Kako se riješiti potkožne bubuljice?

Kako se riješiti potkožne bubuljice?

Kako se riješiti potkožne bubuljice pitanje je koje muči mnoge. Svako ko se bori s ovom pojavom traži brzo rješenje. Nađite odgovore u tekstu.

Ako ste ikada imali problem sa aknama, onda ste poželjeli saznati i kako se riješiti potkožne bubuljice na najbezbolniji i najefikasniji način. Uz pomoć ovih savjeta, bubuljice će postati prošlost, a vaše lice će opet moći da zablista.

Prije rješenja, moramo razumjeti kako potkožne bubuljice nastaju, da bismo znali kako se suočiti sa tim problemom.

Potkožne bubuljice uzrok

Postoji više faktora koji utiču na nastanak potkožnih bubuljica. Na neke uzroke možemo uticati i preventivno, dok druge prosto ne možemo izbjeći, ali se i dalje možemo pozabaviti tretiranjem i uklanjanjem posljedica.

 U najčešće uzroke spadaju:

  • genetske predispozicije
  • hormonski disbalans
  • pubertet
  • trudnoća
  • stres
  • neadekvatna ishrana
  • menstruacioni ciklus
  • kozmetički proizvodi sa previše ulja
  • fizički pritisak na kožu od kaiševa, šešira i sličnog

Genetika

Kada je genetika u pitanju, ako su vaši roditelji u pubertetu imali potkožne bubuljice, velika je mogućnost da ih i vi dobijete u tom periodu.

Hormoni

Pubertetske bubuljice se pojavljuju sa povećanim lučenjem hormona, kako kod djevojaka, tako i kod mladića. Mogu se zadržati šest do osam godina, do uspostavljanja hormonskog balansa. Pravilna njega u tom periodu će svakako smanjiti tegobe, pa je bitno odabrati prave preparate za tretman.

Kako u pubertetu, tako i u menstruacionom ciklusu i trudnoći, uloga hormona na pojavljivanje potkožnih bubuljica je presudna. Dok se prije pojave menstruacije bubuljice pojavljuju, a nestaju ili se smanjuju poslije nje, tako mogu da se zadrže u toku čitave trudnoće.

Trudnoća

Budući da se tokom trudnoće ne smiju koristiti tretmani koji se često preporučuju u načinima liječenja zbog drugih uzroka nastanka bubuljica, kao što su kontraceptivne pilule; tu se najbolje okrenuti prirodnoj kozmetici koja će smanjiti otok potkožnih bubuljica, smiriti upalu i uticati na crvenilo kože.

Trudnice se svakako trebaju posavjetovati sa ljekarom prije primjene bilo kakvog preparata.

Stres

Stres i nedostatak sna takođe mogu uticati na pojavu potkožnih bubuljica na način da u oba slučaja tijelo stvara više kortizola. To je hormon koji utiče na lojne žlijezde i višak masnoća. Time direktno dolazi do začepljenja pora i idealnih uslova za nastanak bubuljica, mitesera i akni.

potkožne bubuljice

Štetni proizvodi

Ista stvar se dešava i ako koristimo kozmetičke proizvode neadekvatne za potrebe našeg tipa kože.

Ako proizvodi poput seruma i krema sadrže previše ulja koje naša koža ne može da iskoristi, doći će do začepljenja pora i nemogućnosti naše kože da se čisti i diše na prirodan način.

Time se stvara savršena klima za prekomijeran razvoj bakterija koje su svakako prisutne u našem organizmu i na taj način će započeti upala koja će rezultirati nastankom potkožne bubuljice.

Neadekvatna ishrana

Prerađena hrana i vještački šećeri takođe doprinose lošijem stanju vaše kože. Možda i neće samo zbog njih nastati bubuljice, ali će postojeće dodatno pogoršati.

Potkožne bubuljice u principu nastaju tako što se u folikulu dlake „zarobe“ ulje, bakterije i potencijalna prljavština.

Ako koža ne može na prirodan način da ih se riješi, jer je previše masnoće začepilo pore, bakterije će se dodatno umnožavati i time uzrokovati upalu, otok i stvaranje gnoja.

Lakša opcija je ako se formira bijela potkožna bubuljica, pošto se ona može lakše tretirati i gnoj iz nje je moguće iščistiti, za razliku od potkožnih bubuljica kod kojih ostaje „zarobljen“ ispod kože.

Da se upala ne bi širila dalje u tkivo, tijelo oko nje stvara cistu i to je ono što pod rukom osjetimo kao tvrđe tkivo, a sa vana izgleda kao izbočina na koži. Na taj način nastaju potkožne bubuljice.

Najčešća mjesta na kojima nastaju potkožne bubuljice

Postoji nekoliko različitih mijesta pogodnih za nastanak potkožnih bubuljica, a to su:

  • potkožne bubuljice na bradi
  • potkožne bubuljice na obrazima
  • potkožne bubuljice na nosu
  • potkožne bubuljice na vratu

Kako se riješiti potkožne bubuljice na određenom dijelu lica zavisi od samog uzroka. One na obrazima ili vratu često mogu nastati zbog kontakta sa kosom i preparatima za njenu njegu, dok na bradi ili nosu uzroci mogu biti često dodirivanje rukama.

Problematične zone na koži, pogodne za razvoj potkožnih bubuljica:

  • redovno perite blagim sredstvima za čišćenje kože
  • sušite čistim ručnicima i
  • ne nosite preko njih materijale koji ne propuštaju vlagu, već birajte prirodne poput pamuka i lana kroz koje do i od tijela vazduh može prirodno da cirkuliše.

 Svim potkožnim bubuljicama je zajedničko da su tvrde na dodir, manje ili više vidljivo izbočene, upaljene i crvene. Nekada samo izazivaju svrab, a često su i bolno upaljene.

Potkožne bubuljice zbog svog estetskog izgleda često ostavljaju posljedice i na psihološkom planu, naročito kod tinejdžera. Često se razvijaju kompleksi zbog čega trpi društveni život, smanjuju se kontakti sa ljudima i stvara nesigurnost.

Zbog svega toga nije pitanje samo kako se riješiti potkožne bubuljice zbog estetike, nego i zbog psihičkog uticaja na osobu koja ih ima. Iz toga razloga je potrebno pozabaviti se rješenjem problema koji zaista i ima rješenje, i to na više načina.

Kako liječiti bubuljice?

Kako se riješiti potkožne bubuljice na najbrži način? U borbi sa potkožnim bubuljicama na prvom mjestu je najnepopularnija stvar – nećete ih se riješiti preko noći, jer nisu ni nastale tako brzo.

Koji god pristup i metod odaberete, trebaće određeno vrijeme da dođe do napretka i poboljšanja stanja vaše kože.

Nijedan preparat neće djelovati ekspresno, pošto se mora ne samo umiriti upala, nego i iščistiti zapušena folikula, a zatim i smiriti i sanirati krasta.

Kod tvrdokornih bubuljica, najbolje se posavjetovati sa dermatologom koji će vam pomoći pri izboru tretmana za konkretno vaš problem. On će uzeti u obzir uzroke nastanka, stanje vaše kože i higijenske navike.

Takođe, ako već niste upoznati sa tim, dermatolog vam može pomoći u određivanju tipa vaše kože, budući da masna, mješovita i suva koža zahtijevaju različite kozmetičke proizvode i korišćenje pogrešnih bi vam samo pogoršalo stanje i produžilo proces liječenja.

A šta je ono što možemo odmah uraditi, u svojim kućnim uslovima, a da će biti efikasno?

Nekoliko stvari će imati zasigurno pozitivan učinak, mada neće kod svakoga djelovati isto prosto zato što ni uzroci nastanka nisu isti, kao ni trenutno stanje kože, životne navike i ostali faktori koji utiču na ishod.

Gel za bubuljice

Koristite prirodne preparate u formi gela i losiona na bazi čajevca ili aloje vere.  Čajevac djeluje antibakterijski i treba ga koristiti na problematičnom mjestu. Aloja vera će djelovati umirujuće na upalu i u kombinaciji sa uljem čajevca će imati odličan efekat.

Najbolji učinak u tretmanu potkožnih bubuljica će dati preparati u obliku losiona i gela. Zbog svoje strukture prianjaju uz kožu i na taj način najefikasnije djeluju, istovremeno štiteći kožu duže vrijeme.

Kreme, losioni i gelovi zbog gustine imaju duže dejstvo, pa su naročito pogodni za tretiranje kože kada proces treba da traje duže. Pridržavajte se tačnih uputstava za primjenu svih, pa i prirodnih kozmetičkih sredstava, kako kada je u pitanju doziranje, tako način i učestalost primjene.

Neke preparate bi trebalo nanositi samo direktno na potkožne bubuljice, da okolna koža ne bi bila isušena, dok sa drugima možete čistiti čitavo lice i dijelove tijela na kojima su se pojavile.

Šta je još važno?

  • lice čistiti nekoliko puta dnevno, ali ne pretjerivati sa tim. Dva puta dnevno će biti sasvim dovoljno, i to ako koristite izuzetno blaga sredstva za čišćenje. Izbjegavajte grube pilinge kojima ćete dodatno iziritirati upaljenu kožu, kao i preparate za umivanje sa parfemima, parabenima i uljima. Ispirajte mlakom vodom pomoću prstiju, izbjegavajte sunđere i tkanine
  • kosu držati dalje od lica i prati blagim šamponima, bez sulfata i parabena
  • ako želite pospiješiti otvaranje potkožne bubuljice i čišćenje gnoja, možete probati sa toplim oblogama koje ćete na mjestu upale držati oko 15 minuta sve dok se ne iščisti.
  • sa druge strane, ako želite da vam se upala smanji i otok splasne, koristite ledenu oblogu na mjestu otekline, najbolje umotanu u tkaninu da ne dodiruje direktno kožu

Prirodni lijek za potkožne bubuljice

Kako se riješiti potkožne bubuljice ako odaberete prirodne preparate? Kada birate preparate za tretman potkožnih bubuljica, obratite pažnju na njihove sastojke i kako oni djeluju na smirivanje istih. Najbolji izbor je prirodna kozmetika, jer će efikasno, a opet nježno kao što vam je i potrebno za ovakvo tretiranje, djelovati na same bubuljice.

Odaberite one koji će umiriti kožu i upalne procese, pospiješiti uklanjanje sebuma i suziti pore u kojima se onda neće moći dodatno nakupljati nečistoća iz spoljašnjih izvora, kao ni višak masnoće na površini kože. Takođe, samu kožu bi trebali da dodatno štite od spoljašnih uticaja i održavaju optimalnu hidriranost i mekoću.

Bitno je napomenuti i da se svaki preparat nanosi na očišćeno i suvo lice, kao i da se mora voditi posebna higijena ruku kojima se dodiruje koža, da se ne bi stvarale i raznosile dodatne bakterije na već upaljeno mjesto.

 Evo šta pomaže:

  • hidrirajte kožu hidratantnom kremom. Neka vas ne zbuni to što je uzrok začepljena višak masnoće – vašoj koži je i dalje potrebna vlaga i hidratantne kreme će vam pomoći u njenom održavanju. Uz to će dodatno omekšati kožu i učiniti je pogodnom za dalji tretman. I tu vodite računa o sastojcima, pa izbjegavajte one koji vam dodatno mogu iziritirati kožu. Birajte prirodne preparate koji će na nježniji način tretirati vašu osjetljivu kožu.
  • koristite maske za lice – lako možete napraviti svoju kod kuće i nanijeti masku na kritična područja. Protiv bubuljica koristite ulje čajevca, aloe veru, može i beli luk itd.
  • redukujte vašu ishranu. Izbacite vještačke šećere, brzu hranu, previše masnoća i potrudite se da unesete što više vitamina  i minerala koji će iznutra pomoći oporavku vaše kože. Više vitamina B6 će pomoći ujednačavanju hormona i pokušajte ga unijeti u dovoljnim količinama – nalazi se u bananama, integralnim žitaricama, goveđoj jetri, piletini. Koristite namirnice koje imaju prirodna antiupalna djelovanja, poput bijelog luka, orašastih plodova, kurkume, kao i omega 3 masne kiseline

Šta NE BISTE trebali raditi ako želite ubrzati oporavak?

 Kako se riješiti potkožne bubuljice što prije?  Iako je to zasigurno prvi poriv – ne dirajte tu potkožnu bubuljicu prstima! Prije svega, često dodirivanje znači da ćete na nju nanijeti još masnoće i nečistoća sa kože i dodatno je začepiti.

Ako je pokušavate na silu otvoriti možete uzrokovati povrede, krvarenje, krvne podlive, a na kraju svega i trajne ožiljke.

lijek za potkožne bubuljice

Kako iscijediti potkožnu bubuljicu?

Ako biste ipak da probate, možete probati sa toplim oblogama. Ipak, ako one ne pospiješe uklanjanje lojnog čepa i širenje kanala dovoljno da masnoća i gnoj izađe, nećete to uspjeti ni pritiščući je noktima, ali ćete uspjeti da napravite još veću štetu. Uz čitav postojeći problem, možete dodatno inficirati područje i stvoriti nove akne usljed čestog stiskanja.

Ukoliko ne možete da se suzdržite od čačkanja, radije stavite flaster za bubuljice. Kod velikih upala možda neće pomoći da ih potpuno uklonite, ali će vas sačuvati od mehaničkih povreda.

   Izbjegavajte istiskanje potkožnih bubuljica, kao i bilo koju vrstu mehaničkog tretmana – samo ćete potpomoći razvoj upale, a uz to i rizikovati stvaranje trajnih ožiljaka!

Nemojte čistiti lice preagresivnim metodama ni preparatima. Ako mislite da ćete se masnoće nakupljenje u potkožnim bubuljicama riješiti proizvodima koji isušuju kožu, varate se. Oni neće prodrijeti ispod kože, ali hoće previše isušiti njen gornji sloj zbog čega će naš prirodni tjelesni mehanizam uraditi suprotno onome što želite – lučiće više masnoće da to nadoknadi.

I dobićete nove bubuljice. Mehanički pilinzi mogu dodatno da doprinesu upalnom procesu iritirajući već iziritiranu kožu, pa ih izbjegavajte. Vašu kožu u tom stanju treba da smirite, a ne stvorite dodatni stres.

Ne zaboravite i ovo:

  • Ne izlažite kožu sa bubuljicama previše suncu! Čak i ako u prvi mah pomognu isušujući ih na kratko što će izgledati kao smirivanje, poslije će ta isušena koža stvoriti još čvršću barijeru za prirodno uklanjanje masnoća iz kože i potkožne bubuljice će se ponovo aktivirati. Uz to, neki preparati  kojima tretirate bubuljice mogu kožu jedan period učiniti osjetljivom na sunce.
  • Nemojte spavati sa šminkom, sve te nečistoće ostavljene na koži preko noći pogoduju razvoju bakterija. Iako ćete imati poriv da potkožne i sve ostale bubuljice zamaskirate puderima i korektorima, nemojte. Učinićete sebi medvjeđu uslugu i produžiti proces liječenja, te podstaći upalu.
  • Ne mijenjajte vrste tretmana prečesto. Morate dati vremena preparatu da djeluje, a to znači sedmice, nekad i mjesece posvećenosti i strpljivosti.

Potkožna bubuljica koja ne prolazi

Kod težih oblika potkožnih bubuljica, moguća je kraća upotreba antibiotika, pod ljekarskom kontrolom. Doktor vam može takođe prepisati i preparate na bazi retinola, salicilne kiseline ili kortizola, ali oni neće riješiti uzroke nastajanja. Oni će pomoći u saniranju samog problema, dok se same potkožne bubuljice mogu ponovo pojaviti iz istog razloga. 

Kod potkožnih bubuljica uzrokovanih hormonalnim disbalansom oralna kontracepcija može značajno da pomogne.

Kako se riješiti potkožne bubuljice uz domaću recepturu?

Ako ste se zapitali i kako se riješiti potkožne bubuljice pomoću prirodnih sredstava, evo nekoliko prijedloga. Na potkožne bubuljice nekoliko puta dnevno stavite polovinu zrna grožđa i utrljajte. Poslije isperite hladnom vodom.

Napravite pastu od jednog malog krastavca i šolje ovsenih pahuljica, pa jednu kašičicu smjese pomiješajte sa kašičicom jogurta. Nanesite je na lice i ostavite da djeluje 30 minuta, pa isperite hladnom vodom.

Lice umijte mlakom vodom, pa nanesite med u tankom sloju i ostavite da djeluje 30 minuta. Poslije toga isperite toplom vodom.

Ove maske neće ukloniti potkožne bubuljice, ali će smiriti vašu kožu, omekšati je i hidrirati, što će doprinijeti oporavku.

Kao što vidite, postoje načini da se rješite bubuljica. Cijeđenje nije jedino riješenje, ali ni opcija. Potrebno je vrijeme i strpljenje.