Od čega zavisi oblik grudi kod žena i koji oblici postoje?

Od čega zavisi oblik grudi kod žena i koji oblici postoje?

Oblik grudi kod žena može biti raznolik. Koliko oblika postoji i mogu li se male grudi podići i na koji način, saznajte u nastavku teksta.

Kada su u pitanju fizičke specifičnosti, oblik grudi kod žena je jedan od detalja koji svakoj ponaosob daje lični pečat. Iako su svakako dio jedinstvene cjeline ženskog tijela, grudi svojom pozicioniranošću svakako privlače pogled prosto time što su istaknute na njegovom prednjem dijelu. 

Često se vode polemike koji je oblik grudi kod žena najpoželjniji, kao i da li njihova veličina doprinosi savršenom izgledu, pa ćemo se u ovom tekstu pozabaviti time.

Takođe ćemo se dotaći činjenica šta izgled grudi može reći o njihovom zdravlju i životnom stilu ponosne vlasnice, kao i vječnom pitanju – da li se može bez operacija uticati na promjenu izgleda grudi onih koje su njime nezadovoljne.

Šta sve utiče na oblik grudi kod žena?

Različiti faktori će izvajati vaše grudi u oblik koji ćete zadržati do kraja života, sa manjim ili većim varijacijama u obimu i zategnutosti, kako budete prolazili kroz različita životna doba.

No, onaj osnovni oblik koji se počne formirati početkom puberteta i završi najkasnije oko 20. godine života je nepromjenljiv.

Grudi počinju rasti kada jajnici počnu proizvoditi estrogen, što je negdje od 12 godine. Naravno, svaka djevojčica se razvija zasebno, pa i pubertet nema nikakvu početnu i završnu granicu u kojoj se ijedan proces događa u zadatom roku.

Tako je i sa prestankom rasta grudi, kod nekih djevojaka se završava oko 17. godine, dok kod drugih to može potrajati i do 20. Sa  prestankom rasta prestaje da se mijenja i osnovni oblik grudi kod žena i tijelo dobija svoj specifični oblik.

Na oblikovanje grudi utiču, u većoj ili manjoj mjeri, sledeći razlozi:

 • Genetske predispozicije
 • Težina
 • Vježbanje
 • Godine
 • Trudnoća i dojenje

1.Genetika

U najvećoj mjeri su upravo geni odgovorni za izgled vaših grudi. Možda nećete imati iste grudi kao vaša majka, ali ste gen svakako „povukli“ od nekog ženskog srodnika.

Genetsko naslijeđe u ovom slučaju se ogleda u veličini grudi, gustini tkiva dojke, te specifičnom obliku.

I ovo je jedini faktor koji se neće promijeniti sa različitim uticajima tokom vremena, kao što će biti slučaj sa ostalim razlozima o kojima ćemo pričati.

od čega zavisi oblik grudi kod žena

2.Težina kao razlog promjene veličine grudi

Ako ste ikada imali oscilacije u težini, zasigurno ste primijetili taj fenomen – ako ste mršali, i vaše su se grudi smanjivale. To se dešava iz prostog razloga, istopili ste i masnoće uskladištene u grudima.

Svaka dojka se iznutra sastoji od mliječne žlijezde, vezivnog tkiva i potkožnih masnoća. Na žalost svih onih koji su se ikad odlučili da smršaju – nije moguće gubiti masno tkivo samo na željenim mjestima, nego ga tijelo ravnomijerno sagorijeva sa različitih dijelova tijela. Na taj način se i masnoća iz grudi „topi“, čime one gube na veličini i obimu.

Podjednako obeshrabrujuće je i to da ne možete povećati samo grudi ako pojačate ishranu, jer će se masti rasporediti svuda ranomijerno.

Nije kod svake žene podjednak odnos masnoće i ostalog tkiva u grudima i to je ta genetska posebnost koju svaka osoba nasljeđuje. 

3.Utiče li vježbanje na oblik grudi kod žena?

Ako želite da promijenite izgled svojih grudi, onda ste svakako čuli za savjet da počnete vježbati i one će izgledati čvršće i veće. To se dešava zbog zatezanja prsnih mišića određenim vježbama za grudi, a koje će ih istaći i učiniti čvršćim.

Međutim, to neće promijeniti njihov oblik, može ga samo istaći ili definisati.

Pojačano vježbanje može i dodatno sagorjeti masnoće u tijelu, pa se njihov uticaj na promjenu oblika grudi može ogledati u tome.

Takođe, redovna vježba za grudi će zaustaviti opuštanje kože koja sa zrelijim dobom gubi elastičnost i samostalnu čvrstoću.

4. Godine mijenjaju oblik grudi kod žena

Kao što dolazi do rasta grudi sa početkom puberteta, tako i zrelo doba donosi svoju specifičnost u vezi sa oblikom i izgledom grudi. Naime, kako starimo, tako se smanjuje proizvodnja kolagena koji je odgovoran za održavanje kože čvrstom i elastičnom.

Zbog toga dolazi do opuštanja kože na grudima, što se manifestuje kao gubitak jedrine i onoga čvrstog izgleda grudi kakve ste imali u mladosti.

Ako se tome doda smanjenje hidriranosti i mišićne mase, oblik grudi kod žena će se u ovom životnom stadijumu svakako početi mijenjati.

Kada se koža opušta, a uz to i gubite masnoće, definitivno dolazi do promjene oblika same dojke koja počinje da visi.

Ovaj proces može da se uspori korištenjem krema za grudi koje će pomoći održavanju prirodno zategnute i hidrirane kože.

5.Trudnoća i dojenje

Budući da grudi praktično imaju funkciju proizvodnje mlijeka za bebe, tako se u ovim životnim promjenama mijenjaju i grudi. Pripreme za trudnoću se u organizmu ogledaju u povećanom lučenju hormona progesterona i estrogena, koji su odgovorni za rast mliječnih žlijezda, a sve u cilju veće proizvodnje mlijeka.

Kako mliječne žlijezde rastu, tako se i izgled i oblik grudi mijenjaju.

Postaju veće i zaobljenije, naročito kada ih prati i povećanje masnoće u grudima. Takav oblik grudi će zadržati sve do prestanka dojenja, kada će se žlijezde prirodno smanjiti.

I sam menstruacioni ciklus će podstaći blago i prirodno povećanje grudi zbog pojačanja estrogena, ali je ono kratkog daha, jer će se vratiti u prvobitno stanje već dolaskom menstruacije.

Koliko oblika grudi kod žena postoji?

Postoje različite varijacije u oblicima gdje se neki razlikuju u manjim ili većim odstupanjima od onoga koji se smatra standardnim.

Pogrešno je smatrati da postoji samo jedan „normalan“ oblik grudi koji je savršenog izgleda i veličine, dok su svi ostali razlog za nezadovoljstvo.

Kao što je lično obilježje jedne žene dužina nogu, nosa, oblik ušiju ili usana, tako je i oblik grudi jednostavno samo – stanje jednog dijela tijela i u njemu kao takvom treba uživati. Na svakoj ženi bi čak i isti oblik grudi izgledao drugačije u odnosu na težinu, godine, stanje kože sve ostale faktore.

Slijede neki od najupečatljivijih oblika grudi kod žena, sa njihovim fizičkim karakteristikama. Prije nego ih upoznamo, važno je napomenuti da su pobrojani oblici spoj nekoliko različitih faktora u izgledu samih grudi, a to su:

 • Veličina grudi
 • Pozicija u odnosu na torzo i laktove
 • Veličina i oblik areola
 • Veličina i oblik bradavica
 • Simetričnost

Arhetipski oblik

Ovaj oblik grudi kod žena je ono što se smatra standardnim, pa se najčešće koristi upravo kao najkorišteniji model za izradu grudnjaka. Karakterišu ga okrugle grudi srednje veličine, sa manjim bradavicama, simetrično pozicionirane na sredini torza.

Spada u najčešće oblike grudi.

Atletski oblik

Već samo ime ukazuje da su u pitanju grudi na kojima se neće vidjeti mnogo tragova masnoće, ali će zato biti čvrste i zategnute, sa vidljivo istaknutim prsnim mišićima. Kod njih je prostor između grudi veći, a same grudi ravnije.

Oblik zvona

Karakterišu ga grudi koje su u gornjem dijelu uže, dok se na dole blago šire. U donjem dijelu su često punije i okruglije.

Razmak između grudi počinje kao proširen, dok se u donjem dijelu mogu i dodirivati.

Spojene grudi

Ovakve grudi se dodiruju unutrašnjom ivicom, pa se razmak praktično i ne vidi, osim na samom vrhu. Tako izgledaju zbog bliže postavljenosti na grudnoj kosti, a što ostavlja veći razmak između dojke i pazuha.

Razmaknute grudi

Sasvim suprotan oblik od spojenog – ovde je prostor između grudi vidljivo širi, dok su često šire u predijelu podlaktice. Mogu biti više ili manje pune, ali je prostor između grudi uvijek vidljiv.

Vitke grudi

Ovaj oblik grudi kod žena je rezervisan za uske, dojke koje najčešće nisu pune, nego više padaju ka dole. Bradavice su pozicionirane najčešće na donjem dijelu.

Čest je i uočljiv razmak između grudi.

Okrugle grudi

Grudi okruglog oblika karakteriše to što su podjednako oble i na vrhu i na dnu. Najčešće su to jedre, pune grudi veće čvrstoće. Bradavice su pozicionirane oko sredine grudi i okrenute naprijed.

Ovakav oblik grudi je najčešći izbor u estetskoj hirurgiji, samo sa većim obimom.

Bočno okrenute grudi

Ovaj oblik grudi kod žena podsjeća na razmaknute, jer ima određen prostor između dojki, ali i jednu razliku. Naime, ovdje bradavice ne gledaju simetrično naprijed, nego su blago okrenute ka nadlakticama, svaka u svoju stranu.

Ovakav oblik se često naziva i razrokim.

Opuštene grudi

Ovakve grudi nisu rezervisane samo za starije osobe, nego se mogu vidjeti i kod djevojaka i mladih žena, takođe. Mogu biti veće, manje, sa bradavicama takođe raznih veličina, ali ih sve odlikuje taj opušteni oblik.

Asimetrični oblik grudi kod žena 

Kada se završi faza razvoja grudi i žena primijeti da su joj grudi asimetrične, najčešće se zabrine da li to ukazuje na nešto zabrinjavajuće. Vrlo često je jedna dojka veća od druge ili drugačijeg oblika, ali to je sasvim normalno.

Može se desiti da je ta razlika vrlo uočljiva, ali i jedva primjetna. Naše tijelo generalno nije simetrično, što se može vidjeti i na našem profilu. Znate onaj osjećaj da vam pri fotografisanju iz profila jedna strana lica izgleda bolje?

To je upravo zbog tih sitnih razlika koje odaju asimetriju i specifične su za svaku osobu, samo su negdje lako uočljive, a drugdje jedva vidljive.

Kada je oblik grudi kod žena u pitanju, one mogu da se razlikuju ne samo u veličini, nego i u tipu kojem pripadaju. Tako jedna dojka može pripadati okruglom obliku, a druga zvonastom i zadržati se zauvijek u takvom odnosu.

To ne ukazuje ni na kakav zdravstveni problem i potpuno je prirodno.

vrste i oblik grudi

A šta je sa bradavicama?

Kao što smo već pomenuli, i bradavice su svojstvene za svaku ženu, od njihove veličine, boje, pa do oblika. Kao i ostatak grudi i tijela, i one su podložne nekim promjenama tokom godina, što se najčešće ogleda u promjeni boje (mogu postati tamnije).

Ovo su neke od specifičnosti koje bradavice mogu imati:

 • Isturene bradavice – karakteriše ih taj istureni izgled čak i kada nisu stimulisane ili nadražene na bilo koji način.
 • Uvučene bradavice – nasuprot isturenim, ove su uvučene ka unutra. To može biti problem pri dojenju, pa je poželjno raditi preporučene vježbe gdje se takozvanom Hofmanovom thnikom bradavice mogu „izvući“. Takođe postoje i korektori bradavica koji se mogu kupiti u apotekama, a koriste upravo za ovu namjenu.
 • Ravne bradavice  – one su u ravni sa areolom, osim u slučaju stimulacije kada se mogu izvući van. Takođe ponekad mogu biti problematične pri dojenju, kao i uvučene.
 • Natečene bradavice – nisu zaista i natečene, nego tako izgledaju jer zajedno sa areolom izgledaju izdignuto u odnosu na ostatak dojke.
 • Brežuljkaste bradavice – kod njih su istaknutije Montgomerijeve žlijezde koje se nalaze smještene oko same bradavice. Kod nekoga su jedva uočljive, dok kod drugih žena mogu biti dosta veće. Obje verzije su sasvim normalne.
 • Asimetrične bradavice – kao i asimetrične grudi, i bradavice mogu biti različite kod žene i tako uticati na oblik grudi. Jedna može biti ravna, druga ispupčena, na primjer.

Areole i oblik grudi kod žena

Areole su krugovi tamnijeg tkiva oko bradavica i često su iste boje, osim što vrh bradavica može biti nešto ružičastiji. Mogu imati različitu teksturu, veličinu i boju. Prosjek veličine je 3 – 6 centimetara, ali mogu biti i mnogo veće ili manje, što je sasvim prirodno.

Boja i veličina se mogu mijenjati vremenom. Prije svega se to dešava tokom trudnoće i dojenja, kada se zbog proizvodnje mlijeka i hranjenja bebe tkivo areole razvlači i širi.

Njihova tekstura i oblik mogu varirati od širokih, glatkih i ravnih do brežuljkastih, uskih i ispupčenih, gdje zajedno sa bradavicom utiču na oblik grudi kod žena tako što ih čine ravnijima ili ispupčenijima.

Zaključak!

Bez obzira na oblik grudi, najvažnije za svaku ženu jesu pregledi. Ono što može biti izvjestan alarm i zbog čega biste se trebali obratiti doktoru je ako vam se promjene oblika dešavaju kasnije, nakon završetka formiranja grudi.

Ovo su neki od razloga zbog kojih biste se morali javiti doktoru:

 • Ako primijetite naglo uvećanje samo jedne dojke
 • Ako osjetite kvržicu na samopregledu grudi
 • Ako osjetite bol
 • Ako vidite iscjedak iz bradavice

Sve ovo ne bi smjelo da se dešava, pa zakažite pregled da se ustanovi zbog čega je došlo do toga.

Redovno obavljate samopreglede dojki za preventivno otkrivanje cisti ili tumora, koji su rješivi i mnogo izlječiviji pri ranom otkrivanju.

Vodite brigu o svojim grudima, ma kakvog oblika da bile. One su ukras vašeg tijela, baš kao i sve što ga čini upravo takvim kakvo jeste. Ne podliježite reklamnim stereotipima u kojima bi vaše grudi trebale izgledati drugačije – one izgledaju prirodno i lijepe su upravo takve kakve jesu.

Uživajte u ljepoti svoga tijela i svi oko vas će vas vidjeti vašim očima, kao zdravu, lijepu i prirodnu osobu