Kako pustiti obrve da porastu?

Kako pustiti obrve da porastu?

Kako pustiti obrve da rastu pitanje je svake žene koja se bori sa tankim i rijetkim obrvama na licu. Odgovori koji slijede mogu vam pomoći.

Obrve su nenametljiva, ali vrlo bitna karakteristika lica koja u velikoj mjeri određuje, zapravo, izgled lica. Na rast obrva često obratimo pažnju ako se dlačice na tome mjestu prorijede više nego što želimo ili kada ih treba urediti i počupati. 

Ako smo bili previše revnosni u njihovom čupkanju ili su opale iz nekog sasvim drugog razloga, pitanje je kako pustiti obrve da porastu.

A hajde odmah i da vidimo kako rastu obrve?

Obrve prirodno rastu sporije nego kosa, pa ako mislite da je pravo mučenje čekati da vaša frizura dobije na dužini, onda ćete tek morati naći strpljenje za rast obrva.

Normalan ciklus u kojem rastu dlake na obrvama je tri do četiri mjeseca i to ako ih ništa ne ometa i remeti u prirodnom razvoju.

Ali, zašto uopšte dolazi do gubitka obrva?

Obrve mogu da se stanje ili potpuno izgube zbog različitih razloga, koji ćemo podijeliti na opadanje zbog spoljnog uticaja ili unutrašnjeg faktora. U prvu grupu spadaju radnje za koje smo sami odgovorni, poput čupanja i lošeg tretiranja, dok su u drugoj tegobe i bolesti koje utiču na gubitak dlaka na čitavom tijelu. 

Razlozi za gubitak obrva mogu biti:

 • Prekomijerno čupanje dlačica
 • Agresivni tretmani uređenja obrva
 • Hemioterapija
 • Ožiljci
 • Alopecija
 • Anemija i nedostatak vitamina i minerala
 • Disbalans hormona
 • Stres
 • Starosno doba
 • Kontaktni dermatitis
 • Psorijaza
 • Gljivična oboljenja

I kako onda pustiti obrve da porastu?

Da li je dovoljno samo dati vremena da prirodno funkcionisanje organizma odradi svoje ili možemo i moramo i sami pomoći u tome procesu?

Kako pustiti obrve da porastu?

Da li je bolje to učiniti na prirodan način ili posegnuti za preparatima?

Najbolja opcija je kombinacija ova dva rješenja. Prvo morate utvrditi zbog čega je tačno došlo do gubitka dlaka, što je najbolje savjetovanjem kod dermatologa.

Nakon dijagnoze i preporučenog djelovanja, možete i sami da potpomognete prirodan rast obrva. Evo i kako!

U svim tretiranjima tijela najbolji izbor su preparati koji sadrže sastojke na biljnoj bazi, za koje se pouzdano zna da djeluju na određenu tegobu.

U ovom slučaju, biraćete one sastojke koji će podstaći rast dlaka, pokrenuti cirkulaciju za jačanje korijena, kao i obezbijediti „hranu“ za vaše jače i elastičnije dlake na obrvama.

Najbolji izbor za ovu namjenu je serum za obrve, pošto je vrlo jednostavan za nanošenje, a u sebi sadrži sve one sastojke koji će podstaći rast obrva.

Takođe možete sačekati da obrve same porastu, ali to može biti mnogo duži proces nego ovaj potpomognut serumom.

Uz upotrebu seruma, možemo koristiti i:

 • Maske za rast i njegu obrva
 • Suplementi i pojačana ishrana
 • Masaže
 • Vazelin
 • Češljanje obrva
 • Maskara za rast obrva

Možete koristiti jednu ili sve ove tehnike zajedno da biste podstakli rast obrva i učinili organizam jačim i sposobnijim da sam utiče na to. Zavisno od razloga zbog kojeg je došlo do slabljenja ili opadanja obrva, pojačajte njegu upravo u dijelu vezanim za taj dio.

kako ubrzati rast obrva

Serum za rast obrva

Kako pustiti obrve da porastu uz pomoće seruma? Rekli bismo, vrlo jednostavno, a veoma efikasno!!

Serumi za rast obrva su spoj više različitih komponenti, a cilj im je da podstaknu rast obrva i cirkulaciju na tome dijelu lica.

Najčešće sadrže:

 • Prirodna ulja
 • Vitamin E

Prirodna ulja koja se najčešće koriste u ove svrhe bi trebalo da budu hladno cijeđena ulja, jer se na taj način uspijevaju očuvati sva korisna svojstva biljaka iz kojih se cijede.

Ako u procesu cijeđenja dođe do zagrijavanja, koncentracija korisnih tvari može da se značajno smanji.

Ulja sa najboljim efektom na rast obrva su:

 • Ricinusovo ulje
 • Bademovo ulje
 • Ruzmarinovo ulje
 • Arganovo ulje
 • Ulje mirisne muškatle

Ricinus

Ova biljka je na glasu kao odličan podstrekivač rasta dlaka, bilo da je riječ o obrvama ili kada je rast kose u pitanju. Podstiče rast dlaka, ali im daje i dovoljno kvalitetnih sastojaka da budu snažne, deblje i elastičnije nakon izrastanja.

Dobro je da se nađe u serumu, a ako biste ga poželjeli koristiti kao samostalnu masku za kosu, ricinusovo ulje je dobro miješati sa drugim uljima radi lakšeg nanošenja na obrve.

Badem

Ovo koštuničavo voće je bogato vitaminom E, proteinima i masnoćama, što ga čini dobrom opcijom za njegu kože ispod obrva. Takav spoj će doprinijeti da koža bude mekana, hidrirana, elastična, pa time pogodna za rast obrva sa jakim dlakama i čvrstim korijenom.

Bademovo ulje se takođe može koristiti samostalno u njezi kože, kose i obrva. Ima prosječnu gustinu, pa se može lako nanositi.

Ruzmarin ulje

Ova biljka ima višestruko djelovanje. Odlična je za smirivanje upala i eliminisanje gljivica i sitnih mikroba koji mogu doprinijeti opadanju dlaka sa obrva. Zato je preporuka da se nađe u serumu za rast obrva.

Takođe podstiče bolju cirkulaciju čime utiče na veći protok kiseonika i prokrvljenost kože, što dalje vodi ka bržem rastu obrva.

Ruzmarinovo ulje se najčešće pronalazi kao esencijalno, što znači da ima visoku koncentraciju sastojaka i da ga treba miješati sa drugim, baznim uljima, da ne bi izazvalo alergijsku reakciju, ukoliko ga želite samostalno koristiti.

Arganovo ulje

Takođe sadrži vitamin E, ali i mnogo drugih korisnih tvari. Bogato je antioksidansima koji čuvaju postojeće dlačice, ali i održavaju kožu mekanom i zdravom, što utiče na normalno funkcionisanje folikula. Podstiču rast obrva koje su nakon tretmana gušće i jače.

Isto, kao i druga ulja, arganovo ulje se može koristiti samostalno, kako u njezi obrva, tako i kose.

Mirisna muškatla

Ovo ulje ne samo da potpomaže rast jakih i zdravih dlaka na obrvama, nego serume obogaćuje i predivnim mirisom. Korisno je i zbog karakteristike da uništava parazite i mikrobe na koži.

I ulje mirisne muškatle možemo pronaći kao esencijalno i ako ga koristite u pripremi kućnih preparata za njegu, biće dovoljno samo nekoliko kapi dodatih u preporučenu količinu baznog ulja (kao što je arganovo ili bademovo) da bi pokazalo sve svoje dobre efekte.

Vitamin E

Vrlo bitan element u svim preparatima koji se nanose na kožu i kosu, a naročito ako se pitamo kako pustiti obrve da porastu. Doprinosi prirodnom balansu kože, tako da dlake mogu rasti iz zdravih folikula koji su u stanju proizvesti jake vlasi, otporne na lomljenje i ispadanje.

Vitamin E možemo kupiti u vidu ulja, tableta ili kapsula, pa ga dalje koristiti po svojoj potrebi.

Kako se koristi serum za rast obrva?

Uz fantastične efekte kada je u pitanju obnavljanje obrva, vrlo bitna stvar u vezi sa serumom je i potpuno jednostavan način korištenja, odnosno apliciranja na područje koje želimo tretirati.

Bilo da je u pitanju čitava površina kože ispod obrva ili samo jedan dio, serum se može ciljano i precizno nanijeti, bez razmazivanja i curenja. Budući da u sebi sadrži dosta ulja, nakon nanošenja neće curiti, kao što bi se dešavalo da je u pitanju tečniji preparat. 

Koža se prethodno pripremi tako što se očisti od šminke i nečistoća, umije se lice i osuši. Nakon toga se serum nanese na štapić za uši ili manji tupfer, pa njime na željeno mjesto. Nježno utapkajte serum i ostavite da djeluje. Nije potrebno ispirati ih, a mogu se nanositi dva puta dnevno – ujutru i naveče.

Ovakvim serumom, ako je tako naznačeno na ambalaži, često možete njegovati i podsticati na rast i trepavice.

Potrebno je redovno ga koristiti dok se ne pojave prvi rezultati.

U isto vrijeme, izbjegavajte čišćenje lica agresivnim preparatima koji isušuju kožu i na taj način smanjuju cirkulaciju oko folikula i slabe dlake koje rastu.

Maske za rasta obrva

Mogu se napraviti u kućnim uslovima sa svega nekoliko sastojaka, ali odaberite one odličnog i provjerenog kvaliteta.

Prije upotrebe bilo kakvih maski i seruma na biljnoj bazi, obavezno uradite test osjetljivosti na zapešću. Nanesite manju količinu proizvoda na čistu kožu i ostavite da djeluje 24 sata. Ako ste alergični na neki od sastojaka, vaša koža će reagovati crvenilom ili osipom, pa je bolje da to saznate bez nanošenja na lice.

U slučaju alergijske reakcije, taj proizvod ili sastojak nemojte koristiti.

Maske uvijek nanosite na čistu kožu,na obrve, najbolje pred spavanje. Bez obzira na to da li se nakon djelovanja ispiru ili ostaju na obrvama, bolje je kada imaju produženo dejstvo tokom noći, kada kožu ne dodirujete, perete niti utičete na nju na bilo koji drugi način.

Maska sa alojom verom

Potrebno:

 • Veći list aloje
 • Pamučni štapić

List aloje zasijecite i izvadite srž iz njega, pa izgnječite u gel. Štapićem ga nanesite na čitavu površinu obrva, trudeći se da doprete do kože i blago masirajući. Ostavite da djeluje oko pola sata, pa isperite.

Kako djeluje: aloin, ekstrakt aloje, podstiče rast kose i odlično hidrira kako samu dlaku, tako i kožu obrva. Djeluje protivupalno i pomaže uspostavljanju ravnoteže u prirodnoj vlažnosti i masnoći kože.

Maska od mlijeka

Potrebno:

 • Svježe kravlje mlijeko
 • Pamučni štapić

Štapić umočite u mlijeko i natopite obrve do korijena dlaka. Nanesite ga prije spavanja i ostavite do ujutru.

Kako djeluje: mlijeko je bogato kalcijumom, vitaminom D i proteinima koji će ojačati dlake obrva od samog korijena.

rast obrva

Maskara za obrve

Postoje različiti preparati u vidu gelova koji se nanose kao maskara za rast obrva. Najčešće služe njihovom stilizovanju, ali neke od ovih maskara imaju i korisne sastojke koji hrane dlake obrva i održavaju ih jakim i fleksibilnim.

Nema puno iskustava da zaista i pomažu kod rasta dlake, kada su obrve u pitanju!

Masaža obrva

Kao i sve masaže, i ova za cilj ima bolju prokrvljenost kože. Ako je cirkulacija dobra, protok kiseonika je obimniji, što sa sobom nosi brži rast dlaka i bolju apsorpciju hranljivih materija neophodnih za jaku i nelomljivu dlaku.

Masažu treba vršiti nježno, vrhovima prstiju, najbolje uz nanošenje seruma ili ulja. Suzdržite se od grubog trljanja kojim možete oštetiti dlaku uz korijen i uzrokovati njeno lomljenje ili ispadanje. Trebaju vam lijepe ii jake obrve.

Vazelin za rast obrva

Kako pustiti obrve da porastu z pomoć vazelina?

Vazelin se dobija preradom ulja i kao takav se može smatrati prirodnim proizvodom. Nanošenje vazelina na obrve može imati nekoliko korisnih funkcija. Na pravom mjestu, podstiče njihov rast, pa ga povremeno nanosite do kože blago masirajući.

Sa druge strane, pomaže da vaše dlačice na obrvama zadrže željeni pravac i oblik, a uz to ih čine i debljim, formirajući zaštitni film oko dlake.

Češljanje obrva

Češljanjem obrva na mehanički način podstičemo cirkulaciju korijena dlačica, što podstiče njihov rast. Češljanje možete vršiti namjenskim češljićima za obrve, ali i četkicom za maskaru koju ste oprali tako da uklonite sve njene ostatke, a zatim i osušili.

Suplementi i pojačana ishrana

Ako je do slabog izgleda i stanja obrva došlo zbog nedostatka vitamina i minerala, kao što su gvožđe, cink, vitamini B grupe, tu možete poraditi na novom jelovniku. Kako pustiti obrve da porastu u ovom slučaju?

U ishranu ubacite više namirnica bogatih gvožđem, kao što su crveno meso, jaja, lisnato povrće, cvekla.

Ako mislite da vam to nije dovoljno, možete ubaciti i nešto od suplemenata tih konkretnih vitamina i minerala. Bitno je da prvo odradite analize svoga zdravstvenog stanja, da biste tačno znali šta je u deficitu i potrebno za popraviti.

Savjet više: prije nego se sledeći put uhvatite za pincetu ili isprobate novi tretman za isticanje i uređenje obrva, razmislite može li im to naškoditi.

Preventivno djelovanje i zdrav oprez vam mogu obezbijediti lijep i prirodan izgled obrva, umjesto noćne more u vidu ogoljenih lukova bez dlaka koju ćete morati dugotrajno popravljati.

Obrve uredite na umjeren način i svome licu obezbijedite lijep i prirodan izgled.