Koja kozmetika za bebe je neophodna za njegu vašeg mališana?

Koja kozmetika za bebe je neophodna za njegu vašeg mališana?

Od prvog dana kada stignete sa bebom u kuću, kozmetika za bebe će postati dio vaše rutine. Saznajte šta treba da se nađe u kozmetici za bebe.

Neki proizvodi će se koristiti svakodnevno, neki po potrebi, pa se trebate upoznati sa njihovom svrhom  i pravilnim načinom korištenja.

U ponudi postoje desetine proizvoda koji se nude novopečenim roditeljima i stvaraju im nedoumice da li su zaista svi nepohodni da bi se dobro brinuli o svojoj bebi.

Takođe postoji i bojazan da li je sva kozmetika za bebe dovoljno bezbijedna za korištenje i može li izazvati i neke neželjene efekte, pa je bitno dobro se informisati o sastojcima od kojih su preparati napravljeni i kako utiču na nježnu dječiju kožu. Sve to saznajte u tekstu koji slijedi, pa njezi svoje bebe pristupite baš onako kako bi trebalo – sa uživanjem i bez bojazni da će joj nešto naškoditi.

Šta je kozmetika za bebe?

Nakon što otpadne pupčani batrljak, beba se može kupati u kadici, dok je do tog perioda preporučeno samo da se peru guza i genitalije. Kozmetika za bebe bi trebala biti pH blizu neutralnog, oko 7,0. Tek oko dvije nedelje nakon rođenja koža bebe postaje blago kisela, dok je do taj pomalo alkalna, a većim dijelom neutralna. Zbog toga je bitno kupovati proizvode koji prate takvo stanje kože.

U procesu kupanja i njege bebe biće vam potrebno:

 • Kupka
 • Šampon
 • Krema
 • Ulje
 • Losion
 • Vlažne maramice
 • Krema za pelensku regiju
 • SF faktor za bebe starije od 6 mjeseci

Kupka za bebe

Podijeljena su mišljenja koliko često bi trebalo ili se smije koristiti kupka za bebe. Neki su zagovornici da se bebe kupaju samo toplom vodom, ali ona ipak neće ukloniti sve nečistoće, naročito kada beba počne da puzi i dolazi u dodir sa površinama van kreveca.

Kupke, naravno, ne trebaju biti agresivne, nego sa sastavom specijalno prilagođenim upravo tom uzrastu. Pažljivo odabrani sastojci će nježno ukloniti sve nečistoće, osvježiti bebinu kožu, ali je neće isušiti.

Često u sastavu imaju i ulja koja će kožu održavati mekom, elastičnom i hidriranom. Takođe mogu imati i umirujuće sastojke poput kamilice, koja osim što će doprinijeti čistoći, smanjiće i potencijalne upale u pregibima ruku i nogu, te u dijelu koji pokrivaju i dodiruju pelene.

Kupka se koristi tako što se naspe u kadicu i razrijedi sa vodom, pa se beba njome zalijeva. Poslije blagog trljanja kože, kupku je neophodno dobro isprati.

kozmetika za bebe

Šampon za bebe

Često se kupka i šampon za bebe proizvode kao jedan preparat i koriste za obje namjene. I ovdje je primjena jednostavna, razrijedi se u vodi i lagano prelijeva i trlja bebina koža, nakon čega se ispere. Šamponi za bebe ne bi smjeli biti agresivni i izazivati peckanje očiju.

Krema za hidrataciju za bebe

Čak i ako beba nema suvu kožu, treba voditi računa da se to ne desi. Nakon kupanja je potrebno nanijeti hidratantnu kremu za bebe ili losion. Nanosi se na čitavo tijelo, a naročito na suvlje dijelove i pregibe svojstvene bebama, gdje se može nanijeti u debljem sloju.

Ulje za bebe

Nije neophodno u redovnoj njezi bebine kože, ali njegovo korištenje ima svojih prednosti u određenim slučajevima. Može pomoći ako je bebina koža izrazito suva ili ako se pojavila tjemenjača (ljuspice na tjemenu bebe),što bi trebalo da utvrdi doktor koji će vjerovatno i preporučiti određeno ulje.

Takođe, bebi ulje može da se koristi i za masažu, prije spavanja, kao preparat koji će pomoći opuštanju i uspavljivanju bebe. Ne treba ga koristiti u prvim mjesecima nakon rođenja bebe, pošto im je koža u tom periodu vrlo osjetljiva i svako istezanje i povlačenje treba svesti na minimalnu mjeru.

Losion za bebe

Losioni služe da se koža dodatno hidrira nakon kupanja. Lakše su teksture od ulja, pa se bolje upijaju i ne zatvaraju pore. Kožu održavaju mekom, glatkom i u prirodnom stanju. Ako je koža na nekim dijelovima tijela suvlja, možete je češće namazati losionom.

Vlažne maramice

I za ovaj proizvod se vezuju polemike za i protiv korištenja, sugerišući da je voda nezamjenljiva u čišćenju beba. I svakako da jeste, ne treba je zamijeniti u situacijama kada je moguće bebu oprati i posušiti.

Međutim, često nije izvodljivo da se beba opere pri svakoj promjeni pelena, naročito ako ste napolju. U tom slučaju su vlažne maramice idealan pomoćnik uz kojeg ćete za par minuta imati čistu kožu bebe. I ovdje treba birati maramice koje ne sadrže štetne i iritirajuće sastojke, nego samo one koje će nježno očistiti bebu, a kožu ostaviti hidriranom i čistom. Trebalo bi ih izbjegavati u prvim mjesecima života bebe, kada je i onako uglavnom kod kuće gdje se može oprati vodom. One koje koristite moraju na ambalaži imati oznaku da su namijenjeni upravo za bebe i da imaju sastojke koji su pogodni za njihovu osjetljivu kožu.

Krema za pelensku regiju

Budući da je dio tijela pod pelenom zatvoreniji od ostatka tijela, a uz to je izložen i češćoj vlazi i bakterijama, često dolazi do ojeda, crvenila i svraba. Takođe može doći do crvenila i osipa i zbog trljanja pelena na dijelovima oko stomaka i nožica, tj gdje pelene prestaju.

Osim što se treba češće i pažljivije prati i čistiti, ovdje je od pomoći i nanošenje kreme na suvu i čistu kožu. Nanosi se nakon svake promjene pelena, pošto se beba opere, očisti i posuši. Nije neophodno nanijeti obilan sloj kreme, nego toliko da koža može da ga upije.

Ovakve kreme doprinose smirenju upaljene kože, uklanjanju bakterija, ali i održavanju prirodne elastičnosti i hidratacije. Takođe pomaže regeneraciji.

Zaštita od sunca za bebe

Bebe do 6 mjeseci ne treba izlagati direktnom suncu i to će biti najbolja zaštita za njih. Upotrijebite sve fizičke barijere da spriječite direktno izlaganje, poput šeširića, navlaka za kolica i prozore automobila.

U toj dobi ne smiju koristiti kreme za sunčanje i protiv UV zračenja, dok nakon navršenih 6 mjeseci mogu da se zaštite proizvodima napravljenim u tu svrhu, ali samo na bazi mineralnih ulja. Najbolje je da budu u obliku losiona i krema, jer će bolje pokriti kožu od stikova i sprejeva.

Uz to, zaštitni faktor treba da bude vrlo visok, ne ispod 30, a najpoželjnije je da bude 50. i sa njim bebe i dalje ne treba previše izlagati suncu, naročito u najtoplijem dijelu dana, nego isključivo na blagom suncu i pod kontrolom.

Razlikuje li se kozmetika za bebe značajnije od one za odrasle?

Prije svega, mora se imati na umu da je koža beba tanja i osjetljivija od kože starije djece, a naročito od odraslih ljudi, te da je kao takva sklonija iritacijama i isušivanju.

Kada se kupuje kozmetika za bebe, prva stvar na koju ćete obratiti pažnju je to da je na ambalaži naglašeno da je za bebe.

U kozmetici koja nije specijalno formulisana za bebe mogu se naći jači deterdženti, parfemi, alkohol i druge supstance koje mogu vrlo brzo isušiti bebinu kožu da dođe do ljuštenja, svraba, alergijskih reakcija, ekcema, pucanja kože.

Zbog toga ne posežite za svojim šamponom ili sapunom ni u kojem slučaju, makar bebino kupanje moralo pričekati da odete u kupovinu po novi proizvod ako ste stari potrošili.

Vrlo pažljivo čitajte sastav na kozmetičkim preparatima kako da biste utvrdili da li ima sastojke koje mora imati da bi imao dobar učinak, tako i da izbjegnete one koji bi bili štetni po bebu.

Koje sastojke ne bi trebalo da sadrži?

Neki sastojci su samo nepoželjni zbog potencijalnog rizika od alergijskih reakcija, a neki mogu biti vrlo štetni zbog zasigurno lošeg uticaja na nježnu dječiju kožu. Evo šta biste sve trebali izbjegavati pri kupovini preparata za bebe:

 • Dodate mirise (parfeme)
 • Ftalate
 • Parabene
 • Alkohol
 • Silikone
 • Sapune i deterdžente

Najbolje bi bilo izbjegavati proizvode sa dodatim mirisom, pošto su parfemi česti iritansi i kod odraslih, a naročito kod djece. Ovi sastojci ne donose baš nikakvu pomoć u njezi vaše bebe, osim ugodnog mirisa

Ftalati se dodaju plastici radi njenog omekšavanja, pa se mogu naći u ambalaži proizvoda za bebe. Problematični su zbog sposobnosti da iz ambalaže „pređu“ u proizvod, bilo da je to tečnost ili kremasta supstanca.

Dokazano je da izazivaju oboljenja kod djece i oodraslih, gdje može doći do razvijanja tumora. Ambalaža koja u sadržaju ima ftalate prepoznaćete po brojčanim oznaka naznačenim na pakovanju, a koje su označene brojevima 1, 3 i 6. Sigurnije varijante ambalaže, u kojima se polimeri ftalata neće tako lako oslobađati u sadržaj, označene su brojevima 2, 4 i 5.

Parabeni se takođe često koriste kako u kozmetici, tako i u hrani, a sve u cilju konzervacije proizvoda, tj njenog dužeg očuvanja. Iako donose praktičnu korist zbog produžavanja vijeka proizvoda koji čuvaju od razvoja gljivica i bakterija, prevaguju njihove loše osobine.

Problem je što njihovom akumulacijom u organizmu može doći do niza zdravstvenih problema, poput poremećenog rada reproduktivnih organa, razvoja tumora i dermatitisa. Naročito je koža beba osjetljiva na njihov uticaj, pošto je dosta propusnija od kože odraslije djece, pa su pokrenute inicijative, koje su neke evropske zemlje već usvojile, da parabeni budu potpuno zabranjeni u ambalaži za kozmetiku za bebe i djecu mlađu od 3 godine.

Alkohol je potrebno potpuno izbjegavati u proizvodima za bebe, pošto dodatno isušuje kožu. Čest je dodatak kozmeitici za odrasle zbog jačeg čišćenja masnoća, a brzog hlapljenja, ali za bebe može biti preagresivan.

Silikoni se dodaju zbog trenutnog zaglađivanja i efekta u kojem zapečate kožu i na taj način sačuvaju hidrataciju kože i kose, ali je problem što na taj način spriječe i apsorpciju proizvoda koje nanosite nakon njih. Mogu da izazovu pojavu bubuljica, akni i osipa. Takođe, usporava prirodnu regeneraciju kože.

Sapuni i deterdženti u proizvodima za čišćenje beba, poput kupke ili šampona takođe mogu dovesti do isušivanja kože i ekcema. Bebe nemaju aktivne lojne žlijezde kao odrasli, pa nema ni potrebe za čestim i jakim čišćenjem.

 Pelenski dio tijela se mora prati češće i temeljnije, ali se čistoća i tu može održati neagresivnim sastojcima, kao što je protein pšenice koji će kožu očistiti na nježan, ali efikasan način.

Oprezno sa sljedećim sastojcima ili oznakama

Ove oznake ili sastojci nisu opasni ni za izbjegavanje, kao prethodno navedeni, ali je bitno skrenuti pažnju da mogu da dovedu u zabludu.

 • Ako na ambalaži stoji oznaka da je proizvod hipoalergen, ne znači da je potpuno bezbijedan. Moguće je da beba neće dobiti nikakvu alergijsku reakciju, ali i dalje može da joj isuši kožu, pa uvijek pratite kako reaguje na korištenje nečega novog.
 • Sa oprezom bi trebalo isprobati i kozmetiku koja sadrži različito bilje, naročito ako neki od roditelja ima alergije. Najbolje je uraditi takozvani test zakrpe, u kojem se mala količina preparata nanese na, u ovom slučaju bebino, zapešće i ostavi na koži 24 sata. Ako se ne pojavi nikakva reakcija u vidu osipa, alergije, svraba, onda je bezbijedna za korištenje. Ako dođe do bilo kakve promjene, preparat treba odmah isprati, a ako je reakcija burna javiti se doktoru.

Sastojci koje treba da sadrži kozmetika ze bebe?

Najkorisniji sastojci koje bi efikasni i bezbijedni preparati za bebe trebali imati su:

 • Ulja
 • Buteri i masti
 • Vitamini

Ulja

Ona su prirodni saveznici u očuvanju kože hidriranom i elastičnom. Ako postoji problem sa isušenošću bebine kože, postojanje ulja u preparatu je dodatni plus. Svakako da treba voditi računa o tome da neke biljke mogu izazvati alergijske reakcije, ali kod beba sa normalnom kožom će biti od velike pomoći. Pomažu regeneraciju i oporavak kože.

Mogu se naći u kupkama, kremama, šamponima i losionima, ali i samostalno. Najčešće korištena su maslinovo, jojobino, bademovo i suncokretovo.

Buteri

Imaju istu ulogu kao i ulja, s tim što su čvršće koenzistencije, pa stvaraju i veću barijeru i zaštitu od gubitka vlage iz kože. Bogata su masnim kiselinama i vitaminima.

Najčešće se koriste ši buter i lanolin.

Vitamini

Vitamini i provitamini poput D-pantenola, niacinamida i vitamina E su odlični saveznici kada je u pitanju regenerisanje i zaštita kože. Pomažu u smirivanju iritacija i upala, te kožu ojačati i održati zdravom.

kozmetika za bebe

Koja kozmetika za bebe se može pronaći kod nas?

Postoji mnogo proizvođača koji nude širok spektar preparata za njegu i higijenu, a ovo su neki koji se mogu naći u domaćim prodavnicama.

Dr Pilar

Ovotaris u ponudi ima Dr Pilar liniju kozmetike za bebe koja sadrži kremu za pelensku regiju i objedinjeni šampon i kupku za bebe. Njihovi proizvodi su sigurni za upotrebu, ne sadrže sulfate, silikone, parabene, vještačke boje i mirise i iritanse. Sa druge strane, bogati su pantenolom, uljima jojobe, suncokreta, boražine, ši buterom, lanolinom i vitaminom E.

Napravljeni su po recepturama koje garantuju sigurnu i efikasnu njegu kože beba koja će biti mekana, zdrava i hidrirana.

Becutan

Becutan nudi kupku, šampon, ulje, puder, mlijeko za tijelo i sapun iz iste linije. Proizvodi su blagi, ne isušuju kožu i ne izazivaju suzenje u dodiru sa očima. Ne sadrže sapune i alkohol i ne isušuju kožu.

Chico

Ovaj italijanski brend takođe nudi raznovrstan asortiman kozmetike za bebe, pa uz uobičajene proizvode, možete pronaći i mliječne bebi sapune, vlažne maramice, te kreme za zaštitu od sunca.

Babylove

U DM-ovoj liniji Babylove se takođe može pronaći mnoštvo proizvoda za njegu, od onih za čišćenje do zaštitinih. I ovdje se može birati između losiona, mlijeka i stikova za zaštitu od sunca, ali i preparata za vrlo osjetljivu kožu sklonu iritacijama.

Sebamed

Sebamed se bazira na zaštiti bebine kože i sprečavanju isušivanja, nudeći proizvode koji je hidratiziraju i čine otpornijom. Lako se nanose, absorbuju i djeluju efikasno.

U ponudi imaju zaštitne kreme, vlažne maramice, kupke, ulja.

Kosili

Kosili ima dvije linije proizvoda za bebe, All natural i Ultra sensitive, gdje je prva napravljena od  sastojaka iz bioobnovljivih izvora i pogodna je za osjetljivu kožu kako djece, tako i odraslih.  Ultra sensitive nudi standardnu zaštitu osjetljive bebine kože. U ponudi imaju sve proizvode neophodne za njegu i zaštitu.

U odabiru kozmetike se možete konsultovati sa svojim pedijatrom, koji vam može pomoći da riješite nedoumice oko sastojaka preparata i njihove bezbijednosti. Savjetovanje je neophodno ako beba ima ekcem, tjemenjaču ili neki drugi problem sa osjetljivom kožom.

U svim drugim slučajevima birajte kozmetiku koja je prošla sva dermatološka ispitivanja i nudi sve što je potrebno da koža vaše bebe bude otporna, hidrirana i zdrava. Uživajte u redovnoj njezi vaše bebe i uživajte u zajedničkim trenucima kupanja i igre.