12 načina kako da crni podočnjaci oko očiju postanu vaša prošlost

12 načina kako da crni podočnjaci oko očiju postanu vaša prošlost

Autor:

Crni podočnjaci oko očiju nikome nisu privlačni, ali mnogima su svakodnevnica. Saznajte kako nastaju crni podočnjaci i kako ih se riješiti.

Buđenje sa podočnjacima nije lijepo, ali je često neizbježno ukoliko vas je pola noći mučila nesanica, loše ste spavali i slično. Nažalost, crni podočnjaci oko očiju nešto su i što mnogi pojedinci doživljavaju svakog jutra. Tamni krugovi ispod donjih kapaka su normalna pojava, ali ni žene ni muškarci nisu na njih ravnodušni.

Crni podočnjaci oko očiju, osim tamnom sjenom mogu biti praćeni i otokom, što dodatno narušava estetski izgled osobe, a može je i činiti dosta starijom nego što doista jeste.

Postoji mnoštvo faktora koji doprinose stvaranju crnih podočnjaka oko očiju, a uzrok je važno znati kako biste mogli izabrati najbolji tretman lečenja.

Crni podočnjaci – uzrok  

Kao što smo već pomenuli postoje različiti uzroci čiji su rezultat crni podočnjaci oko očiju. Neki faktori su vrlo česti i, može se reći, normalna i očekivana pojava.

Umor i manjak sna

Nesanica, loš san ili predugo ostajanje budnima može dovesti do stvaranja tamnih krugova ispod očiju. Nedostatak sna može učiniti da vaša koža postane umorna i blijeda. Obzirom da je koža najtanja upravo u području oko očiju, kada ste umorni krvni sudovi ispod očiju postaće znatno vidljiviji i samim tim imaćete podočnjake.

Nedovoljno odmora i hronični umor mogu dovesti i do nakupljanja tečnosti ispod, ali i iznad  očiju, odnosno u području kapaka, zbog čega će oči da izgledaju natečeno.

Dakle, podočnjaci koje vidite nekada mogu biti i sjene koje projektuju vaši natečeni kapci.

Preveliko naprezanje očiju tokom dana

Gledanje u ekran TV-a, računara, pa i mobilnog telefona, po nekoliko sati dnevno predstavlja veliko opterećenje za vaše oči. Ovo opterećenje može uzrokovati proširenje vena oko očiju i stvaranja tamnih podočnjaka.

Predugo gledanje u ekran nekog od pomenutih uređaja može dovesti i do lošije kvalitete sna, a samim tim uzrokovati umor zbog kojeg se javljaju crni podočnjaci oko očiju. Ukoliko ste zbog posla prinuđeni da gledate u ekran računara napravite pauzu svakih pola sata i gledajte u daljinu po par par minuta uz često treptanje. Na taj način ćete odmoriti oči bar na kratko.

Dobro rješenje je i nabavka zaštitnih naočala koje štite vaš vid, i smanjuju naprezanje očiju.

crni podočnjaci oko očiju lečenje

 Alergije i suhoća oka

Crni podočnjaci oko očiju mogu nastati zbog alergijske reakcije oka, odnosno zbog osjetljivosti na polen ili na druge stimulanse iz okruženja. Kada dođe do alergije, tijelo oslobađa histamin kako bi se izborio sa okidačem – alergenom.

Tada se javlja neugodan osjećaj u očima, svrab i crvenilo, a istovremeno se proširuju kapilari oko očiju, što stvara efekat otečenih očiju i tamnih krugova. Zato je prilikom svake iritacije važno što manje trljati područje oko očiju, jer pritiskom na osjetljivu kožu dolazi do pogoršavanja simptoma i stvaranja trajne sijene ispod očiju.

Takođe i  suhoća očiju  – odnosno sindrom suvog oka, koji je najčešći tokom zime i hladnog vremena, može dovesti do tamnih krugova. Razlog je isti kao u prethodnom slučaju, odnosno pretjeranim trljanjem očiju  krvni sudovi se šire i nastaju crni podočnjaci oko očiju.

Kontaktni dermatitis

Reakcija organizma na alergijske i nealergijske faktore iz sredine može se javiti u obliku kontaktnog dermatitisa, oboljenja kojeg karakterišu svrab,  iritacija kože, nelagoda i zatezanje kože.

Uzimajući u obzir koliko je koža ispod očiju tanka dermatitis na ovom području može ostaviti za sobom promjene koje doprinose nastajanju tamnih krugova. Najefikasniji način za borbu protiv podočnjaka u ovom slučaju jeste da se pozabavite uzrokom dermatitisa, u čemu vam može pomoći ljekar – dermatolog.

Dehidratacija kože i organizma u cijelini

Nedovoljna količina vode u tijelu je čest uzrok podočnjaka. Imajte na umu da voda čini oko 60% ljudskog tijela, zato kad god vaše tijelo ne dobija dovoljno tečnosti, koža ispod očiju počinje izgledati suho, blijedo i istanjeno. Uzimanjem dovoljno vode i biljnih čajeva pomoći ćete vašoj koži da duže ostane elastična i zdrava.

Važno je napomenuti da kafa i alkohol nisu dobri za organizam i dodatno doprinose njegovoj dehidrataciji.

Isto tako, crni podočnjaci oko očiju mogu nastati i ukoliko imate dehidriranu kožu zbog  korištenja određenih preparata, usljed djelovanja vanjskih faktora i slično. U tom slučaju najbolje je da se konsultujete sa stručnim licima – dermatologom i kozmetičarom, koji će vam preporučiti najbolje rješenje za vašu kožu i podočnjake.

Pretjerano izlaganje suncu

Pretjerano izlaganje suncu može dovesti do toga da vaše tijelo proizvodi veće količine melanina, pigmenta koji reguliše ten. Previše sunčanja može dovesti do starenja i isušivanja kože, te do pojačane pigmentacije, zbog čega se javljaju crni podočnjaci oko očiju, kojih se u ovom slučaju nije lako riješiti.

 Starosna dob

Crni krugovi oko očiju kod mnogih se stvaraju ili postaju vidljiviji sa prolaskom godina.  Kako starite vaša koža postaje tanja, smanjuju se elastin i kolagen koji koži daje vitalnost i punoću. Kako se to dešava, vene i kapilari ispod vaše kože postaju vidljivije, čineći područje ispod očiju znatno tamnijim i naglašenijim. 

Nasljedni faktor

Uzročnik na koji se, nažalost, ne može puno uticati jeste nasljedstvo, odnosno genetika. Ukoliko je vaša majka, otac ili druga osoba iz bliže porodice imala tamne kolutove ispod očiju, uvećane su šanse da i vi imate isti problem. Genetska predispozicija se može primjetiti još u ranoj mladosti, a postaje vidljivija tokom 20ih godina života.

Takođe, nasljedne sklonosti ka drugim oboljenjima, poput bolesti štitne žlijezde, takođe mogu uzrokovati tamne kolutove ispod očiju.

Crni podočnjaci oko očiju – liječenje

Crni podočnjaci oko očiju mogu biti veoma frustrirajući, posebno ukoliko toga dana imate važan sastanak, fotografisanje ili bitan događaj na kojem želite da zablistate. Sigurno je da tamne kesice ispod očiju neće blagonaklono djelovati na vaš izgled. Djelovaćete umorno, iscrpljeno pa čak i starije.

Upravo zato mnogi pribjegavaju prikrivanju podočnjaka pomoću šminke. Velikom broju žena to je svakodnevnica ili bar česta praksa, a sve češće i muškarci pribjegavaju korištenju korektora ili drugih nevidljivih podloga koje mogu da zamaskiraju tamne krugove.

Prekrivanje podočnjaka šminkom može biti korisno, ali to je ipak samo maskiranje problema. Bolje rješenje je svakako liječenje podočnjaka

Crni podočnjaci oko očiju se mogu tretirati na više načina, u zavisnosti od uzroka. Postoji mnogo prirodnih rješenja koja vrlo brzo i lako mogu pomoći da crni podočnjaci oko očiju nestanu. Posebno su efikasna ukoliko je u pitanju kratkotrajni problem, odnosno ukoliko su podočnjaci nastali zbog nedovoljno sna, stresa, naprezanja očiju i sličnih razloga.

Saznajte koje su najbolje metode za uklanjanje tamnih krugova i vrećica ispod očiju.

1.Krema za podočnjake – kako izabrati najbolju?

Tri ključne stvari koje treba da uradi vaša krema za područje oko očiju su da hidrira, osvijetli i smanji otečenost. Obzirom da je koža na području oko očiju vrlo nježna i osjetljiva potrebno je birati kreme koje ne sadrže agresivne sastojke.

Kad su u pitanju crni podočnjaci oko očiju najbolji izbor su prirodne kreme koje sadrže bar neke od sljedećih sastojaka:

–        Vitamin C – posvjetljuje kožu i obezbijeđuje je kolagenom

–        Kofein – sužava krvne sudove

–        Hijaluronska kiselina – povećava elastičnost i hidrataciju kože

–        Glicerin – hidrira kožu i daje joj svjež izgled.

Primjer dobre kreme za uklanjanje crnih podočnjaka je ona koja u svom sastavu ima hijaluronsku kiselinu, vitamin E, neodermyl – koji pomaže koži da bude jača, ekstrakte sladića i rabarbare koji spriječavaju fleke na koži, te maslinovo ulje i shea buter koji hidriraju i umiruju kožu.

Osim što će smanjiti podočnjake, ovakva prirodna krema može pomoći i u zatezanju lica, i spriječavanju bora i sitnih linija oko očiju. 

Prilikom kupovine kreme za područje oko očiju obavezno gledajte sastojke i dobro se raspitajte, kako biste bili sigurni da ste se odlučili za najbolji izbor koji će pomoći da crni podočnjaci oko očiju nestanu.

2. Hladne obloge

Najjednostavnija, a vrlo efikasna metoda kad su u pitanju crni podočnjaci oko očiju. Kako biste uklonili crne podočnjake blaznice ili vatu natopljenju hladnom vodom držite na području ispod očiju oko 10 minuta.

Najbolje je ovu rutinu praktikovati ujutro nakon ustajanja ili uveče, a ukoliko vas podočnjaci muče duže vrijeme, obloge možete stavljati i  dva puta dnevno.

Hladne obloge nemojte držati duže od preporučenog vremena kako ne biste doveli do neželjenih efekata.

3. Vrećice čaja

U uklanjanju tamnih podočnjaka vrećice čaja mogu biti veoma korisne, a lako su nam dostupne. Brojni čajevi poput zelenog čaja obiluju antioksidansima, zbog čega imaju protivupalno djelovanje. Nanošenjem na područje oko očiju dolazi do smanjenja kapilara, otoka  i povlačenja tamne sjenke.

Da biste koristili hladna pakovanja čaja za crne podočnjake potopite vrećicu čaja u čistu vodu i zatim stavite u frižider na 30 minuta. Potom stavite pakovanje čaja na oči. Ostavite 10-ak minuta dva puta dnevno, a nakon korištenja isperite regiju toplom vodom.

4. Hladno mlijeko

Još jedan lijek kad su u pitanju crni podočnjaci oko očiju jeste mleko. Mlijeko i mliječni proizvodi su odličan izvor vitamina A i retinoida koji su pomažu u održavanju kože sjajnom i mladom.

Postupak korištenja je sličan kao i u prethodnim slučajevima. Dakle, namočite pamučni jastučić za skidanje šminke neko vrijeme u posudu hladnog mlijeka. Koristite blazinicu da nanesete mlijeko na podočnjake i ostavite da odstoji oko 10 minuta, dva puta dnevno. Isperite toplom vodom.

5. Sok od narandže

Budući da sok od narandže ima visok sadržaj vitamina A i C, može pomoći u uklanjanju tamnih krugova ispod očiju. Dodajte nekoliko kapi glicerina u sok od narandže, a zatim natopite blaznice i nanesite ih na kožu ispod očiju. Ovaj tretman će vam dati svjež izgled, kao i prirodni sjaj koži.

6. Crni podočnjaci oko očiju i krastavci

Svi smo viđali krastavce koji se koriste za područje ispod očiju u filmovima i na TV-u. Ali, da li oni stvarno djeluju? Činjenica je da krastavci u vidu obloga za područje podočnjaka mogu pomoći da koža postane mekša i osvježena. Mogu da smanje podočnjake i otečenost.

Da biste isprobali ovu tehniku potrebno je da narežete krastavac na deblje kolutove i stavite ih u frižider na 30 minuta. Zatim ih držite na očima 10 minuta. Isperite područje oko očiju toplom vodom nakon upotrebe.

Drugi način da koristite krastavce jeste da njihov sok pomješate sa sokom od limuna. Preciznije, sok od jednog krastavca pomješajte sa malo soka od limuna. Ovu mješavinu pomoću vate ili blaznice nanesite na podočnjake. Potrudite se da vam sok od limuna ne uđe u oči. Ostavite smjesu na koži 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

krastavac za crne podočnjake oko očiju

7. Paradajz

Paradajz ima visok sadržaj likopena, supstance koja je veoma korisna za naše kardiovaskularno zdravlje, vid i kožu. Likopen može pomoći u stvaranju nježnije, fleksibilnije kože, kao i u smanjenju tamnih podočnjaka.

Kad su u pitanju crni podočnjaci oko očiju, paradajz koristite tako što ćete ga iscijediti, te sok pomješati sa malo soka od limuna. Nakon toga upotrijebite vatu ili jastučić za uklanjanje kozmetike da smjesu nanesete na područje ispod očiju. Ostavite 10 minuta i nakon toga isperite toplom vodom, dva puta dnevno.

8. Krompir

Krompir je dobar izvor L-askorbinske kiseline, odnosno vitamina C, koji pomaže u sintezi kolagena i čini kožu svježijom i mlađom.  

Da biste iskoristili moć vitamina C za liječenje podočnjaka, naribajte malo krompira i iscijedite sok. U pripremljeni sok namočite blaznice. Stavite ih na oči oko 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ovaj tretman možete koristiti više puta sedmično, po potrebi i svaki dan, ukoliko imate izražene podočnjake.

9. Kurkuma

Još jedan snažan, prirodni antioksidans i protuupalno sredstvo koje smanjuje podočnjake. Upotrebite je tako što ćete pomješajti malo kurkume u prahu sa sokom od ananasa da biste dobili gustu pastu. Nanesite ovu mješavinu na podočnjake i ostavite oko 10 minuta. Nakon toga upotrebite meku, toplu i vlažnu krpu da nježno uklonite pastu. Primjenjujte ovaj tretman jednom dnevno.

Kako bi crni podočnjaci oko očiju nestali isprobajte nekoliko pomenutih tretmana, kako biste vidjeli koji vam najbolje odgovara. Obavezno budite dosljedni i svakodnevno posvetite bar 10 minuta borbi protiv podočnjaka.

Koristite jedan tretman oko mjesec dana i ako za to vrijeme ne vidite rezultate koji su vam potrebni, nastavite sa sljedećim i provjerite je li to bolje rješenje za vaše podočnjake.

 10. Ružina vodica

Ružina vodica sjajno miriše, a može ublažiti i obnoviti umornu kožu. Stoga se često koristi i kao tonik za kožu. Jednostavno potopite pamučne jastučiće za uklanjanje kozmetike u ružinu vodicu na nekoliko trenutaka, a zatim ih stavite na oči. Upotrebljavajte ružinu vodu oko 15 minuta dva puta dnevno i crni podočnjaci oko očiju bi trebalo da se povuku. 

11. Ulje sa vitaminom E

Korisno kod podočnjaka, ali i za ublažavanje bora. Vitamin E pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože i bore. Prije spavanja nanesite kapljicu ulja na tamne podočnjake, te ga nježno umasirajte u kožu. Ostavite ulje na koži preko noći i ujutru isperite toplom vodom. Efekat biste trebali vidjeti odmah nakon prvog korištenja,  a crni podočnjaci bi trebalo da budu manji ili da potpuno nestanu. 

12. Crni podočnjaci oko očiju i kokosovo ulje

Kokosovo ulje je efikasna metoda za posvjetljivanje tamnih podočnjaka. Prirodno je, ima snažno protivupalno djelovanje, a nije agresivno za kožu. Hrani i hidrira kožu, smanjuje vidljivost kapilara, crnih podočnjaka i bora. Koristite kokosovo ulje poput ulja vitamina E, to jest utrljajte ga u područje ispod očiju, ostavite da djeluje preko noći, a zatim isperite ujutro.

Medicinski tretmani za uklanjanje podočnjaka

Osim prirodnih metoda za liječenje podočnjaka, postoje i medicinski i kozmetički tretmani koji se najčešće koriste kada su podočnjaci trajni problem, koji je veoma izražen i narušava estetiku lica.

Izdvajaju se hirurški i nehirurški tretmani za uklanjanje podočnjaka. 

  • Laser je jedna od najpoznatijih nehirurških metoda. Uklanjanje podočnjaka na ovaj način je bezbolno, a laser djeluje tako što podstiče cirkulaciju u području oko očiju, te povećava proizvodnju kolagena. Na taj način koža postaje zategnutija i debija, a crni podočnjaci oko očiju nestaju. Laserska metoda dostupna je u dermatološkim ordinacijama i bolje opremljenim kozmetičkim salonima. Potrebno je najmanje tri tretmana kako bi se vidjeli rezultati.
  • Karboksiterapija je medicinski tretman u toku kojjeg se pomoću iglica u kožu ubrizgava ugljen dioksid, čime dolazi do manjka kiseonika. Tijelo reaguje tako što povećava proizvodnju kolagena i elastina, te pojačava prokrvljenost tkiva. Samim tim koža postaje jača i zategnutija. Postupak se ponavlja u toku dva ili tri mjeseca kako bi se postigli trajniji rezultati.
  • Blefaroplastika je estetska operacija područja oko očiju – očnih kapaka i podočnjaka. Izvode je ljekari, a rezultati su vidljivi odmah nakon skidanja šavova, koje se izvodi oko sedam dana nakon operacije. Postoperativni oporavak važi za veoma lak, a efekti operacije su vidljivi i do nekoliko godina. 

Zaključak!!

I za kraj da dodamo i to da postoje životne navike koje mogu mogu smanjiti ili spriječiti nastanak crnih podočnjaka. Neke od njih su:

  •      Dovoljno sna – 8 sati svake noći bi bilo idealno,
  •      Unos vode – od 1,5 do 2 litre dnevno,
  •      Relaksacija – meditirajte, primjenjujte jogu ili drugu aktivnost kako bi se opustili,
  •      Manje kafe i alkohola – kako biste spriječiti dehidrataciju kože,
  •      Umivanje mlakom vodom – vrela voda je štetna za kožu jer je isušuje.
  •      Možete koristiti i trake za podočnjake, kao jedno od dobrih rešenja.

Postoji mnoštvo načina i tretmana koji mogu pomoći da crni podočnjaci oko očiju nestanu. Važno je da isprobate vise varijanti i pronađete onu koja vam odgovara. Olakšavajuća okolnost je ta što vam je većina preparata lako dostupna i sigurno ih imate kod kuće.

Zato već danas krenite u borbu sa podočnjacima i za vrlo kratko vrijeme bi trebalo da vidite rezultate.