Kako pomaže soda bikarbona za fleke na licu?

Kako pomaže soda bikarbona za fleke na licu?

Soda bikarbona za fleke na licu može biti odlično rješenje ako se mučite sa hiperpigmentacijom. Saznajte može li vam zaista i biti od pomoći?

Kako da takve nepravilnosti tena izblijede i nestanu? Saznaćete i i na koji način se to dešava, kao i šta tačno trebate uraditi ako želite čist ten.

Fleke na licu nastaju iz nekoliko razloga:

  • Zbog nakupljanja melanina usljed prevelike izloženosti sunčevim zracima
  • Starenja kože
  • Nastajanja ožiljaka od akni i bubuljica

U ovom tekstu najviše ćemo obratiti pažnju na fleke nastale usljed starenja kože, ali će biti riječi i savjeta i o ostalim tipovima, s obzirom na to kako soda utiče na izbjeljivanje kože generalno.

Njena upotreba može donijeti mnogo koristi u primjeni za ovu problematiku, tim prije što se može koristiti sve dok se ten ne ujednači i nestane tamnih površina.

Zašto je soda bikarbona za fleke na licu dobar izbor?

Soda bikarbona je višestruko korisna u domaćinstvu, pa je koristimo i za pripremu peciva i  hrane, ali i za osvježivanje kuhinje, čišćenje, glancanje. Takođe se često za njom posegne kada nas muči kiselina u želucu ili želimo izbijeliti zube. Dobra stvar je  i u tome što toliko koristi možemo izvući od nje, a bez kontraindikacija.

Šta je zapravo ovaj skoro pa čarobni prašak i kako nam može pomoći u problemima sa kožom? Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je jedinjenje koje, upotrijebljeno na različite načine, može unaprijediti zdravlje čitavog organizma. Na kožu ima odlično djelovanje jer:

  • Balansira baze i kiseline organizma
  • Izbjeljuje je
  • Podstiče regeneraciju
  • Uništava gljivice
  • Može se koristiti kao abraziv, u svrhu pilinga

Ako se tretiranje kože radi u preporučenim dozama i prema praktičnim savjetima, vrlo brzo ćete osjetiti blagodeti njenog djelovanja.

Kako djeluje soda bikarbona za fleke na licu?

Soda, ako se pravilno i redovno koristi, naročito u kombinaciji sa drugim sastojcima koji mogu dodatno da podstaknu blijeđenje kože, hidrira i regeneriše kožu.

Kada se koristi kao piling, pomaže uklanjanju odumrlih ćelija kože i oslobađa prostor obnovi i rastu novih ćelija koje će površinski sloj zaglađivati i obnavljati. 

Takvom regeneracijom dolazimo do podmlađene i svježije kože koja počinje dobijati boju prirodnog tena, dok tamne fleke nestaju.

Kako se koristi soda bikarbona za fleke na licu?

Da bi se neutralisale i uklonile fleke i ožiljci od bubuljica na licu, soda se može koristiti na dva načina:

  • Kao maska, pomiješana sa drugim sastojcima
  • Kao piling, napravljena kao pasta za utrljavanje.

Možete koristiti obje metode u kombinacijama koje vam odgovaraju i koje su najpogodnije za vaš tip kože. Prije početka tretiranja, bitno je da je koža svježe očišćena, bez pudera, šminke i masnoće.

Kada je poželjno da se počne koristiti soda bikarbona za fleke na licu?

Kada je riječ o flekama nastalim zbog bubuljica, evo nekoliko savjeta. Nemojte napasti kožu agresivno sodom dok je bubuljica još aktivna. Prvo pomoću gela za bubuljice smirite upalu, a kada se ona smiri i tkivo počne da blijedi, možete početi sa tretiranjem fleke ili ožiljka od akne sodom.

U suprotnom biste mogli da produžite proces smirivanja bubuljice i produbljivanje ožiljka i tamne fleke.

Ako, sa druge strane, imate fleke na licu nastale pod uticajem jakog sunčevog zračenja ili zbog starenja kože, ovakve maske možete koristiti čim ih primijetite. Iako im je uzrok nastanka u principu različit, takva koža je u istom problemu – isušena, pod uticajem slobodnih radikala i bez vlažnosti i elastičnosti.

Bitno je samo obratiti pažnju da nemate oštećenja na koži izazvana pretjeranim sunčanjem, kao što su opekotine od sunca. U tom slučaju sačekajte da to sanirate i da se koža smiri.

kako se koristi soda bikarbona za fleke

Maske iz kuhinje: recepti sa sodom bikarbonom za fleke

Maske za lice ovoga tipa je vrlo lako napraviti miješanjem nekoliko sastojaka u ujednačenu smjesu koja može da stoji na licu, a da ne curi. Ne treba ih praviti u velikim količinama, jer se uglavnom nanose samo na područja sa flekama. Soda bikarbona za fleke na licu se može kombinovati sa:

  • Limunom
  • Paradajz sokom
  • Ružinom vodicom
  • Ricinusovim uljem
  • Kokosovim uljem
  • Jabukovim sirćetom
  • Kurkumom
  • Kukuruznim brašnom

Nakon korištenja bilo koje od maski poželjno je na kožu nanijeti hidratantnu kremu da se koža ne bi previše isušila. Krema će održati prirodan balans kože.

Osim što ćete imati očiglednu korist u vidu kože bez fleka, ovakvi kućni tretmani su dobra opcija i zato što su jeftini i dostupni u svakom momentu. Zbog mnoštva sastojaka koji se mogu iskoristiti za ove maske, uvijek ćete naći nešto što vam je toga momenta dostupno za izradu maske ili pilinga.

Možete napraviti i masku sa malo sode i vode, smiješavši pastu koje ćete nanijeti na fleke. Dodavanjem još nekog sastojka ćete nadograđivati tu osnovnu smjesu i poboljšavati joj djelovanje na kožu.

U nastavku pročitajte koje to maske možete napraviti u kućnim uslovima sa po nekoliko prirodnih sastojaka i sodom.

Maska od sode bikarbone i paradajz soka

Potrebno:

  • Kašika sode bikarbone
  • Sok od paradajza po potrebi

Upotreba: u kašiku sode umiješati paradajz sok toliko da se stvori pasta koja se može lagano razmazati po cijelom licu. Ostaviti da djeluje sve dok se ne osuši, a onda isprati mlakom vodom i posušiti.

Zašto paradajz?

Ovo povrće je moćan antioksidans i kao takav je odličan saveznik za borbu protiv fleka i bubuljica. Ujednačava ten, smanjuje masnoću kože i čisti pore. Može se koristiti do 2 puta sedmično.

Maska od sode bikarbone i ružine vodice

Potrebno:

  • 2 kašike sode bikarbone
  • Kašika ružine vodice

Postupak: sjedinite vodicu i sodu, pa nanesite smjesu na lice i ostavite da djeluje sve dok se ne osuši. Nakon toga masku isperite toplom vodom i posušite lice. Može da se koristi do 3 puta sedmično.

Zašto ružina vodica? Ružina vodica se od davnina koristi u njezi kože lica, prosto zato što ima mnogo dobrih osobina koje pomažu da se ten održi zdravim. Ujednačava prirodnu ph vrijednost kože, smiruje infekcije, pomaže zacjeljivanju ožiljaka, tenu daje prirodnu boju, a uz sve to ima lijep i blag miris.

Maska od sode bikarbone i ricinusovog ulja

Potrebno

  • Kašika sode bikarbone
  • Malo vode
  • Kašičica ricinusovog ulja

Upotreba: napraviti pastu sa sodom, vodom i nekoliko kapi ricinusovog ulja. Nanijeti je na lice i masirati 4 – 5 minuta. Isprati mlakom vodom i posušiti. Nakon toga na lice umasirati ricinusovo ulje i ostaviti 3 minuta da djeluje. Potom isprati toplom vodom i osušiti kožu. Koristiti jednom sedmično.

Zašto ricinusovo ulje?

Ricinus ima snažna regenerativna djelovanja i na taj način uklanja fleke redovnom upotrebom. Dobro se pokazao upravo u borbi protiv hiperpigmentacije. Takođe doprinosti i dobroj hidrataciji kože. Ricinusovo ulje i soda bikarbona za fleke na licu su se pokazali kao dobitna kombinacija.

Maska od sode i kokosovog ulja

Potrebno:

  • Kašika kokosovog ulja
  • Kašičica sode bikarbone

Postupak:

Sve smiješati dok se ne dobije ujednačena tekstura. Nanijeti na lice i ostaviti da djeluje do 10 minuta. Zatim lagano izmasirati kožu vrhovima jagodica. Pri nanošenju maske ne dozvoliti da dođe do očiju, nego ciljati uglavnom T zonu na licu.

Isprati  i posušiti. Može se koristiti dva puta sedmično.

Zašto kokosovo ulje?

Poznato je u njezi kože po hidratizujućim osobinama, pa je odlična kombinacija sa sodom. Pomaže regeneraciji i podmlađivanju kože, podstiče rast kolagena i zarastanju ožiljaka. Pošto se nanosi masiranjem, dodatno podstiče mikrocirkulaciju kože lica. Rezultat je glatka i elastična koža bez fleka.

Maska od sode bikarbone i jabukovog sirćeta

Potrebno:

  • 1 kašike sode bikarbone
  • 1,5 kašika jabukovog sirćeta

Postupak: pomiješati sastojke, pa nanijeti na fleke nježno masirajući. Ostaviti da se osuši, pa isprati mlakom vodom i posušiti kožu. Može se raditi do 2 puta sedmično. Na ovaj način se radi i svojevrstan piling, samo što nema abrazivno djelovanje kao ostali koji djeluju pomoću sitnih zrnaca.

Zašto jabukovo sirće?

Sadrži voćne kiseline koje uklanjaju odumrle ćelije na nježan,a  efikasan način. Poznato je po posvjetljivanju kože i balansiranju tena. Ako imate jako sirće, možete ga razblažiti vodom. Izbjegavajte dio oko očiju.

Nakon sušenja kože obavezno nanesite hidratantnu kremu.

Maska od sode bikarbone, kurkume i kukuruznog brašna

Potrebno:

  • Kašika sode bikarbone
  • Kašika kurkume
  • Kašika kukuruznog brašna
  • 4 kašike vode
  • Nekoliko kapi limunovog soka

Upotreba: sve sastojke pomiješati u pastu i nanijeti na čitavo lice, izbjegavajući dio oko očiju. Ostaviti do pola sata, pa isprati mlakom vodom. Posušiti kožu. Može se koristiti jednom sedmično.

Zašto kurkuma i kukuruzno brašno?

Kurkuma  je odličan prirodni izbjeljivač kože i često se u te svrhe koristi u istočnjačkoj kulturi. Osim toga ima dobre rezultate u smanjivanju infekcija, te regenerisanju kože. Pored toga što će fleke na koži izbijeliti, doprinijeće i smanjenju starijih ožiljaka od akni i bubuljca.

Kukuruzno brašno će svojim zrncima podstaći cirkulaciju i odraditi piling kože.

Maska od sode bikarbone i limuna

Potrebno:

  • Iscijeđen limun
  • Soda bikarbona

Postupak izrade i nanošenja:

U činijicu usuti dvije kašičice sode, pa dodavati po malo soka od limuna miješajući dok se ne stvori glatka pasta. Treba biti takve strukture da ne curi, nego se lako nanosi i zadržava na površini kože.

Prstom nanijeti na područja kože sa flekama i ostaviti da djeluje do 10 minuta. Isprati mlakom vodom i posušiti. Nanijeti hidratantnu kremu. Može se koristiti nekoliko puta sedmično.

Zašto limun u ovoj kombinaciji?

Poznat je po svojim sastojcima koji pomažu da se izblijedi koža, a uz to uništava i bakterije. Naročito je pogodan za masniji tip kože.

 Pri korištenju maske sa limunom treba biti oprezan pri boravku na suncu i obavezno nanositi zaštitni faktor, budući da on pojačava osjetljivost kože na UV zrake.

Kada su u pitanju maske sa limunom, oprezni trebaju biti i oni sa osjetljivom kožom i isprobati ih na malom dijelu kože prije nego je nanesu na čitavo lice. 

limun i soda bikarbona za fleke na licu

Piling od sode bikarbone za fleke na licu

U procesu obnavljanja kože i uklanjanja fleka na licu piling može odigrati veliku ulogu. Kao što je poznato, pilingom se uklanjaju odumrle ćelije kože, ali i reguliše masnoća i čiste pore. Piling bi valjalo obavljati bar jednom sedmično da bi se koža oslobodila i mogla bolje upiti korisne sastojke iz maski i krema za lice.

Kao i ranije pobrojane maske, i piling se može napraviti od sode bikarbone i prirodnih sastojaka. Neke od takvih pilinga domaće izrade možete pronaći u sledećim receptima.

Piling od sode bikarbone i zobi

Potrebno:

  • Kašičica sode bikarbone
  • Kašičica tople vode
  • 2 kašičice zobenog brašna

Postupak:

Sve smiješati u glatku pastu, pa nanijeti na čitavo lice prethodno umiveno toplom vodom, zbog boljeg djelovanje paste.

Ostaviti da djeluje 5 minuta, pa isprati mlakom vodom masirajući lice kružnim pokretima. Posušiti.

Zašto zob?

Ova žitarica je odlična u čišćenju i smirivanju kože. Zbog svoje teksture će pojačati nježni abrazivni efekat na kožu. Koristiti najviše dva puta sedmično.

Piling od sode, kafe, šećera i meda

Potrebno:

  • Kašika sode bikarbone
  • Kašika kristal šećera
  • Kašika mljevene kafe
  • Kašičica meda (zavisno od gustine meda, možete dodati još ako se ne bude povezalo u smjesu kojom možete raditi piling)

Postupak:

Sve smiješati tako da se dobije pasta koja se može nanijeti da stoji na koži i njome raditi piling na kraju. Ostaviti da smjesa djeluje 20 minuta, pa je obrisati vlažnim peškirom, laganim pritiskom. Umiti se mlakom vodom i posušiti kožu. Može se koristiti do dva puta sedmično.

Zašto kafa, med i šećer? Kafa se u kozmetici koristi zbog pojačavanja cirkulacije kože, kao i djelovanja na hiperpigmentaciju, a svojim finim zrncima na nježan način zaglađuje ten.

Med ima višestruke koristi, pa osim što odlično hidratizuje kožu, on je i dubinski hrani. Pomaže uništavanju bakterija i gljivica. Šećer se koristi zbog svoje strukture koja većim zrncima radi odličan piling i skida mrtve ćelije sa površine, dok soda i kafa odrade finiji dio posla.

Osobe koje imaju alergiju na med bi trebale prvo odraditi test na zapešću ruke da ne bi došlo do alergijske reakcije.

Ima li  korištenje sode bikarbone neke neželjene efekte?

Dobro je koristiti je zajedno sa drugim prirodnim dodacima, ne samo zbog njihovih dodatnih dobrih svojstava, nego i zato što sama može imati prejak efekat na kožu. Takvo ujedinjavanje će je malo razblažiti i smanjiti potencijalne iritacije koje mogu da nastanu.

Kao i kod svih tretmana kože, treba se pridržavati preporučenih doza i učestalosti korištenja da biste postigli željene efekte. Koliko god neki proizvod bio koristan i dobar, njegovo pretjerano korištenje može izazvati suprotne efekte i stvoriti dodatne probleme sa kožom,  a u ovom slučaju bi to bilo njeno isušivanje i iritacija.

Kada očekivati rezultate?

Pozitivni rezultati mogu varirati zbog same kože, koliko je sklona oporavljanju i regeneraciji, kao i jačini pigmentacije koju sadrži. Svakako treba redovno koristiti maske za izbjeljivanje, kao i piling, ali se ne smije zaboraviti ni redovna njega kože kremama i ostalim preparatima koje redovno koristite.

Takođe, klonite se sunca i nanosite obavezno zaštitni faktor protiv UV zračenja. Sunce uveliko pospješuje stvaranje fleka i isušivanje kože i izlaganje njegovim zracima u periodu kada najjače grije treba izbjegavati ili svesti na razumnu mjeru.

Ako su u pitanju fleke nastale zbog starenja kože, ne zaboravite da poslije ovakvih tretmana obavezno koristite odgovarajuću kremu za hranjenje i njegu kože koja će odgovarati baš tim potrebama. Vaša koža će na kraju biti blistava, elastična i bez fleka.

Soda bikarbona vam može biti dobar saveznik u saniranju pojave fleka na koži i iskoristite je na najbolji način. Birajte medicinsku sodu bikarbonu koja ne sadrži aluminijum, nego je pročišćena i pogodnija za svaku upotrebu i konzumiranje.