pa poraditi na sprečavanju tegoba. Ovakva statistika će pomoći i u dijagnostici ako se obratite pedijatru.

Zvučna terapija

Poznato je da novorođenčad i bebe vole određene zvuke koje ih podsjećaju na period boravka u materici, prije porođaja. Takvi zvuci ih smiruju i stimulišu osjećaj bezbjednosti. Posebno pomažu kod beba čije grčeve uzrokuje previše aktivnosti i afirmacije tokom dana.

Ono što ih može smiriti je zvuk veš mašine, usisivača ili ventilatora. Takođe, možete potražiti na internetu i zvukove kiše i druge prirodne zvuke koji doprinose smirenju.

grčevi kod beba kada počinju

Tišina

Za druge bebe, opet, najbolje će pomoći potpuna tišina i usporeni pokreti. Zbog toga je bitno da obraćate pažnju šta vašoj bebi tačno godi, a ne da se povodite za savjetima drugih, kako im je pomoglo nešto potpuno drugačije.

Kretanje

Bebama sa grčevima često pomaže kretanje. Zavisno od početka grčeva, potrudite se da radite suprotno. Ako ste bili u kući, iznesite bebu u šetnju oko kuće, na vazduh ili u vožnju automobilom.

Zvuk motora takođe može da doprinese smirenju i odvlačenju pažnje.

Vrlo često bebama gode ljuljuškajući pokreti, ne prejaki ni intenzivni. Nježno je njišite, ne tresite i ne držite prečvrsto.

Položaji bebe

Vodite računa u kojem položaju bebu držite tokom hranjenja, ali i pojave grčeva. Tokom hranjenja ne bi trebalo da potpuno leži, pošto može doći do refluksa, pa bi bebu trebalo držati u uspravnijem položaju.

Kada grčevi počnu, isprobajte različite položaje pri smirivanju. U obzir mogu doći pozicije u kojima vam leži na rukama, ali i stomačićem preko vaših koljena. Vidjećete šta joj najviše godi i pomaže.

Hranjenje

Do grčeva često dolazi zbog gutanja previše vazduha prilikom hranjenja. To može da se dešava ako je beba halapljiva ili previše gladna, pa uz mlijeko guta i veće količine vazduha.

Takođe je česta pojava kod beba koje se hrane ležeći, pa se trudite da budu što uspravnije dok jedu. Obavezno podstaknite podrigivanje nakon hranjenja, da izbjegnete gasove koji mogu dovesti do grčeva.

Ako bebu hranite adaptiranim mlijekom, vodite računa o kvalitetu flašice i cucle, da li one uzrokuju preveliko gutanje vazduha.

Toplota

Topla kupka može pomoći bebi koja ima grčeve. Napunite kadicu toplom vodom i nježno je polivajte. To može dovesti do smirivanja i opuštanja. U istu svrhu može poslužiti i topao termofor koji ćete joj prisloniti na stomačić.

Samo dobro vodite računa o toploti vode – ono što vama godi je možda pretoplo za vašu bebu.

Smirujuća terapija toplotom može da se koristi i tako što ćete bebu umotati u zagrijan peškir.

Povijanje bebe generalno može da pomogne u problemu sa kolicima, naročito kod novorođenčadi. Ona još imaju svjež osjećaj bezbijednosti uskog prostora koji su imali u materici.

Masaža

Nježna, lagana masaža stomačića može da pomogne kod grčeva. Djeluje tako što podstakne gasove zarobljene u crijevima da se oslobode i smanje napetost i bol.

Šta ne biste trebali raditi?

 • Nemojte davati bebi biljne čajeve –  čak ni one koji se kod nas uzimaju kao prirodni lijek. Mogu dodatno iritirati bebin crijevni sistem, a uz to nikad ne znate koja je njihova koncentracija i kako utiče na bebu.
 • Ne koristite žitarice za bebe i čvrstu hranu. U tom uzrastu još nisu u stanju da svare čvršću hranu i samo ćete pogoršati stvar.
 • Ne pokušavajte riješiti problem uz  pomoć lijekova za smanjenje grčeva i alergija. To može vrlo loše uticati na vaše dijete. Bilo kakve lijekove koristite isključivo nakon konsultacija sa pedijatrom.

Kako se nositi sa periodom grčeva vaše bebe?

Za kraj samo malo podsjećanje – period dok se vaša beba muči sa grčevima je stresno za čitavu porodicu. To je period sa mnogo nervoze i stresa, a malo sna i odmora.

Prihvatite svaku pomoć porodice da vas odmijeni u čuvanju bebe, da biste se mogli malo odmoriti i sabrati. Nikad ne gubite iz vida da grčevi nisu znak da vi loše obavljajte svoje roditeljske obaveze, nego faza koja će se završiti. Imajte na umu da će to sve uskoro prestati, a vi ćete moći uživati sa svojom bebom.